Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
okt/2009

Passzívházak nyílt napja

A 2009 tavaszán megalakult Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) 2009. november 6-8-án passzívház nyílt napokat tart. Az ország több pontján megépült, illetve kivitelezés alatt álló passzívházakat tekinthetnek meg az érdeklődők. A látogatókat a tulajdonosok és a kivitelezésben közreműködő szakemberek mutatják be. A nyílt napokon a részvétel díjmentes.

A program a Hulladék Munkaszövetség honlapján olvasható




0
Tovább
30
okt/2009

Veszélyes anyagok ajakrúzsokban

Óriási választékkal kerülnek szembe azok a hölgyek, akik ajakrúzst használnak, de nem könnyű a választás. Mint a német Öko-Test magazin új vizsgálata kimutatta, meglehetősen nagy az esélye, hogy valaki rosszul dönt.

A laborteszt során összesen 21 márkát vizsgáltak, és sokban találtak egészségre káros anyagot. Egyes rúzsok például tartrazin nevű sárga festékanyagot tartalmaznak, amely viszketést és kiütést okozhat. Egyes esetekben rákkeltőnek mondott mérgező anilint találtak. Néhány rúzsban paraffin, kőolajszármazékok és szilikon is volt. Az ilyen anyagok is egészségtelenek, a paraffinok például felhalmozódhatnak a nyirokcsomókban.

Nézze meg, mit kenhet nyugodtan, és mitől kell óvakodnia a Tudatos Vásárló cikkében!




0
Tovább
29
okt/2009

Bálnaribancok - új South Park epizód a japán bálna- és delfinvadászokról

A South Park rajzfilmsorozat ezen a héten a bálna- és delfinvadászattal foglalkozik. Az új epizód neve Whale Whores (Bálnaribancok). A történet: Stan születésnapját a Denveri Akváriumban tölti a családjával, ahol úszhat a delfinekkel. A dolgok akkor váltanak véresre, amikor a japánok megtámadják és megölik az összes delfint, ezzel tökéletesen tönkretéve Stan napját.

Rövid előzetes az epizódból az alternativenergia.hu honlapján

Még több bálna




0
Tovább
28
okt/2009

Megdöbbentő az amerikai lakosság szén-dioxid-kibocsátása

Franciaország teljes éves üvegházhatású gázkibocsátását meg lehetne spórolni, ha az amerikaiak figyelnének néhány apróságra mindennapjaikban.



Tizenhét könnyen megvalósítható, egyes esetekben anyagilag is megtérülő életmódbeli változtatással - például kevesebbet fogyasztó gépkocsival, szárítógép helyett szárítókötél használatával vagy épp a termosztát lecsavarásával - az amerikai háztartások az Egyesült Államok teljes üvegházgáz-kibocsátásának 7,4 százalékát spórolhatnák meg - derül ki a Michigani Állami Egyetem professzora, Thomas Dietz vezette kutatásból, amely az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS) jelent meg hétfőn.

A kutatók számításai szerint a legjelentősebb kibocsátás-csökkentő tétel a kevesebbet fogyasztó gépkocsik elterjedése lenne, de számottevő megtakarítást jelentene a házak szigetelésének javítása és az energiahatékonyabb háztartási gépek térnyerése is. Ezek mellett - érvelnek a kutatók - nem elhanyagolható az apró, szokásbeli változások hatása sem. Ide tartozik például, hogy stoptábla után ne padlógázzal induljunk, vagy hogy télen ne állítsuk a fűtést 20 Celsius-foknál magasabbra.

A lakosság életmód- és szemléletváltásával nagyobb szén-dioxid-kibocsátás csökkenés lenne elérhető, mintha a teljes amerikai kőolajfinomító-, vas-, acél- és alumíniumipar kibocsátása nullára csökkenne - állítják a kutatók.

Jelenleg az amerikai lakosság háztartási energiafogyasztása felelős az ország üvegházhatású gázkibocsátásának 38 százalékáért, a teljes "világtermelés" 8 százalékáért. Amerikában egyedül a lakossági fogyasztás által okozott szennyezés is nagyobb, mint - Kína kivételével - bármely más ország teljes kibocsátása.


0
Tovább
27
okt/2009

A faleveleket is lehet komposztálni

A legegyszerűbb, ha egyáltalán nem foglalkozunk a lehulló levelekkel, de komposztálhatjuk is őket - még a diófa sem kivétel. A Szike.hu tippjei.



Manapság az őszről sokaknak leginkább az égő avar, szemet kínzó, torokfojtogató, mindent beborító füstje jut az eszébe. A széles körben elterjedt szokás nemcsak felesleges, hanem környezet- és egészségkárosító is.

A legegyszerűbb módszer az lenne, ha egyáltalán nem foglalkoznánk a lehulló levelekkel, hiszen - hasonlóan a természetben zajló folyamattal - a kertünk talajára hullva tavaszig jelentős mértékben átalakulnának, komposztálódnának. A füvet, az aljnövényzetet semmiféle károsodás nem érné, hiszen azok úgyis téli nyugovóra térnek. A tavaszra jelentős mértékben átalakuló falevelek, pótolnák a talajból az előző évben felhasznált tápanyagokat, friss életerőt biztosítva kertünk növényei számára. Másik módszer a mulcsozás, azaz talajtakarás. Ennek az ugyancsak ősi módszernek az alkalmazása során az összegyűjtött faleveleket, nyesedékeket fáink, bokraink alá hordhatjuk, ahol talajtakaróként működve a bomlási folyamat alatt megvédik a talajt a kiszáradástól, megakadályozhatják a számunkra nemkívánatos növények kicsírázását. A tél beállta előtt azután téli szállást keresve ide költözhetnek a katicabogarak, sündisznók és más élőlények.

A komposztálás mellett is dönthetünk: a levelek is komposztálhatók. A legalkalmasabb egy rácsos szerkezetű, az ezeket az anyagokat leginkább lebontó gombák számára elegendő fényt biztosító komposztáló. A közhiedelemmel ellentétben a diólevél is komposztálható, mivel a benne lévő növekedésgátló anyagok teljes mértékben lebomlanak és átalakulnak. A dió, a platán, gesztenye levelei nehezebben bomlanak, de vannak könnyebben bomlók is: ilyenek a gyümölcsfák, a nyár vagy a nyírfa levelei. Ha biztosítjuk a komposztálódó anyagok folyamatos nedvesen tartását, jelentősen meggyorsíthatjuk a komposztképződés folyamatát.

Forrás: Szike.hu


0
Tovább
26
okt/2009

Madárgyilkos műanyagok - kép

Az albatroszfiókák tetemeit néhány hete fotózta Chris Jordan a Midway Atollon. A szülők az óceánból kihalászott műanyaghulladékkal etetik őket. Emiatt a fiókák egy része éhen pusztul, mások a mérgező anyagok miatt hullanak el, minden évben több ezren.

Részletesebben a Greenfo.hu honlapján

További, megrázó képek ittForrás: chrisjordan.com

 




0
Tovább
25
okt/2009

Készítsen környezetbarát bútorápoló szert!

A számtalan környezetbarát tippet nyújtó Tisztaság honlap szerint az alábbi recept alapján elkészülhet minden bútor álma:

Egy kisebb edényben, 70 Celsius-fokra melegített vízfürdőben keverjünk el 50 ml jojobaolajat és 5 gramm méhviaszt, majd töltsük egy porcelán- (vagy hőálló üveg) edénybe - ez lehet akár közönséges bögre is. Állandó kevergetés mellett adjunk hozzá 10 csepp levendulaolajat.

Kihűlés után az így elkészült keverék azonnal használható.

További háztartási tippek




0
Tovább
24
okt/2009

Háború a vízért

Egy német szakértőcsoport 2007-ben megjelent tanulmánya szerint 2050 körül regionális, 2080-2100 körül pedig globális szinten is háború törhet ki a víz birtoklásáért, amely akkorra már drágább lesz, mint az arany. Ha figyelembe vesszük a környezeti és társadalmi folyamatok káros hatásait (tengerszint-emelkedés, szárazság, sivatagosodás, szikesedés, szennyezések), akkor szaporodó vízkonfliktusok szemtanúi leszünk az elkövetkező évtizedekben.

A teljes cikk a KukaBúvár honlapján olvasható




0
Tovább
23
okt/2009

Megalakult a Tikopia, a zöld diákok hálózata

A hálózat céljai közé tartozik a felsőoktatási intézmények "zöldítése", a tagok szakmai fejlődésének elősegítése, közös akciók szervezése, új zöld diákszervezetek alakulásának segítése, valamint a környezettudatos gondolkodás terjesztése. A hálózat a Tikopia nevet kapta, mely egy kis (5 négyzetkilométeres) sziget a Csendes-óceánban, ahol a lakosok rájöttek, hogy ha folytatják megszokott életvitelüket, a szigetük elpusztul.

Nézze meg a szervezet honlapját!

Klímairodák, klímanagykövetek




0
Tovább
22
okt/2009

Létrejött a Cserhát Natúrpark

Felavatták Magyarország legújabb natúrparkját, a Cserhát Natúrparkot október 22-én délelőtt Hollókőn. A natúrpark címet 22 Nógrád megyei település kapta meg. A címet viselő települések nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra, fontosnak tartják a térség természeti, táji értékeinek megőrzését, illetve az egészséges környezet fenntartható használatát és szükséges fejlesztését. A Cserhát Natúrpark kiterjedése több mint 38 ezer hektár.

Részletek a zöldtárca honlapján




0
Tovább
21
okt/2009

Mérgező számítógépek

Száz háztartásra közel negyven számítógép jut. A számítógép halála után - a többi háztartási géphez hasonlóan - veszélyes hulladékká válik. Milyen az energiahatékony számítógép, és mit csináljunk vele, ha már kiszolgálta a maga idejét? A Tudatos Vásárló összeállítása.



A felhasználási szándék figyelembe vételével válasszuk ki masinánkat! Egészen más gépet igényel egy grafikus és egy utazó üzletasszony. Míg a grafikusnak a teljesítmény és a megjelenítő színhelyessége lehet fontos, addig az üzletasszonynak a hordozható gépe mérete és főként a jószág súlya számít. Ha szaküzletben vásárolunk, kikérhetjük az eladók tanácsát, de mindenképpen gondoljuk végig, milyen rendszerbe szeretnénk illeszteni az adott készüléket: vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatot használunk-e, akarjuk-e csatlakoztatni szórakoztató elektronikai berendezésekhez; mekkora a lakás vagy az iroda mérete.

Ha otthoni vagy általánosan használt gépről van szó, fontos a főalkatrészek a fejleszthetősége. Lehetőleg kerüljük a kifutó modellek akciós csábítását, mivel nagy valószínűséggel ezekhez már csak néhány hónapig lesznek kedvező áron alkatrészek. Az ún. integrált gépekben sok fontos főalkatrész egybeépített, vagyis ha meghibásodik valamelyik vagy csak "kinőttük", új gép vásárlására kényszerülünk - ezekre a gépekre gyanúsan alacsony áruk hívhatja fel a figyelmet.  

Hordozható számítógépek

A hordozható számítógépekre sokan úgy gondolnak, mint energiatakarékos berendezésekre, mivel akkumulátorral működnek. Vannak azonban olyan típusok, elsősorban a kezdőknek szánt gépek között, amelyekben nem energiatakarékosak az alkatrészek, sőt, az is előfordulhat, hogy egyenesen energiafaló asztali processzorral szerelték fel. Ami ölbe vett használatkor nemcsak combperzselő, hanem az akkumulátor rövid élettartamát és gyakoribb meghibásodást is eredményezhet. Fontos tudni, hogy a hordozható gépeket bővíteni, kapacitásukat és teljesítményüket utólag növelni nem vagy csak korlátozott mértékben lehet.

A számítógép energiatakarékosságának kulcsa, hogy a videokártyáját, processzorát, alaplapját és tápegységét energiatakarékos módon tervezzék, és energiatakarékos módon működjön. Az a számítógép-főegység nevezhető energiahatékonynak, amely passzív (ventilátor nélküli) hűtéssel is üzemeltethető. Ha egy egység sok hulladékhőt termel, azt csak ventilátorral vagy vízhűtéssel tudják elvezetni az alkatrészről, így elkerülik annak rendellenes működését vagy meghibásodását. Jó hír, hogy a villamos energiát hatékonyan felhasználó számítógép az előzőekből következően általában halkabb üzemű.

Energiahatékony processzorokba valamilyen teljesítményigény-figyelő rendszert építenek, ezt azonban az adott operációs rendszernek is támogatnia kell. Ezek a processzorok azonos teljesítményhez kevesebb áramot emésztenek fel. Az energiahatékony tápegységek a felvett energia 80-90%-t hasznosítják (a maradék hő formájában távozik), és minimális a készenléti fogyasztásuk. Az energiatakarékos alaplapokon nincs egyetlen ventilátor sem, hisz energiatakarékos chipkészletet építettek rá.

Forrás: Getty Images

Az egyszerűbb irodai feladatok ellátására - ha az irodában egyébként hálózat működik - elegendő egy viszonylag kis számítási teljesítményű gép, a nagy számítási feladatokat az őt kiszolgáló szerverre lehet bízni. Az ilyen gépek energiafogyasztása és zajszintje is minimális. 

Veszélyforrások a gépekben

A hulladékká váló elektromos és elektronikus berendezések előállításához sok alapanyagra van szükség, melyek közül több az egészségre ártalmas. Bár a használat során nem jutnak ki a berendezésekből, ha megsérülnek, csapadékkal érintkeznek vagy elégetik őket, veszélyessé válhatnak. Egy régebbi elektronikai berendezésben, legyen az számítógép vagy DVD-lejátszó, a leggyakrabban a következő veszélyes anyagok fordulnak elő: ólom, hat vegyértékű króm, kadmium, higany, arzén és PVC. A műanyagokhoz ún. gyulladáskésleltető anyagokat kevernek, amelyek közül a legveszélyesebbek a polibrómozott-difenil-éterek (PBDE) és a polibrómozott bifenilek (PBB) A PBDE és a PBB felhalmozódhat a szervezetben, máj- és idegrendszer-fejlődési zavarokat okozhat, ezért újrahasznosításuk ma már korlátozott az Európai Unióban. A számítógépekben kis mennyiségben található ezüst, arany és platina is, amit érdemes visszagyűjteni és hasznosítani, hisz ezeknek a nemes fémeknek bányászata általában nagy környezetterhelést jelent. 

Röviden

PVC (Poli-vinil-klorid): széles körben használt műanyag, melyhez gyakran adagolnak lágyítókat, ftalátokat. A különböző PVC-ből készült gyerekjátékokban, padlóburkolatban, gyógyászati segédeszközökben található lágyítókat összefüggésbe hozták számos betegséggel.

Az EU 2006-ban megtiltotta hatféle PVC-lágyító alkalmazását, amelyeket addig gyerekjátékokhoz és gyermekgondozási cikkekhez használtak.

PBDE (Polibrómozott difenil éterek): gyulladáskésleltető anyag, melynek felhalmozódását megfigyelték az anyatejben és olyan élelmiszerekben, mint a vaj, a sajt, a marhapép vagy a lazac. A PBDE felhalmozódása összefüggésbe hozható pajzsmirigy- és májelégtelenséggel, az idegrendszer fejlődésének zavaraival. 2004 óta az EU-ban tilos egyes altípusainak használata, 2007-ben az USA-ban is megtiltották alkalmazásukat.

PBB (Polibrómozott bifenilek): háztartási gépekben és textilekben gyakran használt gyulladáskésleltető. A PBB-vel szennyezett élelmiszert fogyasztóknál étvágytalanságot, hasi fájdalmakat, rossz közérzetet figyeltek meg, és bizonyítottan aknés elváltozásokat okoz a bőrön. Állatkísérletek során súlyvesztést, bőrrendellenességet állapítottak meg; káros hatást gyakorolt az ideg- és immunrendszerre, a májra és a vesére; állatokban rákkeltőnek bizonyult. Az EU-ban 2003-tól, Kínában és Dél-Koreában 2007-től korlátozzák a használatát.  



Búcsú

Az elektronikai alkatrészeket vagy használhatatlan berendezéseket a legegyszerűbb a közeli hulladékudvarban lerakni. A másik megoldás, ha olyan kiskereskedésben, elektronikai bevásárlóközpontban adjuk le, amely szerződésben áll elektronikai hulladékkal foglalkozó céggel.

Az elektronikai hulladékra specializálódott begyűjtő és újrahasznosító cégek nagyobb mennyiség esetén házhoz jönnek, és díjmentesen elszállítják felesleges berendezéseinket. Ha a telephelyükre visszük, megesik, hogy fizetnek is érte, bár ez nagyban függ a hulladék fajtájától. Ha tehetjük, olyan céghez vigyük az elektronikai hulladékot, amely helyben dolgozza fel, és nem más országba szállítja tovább.  

 Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 13. számában.


0
Tovább
20
okt/2009

Függönyhasználat a fűtési szezonban

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Használjuk ki a napsugárzás erejét: tegyük szabaddá az ablakokat, engedjük, hogy a napfény melegítse a lakást! A téli napnak is van ereje, ráadásul ilyenkor alacsonyabban jár a Nap, így szinte egész nap besüt egy déli fekvésű ablakon.

Sötétedéskor, a redőnyök leeresztésével és a függönyök behúzásával kevesebb meleg szökik el.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe.

Tippek fűtésszámla ellen - az Ökoszolgálat összeállítása

Filléres trükk a radiátornál, és csökken a fűtésszámla




0
Tovább
19
okt/2009

Klíma Klub: 350-en 350 percig a szemét ellen október 24-én

A Klíma Klub csatlakozik az Éghajlatvédelmi Világnaphoz, melynek kapcsán meghirdeti a "350-en 350 percig a szemét ellen!" nevű lakossági szemétszedési akcióját október 24-én a budapesti Városligetben. Az akcióban résztvevők kedvezményes jegyet kapnak az Állatkertbe.

Az ENSZ-tagállamok képviselői idén decemberben, Koppenhágában írják alá az új, nemzetközi klímaegyezményt. Az Éghajlatvédelmi Világnapon, október 24-én szerte a világon több ezer 350.org akció lesz, amihez idén a Klíma Klub is csatlakozik. Ezen a napon emberek ezrei egyszerre állnak ki az éghajlat védelméért. A "350" a Föld egyfajta szimbóluma, mert 350 ppm-es szén-dioxid-szint mellett még elkerülhetők a klímaváltozás okozta katasztrófák. A Klíma Klub 350 percig 350 emberrel dolgozik azon, hogy szebb és élhetőbb hellyé tegyen egy budapesti közterületet, a Városligetet. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a környezeti problémákra.

A szervezők mindenki jelentkezését várják a klimaklub@klimaklub.hu címre, vagy a Klíma Klub portálján a 350-en 350 percig a szemét ellen klubban.




0
Tovább
18
okt/2009

Új hulladékudvarok nyíltak hat településen

Jánoshalmán, Kecelen, Kiskőrösön, Kiskunhalason, Kiskunmajsán és Soltvadkerten már az új hulladékudvarokba kerülhetnek a szelektíven összegyűjtött háztartási hulladékok. A szelektív hulladékgyűjtés célja az újrahasznosítás, de egyelőre csak azok vihetik a hulladékudvarokba ezeket az anyagokat, akik már befizették a "kukadíjat".

A papír, italoskarton-dobozok, műanyag (hungarocell, PET-palack, nejlonzacskó), színes és fehér üveg, textilhulladék, zöld hulladék, építési törmelék, lomhulladék, illetve fémhulladékok mellett az udvar veszélyes hulladékot is fogad. Így leadhatók itt elhasználódott háztartási gépek (például mosógépek, hűtőgépek), elektronikai és számítástechnikai hulladékok, fénycsövek és világítótestek, szárazelemek, használt sütőzsiradék és fáradt olaj, vegyszerek, festékek (göngyölegükkel együtt), valamint használt akkumulátorok és gumiabroncsok is.

Részletek a Kukabúvár cikkében.

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink itt láthatók.




0
Tovább
17
okt/2009

Tápláló szeretet

A Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület tagjai több mint 300 üveg lekvárt, befőttet, savanyúságot ajándékoztak nagycsaládosoknak. Az egyesület tagjai úgy gondolják, hogy a gazdasági válság kedvezőtlen hatása a nagycsaládosokat különösen nehéz helyzetbe hozta. A saját lehetőségeikhez képest próbálnak segíteni.



Vidéken a legtöbb háznál sokszor marad zöldség, gyümölcs. Ezeket többnyire elajándékozzák, elcserélik, megetetik az állatokkal, de az sem ritka, hogy végül hagyják elrohadni.

Nyilas Kálmánné, a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület elnöke felvetette, hogy a felesleges zöldséget, gyümölcsöt dolgozzák fel, és adják oda a Nagycsaládosok Országos Egyesületének. A kezdeményezéshez az egyesületi tagtársak rögtön csatlakoztak.

A segítségen túl az is fontos szempont volt, hogy a megtermett kincs ne menjen veszendőbe, hanem kerüljön olyan helyre, ahol annak nagy hasznát veszik.

Kevés pénzből, sok munkával jelentős értéket hozott létre az egyesület tagsága, a lehető legjobb helyre irányult a munkájuk és a szeretetük. A maga erejéhez és lehetőségeihez képest az összefogás egy gyönyörű példáját mutatta meg az egyesület közössége. A program 22 résztvevője azt reméli, hogy jövőre hozzájuk hasonlóan, mások is segítenek rászoruló embereknek.

Forrás: Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület

További információ:
- Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület, Nyilas Kálmánné: 30/357-5791
- Nagycsaládosok Józsefvárosi Egyesülete, Joachim Györgyné elnök: 30/386-0355


0
Tovább
16
okt/2009

Mérgező anyag szivárog az Alpok olvadó gleccsereiből

Svájci kutatók szerint az Alpok klímaváltozás hatására olvadó gleccsereiből erősen mérgező szennyezőanyagok oldódnak ki, melyeket eddig a jég zárt magába.



A kutatók arra hívták fel a figyelmet az Environmental Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmányukban, hogy a globális felmelegedés gyorsulásával ennek "katasztrofális környezeti hatása lehet a hegyvidékre". A szakemberek egy 1953-ban Közép-Svájcban épült vízierőmű tavának üledékrétegeit vizsgálták meg, és benne tisztán kimutattak olyan, ma már betiltott ipari és mezőgazdasági eredetű vegyianyagokat és rovarirtószereket, mint a dioxin és a DDT.

"A rétegek segítségével megállapíthatjuk, hogy a hatvanas és hetvenes években nagy mennyiségben gyártott nehezen lebomló szennyezőanyagok ebben a hegyvidéki tóban is lerakódtak" - mondta a tanulmány szerzőinek egyike, Christian Bogdal, a Svájci Szövetségi Anyagkutatási és -vizsgálati Intézet munkatársa.

Noha az 1970-es évektől ezen anyagok koncentrációja csökkent - nagy részük használatát megtiltották -, meglepő módon az utóbbi 10-15 év üledékében ismét felbukkannak. A kutatók szerint ekkor a tó vizét hosszú időn át egy gleccser táplálta, amelyből szinte olyan mértékben oldódtak ki szennyezőanyagok, mint amikor azok még használatban voltak.

A globális felmelegedés következtében felgyorsult gleccserolvadás magyarázhatja tehát, hogy a szerves szennyezőanyagok szintje ismét "történelmi csúcsokat" ér el - mondták a kutatók, akik két másik svájci gleccsertónál is hasonló eredményre jutottak, ugyanakkor egy másik, nem gleccserből táplálkozó tónál nem tapasztaltak hasonló növekedést.

A tanulmány szerzői megemlítették, hogy ez az első alkalom, amikor a gleccserek másodlagos szennyezőforrásnak bizonyultak. A vizsgált vegyületek használatát és előállítását 2001-ben nemzetközi egyezményben korlátozták, illetve tiltották be, ám bizonyos fejlett ipari országokban - például az Egyesült Államokban - ez már évtizedekkel korábban megtörtént. Ezek az anyagok rendkívül stabilak, gyakran rákkeltő hatásúak, néhányuk akár a bőrön keresztül is a szervezetbe kerülhet.

A kutatás arra figyelmeztet, hogy a szennyezőanyagok az alpesi vidékeken tavasszal rövid, de intenzív hullámokban jutnak a környezetbe. Ez a hegyi menedékházak ivóvizébe és a közeli tavak halain keresztül az egész táplálékláncba, sőt még az öntözőberendezésekbe és akár a hóágyúk havába is bekerülhet.


0
Tovább
15
okt/2009

Tippek fűtésszámla ellen

A hirtelen beköszöntött tél elején az első magyar környezeti tanácsadó iroda, az Ökoszolgálat Alapítvány segítségével összeszedtük az energiamegtakarítási tippeket a fűtési szezonra. A legnagyobb megtakarítást a korszerű szigetelési rendszerekkel, nyílászárócserével és a megújuló energia használatával érhetjük el, de filléres ötletekkel is megspórolhatunk akár 20-25%-ot.



Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvíz-használat, világítás. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe. Egy átlagos otthon energiafelhasználásának több mint háromnegyede a fűtésre megy el. Költségeinket és károsanyag-kibocsátásunkat e területen csökkenthetjük a leglátványosabban. A pénztárcánk mellett ezzel a környezetnek is jót teszünk.

Takarékos fűtési rendszerek

Ne felejtsük el a rendszeres karbantartást! Egy elhanyagolt fűtőberendezés sokkal többet fogyaszt, és még veszélyes is. Kérjük szakember segítségét! Ha kémény üzemel a lakásban, évente ellenőriztetni kell.

Légtelenítsük fűtési rendszerünket! Ha víz helyett levegő kering benne, csak feleslegesen fűtünk.

Ha megtehetjük, használjunk megújuló energiát - szereljünk fel napkollektort vagy hőszivattyút. Néhány év alatt megtérül, utána pedig sokkal olcsóbb energiaforrás.

Fontoljuk meg alternatív fűtőanyagok használatát, ha van rá mód: például: pellet, biobrikett, tűzifa.

Mint azt legutóbb 2009 januárjában is láthattuk, az ország gázellátásában komoly problémák adódhatnak. A földgáz csak egyetlen vezetéken érkezik hazánkba, az ára folyamatosan emelkedik, energiaértéke pedig nem állandó, és ellenőrizhetetlen a felhasználó számára.

A földgázt pótló alternatív fűtési módszerek egyike az úgynevezett hőszivattyú, amelynek leghatékonyabb változata a geotermikus (a földben lévő) energiát hasznosítja. A működésében, megjelenésében, megbízhatóságában, karbantartási igényében leginkább a hűtőszekrényhez hasonlítható berendezés fűt, hűt és meleg vizet készít. Részletek korábbi cikkünkben.

Forrás: Genex.hu



A megfelelő hőmérséklet

Használjunk hőmérőt és termosztátot, hogy figyelemmel kísérhessük otthonunk hőmérsékletét! Az esetek nagy részében ugyanis feleslegesen túlfűtünk.A túlfűtött lakásban 1°C-os csökkentés akár 5-6%-os megtakarítást is eredményezhet.

Az ajánlott hőmérsékletek: nappali: 20°C, hálószoba: 18°C, gyerekszoba: 22°C.

Ha elmegyünk otthonról, csökkentsük a lakás hőmérsékletét akár 4-5°C-kal! Éjszakára szintén felesleges nappali meleget tartanunk.

Télen többször, de csak rövid ideig szellőztessünk, hogy ne hűljenek ki a falak!

A fűtőtesteket ne takarjuk le függönnyel vagy bármi mással, mert akkor a meleg nem jut el hozzánk!

Használjunk hőtükröt - a fűtőtest mögé ragasztható fóliát, így nem melegítjük feleslegesen a falat (részletesen lásd itt).

Hőérzetünket javíthatjuk párologtatással vagy meleg színek alkalmazásával a lakásban.

Használjuk a nap melegét - napközben minél több fényt és meleget engedjünk be a lakásba az ablaküvegen keresztül!

Forrás: MTI

A pénztárcája mellett a környezetnek is jót tesz, ha spórol a fűtéssel

Hatékony szigetelés

A meleg nagy része a falakon és a nyílászárókon keresztül távozik. Igyekezzünk ezeket jól leszigetelni.

A legegyszerűbb szigetelőanyag egy vastag sötétítő függöny. Estére mindig húzzuk el! Ajtók, nagyméretű ablakok előtt érjen le a földig.

Kétrétegű ablak esetén segíthet a rétegek közé helyezett szivacs vagy puha rongy is.

A rosszul záródó nyílászárók komoly hőveszteséget okoznak. Szigetelésük legegyszerűbben egy öntapadócsíkkal lehetséges. Ennél tartósabb és jobb megoldás (fa nyílászárók esetén) az utólagos szigetelés beépítése, mellyel 10-15%-kal is csökkenthető a fűtésszámla. Az ehhez szükséges gép az Ökoszolgálatnál kibérelhető, a hozzá való szigetelőanyag megvásárolható.

A nyílászárók üvegeit is szigetelhetjük erre alkalmas öntapadó fóliával.

A falak utólagos külső szigetelése vagy a nyílászárók cseréje komoly feladat, de látványos eredményt hoz, és pár év alatt megtérül. Egy korszerű nyílászáró hőszigetelő képessége ugyanis sokszorosa egy 10-15 évvel ezelőttinek. A megfelelő eredmény elérése érdekében a cserét mindig szakemberrel végeztessük!

Ismerje meg az első magyar környezeti tanácsadó iroda, az Ökoszolgálat Alapítvány tevékenységét! Hasznos tanácsok mellett környezettudatos termékeket is vásárolhat irodájukban. Elérhetőségek: www.okoszolgalat.hu, illetve személyesen a 1054 Budapest Nádor u. 34. alatt, valamint telefonon (tel.: 36  1 311 7855, 36 20 519 8081).




0
Tovább
14
okt/2009

Filléres trükk a radiátornál, és csökken a fűtésszámla

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. A fűtőtest mögött a fal felmelegszik, ami hőelvonást okoz. Ne a falakat fűtsük! A fűtőtest mögé helyezett hőtükörfólia csökkenti a fal felmelegedését, mert a ráirányuló hősugarakat visszaveri. Így 6-10%-os energia-megtakarítás érhető el. A legtöbb barkácsáruházban kapható hőtükörfólia mérete akkor ideális, ha minden oldalról 5-10 centiméternyire kilóg a fűtőtest mögül. Ollóval kiválóan vágható, és a felhelyezése is egyszerűen megoldható szöggel, csavarral, kétoldalú ragasztóval.

További tippek:

Hagyjuk szabadon a fűtőtestet! A radiátort elzáró tárgyak elnyelik a meleg nagy részét. Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne lógjon a radiátorra.

Ajánlat:

Ha Ön nagyobb felújítás előtt áll, akkor tájékozódjon a lakásban alkalmazható egyéb hőtükrökről, például a nyári napsugárzás nagy részét visszaverő tetőtérfóliákról! A technológiával számos cég foglalkozik, itt láthat egy példát az alkalmazási lehetőségekre.

További energiatakarékossági tippek, egyszerűen és ingyen (vagy olcsón) megvalósítható ötletek az Energia Klub honlapján.




0
Tovább
13
okt/2009

Ezer ember kell péntekig, aki bulizik a világgal a világért

Klímavédelmi buli lesz október 24-én a budapesti Széchenyi Fürdőben, az Éghajlatvédelmi Világnap magyarországi rendezvényeként. A házigazda Novák Péter, a sztárvendég Csányi Sándor. Tedd meg és hozz négy barátot! Ezután az 5. jegyet ingyen kapod. Az akció október 16-ig tart, mert ha péntekig nem leszünk ezren, le kell fújnunk a bulit!



A 350.org éghajlatvédelmi világmozgalom szervezésében több millió ember, 140 nemzet egy napon, 2009. október 24-én rendez hasonló klímavédelmi akciót, hogy lényegi eredményekre sarkallja a világ döntéshozóit a decemberi Koppenhágai csúcstalálkozó előtt. Ott születik döntés ugyanis arról, mit vállalnak az országok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésének érdekében. Mi is megmutatjuk: kampányfilmet forgatunk Herendi Gáborral, a Valami Amerika rendezőjével, lesz tombola, NemJuci koncert, DJ TomNoize, sellők, vízilabdások és újrapohár.

"Világszerte tízezrek mozdulnak meg ezen a napon, hogy a legkülönbözőbb akciókkal jelezzék az éghajlatvédelem fontosságát" - mondta Varga Judit, a szervező Messzelátó Egyesület elnöke. "Mi Magyarországot akarjuk megmozgatni ezen az estén, és várunk mindenkit, hogy megmutassuk a világnak, itt is van legalább ezer ember, aki fontosnak gondolja ezt az ügyet és képes magát jól érezve bekapcsolódni ebbe a nemzetközi eseménysorozatba".

A kezdeményezés a 350.org civil szervezettől származik. Honlapján 140 országból mintegy 1800 hasonló akciót regisztráltak erre a napra. Több millió ember ekkor mutatja meg, hogy egy biztonságosabb jövőt szeretne és megtesz mindent, hogy az éghajlatváltozás ütemét amennyire lehet mérsékelje.  Az ezer résztvevő azért is fontos, mert a fürdő bérletét kifizetni legalább ezer belépő megvásárlásával tudják a szervezők. Az ára alacsonyabb, mint a normál belépőnek, 1500 forint elővételben és a szervezők tájékoztatása szerint ebben szerepel ingyen masszázs, amíg a masszőr nyitvatart, tombola, zene, a fitness-központ használata, na meg persze részvétel a filmforgatáson.

A 350-es szám több tudományos mérés szerint az atmoszféra biztonságos szén-dioxid szintjét jelzi, amely mellett még elkerülhetők a klímaváltozás okozta katasztrófák. Mára ez az érték elérte a 390-es (part per million, ppm, azaz milliomod részecske) szintet.

Forrás: Messzelátó Egyesület

A hazai szervezésben résztvevő szervezetek: 350.org, Messzelátó Egyesület, Védegylet, Levegő Munkacsoport, Greenpeace, Magyar Természetvédők Szövetsége, Vegyél Vissza!, WWF, ARC, DIA

Továbi információ, jegyelővétel: a www.klimafurdo.com honlapon.

Forrás:Messzelátó Egyesület

 


0
Tovább
12
okt/2009

Tüntet hétfőn a Hulladék Munkaszövetség

A Hulladék Munkaszövetség október 12-én 14 órakor figyelemfelkeltő demonstrációt tart a környezetvédelmi termékdíjtörvény változtatásának általános parlamenti vitája alkalmából Budapesten a Parlament előtt, a Kossuth téren. A 20 perces eseményen a politikusok bőrébe bújva a szőnyeg alá söprik a problémákat.

A Hulladék Munkaszövetség szerint a termékdíjtörvény tavaly óta tartó módosítgatásai ellenére érdemi változtatás nem történt. "Semmivel sem kerültünk közelebb ahhoz az egyébként törvényben megfogalmazott célhoz, hogy a termelődő hulladék mennyiségét csökkenteni kell, ezért azt kérjük a képviselőktől, hogy ne fogadják el a környezetvédelmi törvény jelenlegi módosításait" - írja a szövetség körlevelében.

Tíz dolog, amivel csökkentheted a hulladékod:

1. Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat!
2. Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven!
3. Komposztálj!
4. Javíttasd meg! Használd újra!
5. Cseréld el vagy add tovább!
6. Vásárolj piacon és támogasd a helyi kereskedelmet!
7. Keresd az újrahasznosított termékeket!
8. Válaszd a visszaválthatót!
9. Járj könyvtárba, kölcsönzőbe!
10. Tegyél meg mindent, hogy ne árasszon el postai levélszemét!




0
Tovább
11
okt/2009

Autózás üvegen - napelemekkel burkolt utat fejlesztenek ki

Az Egyesült Államok útjait napelemekkel fedve megduplázódna az energiatermelés. Képzeljük el, hogy az utat napelemek fedik. Scott Brusaw villamosmérnök jövő februárig szeretné kipróbálni az úgynevezett "Solar Road Panel" (nap-út-panel) prototípusát.



Az Egyesült Államok Nemzeti Autópálya Rendszer úthálózata mintegy 260 000 kilométer hosszúságú, nem számítva a több ezer egyéb állami autóutat. Ha ezek aszfaltját napelemek helyettesíthetnék, Brusaw számításai szerint  megkettőződne az ország energiatermelése. A megvalósítás kulcsa üveg lenne. Az útburkolat egy panele a tervek szerint 1024 modulból áll majd, melyek mindegyike egy napcellát, egy fénykibocsátó diódát (ledet) és egy tárolásra szolgáló ultrakondenzátort tartalmaz az üvegbe ágyazva.

Az üvegnek egyrészt rendkívül ellenállónak kell lennie, másrészt csúszásmentesnek. Fűtőelemeket is be kell majd építeni a burkolatba a hó vagy a jég megolvasztásához, ráadásul öntisztítónak kell lennie a paneleknek. Mondani sem kell, hogy ilyen üveg még nem létezik, de Brusaw reméli, hogy a kollégái hamarosan kifejlesztik.

Az üveg edzésével rendkívüli szilárdság, kopásállóság érhető el, a felszín megfelelő barázdálásával pedig az autógumik tapadása is biztosítható, ez azonban hátrányos az optikai tulajdonságok, a fénynek a fotoelektromos cellákhoz vagy napelemekhez való eljutása szempontjából. A fény a sima felszínű tiszta üveg esetén hasznosul a legjobban, a teljesen sima üvegen azonban minden megcsúszik. Sraffozásszerő hornyokkal ellátott felület lehet a megoldás, a kutatók most dolgoznak ennek változatain.

A cél a 4x4 méteres, napi 7600 wattóra elektromosságot szolgáltató panelek gyártása. Hat ilyen panel kielégítené egy átlagos amerikai otthon villamosenergia igényét. A napelemek felett elhaladó járművek árnyékoló hatását is figyelembe vették a becslésnél. Egy másik ötlet szerint úttestbe ágyazott vízvezetékkel is hasznosítani lehet a napenergiát.

A szoláris úttestbe ledek is beépíthetők, melyekkel megvilágítanák az utat és világító útburkolati jelekként szolgálnának a forgalmi irányról, vagy különböző üzenetekként - mint pl. a "lassíts" felirat - világítanának. Amennyiben az elektromos autók elterjednének, azok feltöltését is az útburkolati energia oldaná meg.

Forrás: Solar Roadways

Brusaw első kísérletére az üvegburkolat-prototípus leszállítása után, 2010 februárjában kerül majd majd sor. A drasztikus vizsgálatok csákánnyal, kalapáccsal, és ha a prototípus még bírja, akkor lőfegyverekkel történnek majd. Ezután az üvegburkolat tehertűrését parkoló, lassú és gyors gépjárművekkel vizsgálják meg.


0
Tovább
10
okt/2009

Mézzel kínálhatja a közönség a veresegyházi medvefarm lakóit

Szelíd farkasok közé mehetnek vagy akár mézzel medvéket etethetnek a hétvégén a veresegyházi medvefarmra látogatók az Állatok Világnapja alkalmából tartott színes programsorozatnak köszönhetően.



Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora elmondta: a medveotthon fő támogatója, a liga a hagyományoknak megfelelően mindig egy héttel a világnap után "csalogatja" Veresegyházra a családokat. Az évforduló jó alkalmat teremt arra, hogy játékos, izgalmas módon hívják fel a kicsik és a nagyok figyelmét a vadon élő állatok védelmére, egyúttal tiltakozzanak értelmetlen pusztításuk ellen. A kétnapos rendezvény minden mozzanatával azt "üzenik" majd a jelenlévőknek: az emberek önmagukat tisztelik meg, ha vigyáznak az állatokra.

Szilágyi István szerint várhatóan a legkedvesebb foglalatosság a medveotthon lakóinak etetése lesz, ehhez a látogatók vagy otthonról hozott almát, mézet és hosszú nyelű fakanalat, vagy a helyszínen vásárolható édességet és ingyenesen kölcsönözhető "evőeszközt" használhatnak.

Alkalom nyílik majd gyermeklovaglásra, kisvonatozásra, de arcfestéssel, kézműves foglalkozással és egyéb színes programokkal is készülnek a szervezők.

Forrás: MTI


0
Tovább
09
okt/2009

Országos őszi nagytakarítás a hétvégén

Őszi nagytakarítás lesz Magyarország 2050 településén szombaton. A fő cél a településeket elcsúfító hulladék eltakarítása.



Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) immár hagyományosnak mondható akciójában idén a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM), a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) és a Hulladék Munkaszövetség (HuMusz) is részt vesz.

A program szervezői az ország 2050 településén mintegy 50 ezer önkéntest várnak, akiknek aktív segítségére számítanak tágabb környezetünknek a hulladéktól való megtisztításában. Az kezdeményezéshez a helyi polgárőr szervezeteken keresztül lehet csatlakozni.

Az akció a vidéki településeken kívül természetesen a fővárosra is kiterjed. Budapesten két helyszínen lesz nagytakarítás: az egyik ilyen helyszín a Moszkva tér lesz, ahol ismert személyiségek, közműcégek, továbbá a környezetvédelmet kiemelt fontosságú kérdésként kezelő cégek mutatnak jó példát, és rendbe teszik a város egyik legforgalmasabb és így a tisztaság szempontjából az egyik legelhanyagoltabb csomópontját. A tér megtisztítása után színes programok, vetélkedők várják az esemény önkénteseit a Millenárison.

A másik helyszín a 3-as metró kispesti végállomásánál található Kiserdő; a cél itt is ugyanaz, tiszta környezetet  teremteni a senki földjeként kezelt, teleszemetelt területen - mondta el Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője.

Mindkét budapesti helyszínen déli 12 órakor kezdődik a  FKF. Zrt. által második alkalommal megrendezett Nagy Város Takarítás keretein belül folyó őszi nagytakarítás. A szervezők az eseményről fényképes beszámolókat is várnak, amelyek beküldői között 15 darab kerékpárt sorsolnak ki.
Az érdeklődők az eseménnyel kapcsolatos további részletekről az OPSZ www.opsz.hu honlapján tájékozódhatnak.


0
Tovább
08
okt/2009

Tükörben a Világ - kiállítás a fenntartható fejlődésről

A Tükörben a Világ egy színes, kacskaringós vízió temérdek installációval és meglepő játékkal. Az izgalmas felfedezőút során megnézhetjük a Föld egyes országainak ökológiai lábnyomát, kiszámolhatjuk a sajátunkat, s azt is, hogy reggelink hány kilométert utazott a termeléstől az asztalig, illetve kideríthetjük hány órát tölt egy magyar ember tévézéssel naponta.



A kiállítás alkotóinak célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása: hogyan is lehet az emberiség jelen szükségleteit kielégíteni, ugyanakkor a környezet és a természet erőforrásait megőrizni a jövő generációk számára. A látogatók számos alternatívával találkozhatnak a tárlat során, melyekből a kiállítás végére érve kedvükre választhatnak, mi fontos számukra, mire fognak odafigyelni a későbbiekben, mit tesznek másképp.

A Tükörben a Világ csapatot a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport alapította; 2006 óta tartanak a globalizáció témáját feldolgozó interaktív, élménypedagógiára építő foglalkozásokat gyerekeknek és fiataloknak. Üzenetük: az ember cselekvő lény, aki a szűkebb-tágabb világ történéseinek nem passzív elszenvedője, hanem kreatív alakítója. 

Forrás: tukorbenvilag.hu

A kiállítás főtámogatója az ÖKO-Pack Nonprofit Kft., további támogatók az Ökotárs Alapítvány és a  Norvég Civil Alap.


0
Tovább
07
okt/2009

Az első charity shop Magyarországon

A "charity shop" kifejezést úgy lehetne magyarra fordítani, hogy adománybolt. Ez a név tőlünk nyugatra olyan üzletek hálózatát takarja, amelyeket különböző non-profit szervezetek tartanak fenn, elsősorban azért, hogy az ezekből befolyó bevételekből (is) finanszírozzák a tevékenységüket. E boltok árukészlete adományként kapott hasznos és/vagy értékes tárgyakból áll, melyeket kedvező áron árusítanak. Az első hazai adományboltot a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány hozta létre.



Mivel jelenleg üzlethelyiséggel még nem rendelkezik, azért sajnos az adományozás egyelőre kissé nehézkes. De korántsem lehetetlen! Ha kisebb terjedelmű adományt adna, azt az Alapítvány központi irodájában tudja leadni, előzetes egyeztetés után, ha pedig kb. egy zsák vagy attól nagyobb mennyiségű adományt ajánlana fel, ez esetben vállalják, hogy Budapest területéről, előzetesen egyeztetve elszállítják az adományt. Nagyobb mennyiségű adománnyal kapcsolatban keresse az Alapítvány munkatársát a 06-20-597-1956-es számon.

Elsősorban jó minőségű ruhákat, játékokat, dísztárgyakat, könyveket, kisebb lakberendezési tárgyakat várnak. Összességében minden olyan jó állapotú tárgyat szívesen fogadnak, amelyről úgy ítéli meg hogy még jelentős használati értékkel bír, hasznos lehet más ember számára. Bútort, nagyobb műszaki cikket, élelmiszert sajnos nem tudnak fogadni. Várják olyan cégek jelentkezését is, amelyek szívesen hirdetnének meg gyűjtőakciót a munkatársaik körében - írja a Kukabúvár.

Az így beadott jó állapotú, használható dolgokkal a beadók az alapítványt támogatják, az alapítvány pedig az olcsón kínált, de még jól használható, értékes árukkal a kispénzű embereket támogatja. Továbbá segíti a környezetvédelem ügyét is, hiszen az újrahasználás, az hogy kevesebb szemét keletkezik, nagyon fontos pillére a környezettudatos életnek.

Vásárolni jelenleg csak az Alapítvány "virtuális boltjában" lehet, de tervezik, hogy belátható időn belül Budapest valamelyik belső kerületében megnyitják az első valódi üzletet. A jelenlegi kínálat itt tekinthető meg.

További részletek a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítványnál


0
Tovább
06
okt/2009

Most megszabadulhatunk a kéretlen reklámújságoktól

A postán küldött reklámhoz eddig nem kellett a címzett előzetes hozzájárulása, pedig a reklámújságok akár 10 kiló hulladékot is jelenthetnek egy-egy családnak. A probléma most elvileg megoldódhat: a reklámtörvény egy idei módosítása szerint október 1-jét követően az első alkalommal küldött reklámküldeménynek tartalmaznia kell a lemondást lehetővé tevő, előre megcímzett, térítésmentesen feladható és könyvelt küldeményként - igazolható módon kézbesített - válaszlevelet - olvasható a Hulladék Munkaszövetség honlapján. Amíg a rendszer kialakul, gyűjtsük szelektíven ezt a papírt is.




0
Tovább
05
okt/2009

Itt van Budapest Zöld Térképe

A Zöld Térkép azokat a "zöld" lehetőségeket térképezi fel, amelyek segítségével fenntarthatóbb módon tudunk élni. Nincs rajta valami? Tegye fel! Vigyázat: ami nem illik ide, kiszavazható!



Budapest Zöld Térképe a főváros környezeti és társadalmi erőforrásait tárja fel lakói és látogatói számára, alapvetően tájékoztatási, döntéstámogatási céllal. Olyan információs eszköz, amely a környezetbarát és felelős életmód kibontakozását támogatja, ilyen módon pedig a helyi szintű fenntarthatóság előmozdítója. A térkép a fenntarthatóságot szolgáló legkülönbözőbb szolgáltatások egész sorát tartalmazza: boltokat, alternatív közlekedési lehetőségeket, karitatív szervezeteket, javítóműhelyeket, piacokat stb. - több ezer adatot. Ha pedig nincs rajta valami, a térkép készítője, a Tudatos Vásrlók Egyesülete arra bíztat, hogy tegyük fel maguk a lakosok.

Budapest Zöld Térképe a www.zoldbudapest.hu weboldalon érhető el.

ForrA!s: [origo]

A zöld térképek megmutatják például, hol van egy településen

• pihenésre alkalmas zöld felület;
• friss, egészséges, a közelből származó termelői élelmiszert árusító piac;
• a természeti és szocio-kulturális környezettel kapcsolatos tudásunk fejlesztését szolgáló látogatóközpont, tanösvény, kulturális központ;
• használtcikk kereskedés;
• ökologikus termékeket árusító boltok;
• megújuló energiával foglalkozó szakboltok, bemutatóhelyek;
• javítóműhely, ahol használati tárgyainkba új életet lehelnek;
• a helyi szintű turizmus célpontjaiként és a helyi identitás alapjául szolgáló természeti és kulturális értékek;
• méltányos kereskedelemből származó termékeket forgalmazó boltok, kávézók;
• egészséges fogásokat kínáló éttermek, étkezdék.

A térképeken szereplő "zöld pontok" olyan szolgáltatások, amelyek a fenntarthatóság egy vagy több dimenziójához járulnak hozzá. Ez lehet a hulladékmegelőzés, a természeti erőforrásokkal való takarékosság, a méltányosság és társadalmi szolidaritás, az aktív állampolgárság, a természetvédelem, vagy környezetkímélő közlekedés.

A nemzetközi zöld hálózat keretén belül megszülető térképek egy 170 tételes univerzális ikonkészlettel dolgoznak, amelyet esetenként a helyi igények szerint alkalmaznak. Budapest Zöld Térképe jelenleg 29 témakört dolgoz fel, amit hamarosan kiegészít még a kerékpárutak hálózatának és a forgalomcsillapított övezeteknek a feltüntetése is. A budapesti térkép új témaköröket is bevezetett: a kisvasutakat, a teleházakat és az állatmenhelyeket - ezek jelöléséhez új ikonok készültek.

Budapest Zöld Térképének elkészítésére a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a nemzetközi zöld térkép hálózat New York-i központjával való korábbi kapcsolatfelvétel és egy hosszabb előkészítési időszak után 2008-ban vállalkozott. A Norvég Civil Támogatási Alaptól pályázat útján elnyert támogatással kezdődtek meg a programozási és adatgyűjtési munkálatok. A budapesti térképet az egyesület minta projektnek szánta, aminek kiszélesítésével idővel más magyarországi települések, idővel pedig az egész ország zöld térképe is elkészíthető.

A térképen való keresést földrajzi alapon működő keresőmotor támogatja, aminek segítségével lakóhelyünk vagy egy választott földrajzi pont körül kereshetjük meg tetszőleges távolságban a minket érdeklő szolgáltatásokat. A térképen regisztrációt követően bárki létrehozhat újabb zöld helyeket, amelyeket a felhasználók értékelhetnek, kommentálhatnak, de végső soron ki is szavazhatnak. A regisztrált felhasználók ugyancsak kapcsolatba léphetnek más zöld térképészekkel, akik közül azt is látják, kik élnek a közelükben.

Miben hasznos Budapest Zöld Térképe?

• Döntéstámogatási eszközt a vásárlók, fogyasztók számára: segít megtalálni a lakó- és tartózkodási helyükhöz közeli, a környezettudatos és etikus életmódhoz szükséges szolgáltatásokat.
• Információs eszköz turisták számára, akik számára különösen bajos a sokszor csak a helyiek által ismert "zöld" helyek megtalálása.
• Célcsoport központú, ingyenes marketing-eszköz a térkép profiljába illő szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók és vállalkozások, társadalmi és egyéb szervezetek számára.
• Hatékony környezeti kommunikációs eszköz: ráirányítja a figyelmet a fenntarthatóság helyi lehetőségeire (vagy épp ezek hiányára).



0
Tovább
04
okt/2009

Hagyd helyben! Felhívás budapesti társasházak részére

A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alaptól nyert pályázati forrásból 50 budapesti társasházban indít komposztálási programot.



A komposztálás hatására jelentősen csökkenni fog a kukákba kerülő hulladék mennyisége, vagyis jelentősen mérsékelhetőek a lakóközösség szemétszállítási költségei. Ráadásul olyan értékes tápanyag, termőföld keletkezik majd, amely további megtakarítást tesz lehetővé a lakóközösség számára, megspórolva a bolti virágföld árát és szállítási terheit.

Jelentkezni a SZIKE honlapján lehet (www.szike.eu) a Jelentkezések - Jelentkezés programokra feliratra kattintva. Nincs más teendő, mint a legördülő menüből kiválasztani a "Budapesti lakóközösség"-et, majd kitölteni és egy gombnyomással beküldeni az űrlapot.

Az első 50, a szakmai feltételeknek is megfelelő jelentkező a pályázati forrásnak köszönhetően most térítésmentesen kapcsolódhat be a programba.

Programfelelős: Szentirmai-Zöld Máté
+36-30/630-6488
zoldmate@szike.eu


0
Tovább
03
okt/2009

Kaptárbontás - Berecz András a HuMuSz Házban

A medve nem úgy képzeli a kaptárbontást, mint a méhész... Berecz András népdalénekes, mesemondó rengeteget tud a természetes életmódról, a hagyományos gazdálkodásról, az "ösztönös" ökológiai életformáról.

Az ingyenes előadás időpontja: 2009. október 7. (szerda) 18 óra

Helyszín: HuMuSz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.

Berecz András honlapja

Forrás: MTI




0
Tovább
02
okt/2009

Italosdobozokért kedvezményes belépő az állatkertbe

A felnőttek kedvezményes jegyet, az első kétszáz gyermek pedig ingyen belépőt kap október 9-11. között, amennyiben fejenként legalább tíz üres üdítőitalos vagy tejes kartondobozt ad le a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A Vidám Doboznapok elnevezésű akcióval az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), a budapesti állatkert és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az italos kartondobozok szelektív gyűjtését szeretnék népszerűsíteni. A 75 százalékban papírt, 10-20 százalékban műanyagot, és 0-5 százalékban alumíniumot tartalmazó kartondobozt szelektíven gyűjtve és bálázva elsősorban a papírgyártás területén használják fel.

Egy ötéves időszak alatt összegyűjtött és újrahasznosított kartondobozok révén annyi papírt takarítottunk meg, amennyit közel 18 ezer fa kivágásával és feldolgozásával lehetett volna legyártani. Az elmúlt öt évben 12 százalékra növekedett a begyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok aránya. Az IKSZ célja, hogy 2012-ig húsz százalékra növelje az italos kartondobozok begyűjtési és újrahasznosítási arányát Magyarországon. A célkitűzések között szerepel az is, hogy elérjék: az összegyűjtött dobozok hasznosítása ne külföldön, hanem Magyarország határain belül valósuljon meg.




0
Tovább
01
okt/2009

Megszületett a Nulla Hulladék Fotópályázat eredménye

Szép számban érkeztek nyáron pályaművek a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) májusban meghirdetett fotópályázatára. A téma a hulladékcsökkentés volt. A HuMuSz Nulla Hulladék Programja alapján 10 lépésben csökkenthetjük a hulladék mennyiségét a mindennapjaink során. Egy pályaművet akkor tekintettek teljesnek, ha abban a pályázó az összes lépést feldolgozta.

Az első helyezett Benke Nikolett egyik képe. További nyertes képek a HuMuSz honlapjánForrás: HuMuSz




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum