Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
júl/2009

Félezer gyűjtősziget és 9 hulladékudvar létesül Gödöllő térségében a Zöld Híd regionális hulladékgazdálkodási programban

A Zöld Híd regionális hulladékgazdálkodási program célja az északkelet-Pest és Nógrád megyei térség korszerű hulladékgyűjtési és -kezelési rendszerének elindítása és hatékony működtetése 106 önkormányzat területén. 2009 végére, legkésőbb 2010 első felére beüzemelik az Európai Unió és a Magyar Állam 95 százalékos támogatásával, közel 7 milliárd forintból felépülő rendszert. A program részeként két hulladékkezelő központ létesül. Az egyik a Gödöllő város tulajdonában lévő Kerepes, Ökörtelek-völgyben, a másik Nógrádmarcalon. Ezeken a helyszíneken a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelő mechanikai és biológiai hulladékkezelés, gépi utóválogatás és komposztálás történik majd. 2010-től a térségből csak ide szállítható háztartási hulladék. A Zöld Híd Program létrejöttével párhuzamosan minden eddigi, a térségben lévő hulladéklerakót be kell zárni, rendbe kell tenni, és fel kell számolni.

A rendszer részeként bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést is. A 106 településen közel 500 szelektív hulladékgyűjtő sziget és 9 hulladékudvar épül majd. A hulladékudvaroktól távolabb eső településekre mobil hulladékbegyűjtő járművek fognak közlekedni, a lakosok itt leadhatják a háztartási veszélyes hulladékokat, elektronikai hulladékokat és az elhasznált étolajat.

A GATE Zöld Klub Egyesület is kiveszi részét a térség lakosságának a Zöld Híd Programra való felkészítéséből. További információk a Hulladék Munkaszövetség megújult honlapján.




0
Tovább
30
júl/2009

Mennyi áramot fogyasztanak a kikapcsolt elektromos készülékek? Meglepő adatok a Műszakiak.hu portáltól

Készenléti állapotban a legnagyobb pazarlást a hifitornyok végzik. Ezt követik a video- és DVD-lejátszók, tévék, játékkonzolok, és - talán meglepő módon - a mobiltelefon-töltők, majd a számítógép-monitorok. A számítógépünket mindig kikapcsoljuk, vagy inkább készenléti állapotban hagyjuk? A nyomtatót is csak akkor tartjuk bekapcsolva, ha tényleg szükségünk van rá? Remélhetőleg a cikk elolvasását követően már az ilyen részletekre is ügyelve járunk el.



Megnyomjuk a gombot a tv távkapcsolóján, és az a bizonyos kis fény zöldről vörösre vált a készülék valamelyik sarkában. Ezzel ki is kapcsoltuk a televíziónkat. Helyes? Nem! Az a tény, hogy a kis fény még mindig világít, a legfőbb bizonyság arra, hogy a készülék még mindig működik, igaz most már csak készenléti állapotban (standby).

Mindenkinek egyértelmű, hogy a bekapcsolt tévé, mosógép, egyéb háztartási készülék áramot fogyaszt, de azt kevesen tudják, hogy ezek a masinák akkor is energiát használnak fel, amikor épp nem üzemelnek. Ki vannak ugyan kapcsolva, de a konnektorból nem húzták ki őket.

Nem is olyan egyszerű meghatározni, hogy mikor nem üzemel egy berendezés. Például a tévénézés után távirányítóval kikapcsolt készülék valójában üzemel és energiát fogyaszt. Nem túl sokat, úgy 10-20 wattot, de sok kicsi sokra megy. Ha nem távirányítóval kapcsolják ki a tévét, hanem a készüléken a kikapcsoló gomb segítségével, akkor az előző állapothoz képest csökken az áramfogyasztás, de még így sem lenne nulla a tévé villanyfogyasztása. Ez ugyanis csak akkor érhető el, ha készüléket kihúzzák a konnektorból. Ugyancsak jó példa a mobiltöltő, amelyet ha használat után sem húznak ki a konnektorból, közel ugyanannyi áramot fogyaszt, mintha még töltené a telefont.

Sokan valószínűleg el sem hinnék, hogy az otthoni elektromos berendezéseink készenléti állapotban való fogyasztása a teljes villanyszámlánk hozzávetőlegesen 10%-át teszi ki. A leginkább pazarló készülékek akár 30 W energiát is felfalnak óránként. És mindezt nap mint nap megteszik, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Gondoljunk csak bele, hogy ezáltal több pénzt húznak ki a zsebünkből, mint az az energiatakarékos kompakt fénycső, mely 25 W energiájáért cserébe 100 W-nak megfelelő fénnyel áraszt el bennünket.

Forrás: MTI

A spóroláshoz és a klíma védelméhez már ma is elegendő némi környezettudatos viselkedés: ha nem használunk egy készüléket, húzzuk ki a csatlakozóját az áramforrásból! Mellesleg mindezzel nem csupán a pénztárcánkat és a Földet kíméljük, hanem a berendezést is megóvjuk egy esetleges túláramtól vagy villámcsapás okozta károsodástól.

Az Európai Bizottság nemrégiben döntött a háztartási és irodai elektronikai készülékek úgynevezett készenléti energiafelhasználását korlátozó követelményrendszer bevezetéséről. Olvassa el a részleteket a Műszakiak.hu portálon!

Forrás: Műszakiak.hu


0
Tovább
29
júl/2009

Ismerkedjen meg közelebbről a szélerőművekkel! Filmes összeállítás hazai példákkal

Magyarországon az első szélerőművet Kulcson állították fel 2001 májusában. Az első évben annyi energiát termelt, amennyit hatszáz család fogyaszt el. Hogyan lesz a szélből energia a 65 méteres torony segítségével? Az érkező szél megforgatja a 44 méter átmérőjű, háromszárnyú lapátkereket. Ez közvetlen kapcsolatban van a gépházban található generátorral, amely váltakozó áramot állít elő.

A lapátkerekek akkor indulnak el, ha a szél sebessége eléri a 9 km/órás sebességet, viharban azonban biztonsági okokból le kell állítani a kereket. Az energiatermelés egész folyamatát számítógép vezérli. Az aktuális szélsebesség és szélirány alapján a komputer ideális irányba fordítja a gépházat és lapátokat, hogy mindig a lehető legnagyobb mennyiségű energiát tudják kinyerni a szélből.

A további részletekért nézze meg a teljes filmes összeállítást itt!

Ajánlat: megújuló energiával kapcsolatos cikkeink




0
Tovább
28
júl/2009

Komposztálás romáknak - a Hulladék Munkaszövetség tapasztalatai Szlovákiában

Másfél esztendővel ezelőtt a Hulladék Munkaszövetség két munkatársa Szlovákiában tett látogatása során a helyi komposztálás újszerű formájával találkozott. Egy 2600 lakosú községben, Raszlavicában a Föld Barátai nemzetközi környezetvédelmi szervezet szlovák munkatársainak segítségével, a lakosság részvételével már 2004-óta folyik a házi komposztálás. A népesség közel 15%-át kitevő cigányság esetében azonban a közösségi komposztálás érdekes formáját honosították meg.



Raszlavica falu Magyarraszlavica és Tótraszlavica egyesüléséből jött létre, már az 1910-es népszámlálási adatok szerint is jelentős cigány népesség élt itt. Mint a polgármestertől megtudtuk, ma a 2600 lakosból 350 fő roma. A gazdasági növekedés az elmúlt években ezt a vidéket is elérte, Eperjesre és Bártfára egyre többen járnak dolgozni. A munkanélküliség már csak 180 embert sújt, ezek nagy része roma.

A számok azért voltak érdekesek számunkra, mert a romák részére és részvételével létrehozott közösségi komposztálóhelyet kerestük fel. Itt aztán nincsenek óriási betonplaccok, óriási gépek, semmi nagyzolás. Igazi helyi szintű megoldást láthattunk, ami a realitásokból indul ki.

A falu 2004-ben jutott oda, hogy a lerakási díjak emelkedése miatt elkezdtek gondolkozni a szelektív gyűjtés elindításán. Az első lépés az volt, hogy a vegyes hulladék 30%-át kitevő szerves hulladéktól akartak megszabadulni. Megkeresték a Föld Barátait, akik azóta is irányítják a munkát.

A falu nagy részén a házi komposztálás elindításához adtak segítséget, de hamar kiderült, hogy a romák lakta házakban ez nehezen fog menni. (Ahogy láttuk, ezt a helyszűke is akadályozza.) Az viszont nyilvánvaló volt, hogy a romák egy héten két 9 köbméteres konténert is megtöltenek szeméttel, és a hulladék jelentős részét a szerves anyagok teszik ki.

Ma a cigánytelep határán lévő mini komposztálótelepen egy roma és egy sérült szlovák ember szakszerűen végzi a munkát. A Föld Barátai tanították meg nekik a munkafolyamatokat, és kéthetente ellenőrzik is, hogy minden rendben megy-e. Mi is láttuk, rendben megy.

Persze a program indulásakor a környezetvédő aktivisták minden egyes házba bementek, és hosszabb-rövidebb ideig győzködniük kellett az embereket arról, miért fontos, hogy a krumplihéjat, a karalábélevelet és a többi zöld hulladékot külön zacskóba tegyék, és elsétáljanak vele a komposzttelepen lévő tárolóig.

Ma már mindenki látja a komposztálás értelmét. A konténerek nem bűzlenek a rothadó hulladékoktól, a falu pedig ahány kilogrammal kevesebb anyagot szállít a lerakóra, annyiszor 1,7 koronát spórol meg. Ez összesen kb. évente 50 000 korona, ami egy ekkora önkormányzat költségvetésében jelentős tétel.

A Föld Barátai a háttérből még egy fontos dolgot elintéztek. A törvénytervezetbe időben becsempészték, hogy az évi 10 tonna kapacitás alatti kis komposztálótelepek létesítéséhez ne kelljen hatástanulmány, pecsét, tízféle engedély. Helyben is el tudják dönteni, hogy hova tegyék a telepet, és így sokkal könnyebben elindulhat a munka.

Forrás: Szike

Ajánlat:

Komposzt-tea: vegyszermentes növényerősítő trükk a kiskertben

Dobd el a fűgyűjtőt! Ha rendszeresen nyírunk, nem kell összetakarítanunk a füvet

Komposztálni jó és könnyű! Tippek a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesülettől


0
Tovább
27
júl/2009

Kerüljük a kellemesebb, lágyabb érzést! Mire figyeljünk a mosószer kiválasztásakor?

A mosószer adagolásánál jobb a tapasztalatainkra hagyatkozni. Foszfátos mosószer helyett válasszuk a zeolitot tartalmazó termékeket! Arra is érdemes odafigyelni, hogy lakóhelyünkön mennyire kemény a víz. Tippek a mosószer kiválasztásához.



A mosószeradag megválasztásánál hagyatkozzunk inkább a tapasztalatainkra, kísérletezzünk! Gyakori eset, hogy kevesebb is elég a csomagoláson megjelölt mennyiségnél. Megtévesztő lehet az is, ha az adagolást térfogatban adják meg, miközben csak a mosószer tömegét ismerjük - olvashatjuk az Ökoszolgálat honlapján.

Folyékony mosószerrel ugyanolyan mosóhatást tudunk elérni, mint a mosóporokkal, ezért fölösleges bennük lévő plusz vizet hazacipelni.

Nemcsak a mosószer hatékonysága, hanem mosógépünk élettartama szempontjából is fontos, hogy lakóhelyünkön kemény-e a víz. A kemény víznél romlik a tisztítási hatékonyság, de ez okozza a mosógép alkatrészeinek vízkövesedését is. A vezetékes víz keménységéről legegyszerűbben a helyi vízműveknél tájékozódhatunk, illetve vásárolhatunk vízkeménységmérő tesztet is. A tesztek általában úgy működnek, hogy meghatározott térfogatú vízmintához cseppenként kell adagolni a reagenst addig, amíg színváltozást nem tapasztalunk. A cseppek száma arányos vizünk keménységével. (Arról, hogy milyen keménységi foknál beszélhetünk kemény, illetve lágy vízről, például ez az oldal nyújt tájékoztatást.)

A víz lágyítására leginkább foszfátot használnak, ennek azonban komoly környezetterhelő hatása van: eutrofizációhoz (vagyis a nitrogén és foszfor élővizekben való feldúsulásához, ezáltal a víz algásodásához) vezet, valamint rontja a vízi állatok ízlelő- és szaglókészségét. A még megengedett, illetve a környezetbarát foszfortartalom százalékos értékeiről itt kaphatunk információt.

A foszfátos mosószer helyett törekedjünk a zeolitot tartalmazó termékek vásárlására, mivel ezek kevésbé terhelik a környezetet. (A zeolit a szilikátok közé tartozó ásvány, ma már mesterségesen is előállítják. A zeolitokkal megoldható a vízlágyítás és a pH beállítása, így nem válhat a mosóvíz túl lúgossá, ami már roncsolná a textíliákat.)

Kerüljük a kellemesebb, lágyabb érzést ígérő, illatosabb mosószereket, ezek ugyanis többféle adalékanyagot tartalmaznak, melyek között előfordulnak allergiát okozó vegyületek.

Jurecska Laura, ELTE TTK

További hasznos tudnivalók a mosószerekkel kapcsolatban az Ökoszolgálat honlapján

Tipp: A mosódió olcsó, bőrbarát mosószer, amely nem károsítja a környezetet. Próbálja ki Ön is!


0
Tovább
26
júl/2009

A házfalra futtatott növények jól szigetelnek és óvják a vakolatot - bemutatjuk a veszprémi Csalán Egyesületet

Az 1997-ben alakult Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület - mely többek között a Hulladék Munkaszövetség tagszervezete is - azon dolgozik, hogy közelebb hozza Veszprém és környékének lakóihoz az egészséges táplálkozást, a természetes környezetet és a méregmentes életet. Az egyesület évente megrendezi a Veszprémi Ökovásárt, rendszeresen fát ültet, véleményezi a területfejlesztési elképzeléseket, játékos környezetvédelmi vetélkedőt szervez gyerekeknek. Az egyesület a házfalak növényekkel való befuttatásának lehetőségére hívta fel a figyelmet nemrégiben induló Zöld Homlokzat pályázatával, melynek keretében 10 veszprémi társasház befuttatását segíti szakértelem és az anyagi feltételek biztosításával. Miért jó a növény a falon?



A lakóházaink zöld növényekkel való befuttatása hozzájárul az épületek megóvásához, ugyanakkor kedvező hatással van környezetünkre és az emberek jó közérzetére. A homlokzati növények szigetelik a falat, ezért örökzöld növény esetén a fűtési költségek akár 30%-kal is csökkenhetnek. Emellett a növényekkel befuttatott házakban kisebb a nyári hőség.

Az ép vakolatú falra futtatott növény védi a falat, a homlokzat ritkábban szorul felújításra, és ezeket a falakat szépeknek, élettel telinek látjuk. Mindemellett és a tévhitekkel ellentétben a növényekkel befuttatott falak szárazabbak, a rovarok előfordulása egyáltalán nem gyakoribb és még a növényzet terjeszkedésének mértéke is irányítható.

Az éghajlatért mindenki felelősséggel tartozik, egyéni, helyi, kistérségi szinten egyaránt. A Csalán Egyesület öt alkalommal megjelenő hírlevelet ad ki, melynek célja, hogy tájékoztassák az önkormányzatokat, kistérségi társulásokat és civil szervezeteket a településeket érintő éghajlatvédelmi problémákról és feladatokról.

A Csalán Egyesület mindemellett foglalkozik környezeti neveléssel, környezeti tanácsadással, így várja érdeklődő pedagógusok, szülők jelentkezését, és természetesen a megye lakosságát is veszprémi irodájába.

Az egyesület honlapja: http://csalan.zoldpok.hu/

Bővebb információ: Ring Júlia kommunikációs munkatárs - info@csalan.hu, 88/578-390, 30/72-46-766


0
Tovább
25
júl/2009

A főzési szokások változtatásával elérhető megtakarítások - a Műszakiak.hu tippjei

Amit lehet, azt gőz nyomása alatt (kuktafazékban) célszerű főzni. Az idő és az energia megtakarítása elérheti a 30-40%-ot. Ennél az eljárásnál az ételek csak gőzzel érintkeznek, ezáltal a vitaminok és ásványi sók vesztesége jelentősen csökken.

Amennyiben kuktát használunk, lezárást követően célszerű gyorsan felfűteni, s amikor már forr, lehet egészen kicsire kapcsolni, mert a főzési idő alatt az éppen elég, nem szükséges tovább forralni, mert az túlfűtést jelent.

A zöldségeket ne főzzük bő lében, csak pároljuk, így a kevesebb víz melegítésével energiát spórolunk meg.

Ha fedő nélküli főzünk, több energiát használunk fel.

A párolt ételek nemcsak egészségesebbek, de energiatakarékosabb a főzés is.

Ha a sütünk, minél több ételt süssünk egyszerre vagy egymás után, így a felmelegített főzőlap felfűtésének energiáját megspóroljuk.

Energiát spórolhatunk, ha a sütőt pár perccel azelőtt kikapcsoljuk, ahogy az étel elkészül, mert a sütőben van még annyi tartalékenergia, ami készre süti az ételt.

Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, csak akkor, ha feltétlenül szükséges, ez ugyanis hőveszteséget jelent.

A sütőt előmelegíteni csak a kelt tésztákhoz szükséges, egyéb esetben pazarlás az előmelegítés.

Forrás: Műszakiak.hu

Ajánlat: Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata és Főzés közbeni energiamegtakarítás lehetőségei




0
Tovább
24
júl/2009

Főzés közbeni energiamegtakarítás lehetőségei - ajánlások a Műszakiak.hu portáltól

A korszerű energiagazdálkodás első szabálya, hogy minden olyan főzési műveletet, amire van célkészülékünk (például a vízmelegítés, kávéfőzés), az adott készülékkel végezzük. Sokkal kevesebb energia kell a tojásfőzőben a tojás elkészítéséhez, mint a nagyobb teljesítményű főzőlap és külön edény felfűtéséhez. A kávé főzése egy villamos kávéfőző készülékkel lényegesen kevesebb energiát igényel, mint főzőlapon.

A villamos főzőedények és villamos serpenyők jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgoznak, mint a főzőlapon az edény. A megemelt teljesítményű, gyors főzőlap időt takarít meg, de nagyobb energiafogyasztás szükséges hozzá.

Ha a gázláng vagy a főzőlap túlér a lábas alján, és így a szükségesnél nagyobb főzőlapot használunk, akár 30 százalékkal több energiát fogyasztunk el a szükségesnél. Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel ugyan hosszabb idő alatt, de kevesebb energiával főzhető meg. Ha az étel felforrt, vegyük kisebb fokozatra a főzőlapot.

A légkeveréses edényben 20-30%-kal gyorsabban és 30-50%-kal kevesebb energiával lehet főzni, mint a tűzhelyen. A főzőlap üzeme akkor gazdaságos, ha a munkafelülete tiszta, szennyeződésmentes, mert a legjobb a hőátadás ekkor érhető el.

Tartsuk tisztán a sütőt. Nem csak esztétikai okokból, hanem azért is, mert a tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hőt, így energiát takarítunk meg.

Forrás: Műszakiak.hu

Ajánlat: Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata




0
Tovább
23
júl/2009

Zöld praktikák az étel hidegen tartására - a Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei

Őseink vermek, pincék kialakításával, azaz hideg környezetben való tárolással védték ételeiket a baktériumoktól. Mit tehet a mai kor embere, ha arra törekszik, hogy energiafaló hűtőgépét a lehető legkevesebbet terhelje? A Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei.



A jégládát háztartások milliói használtak az 1940-es évekig, a hűtőgép széles körű elterjedéséig. Ez egy fából készült doboz, amelynek belső fémmel burkolt falai teszik lehetővé, hogy a ládába helyezett jégdarab akár több napon keresztül is hidegen tartsa ételünket. Ha van a padláson egy porosodó darab, nyugodtan "helyezzük üzembe".

Egy másik módszer az ún. párologtató hűtés. A párolgás során a víz hőt von el a környezetétől, vagyis hűti azt. A párologtató berendezést könnyű elkészíteni, és jég beszerzése sem szükséges hozzá. Egy magasabb dobozra van csupán szükségünk, amelynek fiókjaiban helyezzük el az ételt. A fémből készült fiókokon apró lyukak segítik elő a dobozon belüli párolgási folyamatot. A doboz mindegyik oldalát fedjük be egy vastagabb vászonnal, majd a berendezés aljára és tetejére is helyezzünk egy-egy víztárolót.

Az itt tárolt víz tartja majd nedvesen a dobozra helyezett vásznat. Berendezésünket tegyük ki a szabadba, de ne olyan helyre, ahol közvetlenül éri a napsütés. A levegő így megindul a nedves vásznak között, amelynek köszönhetően a dobozban mért hőmérséklet jó pár fokkal alacsonyabb lesz a kint tapasztaltnál. Mindez pedig elegendő ahhoz, hogy a párologtató berendezésben tárolt étel megőrizze frissességét.

Az "edény az edényben" hűtési módszert egy nigériai tanár fejlesztette ki. Lényege, hogy egy kisebb és egy nagyobb agyagedényt egymásba helyezünk, a két edény közötti teret pedig nedves homokkal töltjük fel. A belső edénybe helyezzük a gyümölcsöt, zöldséget vagy az italt, majd nedves vászonnal fedjük le az edényeket. A kisebb edényben tárolt étel a párolgási folyamatnak köszönhetően megőrzi frissességét.

A két edény közötti nedves homokból elpárolgó víz a nagyobb tároló felületén keresztül távozik, és a párolgási folyamat pár fokos hőmérsékletcsökkenést idéz elő a kisebb agyagedényben. Bizonyos ételek ilyen módon akár hetekig is frissen tarthatóak.

Ajánlat: Hűtőgépek és alternatíváik

A Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkét változtatás nélkül közöltük


0
Tovább
22
júl/2009

Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata - ajánlások a Műszakiak.hu portáltól

A hűtő- és fagyasztókészülékekre a katalógusokban megadott villamos fogyasztási értékek az optimális feltételekre vonatkoznak. Energiatakarékossági szempontból is fontos a megfelelő hűtőkészülék kiválasztása. Fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda mellé felesleges több csillagos hűtőszekrényt vásárolni, mert a hűtőszekrényben lévő mélyhűtő rekeszt nem lehet kihasználni. Ilyenkor célszerűbb a csillag nélküli, hátlap-elpárologtatós hűtőszekrényt választani. A tényleges fogyasztást jelentősen befolyásolja: a készülék belső és környezeti hőmérséklete, elhelyezése és karbantartása, a készülék kezelése, az ajtónyitogatások száma és a nyitva tartási idő. A hűtőszekrény helyes, illetve helytelen használata közötti különbség a tényleges energiafogyasztásban nagy különbséget is jelenthet!

A hűtőszekrény szellőzőnyílását szabadon kell hagyni, és rendszeresen tisztítani kell. A szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése kb. 10%-kal növelheti az energiafogyasztást.

A fagyasztóládában nehéz megtalálni, amit keresünk, ezért sokáig van nyitva az ajtaja, miközben szökik a hideg levegő. A fagyasztószekrény könnyebben átlátható, de ajtónyitáskor abból is kiáramlik a hideg levegő. A fiókos fagyasztó a legjobb megoldás: jól átlátható, és ha mindennek megvan a helye, csak egy fiókot kell kihúzni, így kevesebb hideg szökik el.

Rendszeresen ellenőrizni kell a hűtőkészülék ajtajának zárását, és a zárófelület tisztaságát.

A hűtő- és fagyasztókészülékeket jól szellőztetett és száraz helyiségben kell üzemeltetni. A készülék elhelyezésénél a környezeti hőmérsékletre, esetleges napsütésre különösen ügyelni kell. A környezeti hőmérséklet 1 fokos emelkedése a névleges 25 fokos értékhez képest 5%-kal növeli az energiafogyasztást.

Ne tegyünk a hűtőbe meleg ételeket, mert plusz energiát igényel a lehűtése. A mélyhűtött élelmiszert felhasználás előtt a hűtőszekrényben célszerű felolvasztani.

Forrás: Műszakiak.hu

Ajánlat: Hogyan használhatjuk energiatakarékosan a mosogatógépet?




0
Tovább
21
júl/2009

Zöld irodai ragasztók - tippek a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapjáról

A ragasztók 70%-ban oldószerből állnak, amelyek többsége egészségre káros, rákkeltő (benzin, toluol, xilol metil-klorid, triklór-metán, aceton stb.) anyagokat tartalmaz. A ragasztók nem egy esetben veszélyes hulladéknak is minősülnek.

Elkerülheted a káros hatásokat, ha

• vízbázisú ragasztót, celluxot vagy papíralapú ragasztószalagot használsz,

• használat után visszatekered a kupakot és jól kiszellőztetsz,

"oldószermentes" ragasztót választasz

• nem vásárolsz olyan terméket, amelyen narancssárga négyzetben fekete X van: bőrirritáló

• nem vásárolsz olyan terméket, amelyen narancssárga négyzeten jelölik a környezetre káros hatást

Forrás: Antal Orsolya és Vadovics Edina: Zöld iroda kézikönyv. KÖVET-INEM Hungária




0
Tovább
20
júl/2009

Faragjon villanyszámláján, legyen Ön is áramszolgáltató! Hálózatra visszatápláló napelemek

Gyakran felmerülő probléma a megújuló energiaforrások esetében, hogy nem mindig termelődik energia, amikor szükségünk lenne rá, illetve olyankor is termelődhet, amikor éppen nem használjuk fel. A napenergia, azon belül is a napelemek esetében meg lehet kerülni ezt a problémát, kétféleképpen: vagy úgynevezett hálózatra kapcsolt interaktív rendszerként üzemelnek, vagy visszatáplálnak az elektromos hálózatba.



A hálózatra kapcsolt interaktív rendszerek az energiaigényt alapvetően a napelemből nyert energiával elégítik ki, csak akkor "nyúlnak" a hálózathoz, ha a napenergiából nyert energiánál nagyobb igény mutatkozik. Ha kevesebb áramot fogyasztunk, mint amennyit a rendszer éppen termel, akkor a fennmaradó plusz energia akkumulátorokban tárolódik a nagyobb igény idejére. Ennél a rendszernél az akkumulátorok viszonylag rövid élettartama (4-5 év) miatt felmerül a költségnövekedés és a hulladékelhelyezés kérdése.

Ezt a problémát lehet küszöbölni a hálózatba visszatápláló rendszerekkel, ahol a felesleges energia nem akkumulátorokba kerül, hanem az elektromos hálózatba, ahonnan a többi fogyasztóhoz jut. Ezt az energiamennyiséget egy mérőberendezés méri, a szolgáltató pedig fizet érte - kicsit kevesebbet, mint amennyiért később eladja. Ha az ilyen rendszer tulajdonosának többletfogyasztása van a saját maga által termelt áramhoz képest, azt a szokásos áron kapja a szolgáltatótól - így érdemesebb a saját magunk által termelt áramot a lehető legjobban elhasználni. A konkrét feltételekről a helyi áramszolgáltatónál érdemes érdeklődni, néhány gyakran ismételt kérdésre pedig például itt olvashatja el a válaszokat.

A hálózatra visszatápláló rendszerek olcsóbbak a hálózatra kapcsolt (és a szigetüzemű) rendszereknél, mivel a beruházáskor az akkumulátor képviseli a legnagyobb összeget. Míg egy 320 W teljesítményű akkumulátoros rendszer 700 000 forint körüli áron építhető ki, addig egy ugyanilyen teljesítményű hálózatra visszatápláló rendszer már 500 000 forint környékén megvalósítható. A napelemes rendszerek megtérülési ideje nagyban függ a kiépített rendszer méretétől, kapacitásától és az energiaáraktól is. A nagyobb kapacitású rendszerek kiépítése jelenleg 20-30 év alatt térül meg, de az energiaárak növekedése miatt ez az időtartam folyamatosan csökken.

Megfelelő tervezés és kivitelezés mellett egy hosszú ideig önállóan működő, minimális karbantartást igénylő, ingyen energiát termelő rendszerre tehetünk szert, amely a bizonytalan energiaárak mellett mindenképpen meggondolandó lehetőség.

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: napenergiával kapcsolatos további cikkeink


0
Tovább
19
júl/2009

Környezetbarát védekezés szúnyogok és kullancsok ellen - a Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei

A nyár nem éppen legkellemesebb oldala a szúnyogokkal és kullancsokkal való hadakozás. Mielőtt kemény vegyszerekkel mérgeznénk magunkat és környezetünket, nézzük, milyen szelídebb módszerek vannak a rovarok távoltartására. A Tudatos Vásárlók Egyesületének részletes összeállítása.Forrás: afpmb.org



Az utóbbi években nem nőtt jelentősen az élőlényeket elpusztító vegyszerek mezőgazdasági használata, sőt az EU új növényvédő szer politikája a növényvédő szer használat csökkentésére is felszólítja a tagállamokat.

Ennek ellenére a biocidok (bizonyos élőlénycsoportokat szelektíven károsító anyagok), azon belül is főleg a rovarirtó szerek (inszekticidek) eladása folyamatosan és jelentős mértékben nő a megnövekedett lakossági használat miatt. Szinte minden lakásban ott sorakoznak a háztartási rovarirtó szerek, külön hangyára, szúnyogra. Az emberek szinte minden elővigyázatosság nélkül fújják ki a környezetbe, égetik el spirálokban ezeket a mérgeket.

Mivel a rovarirtó szereket abból a célból készítik, hogy elpusztítsák az élő szervezeteket, ha az emlős állatok, emberek nem is pusztulnak el tőlük, hosszabb távon mégis károsítják az egészségünket. A legismertebb rovarirtó anyag a Néma Tavasz című könyv révén világhírűvé vált DDT volt. Bár a DDT használatát 1968-ban betiltották, élővizeink üledékében még ma is kimutatható, és természetesen az erre épülő vízi táplálékláncok életét is negatívan befolyásolja. Sokat foglalkozott a hazai sajtó a rákkeltő és génkárosító diklórfosszal is, amely - a Levegő Munkacsoport nyomására - hazánkban végül tavaly óta már nem használható a köztéri szúnyogirtásban.

Egyre több tudományos információ merült fel azzal kapcsolatosan, hogy sok, a hazai rovarirtókban megtalálható biocid hatóanyag károsítja az emberi egészséget: rákkeltő, génkárosító, negatívan befolyásolja a hormon- és az idegrendszert. A Levegő Munkacsoport ezért többször is javasolta e szerek hazai betiltását.

A korlátozást a hazai hatóságok visszautasították, ám a civil szervezetek által kifogásolt anyagok zömét az Európai Unió 2008 augusztusától kivonta a forgalomból, így remélhetőleg hamarosan eltűnnek a hazai boltok polcairól. Sajnos még így is több aggályos rovarirtó szer hatóanyaga marad forgalomban (például az erősen mérgező, esetleges rákkeltő cypermethrin és a hormonkárosító d-fenothrin). 

Forrás: ugandavillageproject.org

Védekezés szúnyogok ellen

A szúnyogok elleni védekezés állandóan napirenden van, hisz a hazánkban élő körülbelül 50 szúnyogfaj közül több csípőszúnyog él, amelyek kényelmetlenné, olykor szinte elviselhetetlenné teszik nyáron különösen a vízpartok közelében lévők életét. Ez károsan hathat a turizmusra is.

Higiénés jelentőségük és gyakoriságuk miatt a foltosszárnyú maláriaszúnyog, a gyötrő szúnyog, a házi szúnyog és a mocsári szúnyog a legfontosabbak.

Magyarországon a XX. század közepére eltűnt a malária, és más veszélyes, szúnyog által terjesztett betegséggel sem igazán kell számolnunk. Ritkán előfordulhat nálunk is a nyugat nílusi láz, ám ez a betegség jelenleg nagyon ritka.

Így a szúnyogok elleni védekezésnek lényegében nem egészségügyi, hanem kényelmi okai vannak, tehát nem tűnik indokoltnak a környezet- és egészségkárosító - még a hasznos rovarokat is elpusztító - anyagokkal való szúnyogirtás. Ahogy a malária eltűnése óta a DDT használata sem indokolt, úgy a diklórfosz alkalmazását se lehet tovább védeni. Holott a diklórfoszhoz sajnos a mai napig könnyen hozzájuthat bárki.

A jelenleg rovarölőként használt deltametrin csak vízi környezetre kiemelten veszélyes és lehetséges génkárosító anyag. Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének munkatársai szerint létezne jobb és a környezetre kevésbé ártalmas vegyi hatóanyag: az etofenprox. Ám ez utóbbi jelenleg biocidként még nem engedélyezett, csak növényvédő szerként árusítják.

Hogyan tartsuk távol a szúnyogokat természetes módszerekkel? Milyen vegyszert használjunk? Hogyan küzdjünk a kullancsok ellen? A cikk folytatását a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján olvashatják.

Kapcsolódó cikkek:

Nyers uborka, gipsz és házi sündisznó - harc a csótányok ellen

Környezetbarát hangyariasztás és hangyairtás: levendula, sütőpor, ecetes forró víz és a többi trükk


0
Tovább
18
júl/2009

Egy mozdulattal az energiatakarékosságért, az éghajlatváltozás ellen - a zöldtárca új honlapja

Hogyan érinti mindennapi kiadásainkat a környezetszennyezés, mennyi pénzt és energiát takarítunk meg és mennyivel szennyezzük kevésbé a környezetet, ha energiatakarékos izzót használunk, hogyan óvjuk a földet, ha spórolunk a vízzel és fürdés helyett inkább zuhanyozunk? Megannyi energiatakarékossági tippet, hasznos környezetvédelmi információt és szórakoztató online játékokat kínál az Egy mozdulat program honlapja (www.egymozdulat.hu).

Az oldalon az Energia Kalkulátor segítségével - melyet a tárca az Energia Klubbal közösen fejlesztett ki - rendszeresen mérhetjük közüzemi fogyasztásunkat és kiszámolhatjuk az energiatakarékossággal járó megtakarításunkat is, akár szén-dioxidban, akár tölgyfa-egyenértékben.




0
Tovább
17
júl/2009

A vezeték nélküli áram - wireless házak a világ végén, szigetüzemű napelemes rendszerek

Tanyáknál, hétvégi házaknál, erdészházaknál mindig is problémát jelentett az elektromos ellátás megoldása. Itt segíthetnek a szigetüzemű napelemes rendszerek, melyek hosszú távon, környezetbarát módon képesek fedezni az elektromos hálózatra nem csatlakozott épületek energiaszükségletét.



Az elgondolás lényege, hogy napelemek segítségével termelünk elektromos áramot, és azt a részét, amelyet nem használunk fel azonnal, akkumulátorokban tároljuk. Utóbbi energiát fel lehet használni akkor, ha éppen nem termel áramot a napelem (például éjszaka), vagy akkor is, ha hirtelen megugrik a háztartás energiaigénye (például egyszerre használt nagy teljesítményű készülékek). Az ilyen rendszerek Európa nyugati felén egyre népszerűbbnek bizonyulnak az utóbbi években, még úgy is, hogy a tőlünk nyugatabbra fekvő területek kedvezőtlenebbek a beeső napsugárzás szempontjából.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A napelemes szigetüzemű rendszerek előnye, hogy jóval olcsóbbak, mint az elektromos hálózat nagyobb távolságra történő kiépítése. A napelemmel termelt áram egy töltésszabályozón keresztül jut el a fogyasztóhoz abban az esetben, ha csak 12 V vagy 24 V feszültségű egyenárammal működtetett eszközöket táplál.

Amennyiben 230 V-os hálózati áramra tervezett készülékeket is használnánk, egy inverterre lesz szükség, mely a napelemről érkező egyenáramot váltóárammá alakítja, és ellátja a töltésszabályozás feladatát is.

A szigetüzemű elemek beruházási összege nagyjából 300 000 forintnál kezdődik, megtérülési idejük pedig 20-30 év között mozog - a rendszer méretétől, technológiájától, kapacitásától és az energiaáraktól függően. Ha azonban az energiaárak csak átlagosan 5%-kal emelkednek évente, már 15 évre csökkenhet ez az időtartam.

Tudnunk kell azonban a szigetüzemű rendszerekkel kapcsolatban, hogy az akkumulátorok az ilyen rendszerek legdrágább részét képviselik, így minél nagyobb energiatárolási kapacitásra van szükség, annál komolyabb költségnövekedéssel kell számolni. Másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy az energiatárolására használt akkumulátorok élettartama 4-5 év, így ezeket rendszeresen cserélni kell. Ez nemcsak újabb költségnövekedést jelent, hanem felveti a hulladékkezelés problémáját is: az elhasználódott akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, le kell adni őket az átvevőhelyeken.

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: napenergiával kapcsolatos további cikkeink


0
Tovább
16
júl/2009

Energiatakarékos izzót kap 20 ezer rászoruló nyugdíjas - a zöldtárca és az ELMŰ kísérlete

Az Egy mozdulat című energiatakarékossági program keretében elindul a zöldtárca és az ELMŰ közös kibocsátás-csökkentési akciója: kísérleti jelleggel 40 ezer darab csúcsminőségű, 6 éves élettartamú égőt kapnak a Közép-Magyarországi Régió egyes településeinek rászoruló nyugdíjasai. Az izzócserével éves szinten háztartásonként akár 15 ezer forint megtakarítás is elérhető. Ezzel évente egy háztartásból körülbelül 200 kilóval kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium finanszírozásában és a Budapesti Elektromos Művek (ELMŰ) együttműködésével megvalósuló programban azon 65 év feletti lakosok kapnak ingyenesen 2 darab energiatakarékos izzót, akiknek átlagos havi áramszámlája 2009 első hónapjaiban nem haladta meg az 5 ezer forintot.

Ajánlat: miért jók az energiatakarékos égők, és mire figyeljünk a használatukkor?

Az akcióban partnerként részt vevő ELMŰ az izzók ingyenes kézbesítése mellett fél éven át folyamatosan felügyeli majd a háztartások kibocsátásának csökkenését és az energiamegtakarítás mértékét is. Az izzók kézbesítését az ELMÜ július közepén kezdi meg.

Az érintett települések: Acsa, Bernecebaráti, Budakalász, Csobánka, Csömör, Csörög, Csővár, Dunabogdány, Dunakeszi, Fót, Galgagyörk, Göd, Gödöllő, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Isaszeg, Kemence, Kerepes, Kismaros, Kisnémedi, Kisoroszi, Kistarcsa, Kosd, Kóspallag, Leányfalu, Letkés, Márianosztra, Mogyoród, Nagybörzsöny, Nagymaros, Nagytarcsa, Pécel, Penc, Perőcsény, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Szada, Szentendre, Szigetmonostor, Szob, Szokolya, Sződ, Sződliget, Tahitótfalu, Tésa, Vác, Vácduka, Váchartyán, Vámosmikola, Verőce, Visegrád, Zebegény.

Forrás: AFP




0
Tovább
15
júl/2009

Ha már légkondi, akkor is hűsöljünk tudatosan! A Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei

Rengeteg építészeti ökotrükk létezik arra, hogyan tartható a legnagyobb kánikulában is kellemesen hűsen egy ház, de nem mindenkinek van ideje, pénze, lehetősége ökoházzá alakítani lakhelyét, marad tehát a légkondicionáló a meleg elleni harc végső eszközeként. Utánanéztünk, hogyan lehet környezettudatos a légkondicionálás, azon kívül, hogy lehetőleg nem használjuk. A Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei.



Ha otthonunk még légkondimentes övezet, ma már nehezen ússzuk meg, hogy ne kelljen legalább a nap egy részét légkondicionált helyiségben töltenünk, irodában, bevásárláskor, vagy ügyintézéskor. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan csökkenthető a légkondik energiafelhasználása a használat során.

Az Egyesült Államokban az éves elektromos áram fogyasztás közel egyötödét emészti fel a épületek hűtése. Szinte nincs olyan üzlet, iroda, ahol ne zümmögne a központi léghűtés, nem is beszélve a bevásárlóközpontokról. Ilyen környezetben nem csoda, hogy ma már az amerikai autók 98%-ába építenek légkondit.

De nem kell átlépnünk az óceánt hasonló statisztikákért: Nagy Britanniáról sem a hőség jutna elsőre eszünkbe, mégis ma már az itt eladott autók háromnegyedében is találunk légkondicionálót. 

Itthon körülnézve is érezhető a klíma-boom, a légkondicionáló néhány éve még luxuscikknek számított, ma már hipermarket-portéka. Ahogy minden hűtő-fűtő eszköz, a légkondicionáló is energiaigényes jószág, de néhány egyszerű trükkel még a légkondi is üzemeltethető (viszonylag) környezettudatosan.

Csak akkor használd, ha muszáj!

Ezt a tippet már biztos ezer helyen olvastad, legyünk hát túl rajta mi is elsőként.

Leszámítva az igazán elviselhetetlen kánikulai napokat, általában a nyári melegben a délelőttök még elviselhetőek. Ha ezeket az órákat inkább nyitott ablaknál töltöd, és csak a déli melegedés környékén kapcsolod be a légkondit, máris energiát spóroltál.

Az irodában hagyd nyitva az ablakokat éjszakára (ha teheted), hogy a helyiség lehűlhessen az éjjeli levegővel.

Ha rugalmas a munkaidőd, próbálj korábban kezdeni, így a legmelegebb órákat már nem kell az irodában töltened.

Hány fok legyen?

Olyan hőmérsékletre állítsd a gépet, amely komfortos, de nem túl hűvös. A túl hideg levegő nem csak egészségtelen, de amikor újra kimész a melegre, az annál elviselhetetlenebb lesz.
Ha központi vezérlésű légkondicionáló működik a munkahelyeden, nyugodtan szólj az üzemeltetőnek, ha fázol.

Nézz körül az épületben: ha mindenhol kardigánban ülnek az asztalnál a kollégák a júliusi kánikulában, ideje tenni valamit. Ha ellenállásba ütközöl, vesd be az "aki energiát spórol, pénzt is spórol" érvet, ez talán jobban működik.

Mozgasd a levegőt!

Mielőtt a légkondi távkapcsolóért nyúlnál, próbálj kereszthuzatot csinálni, illetve használj ventillátort! Ha mozog a szobában a levegő, az nem csökkenti a hőmérsékletet, de jelentősen befolyásolja a hőérzetünket.

A hatást fokozhatod, ha egy tál jeget teszel a ventillátor elé, vagy kicsit bevizezed a csuklódat.

További tippek az optimális árnyékolásról, a rejtett hőforrások kiiktatásáról és a karbantartásról a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján.


0
Tovább
14
júl/2009

A papírmentes iroda illúzió, a cégek átlagosan éves árbevételük három százalékát nyomtatásra költik

A legtöbb mai vállalat képtelen kinyomtatott dokumentumok nélkül dolgozni, a megfelelő szolgáltatások használatával azonban az előállítás különböző részköltségeit akár felével-harmadával is csökkenteni lehetne, mindemellett tonnaszámra takaríthatnánk meg papírt, és sokkal kevesebb nyomtatási hulladékot termelnénk - hangsúlyozta a Lexmark az IDC dokumentum- és nyomtatáskezelési megoldásokról szóló 2009-es budapesti konferenciáján.



A cég szerint komoly problémát jelent, hogy a nyomtatókat vagy multifunkciós készülékeket általában csak használják, de nem felügyelik, nem menedzselik a vállalatok - a feleslegesen kinyomtatott oldalak, vagyis a tömegével elpazarolt papír miatt több millió forint landol a szemétkosárban.

Forrás: [origo]

A Lexmark számításai alapján elmondható, hogy a vállalatok éves árbevételük átlagosan három százalékát költik közvetlenül a nyomtatásra. Az IDC megállapítása ugyanakkor arra mutat rá, hogy a dokumentumok létrehozásának, rögzítésének, tárolásának, előhívásának, megosztásának és kinyomtatásának költségei elérhetik a céges árbevétel akár öt-tíz százalékát is. Ezt azt jelenti, hogy egy egymilliárd forintos éves árbevételű céget alapul véve a nyomtatással kapcsolatos költségek évente harminc-ötven, illetve százmillió forintot is felemészthetnek.

A Lexmark példájában egy olyan vállalatot említ, ahol 81, jelszóval nem védett gépen 1,14 millió oldalt nyomtatnak az alkalmazottak évente, s ezzel 162 festékkazettát fogyasztanak el. Racionalizálással a 81 helyett 13 nyomtató is elég lenne - igaz, ezeket jelszóval szükséges védeni. A Lexmark Managed Print Services (MPS) szolgáltatásának használatával a korábbi példa alkalmazottai csak 883 435 oldalt fognak nyomtatni, mégpedig feleannyi papírra, mint azelőtt (ha a kétoldalas másolás előírás a vállalatnál.) Ebben az esetben máris csupán 103 festékkazetta fogy évente. Elmondható tehát, hogy a nyomtatók számának csökkenése 43 százalékos költségcsökkenést jelent, a papírköltség a felére csökken, a nyomtatófestékre pedig mintegy harmadával (29%) kell kevesebbet költeni. Így 76 százalékkal kevesebb energia fogy, több mint két tonna (2395 kg) papírral kevesebbet használ el a cég, és 36 százalékkal kevesebb hulladék is keletkezik.

Forrás: Kukabúvár.hu


0
Tovább
13
júl/2009

Pénz az ablakon át: hogyan tegyünk el napsütést házilag? Szoláris építészet, a jövő építészete

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idő, mindig esik eső - panaszolja a magyar népdal, és ha kissé eltúlzott borúlátással is, de hűen fejezi ki a "mérsékelt éghajlat" mértékletességének viszonylagosságát. Tény, hogy a legtöbbünk által kellemesnek tartott 20 Celsius-fok körüli léghőmérséklettel csak ritkán és átmenetileg ajándékoz meg bennünket az anyatermészet.



Magyarországon csak a nyári félévben, Sándor, József és Benedek szorgoskodásától a szőlőszüret végéig számíthatunk napi néhány órányi ideális komfortérzetet biztosító külső hőmérsékletre: az időszak elején és végén kora délután, a nyár nagyobb részében viszont csak éjjel vagy még akkor se. A tél meg egy merő cidri: nem csoda hát, ha elkényelmesedett életünk java részét szívesebben töltjük szabályozott hőmérsékletű térben, mint a szeszélyes külső levegőn.

Az egyenletes kellemességnek azonban nagyon nagy ára van: legalább minden tizedik forintunkat arra költjük, hogy igazodás helyett szabályozzunk. Ennyi pénzt szánunk arra, hogy az ingyenes, ám éves és napi ciklusban erősen hullámzó, sőt azon belül is kiszámíthatatlanul ingadozó pillanatnyi napsütés helyett kedvünk szerint adagolható Nap-konzervet, azaz energiahordozót vegyünk.

A zárt terekbe műszaki eszközökkel precízen adagolt vagy épp onnan elvont hő ki-be rakosgatása azonban csak az egyik lehetséges elvi mód az ingadozások kiegyenlítésére. A másik út az ingyen és fölös mennyiségben, de nem az igényeink szerinti ütemezésben érkező napsütés befogása, összegyűjtése és konzerválása, "eltevése rosszabb időkre". A legnagyobb következetességgel a szoláris építészet viszi végig ezt a logikát. Ha már úgyis összehordunk soktonnányi anyagot és elfoglalunk egy soknégyzetméteres napsütötte terület pusztán azért, hogy összeállítsunk egy külvilágtól elzárt, de fényt és meghatározott anyagokat meghatározott irányokban átbocsátó nyílásokkal körülhatárolt teret, akkor tegyük ezt az elhatárolást az eddigi gyakorlatnál alaposabban: tényleg csak az mászkáljon ki és be, aminek feltétlenül szükséges ki és be mászkálnia! Ha az éves hőigényünk többszöröse ingyen házhoz jön, akkor a bőség idején szedjük össze, tároljuk és vegyük elő a zimankóban, ha meg nagyon tolakodóvá válik, akkor egyszerűen csukjuk ki addig, míg nem szelídül.

Forrás: solarhouse.com

A szoláris (naphasznosító) építészet gondolkodása négy csomópont köré tömörül:

• az épület tájolásával, kompakt tömegalakításával, célirányosan megtervezett és precízen kivitelezett anyaghasználatával mindig annyi fényt és meleget engedjünk be, amennyit épp hasznosítunk, vagy amit el tudunk tenni máskorra
• az épületben zajló tevékenységekből keletkező hőből csak annyit engedjünk ki végleg, amennyit semmiképp se tudunk elspájzolni
• a levegőt inkább mozgassuk és tisztítsuk, mint nyakra-főre cseréljük és fűtsük-hűtsük
• ami nem kíván feltétlenül méregdrága egyenletes klímát, annak kívül tágasabb

Bár a szoláris építészet megoldásainak több eleme is alkalmazható már meglevő épületeken, igazán hatásos és gazdaságos eredményt az új építéseknél ígér a rendszer. A külső energiabevitel módszeres csökkentésével az épület, a ház egyre kevésbé függ a műszaki környezetétől, habzsoló és követelőző lakógépből a természeti adottságokhoz simuló, abba passzívan, ám sikeresen beilleszkedő élőhellyé válik. A passzív ház kifejezés jóval több költői képnél: a különlegesen energiatakarékos épületek közül az kaphatja meg ezt a címet, amely a nemzetközileg pontosan rögzített műszaki és környezeti előírásokat teljesíti. A fosszilis energiaforrásokat fölélő "hagyományos ház" ma elképzelhető legtávolabbi ellenlábasa az aktív ház: olyan épület, amely a nem energiatermelési célú alaphivatásai teljesítése mellett a közvetlen környezetéből begyűjtött energiákból még másoknak átadható többletet is képes termelni.

Kétségtelen, hogy valamennyi energiatakarékossági mód közül a szoláris építészet elvei szerint felhúzott új épület jelenti a legnagyobb léptékű "energiatakarékossági beruházást", hiszen ilyenkor nem módosítunk, azaz hozzáragasztunk már meglevő nagyhoz valami kisebbet, hanem szó szerint az alapoktól elölről kezdünk. Ám a kép csalóka: az első passzív ház minősítést kiérdemlő magyarországi lakóépület mintegy húsz százalékkal került többe egy lakófunkciókban azonos képességű "hagyományos háznál" - és van még vagy százhúsz éve arra, hogy a jövő mindenkori földgáz- és szénáraival szembesüljön.

Forrás: solarhouse.com

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub


0
Tovább
12
júl/2009

Ásványvíz helyett - a Tudatos Vásárlók Egyesületének ellenérvei és praktikus ötletei

Az elmúlt évtizedben Magyarországon sokszorosára emelkedett az ásványvíz-fogyasztás. Ez komoly terhet ró környezetünkre, hiszen

• a csomagolt ásványvíz közúti szállítása hozzájárul a klímaváltozáshoz

• évente 1,3 milliárd darab pillepalack kerül a szemetesbe (jó esetben a szelektívbe, de akkor is Kínába utazik)

Az ásványvizek fogyasztásának nemcsak környezeti terhei vannak, mert

• bizonyos ásványvizek magas nyomelem-, só- és fluortartalma az egészségnek sem jó (erről bővebben itt)

• az ásványvíz árában a magas reklámköltségeket is mi fizetjük

• vásárlásával sokszor nagy multicégek profitját szaporítjuk.

Alternatívák:

• csapvíz (Magyarország területének 80%-án teljesen rendben van, és sokkal olcsóbb is)

• vigyél magaddal palackot, töltsd újra!

• ásványvíz nyilvános ivókutakból, forrásokból

• szóda (családi vállalkozások termelik, Magyarországon 10 000 fő megélhetését biztosítja, "hungarikum")

Ha már ásványvíz,

• válaszd a kis cégek termékeit!

• ne sok kis, hanem egy nagy palackban vedd meg!

• a szelektív gyűjtőbe dobd az üres palackot!

Részletek a Tudatos Vásárló Magazin Víz c. számában.

Az összeállítást változtatás nélkül, az Egyesület engedélyével közöltük.

Önnek mi erről a véleménye? Megírhatja a 365@origo.hu címre!

Ajánlat: csapvíz és víztisztítás (az Egészség rovat összeállítása)




0
Tovább
11
júl/2009

Hogyan használhatjuk energiatakarékosan a mosogatógépet? A Műszakiak.hu ajánlásai

A teljes töltés érdekében célszerű az edényeket, esetleg több étkezés edényét összegyűjteni. Az előmosogató programot naponta célszerű bekapcsolni: ha a mosogatógép mosogatóterét teleraktuk szennyes edénnyel, legalább naponta egyszer futtassuk le az előmosogató programot. Ez nem túl drága, mert az erősen szennyező ételmaradékokat feloldja, és a mosogatást az energia intenzív felhasználásával valósítja meg.

A mosogatógéppel történő mosogatás alkalmával nem szükséges folyó melegvízben az edényeket előmosogatni. Ez csak felesleges, drága hőenergiát használ fel.

Ha a mosogatandó edények kevésbé szennyezettek, elég a mosogatógép tartalmát rövid programmal, rövidebb mosogatási idővel, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni.

Fontos a helyes elhelyezés a mosogató térben: a nagy darabokat az alsó részben kell elhelyezni, és a tisztítandó edények felületét minden oldalról kell érnie a mosogatóvíznek, azonban a forgó kerék karját az elhelyezett edényekkel forgásában nem szabad akadályozni.

Forrás: Műszakiak.hu

* * *

A mosogatógép használatáról megoszlanak a vélemények: az Ökoszolgálat szerint nem állíthatjuk róla, hogy környezetbarát, mert sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás, és sok vegyszert is igényel. Ezért azt javasolják, hogy ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg.

Ettől eltérő kép alakulhat ki bennünk, ha az Energiapersely.hu oldalain lapozgatunk, ahol számokkal is alátámasztják, miért energia- és víztakarékosabb egy jól kihasznált mosogatógép.

Ajánlat: Hogyan mosogassunk kézzel? Jó-e a mosogatógép? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

Vigyázat! Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A környzetettudatos döntéshez a teljes életciklust is figyelembe kell vennünk, tehát látnunk kell, hogy erőforrásokat igényel a mosogatógép gyártása, és a végén hulladékként is terheli a környezetet.

Önnek mi a véleménye? Kézzel vagy géppel mosogassunk? Írja meg a 365@origo.hu címre!


 




0
Tovább
10
júl/2009

Komposzt-tea: vegyszermentes növényerősítő trükk a kiskertben

A biokertészkedési trükkökhöz tartozik, hogy ne csak a kártevőket akarjuk elpusztítani, hanem a növények védekezőképességét is próbáljuk erősíteni. Egyik korábbi összeállításunkban már láthattuk, hogy az sem mindegy, mit mellé ültetünk (társnövények). Most egy "biopermetszert" ajánlunk, szerkesztőségünk saját tapasztalati alapján is.

Ez pedig az úgynevezett komposzt-tea, amelyet a megfelelő hígításban (általában 1 liter vízhez 0,2-0,5 deci) magára a növényre öntsünk rá, de használhatjuk talajtrágyázásra is. Ez a sötétbarna lé mikroorganizmusokat és a komposztból kioldódott tápanyagokat tartalmaz, és gyorsabb hatást gyakorol a növényekre, mint a talajba kevert komposzt.

A részletek itt olvashatók, és az összeállítás végén lévő hozzászólásokat saját tapasztalatainkkal is meg tudjuk erősíteni, egyelőre a paradicsom esetében: a kezelt növények szemmel láthatóan sötétzöldebbek, egészségesebb megjelenésűek lettek, a kártevők elkerülték őket, az íze pedig tényleg olyan volt, mint gyerekkorunkban.

Néhány tipp a kezeléshez: a kezelést este végezzük, hogy éjjel legyen ideje felszívódni a tápanyagoknak; a felhevült növényt ne öntsünk le hideg vízzel. A gyártó figyelmeztetése: mivel a vezetékes vízhez klórt adagolnak fertőtlenítőszerként (amely megöli a baktériumokat), hasznos, ha egy éjszakára állni hagyjuk a felhasználni kívánt vizet. Még jobb megoldás, ha esővizet használunk.




0
Tovább
09
júl/2009

Az üvegek újrahasznosításával rengeteg energiát spórolhatunk - mi kerülhet és mi nem az üveggyűjtőbe?

Az üvegcsomagolások szinte 100%-ban újrahasznosíthatóak, az újraolvasztás kiemelkedő energiamegtakarítással jár az elsődleges alapanyagok felhasználásához képest. Érdemes külön gyűjteni!Fotó: Tuba Zoltán [origo]



A fehér üveges, fehér színű szelektív hulladékgyűjtő konténerbe kerülhetnek: színezetlen üvegek (pl. parfümös-, italos-, konzerves-, befőttesüvegek stb.) tisztán, kiöblítve.

Amiket semmiképp se dobjunk bele: az üvegek zárókupakját, illetve az üveg anyagú csomagolásokon kívül egyéb típusú üvegeket (pl. tükör, ablaküveg, villanykörte, szemüveg, nagyító, porcelán, kerámia, neoncső, orvosságos üvegek)!

Amennyiben azon a szigeten, ahová szemetünket üríteni járunk, van zöld színű, színes üveggyűjtő is, úgy oda dobjuk a zöld, barna és sárga színezésű üveges csomagolóanyagainkat!

Ha a körülményeink megengedik, vegyük a fáradságot, és járuljunk hozzá ahhoz, hogy ne kelljen folyton új üvegeket gyártani (új alapanyag és sok energia felhasználásával). A használt üvegekből is ugyanolyan minőségű új üvegek állíthatóak elő!

Kata nevű olvasónk jogos megjegyzése: a még mindig energiaigényes újragyártásnál még energiatakarékosabb a kész üveget újra felhasználni, tehát a sziget előtt egy kört fussunk még az üvegvisszaváltóban is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új terméket kapunk. Az ÖKO-Pannon Kht. kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság 96%-a ismeri a szelektív hulladékgyűjtést, azonban a megkérdezettek csupán 52%-a gyűjt is külön. Azok között, akik erre odafigyelnek, az üveghulladékok külön gyűjtésének gyakorisága a harmadik helyen áll, a műanyag és a papír mögött (58%-kal). A lakosság 65%-ának már az sem okoz gondot, ha a külön gyűjtött szemetükkel több, mint 100 métert kell gyalogolniuk a legközelebbi edényekig. Mindezek tudatában fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk!


Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!


0
Tovább
08
júl/2009

Környezetbarát hangyariasztás és hangyairtás: levendula, sütőpor, ecetes forró víz és a többi trükk

Számos vegyszermentes megoldás létezik a hangyák távoltartására, sőt irtásuk is megoldható hétköznapi anyagokkal. Növényeken való felbukkanásuk felhívja figyelmünket a levéltetvek jelenlétére, így betolakodóból akár hasznos segítővé is válhatnak.Forrás: AFP



A legegyszerűbb védekezési mód az otthonunk tisztán tartása. Ne hagyjunk elől olyan ételeket, amelye vonzzák a rovarokat.

A hangyák elriasztására számos vegyszermentes módszer ismeretes, ezeket kisgyermekesek és háziállatot tartók is bátran kipróbálhatják. Olyan anyagok szükségesek hozzá, amelyek az egészégre ártalmatlanok és könnyen beszerezhetők. A Tudatos Vásárló a következőket ajánlja: tegyünk a hangyakaravánok útvonalába fokhagymát vagy levendulát - a hangyák nem szeretik ezeknek a növényeknek a jellegzetes illatát, ezért távol maradnak.

Mások a citromkarikákra esküsznek, de állítólag a sütőpor-fahéj keverék is sikerrel alkalmazható. A zsálya kimondottan vöröshangyák ellen hatásos. Fontos tudni azonban, hogy ezek a praktikák csak időlegesen tartják távol az apró rovarokat.

Ha végleg szeretnénk megszabadulni a hívatlan vendégektől, akkor az irtás jelent tartós megoldást: öntözzük meg a hangyabolyt forró víz és ecet elegyével. Ha bórax és cukor 1:1 arányú keverékét helyezzük ki, akkor ezt a hangyák beviszik a bolyba, és ezzel táplálják utódaikat, amelyek elpusztulnak.

Forrás: AFP

Amíg tehát lehet, kerüljük a rovarirtó szerek használatát; ha mégis rákényszerülünk, akkor is tartsunk mértéket, a rovarirtókban ugyanis rengeteg az egészségre káros anyag (erről részletesebb információk itt).

Ha kertünkben, esetleg szobanövényeinken találunk hangyát, akkor ezt figyelmeztető jelnek vehetjük: levéltetvek támadták meg az adott növényt.

Jurecska Laura, ELTE

Ajánlatok korábbi cikkeinkből: tippek levendulához, csótányirtáshoz és levéltetvek ellen


0
Tovább
07
júl/2009

Dobd el a fűgyűjtőt! Ha rendszeresen nyírunk, nem kell összetakarítanunk a füvet

Aki megpróbálta a frissen levágott füvet komposztálni, tudja, milyen nehéz feladat fűből komposztot varázsolni. Az összegyűjtött fűnyesedék ugyanis a nagy nedvességtartalom miatt összetapad, majd bűzös masszává alakulva - magából bizalomgerjesztőnek nem nevezhető - fekete levet eresztve rothadásnak indul. A megoldás nem lehetetlen, csak gyökeresen más módszert kell alkalmaznunk. A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület tanácsai.



Előbb azonban érdemes néhány dolgot tisztázni. Remélhetőleg egyre kevesebbünknek jut eszébe a tápanyagban gazdag fűnyesedéket a kukába vagy műanyag zsákba gyömöszölni. A felvilágosult kerttulajdonos ugyanis már betéve tudja, hogy a fűnek is, mint minden élőlénynek, szüksége van tápanyag-utánpótlásra. A műtrágyázás bizony csak sovány táplálékul szolgál a növényzetnek. Ráadásul, mivel az eső könnyen feloldja és a talaj mélyebb rétegeibe száműzi, a növények kevés hasznát látják. Ezzel szemben a természetben, csodálatos átalakulás során keletkező szervesanyagok hosszabb ideig képesek tárolni a nélkülözhetetlen tápanyagokat, ezáltal folyamatos táplálékforrást biztosítanak az éhes fűnek, fának, virágnak. Ezen túlmenően a humusz vagy más néven komposzt számtalan más tápanyagot tartalmaz, amely egészségesebbé, szebbé teheti a belőle lakmározó növényeinket.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Elöregedett a füvem - szoktuk hallani a kókadozó pázsitja fölött gondterhelt arccal sopánkodó házigazdát. Pedig nem erről van szó, hanem inkább arról, hogy a növények vészes szervesanyag hiányban szenvednek. Ha tehát meg akarjuk kímélni magunkat az effajta kudarcoktól, legjobb, ha folyamatosan gondoskodunk a szervesanyag utánpótlásról. Igen ám, de a fű komposztálása, a fentebb leírt okból komoly akadályokba ütközik. Van azonban egy, a megszokottól eltérő, kézenfekvő megoldás: ha rendszeresen vágjuk a fűszőnyeget, nem kell összetakarítanunk a levágott fűszálakat. Néhány napon belül úgyis elfonnyadnak, megszáradnak, majd a fűszálak közé hullva megkezdődik a korhadási, azaz komposztálódási folyamat. Dobd el a fűgyűjtőt - szól komposztálási előadásunk egyik jelmondata, s erre rímel, hogy több fűnyírógép-gyártó már úgynevezett mulcsozó előtéttel kínálja termékét. Ez a vágóeszköz még apróbb darabokra vágja a levágott fűszálakat, ezzel is elősegítve a komposztálódási folyamatot. Ami pedig azt a tévhitet illeti, hogy a levágott fű alatt "befüllednek" a növények; ilyen kis mennyiségű, illetve apró méretre vágott nyesedéknél ez fel sem merülhet. Aki pedig a zaj és energiaszegény módszereket kedveli, és némi egészséges erőfeszítéstől vissza nem rettenve az újra divatba jött kézi fűnyíró-gépeket használja; ugyanerre az eredményre jut.

Ha valaki az elmondottak ellenére mégis a fű komposztálása mellett dönt, a következő szempontokat kell figyelembe vennie. Jó minőségű komposzt keletkezésére csak minél többféle alapanyag felhasználása esetén számíthatunk. A füvet önmagában komposztálni ezért sem túlságosan célravezető dolog. Ráadásul a rothadási folyamatot sem tudjuk így elkerülni. A számunkra kedvező, szagmentes korhadás elérése érdekében mindenképpen fás, száraz anyagokkal kell összekevernünk, például sövénynyesedékkel, szalmával száraz falevéllel vagy faforgáccsal. Az eredmény így valószínűleg kedvezőbb lesz, feltéve, hogy nagy fűmennyiség esetén elegendő segédanyaggal rendelkezünk, illetve nem sajnáljuk a keveréssel járó fáradtságot.

Jó komposztálást!

Gellért Miklós

Forrás: SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, Kukabúvár

* * *

Megújult a SZIKE komposztos honlapja

A SZIKE Környezet és Egészségvédelmi Egyesület megújult honlappal örvendezteti meg a kertbarátokat. A számos beszámolót, szakmai érdekességet, jó példát és praktikus tanácsot felsorakoztató weboldalt ajánljuk minden már komposztáló, komposztálni vágyó vagy csak egyszerűen a téma iránt érdeklődő kerttulajdonos figyelmébe. A szervezet új szolgáltatásként "Hirkomposzt" néven hírlevelet is indított.

A SZIKE weboldala itt tekinthető meg: http://www.szike.zpok.hu/

 


0
Tovább
06
júl/2009

Visszavittük a használt sütőolajat a legközelebbi hulladékudvarba, és gond nélkül leadtuk

A használt sütőolaj, sütőzsiradék veszélyes hulladéknak minősül. Egy liter sütőolaj mintegy 100 köbméter vizet képes beszennyezni, károsítja a vizek és a talaj élővilágát, eltömítheti a szennyvízelvezető csatornákat. Becslések szerint a Magyarországon felhasznált sütőolaj 30 százaléka jut csatornákba. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon.

Ha szeretnénk ilyen szempontból is ügyelni környezetünk tisztaságára, több lehetőség közül is választhatunk.

A háztartásban keletkezett használt sütőolajat, sütőzsiradékot gyűjtsük össze, és vigyük el a legközelebbi hulladékudvarba! Szerkesztőségünk saját tapasztalata, hogy gond nélkül átveszik (nem kell ehhez a környéken lakni, egyébként sem igazoltathatnak bennünket), és egy erre szolgáló edénybe öntik.

A hulladékudvar munkatársának tippje: lehetőleg műanyag edényben gyűjtsük (több autó is pórul járt már, amikor szállítás közben eltört az üvegedény)
 
A hulladékudvar munkatársának kérése: a húscafatokat, általában az életmaradványokat ne vigyük vissza

Ajánlat: hulladékudvarok Budapesten és környékén, ahol más veszélyes hulladékokat is leadhat

Ajánlat: hulladékátvevők országszerte (a HuMuSz listája)

Ha kényelmesebbek vagyunk vagy nagyobb tételt szeretnénk leadni, hívhatjuk például a Biofilter Kft-t, akik a honlapjukon található információk szerint ingyenesen megszervezik a használt sütőolaj elszállítását (kék szám: 06-40/442-999).

Ma már az országban az éttermekből, szállodákból, nagyobb konyhákból is összegyűjtik az elhasználódott étolajat, használt sütőzsírt. A begyűjtött olaj egy részét újrahasznosítják.




0
Tovább
05
júl/2009

Energiatakarékos háztartási készülékek az Antarktisz első nulla szén-dioxid-kibocsátású kutatóbázisán

Az Antarktiszon működő belga Princess Elisabeth kutatóbázist környezetbarát Electrolux háztartási gépekkel szerelték fel. A Nemzetközi Sarkkutató Alapítvánnyal (International Polar Foundation) kötött szerződés keretében az Electrolux felső kategóriás, hatékony energiafelhasználású háztartási eszközöket szállított a sarki kutatóbázisra. Nagy kapacitású mosógépek, szárítógépek, tűzhelyek, szagelszívók, mikrohullámú sütők, hűtőszekrények, jegesedésmentes hűtőládák, és mosogatógépek teszik komfortosabbá a kutatócsoport tagjainak napjait. Az Electrolux emellett porszívókat is szállít a bázisra, többek között két robotporszívót.

Csaknem az összes, a kereskedelmi forgalomban is megvásárolható készülék "A" vagy annál jobb energiahatékonysági osztályba tartozik, hogy megfeleljen az Antarktisz első "nulla szén-dioxid-kibocsátású" bázisára vonatkozó szigorú energiahasználati követelményeinek. A létesítmény teljes egészében megújuló energiát használ a működéséhez, és kiemelt figyelmet fordítanak a hulladékkezelésre is. Minden energiát alternatív források - például szélkerekek és napelemek - biztosítanak, emellett kizárólag a legjobb energiahatékonyságot biztosító eszközöket lehet használni az épületben.

A 700 négyzetméter alapterületű bázis 2009. február 15-én kezdte meg működését. Az állomáson húsz kutató él és dolgozik a nyári évszakban. A bázis az orosz Novolazarevszkaja és a Syowa japán kutatóállomások között, a Maud királynő föld (Dronning Maud Land) régióban kapott helyet. Az Antarktiszon ma több mint 50 aktív kutatóállomás működik.

Ajánlat: a bázis honlapja http://www.antarcticstation.org/ és képek a bázis környékérőlForrás: sciencepoles.org




0
Tovább
04
júl/2009

Július 4-étől látogatható Magyarország legnagyobb kaktuszgyűjteménye Vácrátóton

Magyarországon eddig még soha nem épült ehhez hasonló méretű és rendszerű pozsgás üvegház. A fejlesztéssel nyilvánosan megtekinthetővé válik az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének látogatók elől eddig elzárt gyűjteménye.

A hosszú évek, évtizedek alatt felbecsülhetetlen kinccsé fejlődött, körülbelül 3000 fajt és fajtát számláló üvegházi gyűjtemény számára 2008 tavaszára készült el az új, közel 500 négyzetméteres üvegház Vácrátótón. A legkorszerűbb anyagokból, automatikus szellőztető- és fűtésrendszerrel kialakított épület a lehető legteljesebben elégíti ki "lakóinak" ökológiai igényeit. A növények az átköltözés viszontagságait átvészelve, új helyükhöz alkalmazkodva 2009. július 4-étől várják első látogatóikat (keddtől vasárnapig 8:00-tól 15:45-ig, hétfőn zárva tart). Az új bemutató üvegház gyűjteményével felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség, a növényvilág és környezetünk megőrzésének fontosságára.

Ajánlat: a vácrátóti botanikus kert honlapja és egy jó oldal a kaktuszokról

Egy másik ajánlat: július 5-én bolhapiac a budapesti Toldi moziban

A botanikus kertek szerepe és fontossága a XXI. századra rendkívüli módon felértékelődött, többek közt a biológiai sokféleség, a génalap-tartalékok élőhelyen kívüli megőrzése, a növényvilág bemutatása és megismertetése, valamint a környezeti nevelés szempontjából is.Forrás: MTA




0
Tovább
03
júl/2009

Sörkollektor: a legolcsóbb, házilag elkészíthető napkollektor, sörösdobozokból

Egy olyan felhasználási lehetőséget mutatunk be, amely az elmúlt évek porosodó sörösdoboz-gyűjteményeinek is értelmet adhat, mindezt a fűtésköltségünk csökkentésén keresztül.

A sörkollektor lényege a következő: feketére festett sörösdobozokból állítunk össze egy levegős napkollektor-rendszert, mely elsősorban kiegészítő fűtésre alkalmas, de a fűtési szezon elején és végén akár teljes mértékben kiválthatja a többi fűtési formát. A működési elve az, hogy a szoba levegőjét egy kis ventillátor hajtja keresztül a fekete sörösdoboz-csöveken; a csövek a napsütés által közvetített energiát elnyelik, és átadják a benne levő levegőnek, amely így már pár fokkal melegebben fog visszatérni a szobába, ahol elkeveredik a többi levegővel és fűti a belső teret.

A sörkollektoroknak két óriási előnye van a többi napkollektorhoz képest: egyrészt nem áll fent fagyásveszély (hiszen levegő, és nem folyadék áramlik bennük), másrészt házilag is elkészíthetőek, nem szükséges több százezer forint a beruházáshoz. 3-4 négyzetméternyi felületű sörkollektor már teljesen megfelel egy háztartás kiegészítő fűtésének ellátásához, és ez egy százezer forintos nagyságrendű összegből már profin, tartós anyagokból megvalósítható. Ha azzal számolunk, hogy az októberi és áprilisi fűtés feladatát teljesen megoldja, a téli hónapokban pedig elegendő kevesebbet fűteni a hagyományos módon, akkor a beruházásunk már 2-3 éven belül megtérül.

Ajánlat: napenergiával kapcsolatos cikkeink

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat a megvalósításhoz: http://www.sorkollektor.hu/ és http://sorkollektor.blog.hu/Forrás: AFP




0
Tovább
02
júl/2009

Elemgyűjtők lepik el az országot - július elsejétől jóval több helyen dobhatjuk be a használt elemet

Az elemek és az akkumulátorok a környezetet rendkívül súlyosan szennyező anyagokat - mindenekelőtt higanyt, kadmiumot, ólmot, cinket, valamint lítiumot és mangánt - tartalmaznak. Épp ezért tilos ezeket a lakossági hulladékkal keverni. Ha a kukába kerülnek, onnan a szeméttelepre jutnak, ahol összepréselik őket. Ezáltal a bennük tárolt sav beszivárog a földbe, s így elszennyezi a talajt és a vizeket. A folyamat végén az ártalmas anyagok előbb-utóbb a szervezetünkbe kerülhetnek. 2009. július elsejétől minden, elemet árusító áruház és bolt köteles a használt termékeket visszagyűjteni a vásárlóktól.



A vonatkozó jogszabályok szerint tilos a használt elemeket és akkumulátorokat a lakossági hulladékba keverni, tehát a háztartási szemétgyűjtőbe (kukába) dobni! Ezért ha az elem kimerült, ne dobja ki a háztartási szemétbe, ne dobja tűzbe, ne dobja élővízbe és a környezetbe - olvasható a Re'lem Kht. honlapján, számos más hasznos információ mellett.

Példaként megemlítjük, hogy egy darab ceruzaelem 1500 liter vizet képes beszennyezni: ez a mennyiség körülbelül egy kisebb család heti vízfogyasztásával egyenlő. Magyarországon a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozzávetőleges adatai szerint évente több mint kétezer tonna elemhulladék keletkezik - négytagú családonként tehát évente átlagosan 0,5-0,8 kilogrammal számolhatunk. Itthon az elemek begyűjtését és a hasznosítását a nagyobb elemgyártó cégek által alapított Re'lem, illetve Re-bat Kht. szervezi meg. A használt elemek körülbelül 13%-át gyűjtik vissza.

Forrás: AFP

Ez az arány most tovább javulhat, mert 2009. július elsejétől minden, elemet árusító áruház és bolt köteles a használt termékeket visszagyűjteni a vásárlóktól. Lényeges ponton módosult ugyanis a 181/2008. (VII.8.) kormányrendelet. Mindössze öt szó veszti hatályát ("...a gyártóval kötött megállapodás esetén..."), a jogszabály mégis ezzel válik általános érvényűvé - olvasható a Vállalkozói Negyed cikkében. Fontos, hogy a kereskedő nem csak azt az elemet köteles visszavenni, amit ő adott el, hanem bármelyiket. Ha egy üzlet nem tesz eleget visszavételi kötelezettségének - tehát a boltban nincsen a megfelelő gyűjtőedény -, bírságra számíthat, amely alól gyakorlatilag nincs kivétel.

Ha azonban az üzletvezető idejében lép, az elemek szelektív gyűjtésének kötelezettsége semmilyen pluszterhet sem okoz számukra. Nincs más tennivaló, mint jelezni a gyűjtőkonténer iránti igényt a Re'lem, illetve Re-bat Kht. honlapján, és ingyenesen kiviszik, illetve elszállítják, ha megtelt. A gyűjtőtartály speciális felépítésű és anyagú, az elemekből esetleg kifolyó elektrolitnak ellenáll, így teljesen biztonságossá teszi a visszagyűjtést.

Ajánlat: itt találhatja meg az Önhöz legközelebbi gyűjtőpontot

Ajánlat: szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink gyűjteménye


0
Tovább
01
júl/2009

Egyik élelmiszerbiztonsági gond a másik után: durumliszt, Cerbona-tészták, paprika, eper

Többszáz tonna fuzáriummal fertőzött liszt került a gyártókhoz, az eperben és a paprikában pedig mérgező vegyszermaradékokat találtak. A Medical Tribune Online összeállítása.



Liszt

Visszahívta a Cerbona több tésztáját, spagettit, pennét, orsót, mert fuzáriummal szennyezett búzából készültek. 240 ezer adag került a boltokba, bárhol lehetett az országban. A helyettes főállatorvos szerint a malomban észre kellett volna venni, hogy a búza szennyezett. Mindez az után, hogy a szegedi Gabonakutató egyik munkatársa többtízezer tonnányi fertőzött gabonáról beszélt, amiért a cége, a gabonakutató, a gabonaszövetséggel közös közleményben határolódott el tőle, és az erre vonatkozó híradást "minden alapot nélkülöző híresztelésnek" nevezte.
 
A Cerbona gyár Durillo márkájú spagettije, penne-je, szarvacskája, orsó-ja és a fodros nagy kockája azok a tészták, amelyek a fuzárium toxinnal szennyezett lisztből készültek. Ezek közül is csak azok, amelyek lejárati ideje 2011.májusa és 2011. júnusa közé esik.
 
A székesfehérvári gyár laborjában vették észre a negyed éves rutinvizsgálaton, önellenőrzésen 10 nappal ezelőtt, hogy szennyezett alapanyagot kaptak a

A hétvégén derült ki, hogy a bajai Diamont malomból került ki szennyezett liszt. 9 ezer kiló durum liszt közvetlenül a boltokba és többszáz tonna más gyárakba.

A malomból - most már tudni - négy nagy gyártóhoz és külföldre is szállítottak. Magyarországon boltokba csak a Cerbona durum-tésztáiból került, 117 tonnányi, ez körülbelül 240 ezer zacskó tészta. A gyár szerint az összes nagy áruházláncban lehetett kapni másfél-két hónapon át.

Mostanra levették a polcokról és zárolták az érintett termékeket.  A helyettes főállatorvos szerint a malomban észre kellett volna venni, hogy szennyezett a búza.

Mindez azután derült ki, hogy a szegedi Gabonakutató egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy az országban többtízezer tonnányi fuzáriumtoxinnal fertőzött búza lehet.

Ettől a nyilakozattól a kutató cége, a szegedi Gabonakutató és a Gabonaszövetség közleményben határolódott el a múlt héten.
 
Azt írták, hogy a lisztek határérték feletti toxintartalmáról szóló híradások minden alapot nélkülüző híresztelések.
 
A Gabonaszövetség hangsúlyozta, hogy tagjaik, így a bajai Diamont és a Cerbona termékei minden előírásnak megfelelnek.
 
A Gabonakutató most már nem nyilatkozott, a Gabonaszövetség elnöke pedig most már arról beszél, hogy a probléma csak egy speciális lisztfajtát érint. 
 
A hatóságok vizsgálják, hogy a fertőzött búza melyik szántóföldről került a bajai malomba, és hogy esetleg került-e más malmokba is.

Paprika, eper

Marokkóból származó paprikában és magyarországi eperben talált a megengedett egészségügyi határérték feletti mennyiségben vegyszermaradékokat a Levegő Munkacsoport.

A civil szervezet az MTI-hez hétfőn eljutatott közleményében hangsúlyozza: Vegyszerezett világ elnevezésű kampányukban három áruházlánc - a Tesco, az Auchan és a Plus - üzleteiben szereztek be 17 eper- és 16 paprikamintát.

A paprikaminták közül tíz esetben volt kimutatható vegyszermaradék, egy miskolci Auchan áruházban a Marokkóból származó paprikában a dimethoate nevű rovarirtó szer koncentrációja közel hétszerese volt a megengedettnek - olvasható a tájékoztatásban.

Kiemelik: a dimethoate lehetséges emberi rákkeltő anyagként  számon tartott vegyi anyag, a szaporodási képességeket károsító hatása is ismert.

A megvizsgált epermintákból csak négy esetben nem lehetett vegyszermaradékokat kimutatni, míg a maradék tizenhárom esetben találtak az emberi szervezetre káros anyagokat. A Levegő Munkacsoport rámutat: egy székesfehérvári Tescóban vásárolt termékben a határérték közel kétszeresét érte el a thiophanate-methyl nevű növényvédő szer mennyisége, amelynek elfogyasztása a paprikában talált vegyszerhez hasonló hatásokkal jár.

A Levegő Munkacsoport közleményében sürgeti a magyarországi élelmiszerforgalmazó láncokat, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a szennyezett termékek kiszoruljanak az áruházakból.

A szervezet ugyanakkor megjegyzi: a méréseket megelőzően levélben kérte a szupermarketeket, hogy német és holland mintára csak jóval a határértékek alatt tolerálják vegyszermaradékokat, de megkeresésükre nem érkezett válasz.

A Levegő Munkacsoport a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának akkreditált Analitikai Laboratóriumában végezte a minták vizsgálatát - ismerteti a közlemény.

Forrás: TV2; MTI


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum