Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
aug/2009

Újrapapír füzeteket ajánl a HuMuSz a tanévkezdéshez

A HuMuSz régi álma vált valóra idén, mivel a 2009/2010-es tanévkezdéshez már többféle magyar gyártmányú iskolai újrapapír füzet közül válogathatnak az iskolák. Mivel az alábbi felsorolásban szereplő füzetek az ország minden pontjáról beszerezhetőek, a HuMuSz idén már nem állította elő saját füzeteit.

Sajnos, az alapanyag minden esetben külföldi papírgyárakból származik, mivel hazánkban nem állítanak elő erre alkalmas papírokat (a hazai technológiák csak borítékok, kéztörlők, hullámpapír és egyéb hasonló papíráru előállítását teszi lehetővé), de a füzetek gyártása már Magyarországon is elkezdődött.

A HuMuSz beszerzési forrásai itt láthatók




0
Tovább
30
aug/2009

Nulla Hulladék roadshow - A HuMuSz közös játékra hívja az iskolákat, jelentkezés szeptember 1-jétől

A Hulladék Munkaszövetség munkatársai és önkéntesei hat régió tíz-tíz iskolájába látogatnak el hulladékcsökkentési programjukkal. Játékos formában mutatják meg a gyerekeknek, miként tehetnek ők is valamit a tisztább, egészségesebb jövő érdekében. A programban az 5-7. osztályos diákok vehetnek részt. Iskolánként legalább 3 osztály vagy min. 80 fő jelentkezését várják. A részvétel ingyenes.

Jelentkezni Földesi Dóránál lehet a dorka@humusz.hu címen vagy a (1) 386-2648-as telefonszámon. A jelentkezés szeptember 1-jétől folyamatos a program végéig ill. amíg van szabad hely. Kérik az iskolákat, hogy mielőbb jelezzék részvételi szándékukat!

Részletesebb felhívás a HuMuSz honlapján

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink




0
Tovább
29
aug/2009

Nem éri meg illegális bontóba vinni az autót

Hazánkban évente mintegy 120-130 ezer roncsautó keletkezik, ennek azonban csak kevesebb mint a fele kerül regisztrált autóbontóba. A többi olyan helyen végzi, ahol illegális szétbontásuk veszélyezteti a környezetet: becslések szerint ma mintegy 1200-1300 illegális autóbontó működhet. A Zöldkommandó célja ezek felszámolása, és a zöldbűnözés visszaszorítása.



A júliusi akciók során 18 esetben volt szükség intézkedésre. Az ellenőrzések kapcsán bírság kiszabása, kötelezés kiadása további 12 esetben várható. Július végéig közel 187,5 tonna hulladékra mintegy 22,3 millió forint bírságot szabtak ki a felügyelőségek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Csak a legális bontókban tudják szakszerűen kezelni a bontás során keletkező veszélyes anyagokat

Nem éri meg kockáztatni, mert kemény szankciókra számíthatnak az illegális autóbontók. A zöldhatóságok egy szabálytalan, környezetkárosító módon szétszerelt - és így veszélyes hulladéknak minősülő - autó miatt akár 324 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, az elkövető pedig környezetkárosítás esetén akár szabadságvesztéssel is sújtható. A Zöldkommandó bezárathatja a szabálytalan vagy illegális autóbontókat, talajszennyezés esetén pedig kármentesítésre kötelezheti a telepet. Nem éri meg tehát illegális bontóba vinni az autót, hiszen azt a hulladékkezelők általában ingyen beszállítják oda, és fizetnek is érte. Magyarországon ma 175 regisztrált, legális autóbontó működik, amelyek a hozzájuk beszállított gépjárművet kötelesek átvenni, és csak az általuk kiadott igazolással lehet kivonatni a járművet a forgalomból és így mentesülni a súlyadó és a biztosítás fizetése alól.

Nem mindegy ugyanis, hova kerül a motorolaj, az akkumulátor vagy az elektronikai hulladék. Amíg ezeket nem szerelik ki szabályosan a járműből, az veszélyes hulladéknak számít. Az is fontos szempont, hogy a "szárazra fektetett", azaz a veszélyes folyadékoktól megszabadított járművek anyagait - üveget, fémet, gumit - a szabályos autóbontók szelektíven gyűjtik és az arra alkalmas anyagokat újrahasznosítják. Csak a legális bontóban biztosítható, hogy a kibontott anyagok ne kerüljenek a talajba, vízbe vagy a levegőbe, és a veszélyes anyagokat is megfelelően tárolják azok speciális hulladékgyűjtőbe történő elszállításáig. A regisztrált, engedélyekkel rendelkező autóbontókban a hulladékká vált gépjárművek kezelése ellenőrizhető, és csak itt biztosított a környezetvédelmi előírások betartása - olvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján.

Ajánlat: Visszavittük a használt sütőolajat a legközelebbi hulladékudvarba, és gond nélkül leadtuk


0
Tovább
28
aug/2009

Hozzánk is megérkeztek az üveg barátai - nézze meg Hanket, az éneklő üveget!

Magyarországra is megérkezett a Friends of Glass (Az üveg barátai) nevű nemzetközi környezetvédelmi mozgalom. A kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az újrahasznosítás fontosságára és az üvegben rejlő előnyökre.



A mozgalom nemzetközi házigazdája Hank, az éneklő üveg, akivel itt ismerkedhetnek meg: www.friendsofglass.hu

 

 

A mozgalmat az Európai Csomagolóüveg Szövetség alapította, hogy ismertesse a fogyasztókkal az üvegben rejlő lehetőségeket. Célja az volt, hogy növelje az újrahasznosítás arányát, hiszen az európai uniós tervek szerint az üveghulladékok hasznosítását a 2008. évi 25 százalékról 2012-re 60 százalékra kell emelni. Magyarországon az O-I Orosházi Üveggyár csatlakozott elsőként a mozgalomhoz, elkészítve a magyar nyelvű honlapot is.

A honlapon számos érdekességről olvashatunk az újrahasznosítással kapcsolatban, blogot írhatunk vagy feltölthetünk képeket, és mi is csatlakozhatunk a kampányhoz. Ha azt szeretnénk, hogy barátaink, ismerőseink is csatlakozzanak, elég egy meghívót küldeni nekik.

Üveg: újra és újra és újra

Homok, mészkő és szóda. Ez a három összetevő alkotja ezt a 100%-ban újrahasznosítható, környezetbarát anyagot: az üveget. Az üveg egészséges, hiszen káros anyagok hozzáadása nélkül hasznosítható újra, újra és újra. Az üvegből nem oldódnak ki káros vegyi anyagok, melyek befolyásolnák a benne tárolt étel, ital ízét, ezért is nagyon fontos, hogy újrahasznosítsuk.



Hogyan gyűjthetjük szelektíven az üvegeket? Mit hová kell dobnunk?

Ajánlat: Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink


0
Tovább
27
aug/2009

Környezet- és halbarát vízerőművet adtak át a Rábán - négyezer család áramát biztosítja

A Rába Nicki duzzasztója mellett elkészült Kenyeri Vízerőművet egyéves próbaüzeme után ma adta át Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A létesítmény közel 4 ezer család éves villamosenergia-igényét fedezi, úgy, hogy közben több száz tonna légszennyező anyagtól kíméli meg a környezetünket. Az erőművel együtt megépült egy hallépcső is, amely biztosítja a vízi élőlények szabad vándorlását a folyó alsó és felső szakasza között, a duzzasztón ugyanis eddig nem tudtak átjárni a halak.



A 2,1 milliárd forintba kerülő két turbinás vízerőmű évente átlagosan 9 millió kWh áramot termel, 3500-4000 háztartás éves villamosenergia-ellátását képes fedezni. A környezetbarát, megújuló energiát hasznosító erőműnek köszönhetően évente 216 tonna kén-dioxiddal, 9500 tonna szén-dioxiddal, 5,5 tonna szén-monoxiddal és 8 tonna porral kevesebb kerül a levegőbe. A vízerőmű évi 13 ezer tonna szén vagy 2500 tonna fűtőolaj felhasználását váltja ki - olvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

Varga Katalin, az Energia Klub megújuló energia projektvezetője az [origo]-nak elmondta: az Energia Klub is egyértelműen pozitív lépésnek tartja az erőmű megvalósulását, ami bizonyítja, hogy a kisebb vízhozamú vízfolyásokon is érdemes hasonló, a helyi energiaigények kielégítésében közreműködő beruházást végezni. A szakember egyedül azt említette negatívumként, hogy indokolatlanul sokáig tartott az engedélyeztetési eljárás, ami hátráltatja a hasonló projekteket is.

Forrás: KVVM

A minisztérium által kiadott sajtóanyag szerint az 1932-ben megépített Nicki duzzasztón korábban nem tudtak átjárni a halak, ez az ökológiai akadály azonban a beruházás elkészültével megszűnt. A vízerőmű mellett ugyanis megépült egy hallépcső, amely biztosítja a vízi élőlények számára a szabad vándorlást a folyón, megteremtve a kapcsolatot a duzzasztó alatti és feletti vízivilág között. Az ökológiai folyosó megépítésével teljesül az Unió Víz Keretirányelvének a folyók hosszirányú átjárhatóságára vonatkozó követelménye.


0
Tovább
26
aug/2009

Építési engedély a magyar fejlesztésű szalmaházon - már kilenc van az országban

Már nem csak a mesében, hanem a valóságban is létezik szalmaház. Építési technológiáját egy magyar vállalkozás fejlesztette ki, aminek eredménye a hazai klímára optimalizált, környezettudatos és megfizethető, szalmával szigetelt lakhely.

A szalmaház-rendszer szerkezeti szilárdságát masszív, összetett faváz adja. A hőszigetelő szerepet betöltő, speciálisan e célra készített szalmabálák a váz fal- és födém moduljaiban találhatóak. A szalmabálákat kívül-belül rabicháló, valamint különleges összetételű és rétegrendű agyag borítja, páraáteresztő festéssel. A zárófelület feladata, hogy a szalmaház légzáró, páraáteresztő, egyúttal esztétikus is legyen. A szalmaház rendszer ablakai és tetőborítása hagyományos kivitelűek.

Részletesebb információk a Vállalkozói Negyed cikkében

Ajánlat:

Élő garázs fűzfából: készítsünk magunknak esztétikus és környezetbarát növényi sátrat!

365 környezettudatos ötlet: házfalak újságpapírból




0
Tovább
25
aug/2009

A szárítógépek energiazabálók, inkább teregessünk! Szárítási tippek az Ökoszolgálattól

Ha csak lehet, centrifugálás után szellős helyen szárítsuk a ruhákat! A világos, illetve a fehér pamut ruhadarabokat érdemes napon szárítani, mert a napfény fertőtlenít és fehérít. Még az anyatejes csecsemő sárgafoltos pelenkáját is kifehéríti! Ha a lakásban kell szárítani, igyekezzünk minél több vizet kicentrifugálni, kifacsarni a ruhából. Hamarább szárad a ruha, és a fürdő sem nedvesedik annyira.

Ajánlat: rengeteg hasznos háztartási tipp az Ökoszolgálattól

Ha már szárítógépet használ, akkor az Electrolux "Váltson zöld gondolkodásmódra" programja a következő tanácsokat adja. Szárítás előtt centrifugáljon magas fordulatszámon! A szárítógépben hamarabb száradnak meg a ruhák, ha a mosás végén magas fordulatszámon centrifugálja őket. Hűvösebb levegőjű helyiségekben használjon kondenzációs szárítógépet, mivel azok teljes energiamérlege gazdaságosabb, mint a légkivezetéses modelleké, függetlenül az energiaosztályától. Tartsa nyitva a mosókonyha ajtaját! Télen a kondenzációs szárítógép által termelt hő a lakás vagy a ház fűtésének kiegészítésére is használható.




0
Tovább
24
aug/2009

Tippek a mosógépek energiatakarékos használatához - Váltson zöld gondolkodásmódra!

Az Electrolux "Váltson zöld gondolkodásmódra" programjában a következő tanácsokat adja.

Válasszon alacsony energiafogyasztású készülékeket! Ma már nagy a választék az "A+ vagy A++" energiacímkéjű mosógépekből, és szárítógépekből is létezik "A" energiaosztályú modell.

Mosson alacsony hőmérsékleten, így egyszerre moshat különböző anyagú ruhaneműket, és praktikusan kihasználhatja a dob teljes kapacitását.

Lehetőség szerint töltse tele a mosógép dobját! Így optimalizálhatja a programhoz adagolt vízmennyiséget.

Lehetőség szerint kerülje a gyorsprogram használatát! A gyorsabb öblítés több vizet igényel a jó eredmény eléréséhez.

Használja a pamutprogramokat, melyek kevesebb vizet és energiát használnak fel kilogrammonként, és kifogástalanul tisztára mossák a ruhát.




0
Tovább
23
aug/2009

Tippek a mosogatógépek energiatakarékos használatához - Váltson zöld gondolkodásmódra!

A mai modern mosogatógépek mindössze negyedannyi vizet használnak, mint amennyi víz kézi mosogatáskor elfolyik. Az Electrolux "Váltson zöld gondolkodásmódra" programjában a következő tanácsokat adja.

Válasszon alacsony energiafogyasztású készüléket! Az "AAA" jelölésű mosogatógépek az energia-, tisztítási- és szárítási hatékonyság szempontjából is a legtakarékosabb megoldást kínálják.

Mindig pakolja tele a mosogatógépet! Az egyes programoknál így használhatja ki legjobban a programhoz használt vízmennyiséget.

Ha nincs annyi koszos edénye, amennyivel tele lesz a mosogatógépe, használja a féltöltet vagy automata program funkciót.

Használjon ökoprogramot! A gép kevesebb vizet és energiát fogyaszt, így csökken a széndioxid-kibocsátás.

Kerülje az edények elöblítését, mielőtt betenné őket a mosogatógépbe! Egy intenzív program képes a legmakacsabb szennyeződések eltávolítására is.

A tisztítószereket a szennyeződés és a vízkeménység szintje szerint adagolja, és kövesse a tisztítószer gyártójának adagolási javaslatait!

* * *

A mosogatógép használatáról megoszlanak a vélemények: az Ökoszolgálat szerint nem állíthatjuk róla, hogy környezetbarát, mert sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás, és sok vegyszert is igényel. Ezért azt javasolják, hogy ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg.

Ettől eltérő kép alakulhat ki bennünk, ha az Energiapersely.hu oldalain lapozgatunk, ahol számokkal is alátámasztják, miért energia- és víztakarékosabb egy jól kihasznált mosogatógép.

Ajánlat: Hogyan mosogassunk kézzel? Jó-e a mosogatógép? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

Vigyázat! Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A környzetettudatos döntéshez a teljes életciklust is figyelembe kell vennünk, tehát látnunk kell, hogy erőforrásokat igényel a mosogatógép gyártása, és a végén hulladékként is terheli a környezetet.

Önnek mi a véleménye? Kézzel vagy géppel mosogassunk? Írja meg a 365@origo.hu címre!




0
Tovább
22
aug/2009

Hogyan helyezzük el optimálisan a hűtőszekrényt a kevesebb áramfogyasztáshoz?

Hagyjon a hűtőszekrény hátulja és a fal között minimum 5 centiméternyi rést, hogy biztosítsa a megfelelő szellőzést! A nem megfelelő szellőzés akár 10 százalékkal is növelheti az energiafogyasztást.

A konyha berendezésénél ügyeljen arra, hogy a hűtőszekrény vagy fagyasztó a "meleg blokkoktól" távol kapjon helyet!

Ajánlat:

Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata - ajánlások a Műszakiak.hu portáltól

Zöld tippek az Electroluxtól

 




0
Tovább
21
aug/2009

A foszfát környezetterhelő hatásával szemben az enzimes mosópor gazdaságosabb és energiatakarékosabb

A víz lágyítására leginkább foszfátot használnak, ennek azonban komoly környezetterhelő hatása van: eutrofizációhoz (vagyis a nitrogén és foszfor élővizekben való feldúsulásához, ezáltal a víz elalgásodásához) vezet, valamint rontja a vízi állatok ízlelő- és szaglókészségét. A foszfátos mosószer helyett válasszunk enzimes mosóport! Az enzimek a fehérjék közé tartoznak, természetes anyagok, így kikerülve a környezetet nem károsítják.

Az enzimek katalizátorként működnek: a szennyeződések feldarabolása révén teszik lehetővé, hogy azokat egyéb összetevők eltávolítsák a ruhából. A proteáz enzimek a fű, húslé és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos foltok eltávolításában vesznek részt. A keményítőbontó amilázok például a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el a ruhából. A mosóporhoz adagolt celluláz enzim a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább, színe pedig a megváltozott fénytörés miatt fényesebb lesz - írja a lelegzet.hu.

Fontos tudni, hogy az enzimes mosóporok 60°C felett elbomlanak, így forró vizes programon nem használhatjuk őket.

A mosószeradag megválasztásánál hagyatkozzunk inkább a tapasztalatainkra, kísérletezzünk, lehet, hogy kevesebb is elég a csomagoláson megjelölt mennyiségnél. Megtévesztő lehet az is, ha az adagolást térfogatban adják meg, miközben csak a mosószer tömegét ismerjük - olvashatjuk az Ökoszolgálat honlapján további hasznos tanácsok társaságában.

Jurecska Laura

Tipp: A mosóporok helyett vagy mellett használhatunk környezetbarát mosódiót!

Tipp: A környezetbarát mosáshoz ajánlott még a mosószappan és a mosószóda, amelyekről például az Ökoszolgálat honlapján olvashat információkat, illetve árulnak már környezetbarát mosószereket is




0
Tovább
19
aug/2009

Felkészülés a fűtési szezonra - a hatékonyabb és biztonságosabb meleg érdekében

A kazánok karbantartása, rendszeres tisztítása megvéd a helytelen üzemeltetéstől és a tüzelés hatásfokának romlásától. A szén- és fatüzelésű kályhákban (a túlságosan intenzív tüzelés hatására) képződő korom- és hamulerakódást célszerű eltávolítani, a gáztüzelésű berendezéseket pedig a fűtési szezon kezdete előtt kitisztíttatni.

A fűtési szezon kezdetén vizsgáljuk meg, hogy a fűtőrendszerben nem gyűlt-e fel levegő. Ezt jelzi, ha a fűtőtestben csobog a víz, vagy a felülete nem egyenletesen meleg. A legtöbb fűtőtesten található kis szeleppel lehet a levegőt kiengedni, hogy hatékonyabban melegítsen a fűtőtest.

Forrás: Lakcímke, EnergiaKlub

Tipp: Rendszeresen ellenőriztessük a kéményt is!




0
Tovább
18
aug/2009

Klímabarát otthon: mérhető klímavédelem, csökkenő számlák - a KlímaBónusszal akár 60%-os támogatás

A zöldtárca kiírta Magyarország első klímavédelmi lakossági programját, a Zöld Beruházási Rendszer részét képező Klímabarát Otthon pályázatot. A szén-dioxid-kvóta eladásokból származó bevételből a tárca első lépésként panelházak energiatakarékossági felújítását támogatja, melytől jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid-kibocsátás csökkentést vár, miközben ez jelentős megtakarítást jelent a panellakók közüzemi számláiban - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.



Az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják a teljes hazai kibocsátások 30 százalékát. Egységnyi befektetéssel a régi panelépületek energiahatékony felújításával érhető el az egyik legnagyobb kibocsátás-csökkentés, ezért dolgozta ki a tárca elsőként ezt a pályázatot.

A pályázattal kapcsolatos anyagok itt érhetők el

Több tízezer panellakás felújításával jelentősen csökkenhet hazánk szén-dioxid-kibocsátása: számítások szerint energiahatékonysági felújítással lakásonként évi 1-1,2 tonna kibocsátás-csökkentés érhető el - összehasonlításként 1 tonna szén-dioxid elnyeléséhez hozzávetőleg egy tölgyfa teljes élettartalma szükséges. A komplex felújításokkal egy-egy panelház energiaköltségeinek akár 40-50 százalékát is megtakaríthatja, lakásonként a felújítások fajtájától függően akár havi 10-15 ezerrel csökkenhetnek a közüzemi számlák.

Panellakások energiahatékony felújítására most először vezetnek be speciális klímavédelmi elemet, szigorúan számszerűsített szén-dioxid-emisszió számítással. A klímavédelmi cél teljesülésére - azaz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésnek mérésére és későbbi monitorozására - a szaktárca megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén dolgoztak ki egy összetett és hiteles módszertant.

A pályázaton támogatható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje; homlokzatok és födémek hőszigetelése; épületgépészeti rendszerek korszerűsítése és felújítása; a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, az épületek nyári hővédelmének javítása, valamint a lodzsák beüvegezése.

A Klímabarát Otthon pályázaton a panellakások akár 60%-os támogatást is elnyerhetnek egy ún. "KlímaBónusz" elem segítségével, ez magasabb minden korábbi támogatási formánál. A Klímabarát Otthon panelpályázat ugyanis KlímaBónusz támogatással jutalmazza a komplex beruházásokat, hiszen ezek lényegesen hatékonyabban csökkentik az épületek szén-dioxid-kibocsátását. A kétlépcsős támogatási rendszerben tehát költségarányos alaptámogatásként a felújítási költségek 33 százaléka, de lakásonként legfeljebb 500 ezer forint nyerhető el, míg a KlímaBónusz támogatással ez további 10-27 százalékkal nő, ha az épület eléri legalább a "C" energetikai kategóriát. Minél energiahatékonyabbá válik az épület, annál magasabb a támogatás.

A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál felállt szervezet koordinálja, a bírálatot az Építésügyi Minőségellenőrző Intézetet (ÉMI) végzi. A következő pályázat a nem panelotthonok klímabarát felújítására készül, ezt várhatóan ősszel írja ki a tárca. Az épületek energiahatékony felújításával hosszú távon - 4 millió lakás esetében - ez mintegy 5 millió tonna szén-dioxid-csökkentést jelenthet.

Forrás: KVVM

Ajánlat:

Energiatakarékos izzót kap 20 ezer rászoruló nyugdíjas - a zöldtárca és az ELMŰ kísérlete

Egy mozdulat energiatakarékossági program


0
Tovább
17
aug/2009

Edényméret, fedő, lángnagyság - az Ökoszolgálat krajcáros tippjei sütés-főzéshez

A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel fél liter víz felmelegítésénél, mint  fedő használatakor; tegyünk fedőt a fövő ételre.

Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fövés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.

A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében, így kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki.

Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás.

Ne érjen túl a láng az edény peremén.

A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek.

Használjunk minél kevesebb olajat, ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék.

Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.

Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.

Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.

Használjuk ki a sütő maradék hőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradék hőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.

A tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hősugarakat, ezért hatékonyabb.

Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. A főzési idő ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.

Forrás: Ökoszolgálat

 


 




0
Tovább
16
aug/2009

Ha kíváncsi rá, vannak-e káros anyagok egy termékben, töltse le és küldje el a gyártó cégnek ezt a levelet!

A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport néhány hónapja közös vegyianyag-kampányba kezdett. A kampány célja annak feltárása, hogy hétköznapi termékeinkben milyen "súlyos aggodalomra okot adó vegyi anyagok" találhatóak.

A kampány a REACH uniós jogszabályra épül. "A REACH az Európai Unió 2007 óta érvényben lévő vegyianyag-rendelete, amely minden előnye ellenére végül megengedte a cégeknek, hogy a bizonyítottan káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben, a boltok polcain maradhassanak. Az új szabályozás szerint a veszélyes vegyületeket ráadásul a címkén sem kell feltüntetni, tehát még választási lehetőségünk sincs, hogy biztonságos, egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket válasszunk" - olvasható a vegyi.blog.hu oldalon.

Ennek ellenére a REACH biztosítja az európai fogyasztóknak azt a jogot, hogy információhoz jussanak az egyes termékekben található veszélyes anyagokat illetően. A cégek 45 napon belül mindig kötelesek válaszolni arra, hogy van-e a REACH szerinti legveszélyesebb anyagokból a termékeikben.

A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport ehhez segítségképpen egy tájékoztató anyagot és egy mintaleveletet készített, utóbbit erről az oldalról töltheti le, nyomtathatja ki: www.levego.hu/letoltes/karosvegyszerek.doc

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace a beérkező információkat a vegyi.blog.hu oldalon gyűjti össze.

Forrás: vegyi.blog.hu

Ajánlat: Illegális hulladékégetés bejelentéséhez szükséges formanyomtatványok a Levegő Munkacsoporttól




0
Tovább
15
aug/2009

Világsikerünk lehet a napelemes cserép - évi egymilliót gyártanának Borsodban

A napelemes tetőcserepet egy a nyár elején rendezett szakkiállításon ismerhette meg a nagyközönség. Tóth Miklós, a technológia kitalálója három éve kísérletezik olyan megoldással, amely kiváltaná a jelenlegi napelemes rendszereket, mostanra pedig biztossá vált, hogy ősszel megindulhat a találmány tömeggyártása is. A napelemes tetőcserép előnye, hogy egyenként cserélhető és bővíthető. Az egyes elemek vezeték nélkül is összekapcsolhatók, teljesítményük összeadódik. A meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztatja a tulajdonost, ezután a megrongálódott darab egyszerűen kiszerelhető, így nincs szükség az összes elem cseréjére.

A teljes cikk az [origo] Vállalkozói Negyedében olvasható




0
Tovább
14
aug/2009

Vízhűtéses szuperszámítógépet építenek - egyetemi épületeket fűtenek majd a hulladékhővel

Az energiatakarékos feldolgozási módszerek jegyében a zürichi Swiss Federal Institute of Technology és az IBM egy újfajta vízhűtéses szuperszámítógép építését tervezi, amelynek hulladékhőjét közvetlenül újrahasznosítják majd az egyetemi épületek fűtésénél.



Energiatakarékossá tenni a számítógépes rendszereket és az adatközpontokat nem kis vállalkozás. Az átlagos légkondicionált adatközpontok szén-dioxid-kibocsátásáról és energiafelhasználásáról akár 50 százalékban is a processzorok túlmelegedését megakadályozó hűtőrendszer energiaigénye tehet, nem pedig maga a számítási tevékenység - ez pedig messze van az ideálistól.

Egy innovatív vízhűtő rendszerrel és a keletkező hő közvetlen újrahasznosításával az Aquasar - az ETH Zurichnél a tervek szerint 2010-ben üzembe álló új szuperszámítógép - akár negyven százalékkal is csökkentheti a teljes energiafogyasztást. A rendszer kidolgozásához kiváló alapot ad az ETH és az IBM tudósai között régóta fennálló együttműködés, amelynek során a lapkaszintű vízhűtés lehetőségeit kutatják.

A vízhűtéses szuperszámítógép két IBM BladeCenter® szervert fog tartalmazni egy rackben, csúcsteljesítménye 10 teraflops körül lesz. A pengeszerverekben minden processzor külön mikroméretű, nagy teljesítményű folyadékhűtővel, bemeneti és kimeneti csővezeték-hálózattal és kapcsolatokkal fog rendelkezni, így az egyes szerverek könnyen csatlakoztathatók lesznek a rendszerhez.

A hűtőfolyadékként használt víz körülbelül négyezerszer hatékonyabban nyeli el a hőt, mint a levegő, és hőátadási tulajdonságai is sokkal jobbak. A lapkaszintű, kb. 60°C-os vízhőmérsékletű hűtőrendszer sikeresen tartja a lapkát üzemi hőmérsékleten, vagyis jóval a maximálisan engedélyezett 85°C alatt.

Az egyes pengeszerverektől induló csövek bekapcsolódnak a szerverrack nagyobb hálózatába, ami pedig a fő vízszállító hálózathoz csatlakozik. A vízzel hűtött szuperszámítógép körülbelül 10 liter vizet igényel, és egy szivattyú gondoskodik a körülbelül 30 liter/perces áramlási sebességről. A teljes hűtési rendszer zárt kört alkot: a hűtővizet a lapkák folyamatosan melegítik, majd az passzív hőcserélőkben hűl vissza a kívánt hőmérsékletre, amelyek a meleget ebben a kísérleti szakaszban közvetlenül az egyetem fűtőrendszerébe vezetik el.

"A meleg értékes árucikk, amiért sokat fizetünk és fontos része mindennapi életünknek. Ha a számítógépes rendszer aktív elemeinek hulladékhőjét a lehető leghatékonyabban gyűjtjük be és vezetjük el, akkor erőforrásként használhatjuk - ezzel egyrészt energiatakarékosabbá tehetjük a működést, másrészt csökkenthetjük a széndioxid-kibocsátást. A program jelentős lépés a tudatos energiagazdálkodású, károsanyagok kibocsátásától mentes számítástechnika és adatközpontok irányába" - mondja Dr. Bruno Michel, az IBM zürichi kutatólaboratóriumában működő Advanced Thermal Packaging csapat vezetője.

A programot közösen finanszírozza az IBM, az ETH Zurich és a Swiss Competence Center for Energy and Mobility (CCEM), azaz a Svájci Energia es Mobilitási Kompetencia Központ. A rendszer egy részét a hűtési és hatékonyságnövelő technológiákkal foglalkozó további kutatásokra szánják, amelyeket a tervek szerint az ETH Zurich, az ETH Lausanne, a CCEM és az IBM Zurich Research Lab tudósai végeznek majd.

Az Aquasar számítási teljesítménye a kutatás rendkívül fontos része. Az Aquasart az ETH Zurich Számítástechnikai Tanszékének Számítástechnikai és Tervezési Laboratóriuma (Computational Science and Engineering Lab of the Computer Science Department) fogja használni többléptékű áramlástani szimulációkra a nanotechnológiai határfelületi és folyadékdinamikai területek problémáival kapcsolatban. A laboratórium kutatói a rendszerben használt megfelelő algoritmusok hatékonyságát is optimalizálni fogják az IBM Zurich Research Lab közreműködésével. Ezeket a tevékenységeket a projektben részt vevő más kutatólaboratóriumok algoritmusaival fogják kiegészíteni. A szuperszámítógéppel a tudósok bizonyítani szeretnék, hogy a fontos tudományos problémák megoldásának van hatékony lehetősége, az ilyen munkának nem kell feltétlenül káros hatással lennie a környezetre és az energiagazdálkodásra.


0
Tovább
13
aug/2009

Fehér üveg, színes üveg: mit tegyünk, ha csak egy üveggyűjtő konténer van a szelektív gyűjtőszigeten?

Az üvegek újrahasznosításával kapcsolatos cikkünk első verziója néhány félreérthető állítást tartalmazott, mert a hulladékgyűjtő szigetek egy részén nincs külön gyűjtő a fehér és a színes üvegeknek. Ezért egyeztettünk a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft-vel is.



A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. azt kéri, hogy a fővárosban soha ne dobjunk színes üveget a fehér konténerbe, mert ezzel az egész begyűjtött fehérüveg-mennyiséget elszennyezzük. Üveget soha nem dobjunk a szürke színű (fémgyűjtő) konténerbe sem, mert kiválogatják ugyan belőle (növelve ezzel a ráfordított élőmunka mennyiségét), de a leválogatott üvegek a szemétbe kerülnek (eredeti cikkünkben azt tanácsoltuk, hogy ha az üvegen ezüstpapír van, azt a fémgyűjtő, szürke színű konténerbe dobjuk). Továbbá a budapesti szelektív hulladékgyűjtő szigeteken zöld és fehér gyűjtőkonténer is van, tehát semmi nem indokolja, hogy a fehérüvegeket a színesüveg-gyűjtő (zöld) edénybe dobjuk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ez világos: ahol külön van lehetőség fehér- és színesüveg gyűjtésére, ott figyeljünk arra, hogy a fehérüveget a fehér, a színeset a zöld konténerbe dobjuk. Mit kell tennünk ott, ahol nincs külön konténer?

Ahol csak egy konténer van, az általában zöld színű (a képeken látható, hogy azért vannak még variációk). Az ÖKO-Pannon azt kéri, hogy minden megfelelő üveg ebbe kerüljön, a fehér és a színes is (a megfelelő alapvetően azt jelenti, hogy öblösüveg és ne síküveg legyen).

Forrás: Öko-Pannon

Amiket semmiképp se dobjunk sehol az üveggyűjtőkbe: az üvegek zárókupakját, illetve az üveg anyagú csomagolásokon kívül egyéb típusú üvegeket (pl. tükör, ablaküveg, villanykörte, szemüveg, nagyító, porcelán, kerámia, neoncső, orvosságos üvegek)!

Az üvegek szétválogatásával kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy Magyarországon három olyan hulladékkezelő van, amelyik a vegyes üveget átveszi az ország egész területéről. Az üvegtörmeléket szétválogatják, elkülönítik a fehér üvegcserepeket, amelyek határainkon belül kerülnek feldolgozásra (Orosházán). Magyarországon csak fehérüveg-gyártás van, ennek alapanyaga csak színtelen üveg lehet. A színes (zöld, barna) öblösüveg-hulladékot külföldi üveggyárakban olvasztják be, és készítenek belőlük új sörös- és borospalackokat.

Végül egy érdekesség: az ÖKO-Pannon információja szerint gyakori, hogy műanyag palackok kerülnek az üveggyűjtőbe. Véleményük szerint ennek az lehet az oka, hogy sokan még "műanyag üvegként" gondolnak egy PET-palackra ("veszek egy üveg kólát"). Figyeljünk arra, hogy a műanyag palackok a sárga színű konténerbe kerüljenek, kilapítva.

Példák további üveggyűjtőkre:

Forrás: Öko-Pannon

Forrás: Öko-Pannon

Forrás: Öko-Pannon

Forrás: Öko-Pannon


0
Tovább
12
aug/2009

Néhány helyen már itthon is le lehet adni a matracokat - sok anyaguk újrahasznosítható

Az Egyesült Államokban már léteznek használt matracokat feldolgozó cégek, itthon ez a tevékenység még gyerekcipőben jár. Az elhasználódott matracokat azért néhány helyen már visszaveszik.Forrás: AFP



A matracokban van fa, acél, pamut és műanyag (poliuretán) is. A sokféle alkotóelem megnehezíti újrafelhasználásukat. Külföldön már léteznek olyan magáncégek és nonprofit szervezetek, melyek azért dolgoznak, hogy a matracok ne hulladéklerakón végezzék. Így például a kaliforniai Oaklandben 2001-ben létesült egy nagy matracújrahasznosító központ -írja a Scientific American.

Az üzem 300 matracot és rugós ágyat dolgoz fel hetente. Az újrahasznosítási eljárás során a matracok egy szállítószalagra kerülnek, ahol a speciálisan kialakított fűrészek kivágják a puha anyagokat a matrac tetejéről és aljáról, majd szétválasztásra kerül a poliuretán hab és a pamut. A fémrészeket mágnesek segítségével távolítják el. A szövetszálakat darabokra tépik és bálázzák. Az egész munkafolyamat csak 3-4 percet igényel matraconként.

Forrás: AFP

Az üzem évente több mint 200 tonna poliuretánt hasznosít újra. A gyapjúrészekből ruházati cikkek készülnek. A rugókat újrafelhasználják, a fából pedig forgács lesz.

Az Egyesült Államokban már létezik egy ingyenes online adatbázis, melyben a lakosság megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb eső matracújrahasznosítót.

Magyarországon a legtöbb matracgyártó és -forgalmazó még nem veszi vissza az elhasználódott terméket. A cégeknek nem éri meg a visszahozott matrac tárolása és megsemmisítése, szabályok pedig nem kötelezik őket arra, hogy környezetbarát megoldást válasszanak. Az újrahasznosításhoz szükséges háttéripar sem alakult ki még nálunk. További nehézséget jelent, hogy a matracok szállítása kis térfogatsúlyuk miatt igen költséges.

Akadnak azért pozitív példák, néhány cég már próbálkozik az egyes anyagfajták szétválasztásával és szelektív gyűjtőbe vitelével. Az általunk megkeresett gyártók és forgalmazók közül az IKEA és a T-Textil Kft. vállalja a matracok visszavételét és anyagfajtánként történő újrahasznosítását. Utóbbinál az is előfordult, hogy az elhasználodott matracokat alkotóművészeknek adták, akik szobrot készítettek belőlük.

Jurecska Laura


0
Tovább
11
aug/2009

Alternatív tábortűz: ingyen, tisztán és hosszú időn át működik a naptűzhely

Kempingezés, grillezés, kerti sütögetés alkalmával rendszerint fosszilis vagy biomasszából származó energiára hagyatkozunk. Érdemes azonban elgondolkodunk a naptűzhelyek által nyújtott olcsóbb és környezetbarátabb lehetőségen.



A naptűzhelyek működési elve igen egyszerű: rendszerint egy félgömbre emlékeztető ún. parabolatükörrel egy pontba fókuszálják a beeső napsugarakat, miközben a fókuszpontban helyezik el a főzésre váró finomságokat. Az étel általában egy fekete, matt edényben kerül ide, melynek hőmérséklete az erős napsütés közben akár a 600 °C-t is elérheti.

Figyelem! A naptűzhelyek használata a fókuszpontban lévő magas hőmérséklet miatt nagy figyelmet igényel!

A különböző méretű parabolatükrök révén változó a naptűzhelyek teljesítménye: például ha 1,1 méteres parabolatükörrel bír a naptűzhely, úgy a leadott teljesítmény nagyjából 400-500 W, ez elegendő egy fazék melegvíz elkészítéséhez vagy egy kisebb család napi kempingvacsorájának megfőzéséhez. 1,4 méteres tükörátmérővel akár 1000 W teljesítményt is fel tud mutatni a naptűzhely, ez már palacsintasütéshez vagy grillezéshez is alkalmas.

A naptűzhelyeket szerte a világban használják, elsősorban napos és fában szűkölködő területeken, így például nagy népszerűségnek örvend Afrika országaiban, Indiában, ahol a főzés feladata mellett gyakran ezzel oldják meg a vízfertőtlenítés égető problémáját is.

A naptűzhelynek talán a leginkább kiemelhető tulajdonsága, hogy a beruházási költség megfizetése után (20-30 ezer forint, de házilag elkészítve jóval olcsóbb) gyakorlatilag ingyen és teljesen tisztán működik, évtizedeken keresztül. Ha azzal számolunk, hogy 2,5 kg faszén egy grillezéshez elegendő és 1000 forintba kerül, 25 grillezésen belül megtérül a befektetésünk. Ha évente tartunk legalább tíz grillezést - ha már egyszer van grillsütőnk - ez mindössze két és fél évet jelent.

Forrás: www.energiacentrum.com

Naptűzhely házilag is készíthető, de használatakor óvatosnak kell lennünk

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: napenergiával kapcsolatos cikkeink gyűjteménye


0
Tovább
10
aug/2009

Megelőző lépések a pénztárzónában - a Tudatos Vásárló tippjei impulzív vásárlás ellen

A hipermarketek és a hazai áruházláncok csak néhány éve kezdték el termékeiket a pénztárak közvetlen közelében is nagy mennyiségben kihelyezni. A területnek különösen magas a marketingértéke, mert a vevő sorbanállás közben hosszan időzik a kasszánál. A pénztár környéke így egyrészt jelentős reklámhordozóként működik, másrészt az impulzív vásárlások fő terepe lett. Milyen megelőző lépéseket tehetünk ez ellen? A Tudatos Vásárló cikke




0
Tovább
09
aug/2009

Ecet, vöröshagyma, kukoricakeményítő is enyhítheti a rovarcsípés okozta fájdalmat

Bár a rovarokkal való találkozást megelőzni nem tudjuk, egy kis körültekintéssel csökkenthetjük a támadásuk esélyét. Nézzünk körül figyelmesen, mielőtt a földre ülünk, és terítsünk le egy plédet. Vízparton vagy strandon ne sétáljunk mezítláb, viseljünk papucsot vagy szandált. Ételünket ne hagyjuk fedetlenül, a darazsakat pedig ne próbáljuk hadonászással elzavarni.

A szúnyogok, darazsak és hangyák csípéseire hidegvizes borogatás vagy jégkocka alkalmazható hűtésként, esetleg szorítsunk a csípésre egy széles pengéjű kést, és tartsuk ott néhány percig. A Tudatos Vásárló citromos vagy ecetes borogatást ajánl, melybe tehetünk egy kis szódabikarbónát is.

A darázscsípés fájdalmát vöröshagymával is enyhíthetjük. Vágjuk fel a hagymát, és egy szeletet helyezzünk a fájó bőrfelületre. A hagymadarabkát sebtapasszal is rögzíthetjük. A hagyma leve is alkalmas a kellemetlen érzés csillapítására. Mások kukoricakeményítőt javasolnak a csípés kezelésére. A keményítőt vízzel elkeverjük, majd a problémás területre juttatjuk, hagyjuk megszáradni. Szintén hatékony szer lehet a banán héja.
Gyermekeknél gyakran előfordul, hogy véresre vakarják a szúnyogcsípést, ekkor alaposan meg kell tisztítani a bőrfelszínt, és a fertőzés elkerülése érdekében fedőkötést kell alkalmazni.

A gyermekeknél és az allergiásoknál különösen fontos a csípések megfelelő kezelése. A darázscsípés néhányunknál allergiás reakciót okoz. Ha tudomásunk van arról, hogy egy rovar csípése túlérzékenységi reakciót vált ki nálunk, mindig vigyük magunkkal az orvos által felírt gyógyszert!

Jurecska Laura, ELTE TTK

Ajánlat: környezetbarát rovarirtással kapcsolatos cikkeink




0
Tovább
08
aug/2009

Nagymértékben emelkednek a szemétdíjak a lerakók felének bezárása után - küldje el tapasztalatait a HuMuSznak!

Bezárt a hulladéklerakók fele. Hová viszik ezután a szemetet? Mennyivel növekszik a szállítási távolság? Nőnek-e a költségek? Szaporodnak-e az illegális lerakók? Írja meg Ön is, mit tapasztal!Fotó: Hajdú D. András [origo]



2009. július 16-áig valamennyi olyan, környezetszennyező hulladéklerakó bezárt, amelyek működése a légkörre, a vizekre és az emberi egészségre is káros lehet. A bezárások után is legfeljebb 50 km-en belül elérhetőek lesznek azok a hulladéklerakók, amelyek a keletkező hulladék elhelyezésére modern technológiák alkalmazásával elegendő kapacitással biztosítják a környezet magasabb fokú kímélését - olvasható a KVVM közleményének elején. Valójában nem ennyire egyszerű a helyzet. A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) térképet készített, amelyen a tovább üzemelő lerakók láthatók, illetve azok, amelyeket még terveznek, építenek. A civil szervezet arra kéri az olvasókat, írják meg itt, hogy mi történik a lakóhelyük térségében a bezárásokkal kapcsolatban. Hová viszik ezután a szemetet? Mennyivel növekszik a szállítási távolság? Nőnek-e a költségek? Szaporodnak-e az illegális lerakók?

Jó tudni: a szemétdíj várhatóan komoly mértékben emelkedik. A zoldtars.blogol.hu oldalon sok egyéb hasznos információ mellett egy konkrét számítás is található, eszerint az átlagos háztartásokban lévő 110 literes kuka ürítési díja 27 000 Ft-ról több, mint 40 000 Ft-ra emelkedik

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Hulladék Munkaszövetség honlapján egyébként egy nagyobb lélegzetvételű írás is olvasható, amely civil szemszögből elemzi a történteket és a várható következményeket, illetve megoldásokat is javasol a fenntartható hulladékgazdálkodásra.

Évente 70-80 millió tonna hulladék keletkezik Magyarországon, ebből évi 4,5-4,8 millió tonna a települési szilárd hulladék. A cikk szerzője szerint kétséges, hogyha egészen mostanáig 150 lerakó működött, akkor a fele tényleg el fogja-e tudni látni ugyanazt a feladatot. Ha igen, akkor azonban kérdés, hogy miért volt szükség eddig ennyire? A jelenlegi szemétdíjrendszer egyébként a legkevésbé sem ösztönzi a lakosságot arra, hogy csökkentse - az uniós prioritásoknak megfelelően - a hulladékát. A szemétdíjat ugyanis kukára, annak űrtartalmára róják ki, nem a ténylegesen termelt hulladékmennyiségre.

A cikk szerint a második komoly probléma az illegális szemétlerakás intenzív terjedése, amivel nem csupán esztétikai probléma van, hanem nagyon gyakran éppen a nem vagy csak nagyon drágán befogadott veszélyes hulladékokat helyezik el így, illetve a kukába be nem férő elektronikai hulladékot, háztartási gépeket. Ezekből a veszélyes anyagok a csapadékkal bemosódnak a földbe, amit aztán a környező szántóföldek növényei felszívnak, mi pedig megesszük.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A cikkben foglaltak szerint egyértelműen a hulladékmegelőzés, az újrahasználat és az újrahasznosítás elősegítése. Évente fejenként 450-480 kg hulladékot termelünk, ami rengeteg. Ennek 30%-a szerves anyag, konyhai maradék, kerti zöldhulladék, ami komposztálható. A szelektív gyűjtés jelenleg mindössze a települési hulladék kb. 20%-ára ad megoldást. Külföldi tapasztalatok szerint a gyűjtőszigetes formában minden felvilágosító, és promóciós kampány ellenére is legfeljebb 30%-ra lehet ezt az arányt feltornázni. A házhoz menő szelektív gyűjtés azonban akár a hulladék 40-60%-ánál is lehetővé teszi az újrahasznosítást. Ezt célszerű kombinálni a csomagolások betétdíjassá tételével.

További részletek a Hulladék Munkaszövetség honlapján.

Ajánlat: a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink


0
Tovább
07
aug/2009

Ültessen az adott területre jellemző tájjellegű gyümölcsfát!

A mezőgazdasági sokféleség (agrobiodiverzitás) drámai csökkenését jól érzékelteti, hogy napjainkban csupán mintegy 20 növényfaj biztosítja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, holott világviszonylatban mintegy 3000 táplálkozásra alkalmas növényfaj ismert. A negatív tendencia háttérbe szorítja a tájfajtákat, holott ezek egy-egy adott tájegység helyi sajátosságaihoz, klimatikus, talajtani és hidrológiai változásaihoz alkalmazkodva biztosították a gazdálkodás kockázatainak csökkentését. Termesztésük olyan gazdálkodási rendszerbe illeszkedett, amely a táj ökológiai adottságaiból, a környezeti feltételekből indult ki, s erre épültek a helyi társadalmak gazdag kulturális hagyományai.

Az agrobiodiverzitás fenntartását, a tájfajták megőrzését ezeknek a fajoknak az eredeti élőhelyén, természetes állapotban történő (in situ) megőrzésével (pl. kiskertekben, nagyobb gyümölcsösökben) lehet biztosítani.

Ezt a folyamatot szeretné segíteni a Tudatos Vásárlók Egyesülete is. Az itt látható hazai tájfajta-gyűjtemények legtöbbjében a tanácsadás mellett szaporítóanyag is beszerezhető!




0
Tovább
06
aug/2009

Élő garázs fűzfából: készítsünk magunknak esztétikus és környezetbarát növényi sátrat!

Az építkezésnek csak a képzeletünk szabhat határt: készíthetünk gépkocsibeállót, kerti térrácsot, kutyaólt, kerítést, kerti padot vagy árnyékolót. Egy érdekes tipp a Tudatos Vásárlók Egyesületétől.Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete



Szükséges eszközök: fűzfavesszők, ásó, lapát, ágvágó, metszőolló, fejsze, 1,8-2,4 cm-es féllágy acélhuzal, kötél, drótvágó, harapó-és kombinált fogó.

Forrás: Menasági Péter

1. Vázoljuk fel a kör alapú fűzfasátor alapját - az elkészítést segíti, ha kisebb ágakból korábban egy makettet készítünk-, majd ássunk annyi 80 cm mély gödröt, ahány tartóoszlopot szeretnénk.

2. Az építéshez válasszunk 1-4 cm vastag, 3-6 m hosszú fűzvesszőket, és készítsük el a tartóoszlopokhoz szükséges kötegeket. Tisztítsuk egyenesre az ágakat, majd talajon fogjuk őket össze. A kötegbe addig tűzködjük a vesszőket, amíg a megfelelő vastagság ki nem alakul: a hosszabb kötegek (8-12 m) átmérője a talpazatnál legyen legalább 25 cm, a vége felé szűkölő keresztmetszettel. Miután kialakult az oszlop, drótozzuk össze 60-80 cm-ként, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a vesszők kérgét.

3. Az ültetőgödröket a kötegek behelyezése előtt locsoljuk be. Ha megszikkadtak, a felállított oszlopok tövét ássuk a helyükre, és locsoljuk be még egyszer. Figyeljünk arra, hogy a tömörítés megfelelő legyen, mert a köteg könnyen kidőlhet a helyéről. 

4. A modellünk alapján kössük össze az oszlopokat dróttal vagy erős kötéllel a megfelelő helyeken. Oldalfalak, tetőzetek kialakítására a tartókötegek közeit fiatal vesszőkkel fonhatjuk be.

5. A fűzépítményt gondozzuk minden évben (metszés, kötözés), hogy alakja megmaradjon.

Az építkezésnek csak a képzeletünk szabhat határt: készíthetünk gépkocsibeállót, kerti térrácsot, kutyaólt, kerítést, kerti padot vagy árnyékolót.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ajánlat: Bankok, takarékszövetkezetek és boltok válság idején - megjelent a Tudatos Vásárló nyári, Pénzügyek című száma


0
Tovább
05
aug/2009

Ha nincs elég helyünk, komposztáljunk az erkélyen! Tippek és hozzávalók a Szikétől

Ha nincs (elég nagy) kertünk vagy kevés a konyhai maradék, komposztáljunk az erkélyen vagy a teraszon! A módszer természetesen itt is ugyanaz: aprítani - elkeverni - nedvesen tartani - letakarni. A módszer lelke egy nagyobb vödör, amibe lyukakat kell fúrnunk, és már pakolhatjuk is bele a jól összevágott konyhai hulladékot, jól elkeverve. Szükség szerint öntsünk egy kis vizet rá, de ne legyen túl nedves, mert büdös lesz!
Részletes információk a Szike honlapján.

Ajánlat: komposztálással kapcsolatos cikkeink gyűjteménye




0
Tovább
04
aug/2009

Bankok, takarékszövetkezetek és boltok válság idején - megjelent a Tudatos Vásárló nyári, Pénzügyek című száma

A klímaváltozás után a gazdasági válság is a civil mozgalmakat igazolta, akik régóta mondják, hogy az európai, de még a magyar fogyasztási szokások sem fenntarthatóak. Ha mindenki úgy fogyasztana, mint egy átlag európai vagy akár egy átlag magyar, elbírná-e a Föld vagy a társadalom? 2008-ban kiderült: a lehetőségeken felüli fogyasztás nemcsak a környezetnek árt, de a gazdaság és a társadalom sem bírja végtelenségig viselni a terheit.



A Tudatos Vásárló 16. száma utánajárt a megoldásoknak

A válság sújtotta gazdasági rendszert éppen javítják, pedig lehet, hogy ennél messzebb kéne menni. Az önkéntes egyszerűsítők mozgalma szerint legalábbis mindenképpen. Ha nem is leszünk rögtön aktivisták, tanulhatunk az önszerveződő fogyasztói csoportoktól is. A Tudatos Vásárlóból kiderül az is, hogy közvetlenül a gazdától vásárolni nem csak kifizetődőbb, de közösségi élmény. Ráadásul a szupermarketekkel ellentétben itt ellenőrizhetjük, hogy ki és milyen körülmények között állította elő, amit megeszünk. A személyesség és a méltányos haszonszerzés a titka a világszerte egyre népszerűbb közösségi hitelezésnek is - az első hazai kezdeményezésről, a nobáról is olvashatnak a Tudatos Vásárlóban.
.
Ha a megszokott intézményeknél maradunk, akkor is van jobb választás. A Cégmérce aktuális rangsorából világos lesz, melyik kiskereskedelmi lánc figyel leginkább környezetére, alkalmazottaira és fogyasztóira; a családias hangulatú, helyi bankot keresők kedvéért pedig a Tudatos Vásárló bemutatja a hazai takarékszövetkezetek világát.

A mindennapi pénzügyek intézéséhez is van ötlete az újságnak. A Tudatos Vásárló összehasonlító terméktesztjéből kiderül, melyik banknál vagy takarékszövetkezetnél érdemes fialtatni kisebb megtakarításunkat. Még mindig sokan vesznek fel áruhitelt, a Tudatos Vásárló tanácsadás rovata bemutatja, mire kell vigyázniuk. Az újság feltérképezte a buktatókat a hitelszerződések és a bankváltás kapcsán is.

A Tudatos Vásárló életmód rovatában többek között idényrecepteket, barkácstippeket, művészeti és ökoturisztikai ajánlót olvashatnak.

Tartalom - kivonat

Gandhi után szabadon
Önként vállalt egyszerűség

Nyugdíj vagy egészség?
Géntechnológia és befektetések

Cégmérce
Szupermarketek rangsora

Kötött pálya
Lekötött banki betétek összehasonlító tesztje

Egymás közt - az év bankjai
Ki miért kapott kitüntetést és kitől

Bort iszik
Társadalmi felelősségvállalás a gyakorlatban

Bojkottok és bankok
Környezet, emberek és pénz

Takarékszövetkezetek: a legjobb otthon
Családias hangulatú helyi bankok

Baráti alapon
Közösségi hitelezés Magyarországon

A sufnitól a fogorvosig
Áruhitelek

Legkisebb közös elosztó
Közvetlen kereskedelem a Barát utcában

Portré: Kármán Erika
Szervező, Szatyor bevásárló közösség

Aknaszedő
A banki hitelek buktatói

Navigátor
Bankváltás lépésről lépésre



További információk és recenziópéldány igénylése: Gulyás Emese szerkesztő, (30 20 19 318, email: tve@tve.hu, Fax: (1) 225-81-36

A Tudatos Vásárló magazinról

A Tudatos Vásárló kiegyensúlyozott, független tájékoztatással támogatja a fogyasztói döntések meghozatalát, ötleteket és segítséget ad egyéni vagy közösségi kezdeményezések létrehozására, működtetésére.

Kiadó: Tudatos Vásárlók Egyesülete (www.tve.hu)
Archívum: www.tudatosvasarlo.hu/magazin
Megjelenik januárban, áprilisban, júliusban és októberben. Az eddig feldolgozott témák: A fogyasztó hatalma (etikus fogyasztás), Reklám és média, Karácsony, Aktív állampolgár, Víz, Háztartási vegyi anyagok, Idő, Zöldség-Gyümölcs, Szupermarketek, Közlekedés, Hús, Energia, Édesség, Utazás
Ára újságárusoknál: 380 Ft. A magazint a TVE támogatói az újság minden számát postán kapják.
Árusítóhelyek listája, elérhetőség: www.tudatosvasarlo.hu/magazin/arusitohelyek

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nonprofit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének nevéhez a Tudatos Vásárló kiadásán kívül olyan kezdeményezések kötődnek, mint a 2004 óta működő www.tudosvasarlo.hu portál, az ország első és mindmáig egyetlen, az etikus vásárlással foglalkozó napi frissítésű híroldala; a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontú rangsorolása; az ország legrészletesebb biobolt kalauza (http://bioboltok.tudatosvasarlo.hu); részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető élelmiszer adalék adatbázis (www.tudatosvasarlo.hu/eszam), egészség- és környezetvédelmi szempontú terméktesztek, tanácsadó szolgálat a fenntartható fogyasztással kapcsolatos kérdésekben, vagy a 2009-ben megjelenő Budapest zöld térképe, amely a tudatos vásárlás, a fenntartható fogyasztás helyeit gyűjti össze a fővárosban (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.).


0
Tovább
03
aug/2009

Sör és pálinka a darazsak elleni környezetbarát védekezéshez - házi praktikák az irtásra

A darazsak csípése nemcsak kellemetlen és fájdalmas, de az allergiások számára rendkívül veszélyes is. Ezért nagy körültekintéssel fogjunk neki a darázsfészek eltávolításának!Forrás: AFP



A legegyszerűbb védekezési mód az, ha a gyümölcsöket és főtt ételeket nem hagyjuk fedetlenül. A darazsak elriasztására számos vegyszermentes módszer ismeretes. Elsőként próbáljuk ki azt, hogy az ablakpárkányra és a küszöbre ecetet öntünk, ezzel megakadályozhatjuk azt, hogy a rovarok bejöjjenek a lakásba.

Ha a kiskertben gyűlik meg velük a bajunk, akkor a kövessük ezt az egyszerű receptet: egy deciliter sör és egy deciliter víz keverékéhez adjunk egy kanál cukrot és egy kevés ecetet. Az így kapott oldatot töltsük egy olyan műanyag palackba, melynek a nyakát levágtuk. A flakon eltávolított nyakrészét - mint egy tölcsért - fejjel lefelé helyezzük az alsó részre, és egy drót vagy erősebb cérna segítségével rögzítsük a két részt egymáshoz.  A drót vagy cérna egyúttal arra is szolgál, hogy az így elkészült rovarcsapdát felakasszuk, például egy gyümölcsfa ágára. Ez a módszer nemcsak darazsak, hanem legyek ellen is hatásos lehet. Mások hasonló csapda megtöltéséhez cukrot és pálinkát javasolnak.

A lógó darázsfészkek eltávolítása veszélyes vállalkozás, ha mégis rákényszerülünk, inkább este végezzük, ekkor kevésbé aktívak a fészek lakói. Ne feledjük, hogy ha befújjuk rovarirtószerrel a fészek őrzőit, a hatás általában csak percek múltán jelentkezik, és addig számos igen fájdalmas és az allergiások számára veszélyes csípést szerezhetünk!

A leszedett darázsfészket tegyük papírzacskóba és égessük el. Amíg lehet, kerüljük a rovarirtó szerek használatát, a rovarirtókban ugyanis rengeteg az egészségre káros anyag.

Jurecska Laura, ELTE TTK

Ajánlat: környezetbarát rovarirtással kapcsolatos cikkeink


0
Tovább
02
aug/2009

Komposztáljunk! Hogyan kezdjük el? Mit tehetünk a komposztba, és minek nem szabad belekerülnie?

Egy átlagos magyarországi állampolgár évente mintegy háromszáz kilogramm kommunális hulladékot termel, amelynek körülbelül harminc százaléka komposztálható szerves anyagból áll. Ez nagyjából kilencven kilót jelent minden évben: pontosan ennyivel csökkenthetnénk évente az otthoni szemetünk mennyiségét, ha élnénk a komposztálás lehetőségével. Komposztáljunk! Hogyan kezdjük el, és mit tehetünk a komposztba?



A komposztálódás a természetben magától lejátszódó folyamat, azonban abban a környezetben, amelyben mi élünk, erre általában sajnos nincs lehetőség, ezért nekünk kell cselekednünk. A komposztálás során keletkező komposzt (mesterséges humusz) nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz a növények számára, jelentősen javul általa a talaj állaga.

Figyeljünk arra, hogy árnyékos és jó vízelvezetésű területet válasszunk. Ha nincs túl nagy kertünk, vagy egyszerűen csak minél kisebb helyen szeretnénk ezt megvalósítani, a silós módszer a legmegfelelőbb számunkra: kis helyen egymásra rétegezve lehet elhelyezni a szerves hulladékot.
Amennyiben rendelkezünk elég hellyel, a legegyszerűbb megoldás, ha egy kisebb területet kijelölünk, és oda felhalmozzuk a hulladékot a talaj felszínére, amelyet akár körbe is keríthetünk magunk által készített komposztáló kerettel. Komposztálótartályokat és -kereteket például az alábbi helyekről szerezhetünk be: http://komposztalj.hu/beszerzes

Tipp: használt raklapokból is remek komposztálókeretet lehet készíteni.

A kertész tippje: a komposztálót lehetőleg minél távolabb helyezzük el a kerttől és a pázsittól, mert igen szeretik például a lótetűk és a giliszták!

Mi kerülhet a komposztba?

A konyhában és a háztartásban keletkező hulladékok közül az alábbiak komposztálhatóak:

  • különböző zöldség- és tojáshéjak (gyümölcshéjjal vigyázni kell a permetezés miatt), salátalevelek
  • kávé- és teazacc
  • szobanövények (elszáradt levelek, elhervadt virág, maga az elhalt növény), virágföld
  • fahamu, toll, szőr
  • bármilyen papír feldarabolva (kivéve az újságpapír, azt dobjuk a szelektív papírgyűjtőbe!)
  • lenvászon alaposan feldarabolva, és csak kis mennyiségben
  • növényevő kisállatok ürüléke a forgáccsal együtt.

Kertünkben keletkező komposztálható hulladékaink:

  • lenyírt fű (ez igen gyorsan elbomlik, ne ijedjünk meg az esetleges nagy mennyiségtől)
  • gyomok még a virágzás előtt, szalma
  • ágak összeaprítva, elszáradt virágok, palánták, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor, falevél.

Forrás: AFP

Ennek mind nem a kukában kell kikötnie

A faleveleket általában el szokták égetni; a két leggyakoribb indok erre az, hogy hirtelen nagy mennyiségben keletkeznek, illetve lassan bomlanak el, hosszú időre megtöltve a komposztálót. Ezért mindenképp fontos felhívni a figyelmet arra, hogy megkülönböztetünk könnyen- és nehezen lebomló faleveleket (amelyeket ha elégetünk, szennyezzük a levegőt!).

Könnyen bomlanak le: juhar, éger, mogyoró, kőris, szilfa, fűzfa, hárs és a nyír levelei, ezeket nyugodtan tegyük a komposztálóba nagyobb mennyiség esetén is.

Nehezen lebomló falevelek: dió, platán, bükk, nyárfa, gesztenye, tölgy. Elterjedt tévhit, hogy a diófa leveleiben növekedésgátló anyagok vannak, ezért azokat nem lehet komposztálni, azonban igazából ez az anyag a komposztálás során lebomlik.



Mi nem kerülhet a komposztba?

Hulladékok, amiket semmiképpen ne komposztáljunk:

  • biológiailag nem lebomló, illetve szintetikus anyagok (műanyagok, üvegek, fémek)
  • fertőzött és beteg növények, húsevő állatok alma (a fertőzésveszély miatt)
  • magas nehézfémtartalmú anyagok (például elemek, akkumulátorok)
  • olyan növényi hulladékok, amelyek nagy forgalmú utak mellől származnak
  • festékek, olaj, zsír.

A hús, csont és az ételmaradékok olyan szerves háztartási hulladékok, amelyek ugyan komposztálhatóak lennének, azonban mégsem szerencsés, ha a többi anyag mellé tesszük, mert megjelenhetnek a különböző fertőzéseket terjesztő állatok.

A komposztálóba kerülő hulladékokat érdemes felaprítani, körülbelül 5 centis darabokra - ez történhet kézzel vagy géppel -, ezáltal meggyorsítjuk a bomlás folyamatát.

Fontos, hogy bizonyos időközönként összekeverjük a komposztot, ezzel elősegítjük a minél gyorsabb bomlást, így a jó minőségű humusz előbb áll a rendelkezésünkre. Amennyiben a gyűjtőnk megtelt, ideje alaposan átkevernünk, majd legközelebb 5-6 hét eltelte után ezt újból megismételnünk. Ha jobb minőségű komposztot szeretnénk, érdemes 6-8 hetente rendszeresen átrakni.

Érett, kiváló talajjavító komposztot kb. 8-12 hónap után kapunk.

A sötét színű humusszal ezek után szabadon feljavíthatjuk kertünk, illetve cserepes növényeink talaját, miközben évente mintegy 90kg/fő felhasználható hulladékkal csökkentettük kukánk tartalmát!

A humusztól

  • javul a talaj szerkezete, mivel levegősebb lesz, nő a biológiai aktivitása és a tápanyagtároló képessége, sőt, segíti a felmelegedését (sötét színe miatt)
  • a növények könnyen fel tudják venni a szükséges tápanyagokat, hiszen azok a számukra megfelelő formában vannak jelen az így keletkező humuszban
  • a kórokozókkal és növényi kártevőkkel szemben nagyobb lesz a növények ellenálló képessége
  • kicsi a tápanyag kimosódásának veszélye, a benne található hormonhatású anyagok serkentik a növényi fejlődést.


Forrás: Komposztálás a családban - gyakorlati útmutató

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Korábbi cikkeink:

Komposzt-tea: vegyszermentes növényerősítő trükk a kiskertben

Dobd el a fűgyűjtőt! Ha rendszeresen nyírunk, nem kell összetakarítanunk a füvet

Komposztálni jó és könnyű! Tippek a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesülettől

Ajánlat: http://komposztalj.hu/ és http://www.szike.zpok.hu/

 


0
Tovább
01
aug/2009

Egyre többet kell vándorolni a jegesmedvéknek a felmelegedés miatt - Ön is követheti 22 állat mozgását

A globális felmelegedés különösen veszélyezteti a jegesmedvék fennmaradását, mivel élőhelyük nagyon érzékeny a hőmérséklet emelkedésére. 2007 májusától működik az a nyomkövető rendszer, amelynek segítségével a fokozottan veszélyeztetett állatok mozgását egy speciális jeladóval vizsgálják.

A követőrendszer is felhívja rá a figyelmet, hogy a jegesmedvék természetes élőhelye egyre szűkül, így egyre küzdelmesebb vándorlásokra kényszerülnek a túlélésükért. A 22 medve vándorlását a honlapon bárki nyomon követheti, továbbá megismerheti az állatok életmódját, viselkedését és a kutatás hátterét is.

A követőrendszer honlapját itt érheti el

A rendszert és a hozzá kapcsolódó honlapot a WWF hozta létre, a Canon támogatásával.

Ajánlat: részletesen a jegesmedvéket érintő problémákról




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum