Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
jún/2009

Mi a teendő a lejárt vagy fel nem használt gyógyszerrel? Az ÁNTSZ lakossági tájékoztatója

Magyarországon minden ötödik tablettát feleslegesen váltják ki a betegek, ezért évente 2500 tonna gyógyszer kerül a szemétbe. A kidobott pirulák éppúgy veszélyes hulladéknak minősülnek, mint az akkumulátorok, festékek, szárazelemek, ragasztók, vagy növényvédő szerek.

A lakosságnál felhalmozódott lejárt vagy más okból fel nem használt humán gyógyszerek begyűjtésében valamennyi - működési engedéllyel rendelkező - közforgalmú és fiókgyógyszertár, valamint gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó a nyitvatartási idő alatt részt vesz.

A gyógyszerhulladékot zárt - egyutas és egyszer használatos - hulladékgyűjtő tartályokban gyűjtik össze, melyeket a gyógyszertár épületén belül kell elhelyezni, a közforgalom számára nyitva álló helyiségben (officinában) vagy elzárt részlegben. A gyógyszerhulladék a gyógyszertári szakszemélyzetnek is átadható, akik gondoskodnak arról, hogy azok a megfelelő hulladéktárolóba kerüljenek.

A humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről a 20/2005.(VI.10.) EüM rendelet intézkedik.

Forrás: ÁNTSZ, 2009. június 30.




0
Tovább
29
jún/2009

A napenergia egyik leghatékonyabb alkalmazása az úszómedencék esetében valósul meg

Egyre több kültéri úszómedence épül nyilvános uszodaként és magántulajdonban is. A magánkézben levő úszómedencék szinte mind csapvízzel vannak feltöltve, míg a gombamód szaporodó termálfürdők mellett az esetek nagy többségében hidegvizes medencék is találhatók, melyek szintén csapvízre támaszkodnak. Ezek teljes szezoni fűtését lehet megoldani napenergia segítségével.

A napenergia több okból is alkalmas erre a célra. Egyrészt viszonylag alacsony az elérendő hőmérséklet a kiindulási hőmérséklethez képest, gyakorlatilag pár fokot kell melegíteni a vízen. Másrészt a legintenzívebb uszodahasználat időszaka egybeesik a legintenzívebb napsugárzás időszakával, ami hozzájárul ahhoz, hogy a sugárzott hőt maximálisan kihasználják. Az uszoda vize közvetlenül keresztülfolyhat az abszorberen, így nincs szükség külön hőcserélőre vagy tartályokra. Végül érdemes azt is meggondolni, hogy egy így fűtött nyilvános uszoda esetében sokan láthatják egy alternatív energiaforrás alkalmazását a gyakorlatban, ami az emberek alternatív energiákról alkotott véleményét pozitívan befolyásolhatja.



A technikai megvalósítás egyszerű: a medence vizét közeli tetőre szerelt vagy a földbe süllyesztett nagy felületű napkollektoron vezetik keresztül, ez az ún. abszorber, ahol a fekete csövek felveszik a napsugarak által közvetített hőt, és felmelegítik a benne áramló vizet. A melegvíz visszaáramlik a medencébe (a szivattyúk révén), és elkeveredik a medence vizével.

Abszorberként alkalmazhatnak üvegborítás nélküli síkkollektort, ez a legolcsóbb megoldás, viszont csak nyáron használható. Az üvegborítással ellátott síkkollektor drágább valamivel, de egész évben lehet alkalmazni (pl. a strandszezonon kívül használati melegvizet állíthatunk elő a segítségével) és hosszabb élettartamú.

Forrás: [origo]

A melegítés természetesen a kis kerti medencék esetében is alkalmazható, gondoljunk csak a balatoni napkollektorok példájára. A tervezésnél segítségére lehet a SOLPOOL uniós programban összeállított Impact Advisor szoftver, mely egy előzetes becslést ad a beruházás várható költségeire, a működési költségek csökkenésére és a megtérülési időre is. A kivitelezés előtt azonban mindenképpen érdemes szakember véleményét kérni. (Az Impact Advisor ingyenesen letölthető itt.)

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: vákuumcsöves napkollektorok és síkkollektorok


0
Tovább
28
jún/2009

Papírzsebkendő, tojástartó, hullámpapír lesz a gyümölcsleves dobozból - ezt is gyűjtheti szelektíven!

A boltokban kapható gyümölcslevek csomagolóanyaga ma már teljes mértékben újrahasznosítható. A fémet és a műanyagot szétválasztják a doboz anyagának háromnegyedét adó papírtól, amelyből például tojástartó, hullám- és toalettpapír készül (a műanyagot és az alumíniumot a cementiparban használják fel). A rossz hír: az italoskartonoknak ma nincs igazán környezetbarát alternatívája.



Egyes településeken a kék papírgyűjtőbe dobhatjuk az üres dobozt, máshol a sárga műanyaggyűjtőbe. Ezt egy piktogram minden esetben egyértelműen jelzi - olvasható az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés honlapján, ahol egy lista is segíti a tájékozódást.

Fontos, hogy ne legyen a dobozban gyümölcslé (kiöblíteni nem muszáj, de azért mi javasoljuk), és hogy tapossuk laposra a dobozt! A begyűjtő teherautó így nem levegőt szállít. Mindez a többi italoskartonra (tej, tejtermékek) is igaz. Magyarországon az összes italoskartonnak körülbelül 10%-át hasznosítják újra, az EU-átlag 25-30%, és nálunk is legalább ennyi lenne a cél. Az uniós átlag felett van például Németország, több mint 60%-kal.

Az italoskartonok használata ellen szól, hogy összetevőinek szétválasztása sok vizet és energiát igényel, és eközben sok szennyvíz keletkezik. A műanyag és fém összetevőket az újrahasznosítás során általában elégetik. Alternatívák? Más vélemények szerint a sima műanyagzacskós tej is inkább környezetbarát megoldás (egyneműsége miatt), ehhez persze azt is szelektíven kellene gyűjteni. Sajnos az anyagukat tekintve igazán jó megoldást jelentő üveges tejek gyakorlatilag eltűntek a boltokból, esetleg bioterméket forgalmaznak bennük.

A civil szervezetek a betétdíjas rendszer kiterjesztésében látják a csomagolási hulladékok kezelésének megoldását, ami nem egyezik a csomagolóipar szemléletével. Az italoskartonok esetében sem elég tehát annyival beérni, hogy milyen jó, mert ezek is újrahasznosíthatók. Ám addig is jó, ha tudjuk: gyűjthetjük őket szelektíven.


0
Tovább
27
jún/2009

Mit tegyünk, ha denevérek költöztek a házunkba? Mit tegyünk, ha denevéreket szeretnénk megtelepíteni?

Az európai denevérek ízeltlábúakkal táplálkoznak. A településeken előforduló fajok is rendkívül sok éjszaka repülő rovart fogyasztanak. A panelházakban gyakran megtelepedő rőt koraidenevérek a bogarakat (például májusi cserebogár) és a nagyobb testű lepkéket; a családi házak faborítása mögötti réseket kedvelő fehérszélű törpedenevér a kisebb termetű repülő rovarokat kedveli. Szorgos szúnyogpusztítók, ezért az ember közelében élő denevérek csökkenthetik a vérszívók okozta kellemetlenségeket.



Megtelepítésük nem egyszerű feladat, mert szálláshelyeikkel szemben nagyon igényesek. Ezen oldal denevérvédelem menüpontján belül számos odútípus tervrajza megtalálható. Az odút célszerű olyan helyre kitenni, ahol van a közelben valamilyen ivásra alkalmas víztest. Legalább 4 méter magasra rakjuk fel úgy, hogy belógó ágak ne zavarják a denevérek közlekedését, és lehetőleg nyugatra nézzen.

Mit tegyünk, ha denevérek költöztek a házunkba és zavarnak bennünket?

Magyarországon az összes denevérfaj védett vagy fokozottan védett, ezért szálláshelyük károsítása, az állatok zavarása tilos. Általában - az év bizonyos időszakában (tavasz és ősz) - lehetőség van arra, hogy a lakókat zavaró kolóniákat kíméletesen kizárjuk otthonunkból. A tavasz végén családi házakba beköltöző kolóniák általában őszre elhagyják szálláshelyüket, így meg kell várni, míg a kicsinyek felnőnek, az állatok elvonulnak telelőhelyeikre, és miután meggyőződtünk, hogy biztosan nem tartózkodik ott egyetlen denevér sem, a közlekedésre használt réseket leszigetelhetjük. Erre a legtöbb nemzeti parkban kialakult gyakorlat van, így őket kell felkeresni ez ügyben.

Honlapajánló: Hunbat.hu: mindent a denevérekről

Ha hajtja a kíváncsiság, hogy megtudja, mennyi szúnyogot fogyaszt el a közönséges törpedenevér egy éjszaka, hol élnek vérszopó denevérek, kik foglalkoznak Magyarországon denevérkutatással vagy egyszerűen csak érdekelnek ezek a fantasztikus állatok, akkor jó helyen jár.

"Ma a nyugati világban a denevér szó hallatán sok embernek a szuperhős Batman vagy a rettegett Drakula gróf jut eszébe. A denevérek talán titokzatos éjszakai életük, gyors fordulatokkal tarkított röptük miatt alakulhattak képzeletünkben vámpírokká vagy gonoszul a lányok hajába kapaszkodó lényekké. Míg a hajba akaszkodásról egy régi francia hiedelem azt tartja, hogy ezzel a denevérek a csupasz szárnyukra ragasztandó hajszálak ellopása végett "kísérleteznek", addig Bernáth Béla néprajzkutató szerint a denevér mint fallikus jelkép riasztja a lányokat. Ám a közhiedelemmel ellentétben ezek az állatok elég jól tájékozódnak ahhoz, hogy kikerüljék az ember fejét, így a legritkább esetben gabalyodnak bele bárkinek a hajába."

Forrás: http://www.hunbat.hu


0
Tovább
26
jún/2009

Még bő egy hónapig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére - ÖKO- és ÖKOPlusz-programok

A hazai éghajlati adottságok mellett a fűtési hőmérséklet 1 °C-kal történő csökkentése mintegy 6%-os energia-megtakarítást jelent. A termosztatikus radiátorszelepeket úgy érdemes beállítani, hogy az alábbi hőmérséklet legyen az egyes helyiségekben:

Fürdőszoba: 24 Celsius-fok
Dolgozó- és gyerekszoba: 22-23 Celsius-fok
Nappali és étkező: 20-22 Celsius-fok
Hálószoba: 18-20 Celsius-fok

Ezek az elvárások a megfelelő műszaki átalakítás után teljesíthetők a távfűtéses lakásokban is. A fűtéskorszerűsítésre még bő egy hónapig lehet pályázni.



A távhővel ellátott épületek egy részében - az ott élők számára - nem megfelelő a szobák hőmérséklete. Ennek jellemzően két oka van: a fűtési rendszer már elavult, illetve hiányzik, vagy nem működik az egyedi radiátoronkénti szabályozás. Ezek mellett jogos igény, hogy a lakók a felhasználással arányosan fizessenek a fűtésért.

ForrA!s: MTI

Az átalakításokat a megújult ÖKO-program keretében támogatja az állam, a beruházás 50%-át - de lakásonként maximum 77 000 forintot - fizetve. A programhoz kapcsolódó pályázatot 2009. július 31-ig lehet beadni. A pályázat elkészítéséhez a Főtáv Zrt. is segítséget nyújt, például díjmentes helyszíni felméréssel és árkalkuláció elkészítésével. Az ÖKOPlusz program keretében ezen kívül egy 10%-os alapdíjkedvezményt is ad a vállalat, 10 évre. Az ezzel kapcsolatos részletes információkat http://www.okoplusz.hu/ oldalon találja.

A fűtéskorszerűsítés két leglényegesebb eleme, hogy a fűtőtestekre termosztatikus radiátorszelepeket szerelnek fel (amelyek melyek automatikusan szabályozzák a szobák hőmérsékletét), és elhelyeznek egy költségosztót is. A költségosztók alkalmazásával igazságosabb elszámolás valósulhat meg, amely a tényleges fogyasztáson alapul. A készülék adatai által a lakásban felhasznált, illetve regisztrált hőmennyiség lakásonként elszámolhatóvá válik. Leegyszerűsítve a költségosztók biztosítják azt, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit fogyasztott.

A fűtéskorszerűsítés eredményeképpen a hőenergia-felhasználás átlagosan mintegy 20%-kal csökkenthető. A program első évében, 2008. november 25-éig 1483 épület kért ajánlatot (ez mintegy 136 ezer lakást érint), amelyből a Főtáv Zrt. 1099 ajánlatot adott ki és eddig 118 ajánlatot (kb. 12 ezer lakás) fogadtak el a lakóközösségek. Eddig 7 épületben (1000 lakás) fejeződött be a fűtéskorszerűsítés, további 13 épületben (1200 lakás) a kivitelezés folyamatban van.

A fűtéskorszerűsítésre egyéni lakások nem pályázhatnak, az adott hőközponthoz tartozó összes lakásnak együtt kell pályáznia. A 10%-os alapdíjkedvezményt igénybe vevőknek egy 10 éves hűségnyilatkozatot kell aláírnia, melynek értelmében 10 évig nem váltanak szolgáltatót.

A fűtéskorszerűsítés még hatékonyabb megtakarítást eredményez, ha a lakások nyílászáróit is kicserélik, illetve korszerűsítik a szigetelést. Ehhez - újbóli kiírása esetén - az a panelfelújítási program nyújthat segítséget, amely az ÖKP-program mellett szintén az Új Magyarország Lakásfelújítási Program része. Egyelőre azonban nincs újabb panelpályázat, jelenleg tizenötmilliárd forint jut a már beérkezett igényekre.


0
Tovább
25
jún/2009

Nagyító alatt a legnépszerűbb élelmiszer áruházláncok - a Tudatos Vásárlók Egyesületének felmérése

Mivel vásárláskor nemcsak terméket választunk, hanem egy üzletet, vállalkozást is támogatunk, a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) utánanézett, milyen cégek állnak az ismert élelmiszerláncok mögött, és működésük hogyan értékelhető környezeti, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontok szerint. Vizsgálódásaik eredményeként a Cégmérce új listával bővült.



A Cégmérce szempontjai alapján a legjobb, legetikusabb márka a Reál és a G'Roby lett, bár pontszámaik alapján ezeknek a cégeknek is csak közepes az etikai, környezeti teljesítményük. Az etikus, felelős szupermarketek rangsorában a legkevesebb pontot a Tesco, a Lidl és az Aldi kapta. A teljes, 21 céget tartalmazó cégrangsor és a részletek itt.

A vállalatok környezetvédelmi teljesítményének vizsgálata során kiderült, hogy a 21 vizsgált cég közül egyiknek sincs (weboldalán elérhető, magyar nyelvű) környezeti vagy fenntarthatósági jelentése. Az áruházépítésekkel összefüggésben a Spar, a Lidl, illetve a Tesco egyes beruházásai a helyi lakosság szerint a forgalomnövekedés vagy a városkép rombolása miatt ártanak a környezetüknek.

A Tesco egyik beszállítóját Kínában egy környezetszennyezési ügyben súlyos pénzbírságra büntették. Az Aldi és a Lidl Hollandiában kapott kritikát, mivel az általuk forgalmazott zöldségeken húsz éve betiltott növényvédő szerek maradványait találták.

A Spar viszont pontot szerzett, mivel saját biomárkával rendelkezik, és a Cora is, mivel fóti telephelye ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszerrel működik.
 
A társadalmi szempontoknál jöttek elő a legsúlyosabb problémák. A cégek jelentős része rendszeresen megtéveszti a fogyasztókat, figyelmen kívül hagyja a minőségi vagy higiéniai előírásokat, munkaügyi vétségeket követ el. A törvénysértések sokszor ráadásul a hatósági szankciók ellenére is megismétlődnek.

A Csemege-Match, a Lidl, a Penny Market, Spar és a Tesco az utóbbi években több tucat esetben sértették meg a törvényeket. A www.cegmerce.hu-n összegyűjtött sajtóhírek mellett erről tanúskodnak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) adatai is. Gyakori, hogy egy üzlet tévesen tünteti fel az árat, romlott vagy rossz minőségű terméket tart a polcon, vagy megtévesztő információkat használ a reklámokban. A fentieken kívül is számos lánc többszörös visszaesőnek számít. A Tescóra magyarországi működése során a hatóságok több mint 370 millió forint bírságot szabtak ki, de jelentős büntetést kapott az Auchan, a Spar, a Metro és a Cora is.

Rendszeresek a munkavállalók rovására elkövetett szabálytalanságok is, ami főleg a munkaidő, illetve a szabadságolások terén jelentkezik. A cégek szinte mindegyikét elmarasztalta már az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség. Az Auchant és a Tescót egyéb munkavállalói jogok, illetve az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt is elmarasztalták. A Tesco például származása miatt nem akart felvenni egy roma jelentkezőt.
A Tesco, a Lidl és az Aldi beszállítói a fejlődő országokban rendszeresen követnek el visszaéléseket. Például a Daily Telegraph szerint a Tesco alvállalkozói Bangladesben olyan körülmények között dolgoztatják alkalmazottaikat, ami az ENSZ definíciója szerint kényszermunkának is tekinthető.

A Lidl 2008-ban dolgozóinak megfigyeléséről, zaklatásáról szóló hírekkel került fel az újságok címlapjaira. A diszkontlánc éveken keresztül kémkedett alkalmazottai után - még a mellékhelyiségek használatát is ellenőrizte. A láncok többségének honlapján nincs magyar nyelvű etikai kódex, a legtöbben a TVE megkeresésére sem válaszoltak. Korrupcióval illetve pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatban a Metro, az Auchan és az Aldi szerepelt a sajtóban.
 
Állatjóléttel kapcsolatban egyedül a Spart jutalmazták fél ponttal, mivel olyan saját biotermékeket kínál, amelynek előállításakor a gazdálkodó az állatjóléti szempontokra is figyel. A Tesco és a Lidl fél-fél pontot vesztett, mivel polcaikon előfordultak már génmódosított összetevőkből készült termékek. A Tesco az ellene szervezett bojkottok miatt is pontlevonásban részesült.
 
Az értékelés és pontozás rendszeréről bővebben itt: http://www.tudatosvasarlo.hu/a_cegmercerol
 
Új funkció! A Cégmércében új funkció is szerepel: ezentúl az adatbázis felületén keresztül e-mailben lehet üzenni az értékelt cégeknek.
 
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete 
 
 
A Cégmércéről

A Cégmérce a cégek környezeti és társadalmi teljesítményéről elérhető publikus adatokat összesíti, és eszerint rangsorolja a vállalatokat.
 
A Cégmérce az utóbbi öt évben nyújtott teljesítményre vonatkozó adatokat értékeli, de az adatbázisban ennél régebbi ügyekre vonatkozó információk is szerepelnek. Az adatgyűjtés során a TVE megkeresi a vállalatokat, tájékozódik az érintett hatóságok adatbázisaiból, valamint a hazai és a nemzetközi sajtóból gyűjt információkat.
 
A Cégmérce célja, hogy segítsen a tudatos vásárlóknak a környezetbarát és etikus márkák azonosításában, megtalálásában; hogy gyorsan és egyszerűen megtalálhatóak legyenek a támogatandó, etikus és az elkerülendő, kritizált márkák, vállalatok,
gyorsan és egyszerűen megtalálhatóak legyenek a támogatandó, etikus, vagy épp az elkerülendő és kritizált márkák, vállalatok;
tájékoztassa a médiát és a közvéleményt a vállalatok társadalmi és környezeti teljesítményéről,
hozzájáruljon a vállalatok fenntarthatóbb, felelősebb működéséhez (felkapottabb nevén a vállalatok társadalmi felelősségvállalásához, amit a CSR betűk jelölnek) és a környezetkímélő, etikus termékek piacának növekedéséhez;
információhoz juttassa azokat a befektetőket, akik a társadalmi felelősségvállalásban és a környezetvédelemben élen járó vállalatokba szeretnék pénzüket fektetni.  
 
A Tudatos Vásárlók Egyesületéről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz. www.tve.hu, www.tudatosvasarlo.hu
 
A Tudatos Vásárlók Egyesületének nevéhez olyan kezdeményezések kötődnek, mint a 2004 óta működő www.tudosvasarlo.hu portál, az ország első és mindmáig egyetlen, az etikus vásárlással foglalkozó, napi frissítésű híroldala; az ország legrészletesebb biobolt kalauza; a részletes magyarázatokkal ellátott, kereshető élelmiszer adalékanyag adatbázis. Az egyesület emellett rendszeresen készít egészség- és környezetvédelmi szempontú termékteszteket, és állandó tanácsadó szolgálatot működtet a fenntartható fogyasztással kapcsolatos kérdésekben.


0
Tovább
24
jún/2009

A kávézásból is hulladékgyárat teremtenek a dupla falú papírpoharak

Mi, kávéimádók ódákat tudnánk zengeni a kávéról. Sokunk szerint egy csésze fekete - lehetőleg fair trade, hogy még hátba is tudjuk veregetni magunkat - jó társaságban elfogyasztva feldobja a napunkat. Bár sokszor csak futtában, indulás előtt dobjuk be a mindennapi eszpresszót. Persze vannak a kávézósok meg a nemkávézósok, de beülni valahova, egy kedves kávéházba beszélgetni, tanulni vagy csak olvasgatni mindenki szeret.



Nos, kedves kávéimádók, úgy tűnik konkurenciára talált a kávézás hagyományos és meghitt módja. Egyre nagyobb hévvel kínálgatja magát nekünk az amerikai "coffee shop" koncepciójú kávézók tömkelege: az utóbbi években Budapest utcáin sorra nyíltak az ilyen szemléletű kávézók, (pl.: California Coffee, vagy az azóta már be is zárt Gloria Jean´s Coffees) és nemrég egy újabb vetette meg a lábát a fővárosban. Náluk lelke van a kávénak, hirdeti, a lánc pedig a Costa Coffee névre hallgat.

A hazánkban úttörőnek számító California Coffee Company honlapjáról kiderül, sokkal többet nyújt, mint egy hagyományos kávéház. Üzleteikben önkiszolgáló rendszer működik, így "Te döntheted el, hogy kikapcsolódsz egy kényelmes bőrfotelben a város forgatagából vagy a trendi "coffee to go" (kávé elvitelre) elv alapján magaddal viszed ezt a csészébe csomagolt "amerikai érzést". A gond csak az, hogy a bőrfoteles kikapcsolódás esetén is sokszor eldobható pohárban kapjuk az amerikai érzést - az 500 Ft-tól kezdődő kávécsodákat.

Az újfajta kávéházi kultúra így feldob, majd eldob és kidob. Hiszen a csészéket leváltó csúcsszuper, modern, nem szétázó papírpoharak különleges technológiával készülnek, de nem az újrahasználat céljából. Persze nem is a környezetvédelem a legfőbb szempont a tetővel jól záródó, speciális papírból készült, dupla falú poharak (a két réteg miatt nem forrósodik át a faluk), valamint az elengedhetetlen kiegészítőknek számító műanyag szívószálak és a tetők esetében sem. Mivel nem újrahasznosíthatóak - ha még lenne is rá technológia, képtelen energiapazarlást jelentene egy megelőzhető hulladék esetében - a poharak rohamosan telítődő lerakókon vagy égetőben végzik.

Lerakva, a körülményektől függően, tartósan megmaradnak, elégetve légszennyezést okoznak, nem beszélve arról hogy a gyártásba fektetett energia mind elvész. Így a Starbucks mintát követő láncok a fogyasztói szemléletet sulykolják belénk, hiszen már a kávézásból is hulladékgyárat teremtenek. Mivel a hulladék nem az otthoni szemetesbe kerül, a vásárlónak még kevesebb esélye nyílik arra, hogy ráébredjen: újra fölösleges, megelőzhető szemetet termelt.

Forrás: [origo]

A kávéínyencségeket lehetne üvegpohárban vagy bögrékben kínálni, a "take away" (elvitel) pedig áthidalható lenne saját bögrével... Tudom, utópisztikus, de én már elképzeltem egy olyan várost, ahol - ha már mindenképp meg akarjuk fosztani magunkat a beülés élményétől - a hátizsákunkba belefér egy termosz vagy egy tartós használtra tervezett bögre... :-)

Pápa Ágnes

A Kukabúvár.hu Feldob, majd eldobod című cikkének szövegét a lap engedélyével közöltük.


0
Tovább
23
jún/2009

Tegyünk rendet a környezetünkben: környezetvédelmi akció zajlott négy megyében

"Ha csak annyit érünk el ezzel az akcióval, hogy az emberek, elolvasva cikkeinket, egy kicsit körülnéznek a környékükön, már megérte belevágni" - mondta egy újságíró azon a sajtótájékoztatón, amikor a PLT-lapok meghirdették a környezetvédelmi akciójukat. A Tegyünk rendet a környezetünkben! szlogenű kampányhoz a szerkesztőségek segítségül hívták olvasóikat, s a megyékben működő többi helyi médiumot. Közülük 24-en támogatták a kezdeményezést. Ilyen példás médiaösszefogás még nem volt Fejérben, Vasban, Veszprémben és Zalában.



A szerkesztőségek bejelentéseket, fotókat vártak arról, hogy hol vannak környezetkárosító, engedély nélkül keletkezett hulladéklerakók. Hogy ösztönözzék az olvasókat, a lapok megyénként egy-egy elektronikus fűnyíró gépet ajánlottak fel kisorsolásra azok között, akik hasznos információval szolgálnak. A sorsolás megtörtént, és az akciónak ez a része ezzel le is zárult.

A kezdeményezés eredményeképpen 91-en jelezték a szerkesztőségeknek, hol vannak környezetkárosító helyek, és 78 fotót is küldtek ezekről. A hatóságok 14 esetben eljárást indítottak a környezetkárosítókkal szemben, 16 jelentősebb illegális szeméttelepet sikerült felszámolni. Például Székesfehérvár egyik frekventált lakókörzetében a Fejér Megyei Hírlapban közölt szemétfotó megjelenését követően egy hét múlva eltűnt a nagy hulladék halom. Nem volt hatástalan tehát az a 75 jelentősebb publikáció, amit ennek a témakörnek szenteltek a szerkesztőségek.

Nem csak fotókkal és tollal küzdöttek a szerkesztőségek a környezet megtisztításáért, hanem tevőlegesen is, hiszen a helyi médiával csapatot alkotva, személyesen is szedték a szemetet, társadalmi szerepvállalás keretében szüntettek meg több illegális szemétlerakó helyet Például a Napló csapata a balatonfűzfői Irinyi János általános iskola diákjaival az ökoiskola környékét tisztította meg az eldobált hulladéktól, a nagyvázsonyi Fekete Sereg fiataljaival pedig az Eger patak medrét és környékét takarította ki közösen.

A Zalai Hírlap kezdeményezésének eredményei

• A zalaszentgróti önkormányzat kitakaríttatta a kerékpárút melletti területet, a zalaegerszegi önkormányzat pedig elszállíttatta a pózvai kerékpárút mellé lerakott bútordarabokat és fürdőszoba-maradványokat.

• A zalaegerszegi polgármesteri hivatal felszólítására a MÁV megszüntette a Zalabesenyőben talált szeméttelepet.

• Németfalu önkormányzata közmunkásokkal takarítatta ki a Salomvárra vezető út szélét, Söjtör vezetése pedig a 74-es főút mellett található csurgópusztai illegális lerakót számoltatta fel.

• A Magyar Közút Kht. saját takarítási akciója keretében olyan szeméttelepet is felszámolt Boncodfölde mellett, illetve a Zalaegerszegről Bakra vezető útszakaszon, amelyre a Zalai Hírlapban hívta fel a figyelmet egy olvasó.

• A zalalövői önkormányzat intézkedése nyomán megszűnt az irsapusztai illegális lerakó.

• A Zalai Hírlap nem csupán újságcikkekkel járult hozzá a környezet szebbé tételéhez; munkatársai a zalaegerszegi elektronikus médiumoknál dolgozó kollégáikkal közösen számoltak fel egy olyan illegális szeméttelepet, ahol veszélyes hulladékot is azonosítottak a lap kérésére vizsgálódó katasztrófavédelmi szakemberek. Az akció példamutató volt, hiszen azóta több civil szervezet tagjai, sőt a zalaegerszegi polgármesteri hivatal munkatársai is csatlakoztak a média kommandó kezdeményezéséhez, s hasonlóképpen szervezték meg egy-egy illegális lerakó felszámolását.



Az akció véget ért ugyan, de a szerkesztőségek úgy döntöttek, hogy addig írnak egy-egy illegális szemétlerakóról, ameddig azt el nem tüntetik az illetékesek az adott környezetből. A lapoknak konkrét terük is van, például a Vas Népe szerkesztősége az Őrségi Nemzeti Parkkal és az ott élő gyerekekkel közösen szedi a szemetet a park területén.


 


0
Tovább
22
jún/2009

Mely élelmiszerek tartalmaznak különösen sok adalékanyagot? A Tudatos Vásárló részletes összeállítása

Attól függően, hogy az ember hogyan és milyen élelmiszerekkel táplálkozik, az esetleg felvett adalékanyagok mennyisége igen különböző lehet, napi néhány milligrammtól több grammig terjedhet. Alapszabályként azonban megállapítható, hogy minél kisebb mértékben feldolgozott az adott élelmiszer, annál kevesebb adalékanyagot tartalmaz.



Aki tehát a feldolgozatlan élelmiszereket részesíti előnyben, és inkább maga főz friss és nyers hozzávalókból, az általános becslés szerint naponta 5 g adalékanyagnál kevesebbet fogyaszt el. Ugyanakkor rendszerint már a kenyeret, a sajtot, a felvágottakat és az édességeket is kötelezően jelölendő adalékanyagok segítségével állítják elő. Aki gyakran használ nagymértékben előkészített vagy fogyasztásra kész termékeket - például süteménypor-keverékeket vagy dobozos leveseket -, a becslések szerint napi 20 g adalékanyagot is elfogyaszt.

A színezett édességek és minden olyan termék, melyek, mint például a habos desszertek, sütemények, hosszan meg kell tartaniuk puha (friss jellegű) állagukat, valamint a csökkent energiatartalmú élelmiszerek annak érdekében, hogy az alacsony zsírtartalmuk mellett élelmiszer selymes állaga megmaradjon, tartalmaznak gyakran több adalékanyagot. Az emulgátorok és sűrítőanyagok segítségével több vizet kötnek meg. A nagyobb vízmennyiség egyben azt jelenti, hogy az élelmiszer könnyebben penészedik és könnyebben szárad ki, ami maga után vonja a tartósítószerek alkalmazását. Emellett, mivel az élelmiszer íze jelentős mértékben függ a benne található zsír eloszlásától, a zsírtartalom csökkentése az íz csökkenésével jár. A termékek "light"-változatát ezért adott esetben erősebben fűszerezik vagy aromákkal vegyítik, ami hordozóanyagok és ízfokozók alkalmazását is szükségessé teheti.

Ajánlat: Honnan ismerhető fel, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e adalékanyagokat? Fel kell-e tüntetni az adalékanyagokat az étlapokon? Mentesek-e az adalékanyagoktól a bioélelmiszerek? Ezekre és számos más kapcsolódó kérdésre választ kaphat a Tudatos Vásárló részletes összeállításában

Ajánlat: E-szám gyorskereső

Annak eldöntésekor, hogy egy adalékanyag felhasználását engedélyeznek-e, milyen mennyiségben, illetve mely termékekben az úgynevezett étrendi bevitel is szerepet játszik. Azaz, hogy milyen mértékben lesznek kitéve a fogyasztók az adalékanyagnak; vagy hogy körülbelül hány termékben található majd meg az anyag valamelyik alkalmazási formájában, és mennyit esznek meg az emberek ezekből a termékekből. A valódi kaviárban használt tartósítószer ezért más elbírálás alá esik, mint egy üdítőitalokban alkalmazott tartósítószer.

Forrás: Tudatos Vásárló


0
Tovább
21
jún/2009

Tíz lépés, amellyel csökkenthetjük a hulladékot mindennapjaink során - a HuMuSz fotópályázata

A pályázó feladata, hogy a fényképei segítségével felhívja a figyelmet a hulladékproblémára. A HuMuSz Nulla Hulladék Programja keretében 10 lépést határoz meg, amelyek segítségével csökkenthetjük a hulladék mennyiségét a mindennapjaink során. Egy pályamű akkor teljes, ha a pályázó mind a 10 pontot feldolgozta. A pályázat benyújtásának határideje: 2009. július 15. A pályázók köre nincs korlátozva.

Pontonként legfeljebb két kép küldhető be. A 10 pont:

1. Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat!
2. Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven!
3. Komposztálj!
4. Javíttasd meg! Használd újra!
5. Cseréld el vagy add tovább!
6. Vásárolj piacon és támogasd a helyi kereskedelmet!
7. Keresd az újrahasznosított termékeket!
8. Válaszd a visszaválthatót!
9. Járja könyvtárba, kölcsönzőbe!
10. Tiltsd le a postai levélszemetet (reklámanyagokat)!

További információk (technikai követelmények, a beküldés módja, díjak stb.) a pályázatról a Hulladék Munkaszövetség honlapján olvashatók.




0
Tovább
20
jún/2009

Szelektív hulladékgyűjtésről - a Hulladék Munkaszövetség tippjei gyerekeknek

A helyzet az, hogy manapság egyre több a szemét. Van belőle mindenhol: otthon, a suliban, az utcán, az erdőben... Lassan már azt sem tudjuk, hová tegyük ezt a sok "felesleget". Bármerre járunk, bármibe kezdünk, nem telik el úgy nap, hogy ne dobnánk ki valamit. Vagy inkább sok "valamit". Igaz ugyan, hogy azután a kukás kocsi elszállítja mindezt a ház elől, de vajon hová?



Jó helyre?

A nagy autó a szemetünket égetőbe vagy lerakóra viszi. Egyik sem igazán jó megoldás, mivel működésük többféle módon szennyezi a környezetet, károsítja az emberek és más élőlények egészségét is. Ráadásul az energia és a nyersanyagok - mint a kőolaj, ércek, ásványok, növényi anyagok, stb., - melyek felhasználásával az eldobásra ítélt tárgyak készülnek, így mind-mind a semmibe vesznek, azaz elpazaroljuk őket.

Megoldások

Legjobb, ha igyekszünk minél kevesebb szemetet "előállítani". Ha tárgyainkat a lehető legtovább használjuk; megjavítjuk, amit lehet, a feleslegeseket pedig nem kidobjuk, hanem elajándékozzuk vagy elcseréljük; vásárláskor minél kevesebb csomagolást viszünk haza; stb., akkor nem lesz annyi hulladék, ráadásul kevesebb energiát, nyersanyagot, élőhelyet veszünk el a környezetünktől. Ezt hívjuk "megelőzés"-nek, s ez a legfontosabb, mert így segíthetünk leginkább a problémán. Azt a hulladékot pedig, ami elkerülhetetlenül képződik, lehetőleg gyűjtsük szelektíven, hogy újrahasznosíthassák, azaz a kidobált tárgyakból új eszközök készülhessenek. Jobb az élővilágnak és jobb nekünk is, hisz így kevesebb hulladékról kell gondoskodni, és kevésbé szennyezzük a környezetet.

Szelektív gyűjtés

A szelektív gyűjtés lényege, hogy egymástól elkülönítve gyűjtjük az újrahasznosítható hulladékot és a maradék szemetet. Az otthon vagy a suliban félretett papírt, üveget, műanyagot, fémet, szerves (növényi eredetű) hulladékot és veszélyes hulladékot leadhatjuk hulladékudvarokban vagy vihetjük az utcákon, iskolákban található szelektív tárolókba. Ezekről a gyűjtőpontokról azután rendszeres időközönként különböző gyárakba, üzemekbe szállítják az anyagokat, feldolgozzák őket, és újra valamilyen használati eszközt készítenek belőlük (újrapapír füzetet, karton dobozt, műanyag padot, kerítést, fóliát, stb.) A veszélyes hulladékokat ártalmatlanítják.

Gyűjtőhelyek

A városokban található hulladékudvarok olyan bekerített területek, ahol különféle hulladékok fogadására alkalmas konténerek állnak. Általában papírt, üveget, fémdobozt, műanyag (PET) palackokat, javíthatatlan háztartási eszközöket, néhány fajta veszélyes hulladékot várnak ide. Néhány településen, városban nem hulladékudvarok nyíltak, hanem utcai gyűjtés folyik: a szelektívgyűjtő-edények (konténerszigetek) közterületeken találhatók meg. Az egymás mellé állított, színes kukákba többnyire üveget, papírt, fémet és műanyagot lehet dobni.

Amit Te is megtehetsz

Ha Te is szeretnél a környezet barátja lenni, egyik lépésként megszervezheted otthon a szelektív gyűjtést! Ne aggódj, nem olyan bonyolult!

1. Először is nyomozd ki, hogy a környéketeken hol van a legközelebbi szelektívgyűjtő-udvar vagy konténersziget.
2. Nézd meg, milyen hulladékot lehet odavinni.
3. Találj otthon egy helyet, ahol gyűjtheted (mosogató alatt, kamrában, stb.) és tárolhatod (garázsban, pincében, erkélyen, szekrényben, stb.) a külön gyűjtött, leadható hulladékot.
4. Keress egy dobozt vagy egy nagy zacskót, szatyrot (amibe majd a hulladékokat teszitek) és állítsd a kiszemelt gyűjtőhelyre.
5. Csak tiszta hulladékot gyűjts, mert a szennyeződés akadályozza az újrahasznosítást! Az üvegekről szedd le a kupakot!
6. Amikor összejön egy nagyobb mennyiség, vidd el a gyűjtőkonténerekbe.
7. Meséled el a családodnak is, miért van szükség szelektív gyűjtésre és kérd meg őket, hogy vegyenek részt benne.   
8. Találj segítőtársakat és szervezzetek az osztályban, iskolában is szelektív gyűjtést.


Mit, hova dobjunk a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken? (Budapesten)
 
 Papír - kék kuka
Ez a konténer újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz gyűjtésére való. Az italos Tetra Pak-dobozokat üresen, kiöblítve dobhatjuk bele! A dobozokat nyomjuk, hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba. Kérjük higiéniás okokból ne dobjuk bele az élelmiszer- maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat stb.

Forrás: MTI

 Fehér üveg - fehér kuka
A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegeket - konzerves, parfümös stb. - dobhatjuk ide. Ha az üveget kimossák, megköszönjük! Ne dobjunk bele színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet!

 Színes üveg - zöld kuka
Dobhatunk bele színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveget. Ha az üveget kimossák, megköszönjük! Ne dobjunk bele színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt. Sem a fehér- sem a színesüvegek közé ne dobjunk követ, és az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 Fém - szürke kuka
Ez az edény a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál.
A konzerves, kutya- illetve macska-eledeles dobozokat csak kimosva szabad beledobni!

 Műanyag - sárga kuka
Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele. Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont. Tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Forrás: MTI

Ha segítségre lenne szükséged, keress meg minket!

Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz)
Cím: 1111 Budapest, Saru utca 11.
Telefon: (06-1)38-62-648
E-mail: humusz@humusz.hu
Honlap: www.humusz.hu

A Hulladék Munkaszövetség összeállítását a szervezet engedélyével, változtatás nélkül közöltük


 


0
Tovább
19
jún/2009

Itt a levendula szezonja, használjuk a lakásban vegyszerek helyett! A Tudatos Vásárló tippjei

Virágzik a levendula! Ez jó hír azoknak, akik szeretnék elkerülni a felesleges és káros vegyianyagok használatát háztartásukban.

A levendulavirággal és -szárral természetes módon tarthatjuk távol a molyokat a szekrényből: elég csak használt harisnyába vagy kis textilzacskóba csomagolt adagot berakni a ruhák közé. Aki légfrissítőként szeretné használni, egyszerű csokorba kötve elhelyezheti a szobában, vagy darabokra felvágva illatkosarat készíthet.

Vigyázat! A levendula értékes, molyriasztó illatanyaga a szárában található, ezt semmiképpen ne dobjuk ki, sőt, ha a lakás illatosítására használjuk a növényt, ügyeljünk arra, hogy a szárak szabadon maradjanak (és ne a vázában például)!

A levendulavirágból készült főzet pedig természetes gyógyszer, amely görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és a migrént enyhítő hatással bír. Érdemes tehát odafigyelni és még most beszerezni a levendulát, amíg a szezon tart.

Ajánlat: az agresszív és mérgekkel, vegyi anyagokkal teli tisztítószerek helyett használjon egyszerű, természetes tisztítószereket! Tippek a Tudatos Vásárlók Egyesületének holnapján

Ajánlat: Levendula fesztivál, Tihany (június 20-tól)

Forrás: Tudatos Vásárló




0
Tovább
18
jún/2009

Vákuumcsöves napkollektor: mik az előnyök és a hátrányok a síkkolektorhoz képest?

A Nap energiáját kétféleképpen használhatjuk fel: termelhetünk áramot vele, ehhez napelemeket használunk, illetve befoghatjuk a napsugarak közvetítette hőt, ekkor alkalmazzuk a napkollektorokat. A napkollektor tulajdonképpen gyűjtőfogalom, minden olyan szerkezetet így nevezünk, mely a Nap energiáját felhasználva valamilyen közeget (vizet, levegőt, alkoholt) melegít.ForrA!s: ewc.com



A vízzel feltöltött síkkollektornál alapesetben 20-30%-kal hatékonyabb a vákuumcsöves napkollektor, ebben alkoholos elegy közvetíti a hőt a melegítendő közeg felé. Az is hozzájárul a növekvő hatásfokhoz, hogy ebben a típusban két csőrendszer van egymásba ágyazva: a külső üvegcsöveken belül egy vékonyabb, forrasztott rézcsövekből álló rendszer bújik meg, utóbbiban kering a folyadék. A két csőrendszer között vákuum van, ez biztosítja a hőszigetelést.

Ez a típus rendelkezik borús időben a legnagyobb hatásfokkal, így adott teljesítmény leadásához ez igényli a legkisebb felületet. Szintén a vákuumcsöves napkollektor mellett szól, hogy nagyobb szögben képes hasznosítani a beeső napfényt, mint a síkkollektorok

ForrA!s: foek

Optikai hatékonysága azonban gyengébb, mint a síkkollektornak: ez azt jelenti, hogy erős napfényben amaz hatékonyabb, de szórt fénynél jobban járunk a vákuumcsöves változattal.

Azt, hogy milyen napkollektor a legjobb egy feladatra, alapvetően a felhasználás célja és a rendelkezésre álló keret dönti el: más szempontokat kell figyelembe venni, amikor használati melegvizet szeretnénk előállítani, mint amikor úszómedencét szeretnénk fűteni vagy mint amikor épületek fűtését szeretnénk ellátni. A döntés előtt mindenképpen érdemes meghallgatni egy szakember véleményét, hogy végül a célnak leginkább megfelelő napkollektor kerüljön a birtokunkba.

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: síkkollektorok

Napkollektorokkal kapcsolatos további cikkeinket a következő hetekben olvashatják rovatunkban.

 


0
Tovább
17
jún/2009

Mossuk ki az új bútorszövetet! Bútorápolásra használjunk méhviaszt és természetes olajokat!

A bútorok megóvására méhviasz mellett a természetes olajokat, az oliva- és lenolajat ajánlják a Levegő Munkacsoport kiadványában. Jó bútorápoló lehet a meleg tejben áztatott vászon is.

Mint minden tisztítószer kiválasztásánál, a szőnyeg- és bútorápolók esetén is próbáljuk kerülni a szerves oldószereket tartalmazó vegyszerek alkalmazását, mivel ezek rákkeltő anyagokat is tartalmazhatnak. A perklór-etilén és a triklór-etán légzőszervi és bőrirritációt okozhat - figyelmeztet a Tudatos Vásárló. Különösen az allergiásoknak arra is érdemes odafigyelni, hogy amennyiben ez megoldható, a bútorszövetet már az első használat előtt mossuk ki, hogy a benne maradt égésgátló, hormonhatású szereket és a gyapotból visszamaradt növényvédőszer-maradványokat eltávolítsuk.

A méhviasz és az olajok használata rendkívül egyszerű: csak fogjunk egy puha rongyot, és dörzsöljük be az anyaggal a bútor felületét! Fontos tudni, hogy műanyag rétegen ezek az anyagok nem használhatók.

A bőrbútorokat tojásfehérjével vagy cipőkrémmel kenjük be, esetleg nyers tejet is alkalmazhatunk. A bársonyhuzatot szálirányba haladva kell tisztítani, nedves szarvasbőrrel. Mind a szőnyeg, mind a bútorkárpit tisztítására ajánlott a következő módszer - kissé munkaigényes, de az eredmény önmagáért beszél. Állítsuk össze kukoricakorpa és bórax 2:1 arányú keverékét, szórjuk a tisztítandó felületre, majd egy óra állás után porszívózzuk össze - javasolja a zold.virtus.hu.

Portalanításra a természetes alapanyagú textilek a legjobbak, mint például a pamut vagy a gyapjú. Hasznosak az elektrosztatikusság elvén működő portalanítók is. A bútoron lévő karcolások sötét faanyag esetén dióbéllel, világosabb fánál félbevágott mogyoróbéllel halványíthatók - olvashatjuk az Ökoszolgálat honlapján további hasznos tanácsok társaságában.

Ajánlat: környezetbarát háztartási szerekkel, tippekkel kapcsolatos cikkeink gyűjteménye

Jurecska Laura




0
Tovább
16
jún/2009

Környezetvédelem a polgári repülőgépgyártásban

Napjainkban már nem elegendő egy utasszállító repülőgépet egyszerűen csak jól megtervezni és megépíteni, mindezt környezettudatosan kell megvalósítani, hiszen ez a gyártó cég, a megrendelők és az utazóközönség érdeke is.



Számos módja van a környezettudatos repülőgépgyártásnak és üzemeltetésnek, kezdve a megfelelő anyagfelhasználástól és -megmunkálástól az alternatív üzemanyagok használatáig. Döntő fontosságú azonban az is, hogy az alkatrészeket előállító gyár, illetve az összeszerelést végző üzem is megfeleljen a mindenre kiterjedő környezetvédelmi előírásoknak, irányelveknek. Minderről az európai Airbus cég szakemberei a Környezetvédelmi Világnap kapcsán adtak tájékoztatást.

A környezetvédelmi szempontok érvényesítése egy adott konstrukció esetében már a tervezési szakaszban megkezdődik, sőt magának a gyártósornak a felépítése is környezettudatosan történik. Jó példa erre a legújabb típus, a hamarosan levegőbe emelkedő Boeing 787 Dreamliner "ellenfelének" szánt, egyelőre még csak rajzasztalon létező A350XWB.

A franciaországi Toulouse-ban létesült vadonatúj gyártósor építése során nagy hangsúlyt fektettek a környezet megóvására, kezdve a földmunkáktól az üzem energiaellátásáig. Az építkezésben részt vevő munkagépek hatékonyságának növelése (ami üzemanyag- és költségmegtakarítást, károsanyagkibocsátás- és zajcsökkenést is eredményezett), vagy a kitermelt földmennyiség és a meglévő infrastrukturális elemek (például lebetonozott felületek) újrahasznosítása is ezt a célt szolgálja.

Az új üzemegység energiaellátását rendkívül korszerűen oldják meg, hiszen nem kevesebb mint 22 000 négyzetméternyi napelemet helyeznek el a tetőszerkezeten, ezzel a működési energia mintegy 50 százalékát elő tudják majd állítani. A minden eddiginél nagyobb méretű ablakokkal a természetes fényt növelik a gyártócsarnokban és javítják az átszellőzést is, ez további megtakarításokhoz vezet. Az üzem teljes energiaellátásának és felhasználásának menedzselését egy rendkívül korszerű, integrált számítógépes rendszer végzi, ami tovább optimalizálja a fogyasztást.

Szinte mindenhol jelentős probléma a gyártás során keletkező kommunális és ipari folyékony, illetve szilárd hulladékok gyűjtése, elszállítása és semlegesítése. A folyékony hulladékok szállítását végző gépjárművek számát például a részleges helyben szikkasztással és tisztítással jelentősen lehet csökkenteni, ami a költségmegtakarítás mellett a környezet zaj- és károsanyag-terhelésére is jó hatással van. Ehhez korszerű szennyvízelvezető, tisztító- és tárolórendszerekre van szükség, melyek kiépítése ugyan drága, de hosszabb távon megtérül, és a környezetet is kevésbé károsítják.

Forrás: google earth

Az Airbus üzeme  a Google Earth felvételén

Az élővilág megóvása is fontos feladat, hiszen a nagy alapterületű és magasságú épületek, illetve a hatalmas kiterjedésű, zárt telepek jelentősen befolyásolhatják a környezetében élő fajok életterét, akár ökológiai folyosókat szakíthatnak meg. Az Airbus közleménye szerint a cég erre is odafigyel, például mesterséges fészkelőhelyek kialakításával. Példa erre a megritkult populációjú sólymok megtelepítése, melyek ráadásul hasznos funkciót is ellátnak, hiszen puszta jelenlétükkel elűzik a kisebb, a hajtóművekbe csapódva esetleg balesetet okozó madárrajokat, vagy az egyébként is túlszaporodott galambokat.

Forrás: [origo]

Temesvári Péter


0
Tovább
15
jún/2009

Komposztálni jó és könnyű! Tippek a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesülettől

A természetes környezettől végletekig elidegenedett világunkban kevés olyan emberi tevékenységet találni, amely testközelbe hozza a természet működését. A házi komposztálás éppen ilyen, ráadásul jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy érzékelhetően csökkenjen a kukánkba kerülő és kezelésre szoruló hulladék.



Egykor a falusi porták elengedhetetlen tartozéka volt a trágyadomb vagy szemétdomb. Manapság viszont az átlagember jószerével nem tud különbséget tenni a PET-palack és a krumplihéj között. Így azután nem csodálkozhatunk azon, hogy a komposztálható szervesanyagokkal, azaz zöldjavakkal kapcsolatban még vidék szerte is a kukába gyömöszölés és a kultikus égetés a megszokott bánásmód.

Pedig a házi komposztáláshoz nem kell különösebb szakértelem; a talajban élő milliárdnyi élőlény páratlan szaktudással alakítja át a zöldjavakat a növényvilág számára nélkülözhetetlen tápanyaggá; humusszá vagy más szóval komposzttá.

A hagyományos módszerekkel, dombon vagy gödörben történő komposztálás jellemző mellékhatásaként terjengő kellemetlen szag egy saját készítésű vagy a kereskedelemben beszerezhető komposztáló tartállyal, kerettel elkerülhető. Így ugyanis biztosíthatjuk, hogy az átalakuló szervesanyagokon tevékenykedő mikroorgazizmusok a megfelelő nedvességtartalom mellett elegendő levegőhöz is juthassanak. A bűzös rothadási folyamat megakadályozása érdekében tegyünk minél többféle anyagot a komposztálónkba: száraz mellé nedveset, szénben gazdag fás anyag mellé nitrogénben gazdag zöldet.

Tömöríteni tilos!

A jó minőségű komposztnak az is záloga, hogy ne engedjük túlságosan összetömörödni a komposztálódó anyagot. Ekkor ugyanis levegőhiányos állapot lép fel és beindul a rothadás. Ha szeretnénk meggyorsítani a folyamatot, aprítsuk fel a bekerülő anyagokat. Ugyanezért lehet hasznos a keverés is, amikor a nedvességtartalmat is beállíthatjuk. Ez gyakorlatilag a komposztáló kiürítését, majd az átalakulás különböző fázisában lévő anyag megkeverés utáni visszatöltését jelenti. Ilyenkor a különböző nedvességtartalmú részeket összevegyítve eldönthetjük, szükség van- e víz hozzáadására vagy éppen ellenkezőleg, túlnedvesedés lépett fel, tehát például faforgács hozzáadása tanácsos.

ForrA!s: SZIKE

A túlnedvesedés vagy a túlzott kiszáradás elkerülésére a komposztsiló letakarása is jó módszer. Előnyösebb több kisebb méretű komposztálót használni, mint egy nagyot, mert az előző esetben könnyebben kézben tarthatók a folyamatok, így a levegőhiány és a túlnedvesedés következtében fellépő rothadás is megelőzhető.

Kész a komposzt

Ha minden szükséges feltételt sikerül biztosítanunk, akár 6-8 hónap alatt érett komposztunk keletkezhet. Amikor a komposztálónkba kukkantva feketéllő területeket észlelünk, elérkezett az idő a rostáláshoz. A homok vagy sóder rostálásához alkalmas 5-15 milliméter rostasűrűségű, olykor homokszita néven is beszerezhető eszközzel a már komposzttá alakult anyagtól elválaszthatjuk a még korhadó részeket. A rosta alatt összegyűlt virágföld jellegű komposztot régi földdel keverve azután szoba és balkonnövényeink átültetésére, kerti növényeink; füvünk, bokraink, fáink tápanyag-utánpótlásához használhatjuk. Az ilyenkor tapasztalt szívtájéki melegség azért is megérdemelt, mivel tevékenységünkkel a természet számára rendkívül káros műtrágya helyett természetes életerőt lehelünk a termőtalajokba.

ForrA!s: SZIKE

A visszajelzések alapján egyértelmű sikert aratott a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület által május végén megrendezett országos helyi komposztálási konferencia, mely első volt a maga nemében. A közel száz résztvevő (önkormányzatok, hulladékszolgáltatók, regionális fejlesztési szakemberek, civil szervezetek) számára megrendezett eseményen rövid előadások hangzottak el. Ezt követően nagyobb teret biztosítottunk a hozzászólásoknak, az esetleges vitáknak.

Az előadók a témát igyekeztek a legkülönfélébb oldalról bemutatni, kezdve a zöldjavak hulladékgazdálkodásban betöltött szerepével, a hazai és az uniós szabályozási háttérrel, folytatva a komposztálási programok hazai és nemzetközi tapasztalataival, egészen a komposztálás tudományos háttéréig és a biogazdálkodásban betöltött szerepéig. Ezen kívül szó esett a komposztálási programok számára rendelkezésre álló uniós forrásokról, a korábban nyertes pályázatok végrehajtásának tapasztalatairól. Reményeink szerint sikerült érzékelhető lökést adnunk a házi komposztálás országos elterjedésének.



Gellért Miklós (SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület)

 


0
Tovább
14
jún/2009

Az Országos Bionapot rendeznek hat helyszínen június 21-én, bemutatva a régió biotermelőit

Az Országos Bionap rendezvény célja, hogy a fogyasztók saját élmény alapján tapasztalatokat szerezzenek a biogazdaságok működéséről, és példákat láthassanak életmódjük egészséges fenntartásához, fogyasztói magatartásuk kialakításához. A rendezvényeknek hazai vezető biogazdaságok (mintagazdaságok) adnak otthont. Egy-egy helyszínen bemutatkoznak a régió biotermelői, elhozva termékeiket.

A rendezvény időpontja: 2009. június 21. (vasárnap)

A rendezvény helyszínei:

Nyugat-magyarországi régió: Ivánc

Közép-dunántúli régió: Hegyesd

Dél-dunántúli régió: Tamási

Észak-magyarországi régió: Szendrő

Kelet-magyarországi régió: Tarpa

Dél-alföldi régió: Fajsz

Közép-magyarországi régió: Galgahévíz

Részletes információ és programajánló itt.




0
Tovább
13
jún/2009

A szentjánosbogár-sétától a krumplinapig: júniusban hagyományosan Nemzeti Parkok Hete

Geológiai túrával, barlanglátogatással, madárodú készítéssel, kenutúrával, esti szentjánosbogár-sétával, krumplinappal, bábkészítéssel, természetrajzi kiállítással, napközis táborral, gyógynövényes foglalkozással, éjszakai lepke megfigyeléssel, csillaglessel és szekértúrával várja a látogatókat a tíz hazai nemzeti park a Nemzeti Parkok Hetén.

2009. június 19-28. között harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hetét. A pénteki nyitónapon egy szakmai rendezvény lesz, amelynek témája - kapcsolódva a Magyar Turizmus Zrt. "Kulturális Turizmus 2009" kampányévéhez - a kulturális örökség védelme és ökoturisztikai hasznosítása hazánk védett természeti területein. A központi rendezvény közönségnapján, szombaton Tihanyban - a Levendula Fesztiválhoz kapcsolódóan - a tíz hazai nemzeti park igazgatóság munkatársai játékos vetélkedőkkel, kreatív kézműves kiállítással várják az érdeklődőket. A látogatók információt kaphatnak a nemzeti parki bemutatóhelyekről és természetvédelmi, ökoturisztikai programokról is. Az eseményen Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter is látogatást tesz.

Hétfőtől (június 22.) kezdve egész héten át számos vidéki és budapesti helyszínen nyílt szakvezetéses túrák, mérsékelt árú belépők, kedvezmények, extra programok várják azokat, akik szeretnék közvetlenül is megismerni Magyarország természeti és kulturális örökségét vagy csak egy jó kirándulásra vágynak.

Tavaly több mint 1,2 millióan keresték fel a hazai nemzeti parkokat. Ízelítő néhány kalandos idei programból a Greenfo honlapján.

Ajánlat: a részletes programkínálat, a helyszínek elérhetősége, illetve további információk itt.




0
Tovább
12
jún/2009

Szódabikarbóna a háztartásban: rossz szagok ellen, súrolásra, folttisztításra, dugulásra és még sok mindenre jó

Egyre többen használnak olcsó, környezetbarát, természetes tisztítószereket is. Az ecet mellett a szódabikarbóna alkalmazható a legsokoldalúbban, hiszen kiváló súrolószer, emellett fertőtlenít, oldja a dugulást, közömbösíti a hűtő-, vagy akár a cipőszagot is, és fényesíti az ezüstöt. Egészségügyi hatása is van, segít például a gyomorproblémákon.



A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát, NaHCO3) gyengén lúgos, vízben jól oldódó só. A savakat semlegesíti, így alkalmazható gyomorégés, gyomorrontás esetén. Oldjunk fel egy pohár vízben egy kávéskanál szódabikarbónát, és igyuk meg. Ha bedörzsöli fogait vele, fehérebb hatást érhet el, de izzadás ellen is kipróbálható. Semlegesíti a testszagot, ha beszórja hónalját szódabikarbónával.

Más eredetű kellemetlen szagok is elillannak tőle, hatékonyan alkalmazható erre a célra a háztartásban. Ha a hűtőbe egy éjszakára kis tálkában szódabikarbónát tesz, magába szívja a hűtőszagot csakúgy, ahogy a cipőből is kiveszi a bűzt, ha bőségesen beszórja a lábbelit, és hagyja benne állni legalább tíz órán keresztül. A szőnyegből is kiveszi a kellemetlen szagokat amellett, hogy tisztítja, megújítja a kárpitot. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy be kell szórni bőségesen szódabikarbónával a szőnyeget, majd miután tizenöt percet állt rajta, fel kell poszívózni. Ez a megoldás a rovarokat is távol tartja. Egyéb szőnyegtisztítási tippek itt.

Folttisztítóként is hatásos, ha víz és szódabikarbóna keverékéből készített pasztát visz fel a foltra, majd néhány perc múlva langyos vízzel lemossa. Egyéb foltisztítási praktikákról rövidfilmet is láthat itt. Egyéb folteltávolítási tippek itt.

Súrolószerként kiválóan helyettesíti a modern vegyszereket. A konyhában az edények faláról ledörzsölheti a koszt szódabikarbónába mártott nedves szivaccsal. A tűzhelyet is lesúrolhatja ugyanígy: nedves ruhával törölje le (amíg még meleg), amjd szórjon rá szódabikarbónát, és hagyja egy órát állni, mielőtt tisztára törölné. Ha a konyhában vagy a fürdőszobában dugulást tapasztal, először próbálja ki a szódabikarbónát a probléma megoldására, ahelyett, hogy drága, szintetikus, környezetkárosító szereket vásárol (részletesen lásd korábbi cikkünkben).

Fertőtlenítőként kozmetikai eszközök, szivacsok tisztítására használhatja. A fésűt, ollót tegye öt liter víz és nyolc evőkanál szódabikarbóna keverékébe, majd áztassa az eszközöket nyolc-tíz órán át.

Ha ezüst ékszere oxidálódott, elveszítette fényét, dörzsölje be szódabikarbónával, és ismét a régi lesz a csillogás. Fülbevalóval kezdje, a nyaklánchoz már nagyobb kitartás kell.

A szódabikarbóna beszerezhető gyógyszertárakban, nagyobb vegyiáru boltokban, és interneten is megrendelhető (550 forintért 500 grammos kiszerelés kapható például itt).

További ötleteket itt olvashat a szódabikarbóna használatáról

A szódabikarbóna beszerezhető az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében, a 1050 Budapest, Nádor u. 34. fsz. 2. szám alatt. Telefonszám: 06/1/311-7855.


0
Tovább
11
jún/2009

Ökolábnyomszámítás, játék, biosüti: az Ökoszolgálat is ott van a gyerekszigeten

"Lesz környezetbarát termékbemutató, izgalmas könyvek felnőtteknek és gyerekeknek, ökolábnyomszámítás, öko- és energiakvíz kicsiknek és nagyoknak, játékok természetes anyagokkal, biosüti kóstoló, meg ami még addig eszünkbe jut" - a Sziget.hu szerkesztőinek kérdéseire Szabó Gyula válaszol, ő magyarázza el az Ökoszolgálat elveit és praktikáit.



Az Ökoszolgálat az egyik legrégebbi magyarországi ökokezdeményezés. Milyen volt 1990-ben a helyzet, mennyiben változott a szemléletmód az eltelt évek során? Minden bizonnyal a ti munkamódszereitek is finomodtak az eltelt évek során.
Szabó Gyula: Így igaz. Az Ökoszolgálat volt az első magyar környezeti tanácsadó iroda, amire nagyon büszkék vagyunk. Az akkori helyzetet csak elmondásból ismerem, de nagyon más volt. Eleve a makrokörnyezet gyökeresen másképp nézett ki. A rendszerváltás kellős közepén, a fogyasztói társadalom "kivirágzásának" legelején tartott Magyarország. A környezetvédelem akkor főleg azt jelentette, hogy az emberek bármilyen környezeti problémát észleltek lakóhelyükön, akkor megkeresték a civileket, segítsenek annak megoldásában. Illegális hulladéklerakás, mérgező szerek, természetkárosítás és hasonló témákban. Mára mind a témák, mind a módszer megváltozott. Fő feladataink a fogyasztás fenntarthatatlanságához, a globális klímaváltozás minket érintő következményeihez kapcsolódnak. Ma már nem elég arra várni, hogy az emberek megkeressenek bennünket, hanem határozott koncepció mentén megfogalmazott üzenetekkel nekünk kell őket megszólítani. Az otthonukban, az iskolában, szabadidejükben. Ha el akarjuk őket érni pozitív üzeneteinkkel, akkor a legújabb kommunikációs eszközöket kell használnunk. Jóval többet jelent tehát ma a környezetvédelem, mint odaláncolni magunkat egy fához és tiltakozni.

Melyek az Ökoszolgálat legfőbb programelemei?
A fent említett fő problémákból fakadóan leginkább energiahatékonysággal, energiatakarékossággal, környezettudatos életmódtanácsokkal, a háztartásban alkalmazható egyszerű praktikákkal foglalkozunk. Röviden összefoglalva megértetjük az emberekkel, hogy környezettudatosan élni egyáltalán nem nehéz. Tesszük mindezt rengeteg nagy eseményen, mint a Gyerek Sziget, saját bemutatótermünkben, a Zöld Zugban és persze az interneten.

Sok felnőtt ilyen rendezvényeken, esetleg egy oktatási program során csodálkozik rá, hogy környezettudatosság és a realitás egymást nem kizáró fogalmak. Mi a tapasztalatotok a gyerekekkel?
A gyerekekkel még ennél is jobb a helyzet. Ők ugyanis még nincsenek elrontva - csak egy kicsit. Ők ugyanis már olyan környezetben nőnek fel, ahol szóba kerülnek a környezeti kérdések és egyre több családban jönnek rá, hogy a korlátlan fogyasztás nemcsak költséges, de haszontalan is. Szóval őket nem átnevelni kell, hanem "csak" nevelni. Nagyon nyitottak ezekre a témákra és láthatóan foglalkoztatja őket a környezet, illetve annak megóvása.

Hogy találtatok egymásra a Gyerek Szigettel? Mit takar a Zöld Zug program?
A Gyerek Sziget mint népszerű esemény eleve adja magát. A közvetlen kapcsolat abból fakad, hogy én évekig a névadó szponzor vezető munkatársaként együtt dolgoztam a szervezőkkel. Ha úgy tetszik, kicsit saját gyermekemnek is tekintem. Természetes volt tehát az együttműködés, s ezt így gondolták a szervezők is. A Zöld Zug a mi bemutatótermünk az V. kerület Nádor utca 34-ben. Ennek egy kitelepült változata lesz kint a Gyerek Szigeten. Amit lehet, mindent kiviszünk. A gyerekeken túl szeretnénk megszólítani környezettudatos tanácsainkkal a felnőtteket, a családokat is.

Mivel érkeztek a Gyerek Szigetre?
Környezetbarát termékbemutató, izgalmas könyvek felnőtteknek és gyerekeknek, ökolábnyomszámítás, öko- és energiakvíz kicsiknek és nagyoknak, játékok természetes anyagokkal, biosüti kóstoló, meg ami még addig eszünkbe jut. Meglátjuk mire lesz igény, s ha kell, újdonságokat is bevetünk. Abban hiszünk, hogy ezekkel a programokkal egyre többen jönnek rá, hogy a környezet megóvása a saját fejünkben kezdődik - rajtunk múlik!

Ajánlat: Ökoszolgálat

Ajánlat: T-Home Gyerek Sziget


0
Tovább
10
jún/2009

Van-e értelme itthon szélenergiában gondolkodni? Nézze meg élőben a Nemzetközi Szélnapon!

Szélenergia. A legtöbbünknek a szélerőművek hatalmas, háromlapátos monstrumai jutnak eszébe először. Sokan azt gondolják, hogy ez még a távoli jövő, csak a "nyugati világban" találhatók meg, érdemes azonban körülnézni például a Kisalföldön, gombamód szaporodnak a szélturbinák a szántóföldeken. Ez pedig azt mutatja, hogy Magyarországon is van potenciálja a szélenergiának.Forrás: MTI



Forrás: MTIA szélenergiát nemcsak 70-80 méter magas szörnyetegekkel lehet befogni, hanem vannak háztartási, kisközösségi méretekben is alkalmazható szélkerekek. A szélkerekeket több célból is lehet üzemeltetni; lakossági szempontból leginkább az áramtermelés kerül szóba, elsősorban olyan területeken, ahol nehézkes vagy gazdaságtalan a hálózat kiépítése. Ezt nevezzük szigetüzemű alkalmazásnak. Lehetőség van a hálózatra kapcsolt rendszerre is (ilyenkor a termelő eladja az áramszolgáltatónak a feleslegben termelődött áramot), de ez még nem igazán elterjedt.

Egy háztartási szélmotor technikai megtervezése igen komoly feladat, a különböző szélmotorok kiépítésére vonatkozó szabályokról bővebb információt pedig itt találhatunk. Maga a szélkerék beszerezhető kereskedelmi úton számtalan forgalmazónál, viszont érdemes meggondolni a házi barkácsolás lehetőségét is. Ebben az esetben is mindenképpen szakember végezze el a villanyszereléssel kapcsolatos munkákat! Segítséget az előzetes becslésekhez a zoldtech.hu honlapon lelhetünk, azonban továbbra is fontos, hogy mielőtt bármilyen megvalósításba kezdenénk, mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni.

A későbbiekben foglalkozunk a magyarországi nagyobb léptékű szélenergia felhasználás lehetőségeivel és megpróbáljuk megállapítani, hogy hazánk hol helyezhető el a szélenergia szempontjából a nemzetközi porondon, valamint összeszedjük, mi minden és mennyiért szükséges egy háztartás szélenergiából származó elektromos ellátásához, és ez milyen körülmények között gazdaságos. Ezenkívül egy gyakorlatiasabb megközelítésű összefoglalót is készítünk a szélenergia egyéb hazai alkalmazási lehetőségeiről, elsősorban mezőgazdasági vonatkozásokban.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub

Ajánlat: napkollektorokról alapfokon, napelemek, napenergia a kertben; tesztelik a világ első lebegő szélturbináját

* * *

Nemzetközi Szélnap: 2009. június 12-15. 

A szélenergia hasznosításának népszerűsítését célul tűző rendezvénysorozat keretében Európa 20 országában több mint 100 helyszínen a látogatók személyesen gyűjthetnek tapasztalatot a szélben rejlő energiakincs hasznosításának módjáról, lehetőségeiről, a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg közelről az egyik legtisztább energiatermelési móddal. Ezen a napon nyílt napot tartanak az európai szélerőmű- és szárnylapátgyártó vállalatok, illetve ingyenesen látogathatók a szélparkok. 2008-ban Európában közel 90 000 érdeklődőt fogadtak a szélnap keretében. A korábbi években csak Európában tartott rendezvény 2009-től nemzetközivé válik. A dinamikusan fejlődő USA, Kína mellett Ausztráliában és Kanadában is tartanak hasonló rendezvényeket június 15-én. A Global Wind Day nemzetközi koordinátora az Európai Szélenergia Társaság, magyarországi szervezője a Magyar Szélenergia Társaság.

A rendezvénysorozat magyarországi szervezői 2009. június 12-15. között 7 helyszínen várják a szélenergia iránt érdeklődőket, látogatókat: Bükkaranyoson, Erken, Kulcson, Vépen, Levélen, Szápáron és Budapesten.  A látogatás ingyenes, de egy hely kivételével mindenhol előzetes regisztráció szükséges.

A további részletekről tájékozódjanak a http://www.mszet.hu/ oldalon, illetve a http://www.globalwindday.org/ honlapon.


0
Tovább
09
jún/2009

Nem mindig a tömegközlekedés a zöldebb út

Személyautókat, metrót, helyi érdekű vasutat, autóbuszt és repülőgépeket hasonlítottak össze a Kalifornia Egyetem (Berkeley) környezetmérnökei a brit Environmental Research Letters című szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy megállapítsák: ha nem csak a közvetlenül "kipufogtatott" szennyezést veszik figyelembe, hanem a teljes életciklusra eső károsanyag-kibocsátást, akkor melyik a valóban "zöld" technológia.

Mikhail Chester és Arpad Horvath számításba vette - például a vonatközlekedésnél - az elektromos áramot előállító erőművek szennyező hatását és a vasútállomások fenntartási költségeit, a reptéri gyorsforgalmi utak építésének árát vagy az autógyártás környezetterhelését. A kutatók az amerikai helyzetet elemezve állították össze kibocsátási katalógusukat, megközelítésük azonban máshol is alkalmazható. Boston és San Francisco városi vasútjait összehasonlítva például a környezetmérnökök megállapították, hogy bár az utóbbi kevésbé energiahatékony, a bostoni mégis jóval szennyezőbb, mert ott a felhasznált áram 82 százalékát fosszilis tüzelőanyagok elégetésével nyerik a San Franciscó-i 49 százalékkal szemben.

A kutatók adatai szerint a teljes energia- és életciklusra vonatkozó elemzés a vasúti közlekedés károsanyag-kibocsátásához az eddig számítotthoz képest 155 százalékot, a személygépkocsik és az autóbuszok szennyezéséhez 63 százalékot, míg a légi közlekedéséhez 32 százalékot tesz hozzá (utóbbi esetében ráadásul csak repülőtereket kell építeni, utakat már nem).

Tekintetbe vették a járművek kihasználtságát is: inkább környezetbarát egy autó, ha négyen utaznak benne, mint a helyi vasút, ha utóbbinak csak 25 százalék körüli a telítettsége. A kutatók komplex megközelítése szerint azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora távolság megtételére tervezik az alternatív közlekedési módot.

MTI




0
Tovább
08
jún/2009

Napkollektorokról alapfokon: síkkollektorok üvegborítással és anélkül, élettartam, pályázati lehetőség

A nap energiáját összegyűjtő napkollektorok alkalmazásával kapcsolatban kevéssé ismert tény, hogy nem csak szezonális vízigényünket (belső link, fekete csőkígyó) elégíthetik ki, hanem egész évben használhatóak. Működésük lényege, hogy a Nap fényenergiáját hőenergiává alakítják egy közvetítő közegen (rendszerint vízen) keresztül. A felmelegített közvetítő közeg egy hőcserélő segítségével adja át a hőjét a csapvíznek, amely felmelegítve kerül vissza a felhasználóhoz. Természetesen nem azonos mennyiségű melegvíz állítható elő egész évben, hiszen ez a folyamat erősen függ a napsugárzás mennyiségétől, így télen kevesebb, nyáron több melegvízre számíthatunk ebből a rendszerből.

A vízzel feltöltött kollektorok rendszerint síkkollektorok, amelyek hőelnyelő egységét abszorbernek nevezzük. Ennek lehet üvegborítás nélküli változata, amely olcsó ugyan, de viszonylag alacsony hatásfokú és csak fagymentes időszakokban használható. A másik lehetőség az üvegborítással ellátott síkkollektorok beszerzése: jóval hatékonyabbak, hosszabb az élettartamuk, egész évben használhatóak és kisebb felülettel el lehet érni ugyanazt a teljesítményt. Ugyanekkor drágábbak a borítás nélküli kollektoroknál.

A napkollektorok élettartama típustól függ (a borítással rendelkező kollektorok hosszabb ideig bírják az üzemet), megtérülési idejük pedig 5 és 15 év között mozog, erre találhatunk egy részletesebb számítást itt. Beruházáshoz igénybe vehető állami támogatás, mely még kecsegtetőbbé teszi ezt a lehetőséget (egyelőre vállalkozásoknak, költségvetési szerveknek és nonprofit szervezeteknek írták ki a 2009-es pályázatot, magánszemélyeknek még nem). A működésükhöz szükséges energia minimális, csak a víz keringetéséhez használt szivattyú villamos energia-igényét kell fedezni.

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Napkollektorokkal kapcsolatos további cikkeinket a következő hetekben olvashatják rovatunkban.




0
Tovább
07
jún/2009

Globális faültetés, lokális hulladékgyűjtés és szemétszedés - mozdulatok a Földért

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából Magyarország is csatlakozott az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) világméretű faültetési akciójához. Ennek jegyében most a környezetvédelmi miniszter is kézzelfogható eredményeket ért el: sérült gyermekekkel közösen fákat ültetett Budapest belvárosában. A Borsodi Sörgyár dolgozói eközben szemetet szedtek, a szelektív gyűjtőkbe pedig a becslések szerint bedobták az idei hárommilliomodik üveget.



Forrás: [origo]Bárczi Gusztáv Készségfejlesztő Speciális Szakiskola tanulóival közösen ültetett fákat Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Ludovika téren Budapesten. Az iskolások örökbe fogadták a fákat és vállalták, hogy gondozzák a facsemetéket. A készségfejlesztő szakiskola középsúlyos értelmi fogyatékkal élő tanulóinak oktatási programjában is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a természetápolásra.

Az "Ültess a Bolygóért - Milliárd Fa Kampány" (Plant for the Planet: Billion Tree Campaign) faültetési akció célkitűzése, hogy világszerte 7 milliárd fát ültessenek magánemberek, közösségek, civil szervezetek, cégek vagy kormányzatok. Eddig 6,1 milliárd fa elültetését vállalták az akcióhoz csatlakozók, ebből 4 milliárd fát már el is ültettek. A Bükki Nemzeti Park tavaly például csaknem 100 ezer facsemetét ültetett el. A programhoz egyénileg és szervezetileg is lehet csatlakozni.

Az alapötlet a kenyai Wangari Maathai professzortól származik, akinek Zöldövezet Mozgalom elnevezésű kezdeményezésére kenyai asszonyok 1977 óta több mint 30 millió fát ültettek 12 afrikai országban, hogy ezzel tegyenek az erdőirtások és talajerózió ellen. Wangari Maathait és környezetvédelmi mozgalmát 2004-ben Nobel Béke-díjjal jutalmazták.

Tipp: ezen az oldalon csatlakozhat az akcióhoz, és itt nézhet képeket szerte a világból

* * *

A Borsodi Sörgyár mintegy száz dolgozója illegálisan lerakott hulladékot szedett a Környezetvédelmi Világnapon Bőcsön. A hasznos takarítóakciónak - nem kevesebb, mint 20 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze - jelképes értéke is van: a gyár közleménye szerint ezzel egy 23 hektárnyi földterület rekultivációja kezdődött meg Bőcs határában.

Forrás: [origo]

* * *

Az ÖKO-Pannon is akciózott a Környezetvédelmi Világnapon:  Hozd vissza! címmel tíz városban tartott hulladékcsere akciót. Az öt éve indult kezdeményezés célja, hogy ismertté és népszerűvé tegye a gyűjtőszigeteken történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több csomagolási hulladék juthasson vissza a körforgásba. A program az elmúlt években 40 városba jutott el.

Idén is több százan jöttek el a gyűjtőszigetekre (Ajka, Békés, Kazincbarcika, Kisújszállás, Mezőtúr, Tolna, Tiszakécske, Sárospatak, Heves és Lajosmizse településeken), hogy üveg, fém, papír, műanyag és elektronikai hulladékot dobjanak a konténerekbe. Aki délelőtt 10 és este 6 óra között különválogatott hulladékkal érkezett, újrahasznosított anyagból készült ajándékot kapott: üvegért bögre, papírért jegyzettömb, műanyagért bevásárló vászontáska, fémért kulcstartó, elektronikai hulladékért világító kulcstartó járt.

2009-ben egyébként az üveg volt az akció főszereplője, "Az üveg üresen is érték" mottóval. Az ÖKO-Pannon levélben kérte fel az iskolaigazgatókat, hogy mozgósítsák a diákokat az üveggyűjtésre. Az osztályok 20 db üveggel nevezhettek - lehetett közöttük színes vagy átlátszó, kicsi vagy nagy, italos vagy befőttes. A legtöbb üveget gyűjtő osztályokat az ÖKO-Pannon 10 ezer forintos könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazza.

Az ÖKO-Pannon számításai szerint a Környezetvédelmi Világnapra a szelektíven visszagyűjtött üvegek száma idén elérte a hárommillió darabot. Ahhoz azonban, hogy a keletkező üveghulladék előírt arányát (2009-ben 32 százalék) hasznosítani tudjuk, a lakosság aktív részvételére van szükség az év hátralévő részében is.


0
Tovább
06
jún/2009

Várják a jelentkezéseket a klímairodák országos elterjedéséhez a British Council klímanagykövetei

A klímairodák olyan tudásközpontok a felsőoktatási intézmények falain belül, ahol a környezetvédelemre nyitott 18-23 éves korosztály választ kap a témával kapcsolatos kérdéseire, bekapcsolódhat az iroda munkájába, klímavédelmi akcióprogramjaiba. A diákok aktív tudásra tehetnek szert a fenntarthatóság témakörében, a tanultakat pedig diplomájukkal együtt viszik tovább a munkahelyükre, ezáltal a környezet- és klímavédelmi szempontok természetesen épülnek be a munkahelyi döntési folyamatokba.

A klímairoda-hálózat első mintairodáját a British Council, a British Council magyarországi klímanagykövetei és a SZIE Egyetemi Klímatanácsa hozta létre a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán.

Ajánlat: http://www.klimairoda.hu/

Tipp: A klímairodák országos elterjedéséhez újabb intézmények, iskolák, cégek jelentkezését várják a program honlapján

A British Council az Egyesült Királyság nemzetközi szervezete, amely szakmai kapcsolatok kialakítására törekszik az oktatás, társadalom és kultúra terén. A British Council Challenge Europe programjára 2008-ban jelentkező fiatal önkéntesek közül 9-en tevékenykednek jelenleg egy jobb, "low-karbonabb" jövő érdekében. Részletek itt olvashatókForrás: [origo]




0
Tovább
05
jún/2009

Fenntartható utazótáska: utazási tippek a Tudatos Vásárlók Egyesületétől

Sokszor olyan tárgyakat is magunkkal viszünk az utazásra, amelyekre valójában nincs is szükség, vagy szükség esetén helyben is beszerezhetők, pótolhatók, kiegészíthetők. Vigyünk hát minél kevesebbet, s amit viszünk, az legyen egészség-és környezetkímélő, származzon etikus forrásból! Lássuk, milyen egy fenntartható utazótáska, amelynek összeállításakor egyaránt odafigyeltünk az egészségügyi, társadalmi és környezetvédelmi szempontokra! A Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkét változtatás nélkül, az Egyesület engedélyével közöljük.



Ajánlat: ma mutatják be Luc Besson és Yann-Arthus Betrand közös filmjét, a Home (Otthonunk) című lélegzetelállító alkotást bolygónkról. Nézze meg a tévében, moziban vagy este a Millenárison!

Útikönyv, szótár

Nem kell feltétlenül újat vennünk - kölcsönözzünk inkább könyvtárból vagy ismerőseinktől, nézzünk körbe az antikváriumok polcain (számos helyen ma már elektronikus úton is kereshetünk, vásárolhatunk, illetve elő is jegyeztethetünk)! Ne felejtsük, hogy minden egyes könyv előállításához sok fa, víz és energia kell, amelyet akár meg is spórolhatunk. Évente mintegy 561 millió köbméter fát használnak fel világszerte papírgyártás céljára - az összes kivágott fa 17%-át. (A teljesség kedvéért: a kivágott fák jelentős része eleve ezért telepített erdőkből származik - a szerk.)

Ha tudjuk, merre visz majd utunk, érdemes előre felkészülni, s az internet segítségével összegyűjteni a praktikus információkat (nyitvatartási idők, igényeinknek megfelelő szálláslehetőségek, árak stb.), ebben az esetben nem kell megvásárolni a drága, aktuális információszolgáltatásra szakosodott, de épp emiatt viszonylag gyorsan el is évülő kalauzokat, mint amilyen a Lonely Planet sorozat. Ez utóbbi egyébként saját állítása szerint teljesen reklámmentes, a köteteiben felsorolt tartalmakért nem kér és nem fogad el ellenszolgáltatást.

Biztosítás

Az elővigyázatosság még mindig jobban megéri, mint hogy később kellemetlen helyzetbe kerüljünk. A megfelelő biztosítás kiválasztásánál alapvetően három szempontot kell mérlegelni: a betegség/baleset és a poggyászkár esetén járó biztosítási összeget, a biztosítás díját, valamint hogy a biztosítás mellé milyen segítségnyújtó szolgáltatás jár. Baj esetén az utóbbi szolgáltatás révén kaphatunk valóban hathatós segítséget. Alapvető, hogy elolvassuk az apró betűs részeket is arról, hogy mire és milyen feltételekkel terjed ki a biztosítás.

Az európai egészségbiztosítási kártya csak alapszintű egészségügyi ellátásra jogosítja az itthon társadalombiztosítással rendelkezőket. Az Európai Unión, illetve az Európai Gazdasági Térségen belül (ide tartozik még Izland, Liechtenstein és Norvégia), Svájcban, sürgősségi esetben Horvátországban az adott ország társadalombiztosítási szervével szerződésben álló egészségügyi szolgáltatóknak a kártya alapján úgy kell ellátnia az ország területén átmeneti jelleggel tartózkodó, orvosi ellátásra szoruló magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított. További információ: www.oep.hu

Napszemüveg, kalap

A napszemüvegeken kis címkén fel kell tüntetni, hogy megfelelnek-e az UV-szűrőképességre vonatkozó szabványnak (az európai uniós szabványnak való megfelelést a "CE" jelzés mutatja), s hogy speciális (hosszú és erős napsütésnek való kitettség) vagy általános célra készültek-e. Az is fontos, hogy a szemüveg jól passzoljon az arcformához, hogy még a széleknél beszűrődő sugárzást is kizárjuk. A megfelelően széles karimával rendelkező fejfedők ugyancsak fontos fényvédők: a szemünket érő sugárzás mennyiségét akár meg is felezhetik.

Végül, itt is igaz a "cipőt a cipőboltból" elv: ne tegyük ki magunkat rossz minőségű bóvliknak, s vásároljunk megbízható boltban, lehetőleg látszerésznél, aki jobban hozzáfér a gyártók által elérhetővé tett információkhoz, és segíthet valóban jó választást hozni. S ha már van napszemüvegünk, legyen tokja is, amely megvédi az összekarcolódástól!

Fényvédők

A napvédő készítményekben használt adalékanyagok egy része a bőrön át a véráramba kerülhet, több összetevővel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy hormonális hatású, allergiás reakciót válthat ki, felhalmozódhat a szervezetben és/vagy a környezetben. Használjunk tehát csak annyit, amennyi tényleg szükséges!

Először is nagy adag mértékletességet és elővigyázatosságot vigyünk magunkkal: ne menjünk a déli órákban a napra, és általában ne tartózkodjunk ott hosszú ideig; hordjunk fejfedőt, hosszú ujjú és szárú ruhát; az érzékeny, napnak kitett testrészeket pedig rendszeresen kenjük be valamilyen napvédő készítménnyel, melyek közül részesítsük előnyben az UV-A és UV-B sugarak ellen is védő, 15-nél magasabb faktorszámú, fizikai szűrőket - azaz olyan ásványi mikropigmenteket, mint a cink-oxid és a titándioxid - tartalmazó készítményeket!

Kerüljük a hormonális hatású, a szerveinkben és a természetben felhalmozódó, illetve sejtkárosító összetevőket tartalmazó készítményeket! Ne vegyünk olyan terméket, amelyben megtalálhatók a következő anyagok: 4-MBC (4-methyl-benzylidene-camphor) és az OC (octocrylene), parabének (butil-, etil-, metil-és propil), Padimát-O és Parsol 1789 (avobenzon).

Ha biztosra akarunk menni, keressük a német BDIH, vagy a magyar Biokontroll vagy Ökogarancia minősítéssel bíró natúrkozmetikumokat, de semmiképp se felejtsük, egyetlen készítmény sem véd 100%-osan a káros UVsugárzástól!

Ruha

A használt ruha jó választás: előállításához nem kellenek újabb természeti erőforrások, ráadásul a turkálókba kerülő ruhák legtöbbször segélyszervezetektől származnak, amelyek az így befolyt összegből fedezik karitatív tevékenységüket. Ha meg újat veszünk, akkor keressük és válasszuk mindig a jobb minőségűt, a fenntartható módon előállítottat! Nem titok, hogy a legtöbb cég már rég olyan országokba helyezte termékeinek gyártását, amelyekben nem túl szigorúak a munkaügyi és környezetvédelmi előírások. A fejlődő országokban évente 20 000 ember hal meg a pamuttermelés során alkalmazott növényvédő szerek okozta mérgezésben, továbbá 3 millió szenved tőlük akut módon (további adat: a világon termelt növényvédő szerek 20%-a a gyapotföldekre kerül).

A végletesen leszorított felvásárlói árakkal működő ruhaipar negatív társadalmi hatására jellemző az is, hogy 2007-ben csak Indiában több mint 100 ezer gyerek dolgozott naponta 13 órát a gyapotföldeken. A nem megfelelően előállított ruhák végül nemcsak a környezetet és a társadalmat rombolják, de egészségünkre is veszélyesek: növényvédőszermaradványokat, rákkeltő színezőanyagokat és nehézfémeket, valamint olyan egyéb mérgező anyagokat is tartalmazhatnak, mint a formaldehid, amely már kis mennyiségben is légzési panaszokat, fejfájást okozhat.

Lassan-lassan nálunk is kaphatóak különböző természetkímélő gazdálkodásból származó alapanyagokból, társadalomkímélő (azaz nem a munkásnyúzó, gyermekekkel dolgoztató) módon készített, ideális esetben méltányos kereskedelem révén forgalmazott ruhák. A Marks&Spencer például már Magyarországon is forgalmazza az ökológiai és társadalmi megfontolásokat ötvöző fair trade védjegyes ruháit. Egyre több helyen találni Öko-Tex védjeggyel ellátott ruházati cikkeket; ez a védjegy azt szavatolja, hogy a textilt környezetkímélő módon állították elő, és nem tartalmaz egészségre veszélyes anyagot (a szabványt követő cégek és márkák listáját lásd a www.oekotex.com weboldalon).

Túrafelszerelés

Először is nézzünk szét a kisebb magyar gyártóknál - így a hátizsákokat és ruházatot gyártó Alto és a lábbelik készítésében jeleskedő Mauna kínálatában! Mind a két cég kiváló minőségű cikkeket gyárt itthon, kis léptékben, hazai munkahelyeket fenntartva.

Fotó: Ballai Vince [origo]

Gázpalackokból keressük az újratölthető változatot, minden másból a jó minőségűt, a többször használhatót! Az újratölthető, saválló palackok és bögrék jó szolgálatot tehetnek a mindennapokban is: nem kell eldobható papír és műanyag poharakat, palackokat használnunk. Sátor és egyéb kempingfelszerelés tekintetében, ha nem ragaszkodunk az új felszereléshez, sok dolgot használtan is be lehet szerezni, akár a szakosodott túraboltokból, akár az internetes piacterekről (például: www.vatera.hu, www.teszvesz.hu, www.ebay.com).

Fényképezőgép

Egyre kevesebben használnak analóg fényképezőgépet - a tömeggyártás az analóg gépek után a digitális fényképezőgépek piacát is "demokratizálta". Igen ám, de az olcsóságnak ára van, amit sok esetben a távol-keleti gyártósorokon dolgozók fizetnek meg a rossz munkakörülményeik, a munkabiztonság hiánya, az alacsony munkabér vagy a ledolgozott munkaórák magas száma révén. Arra is többször volt már példa, hogy a munkaügyi ellenőrök "szakmai gyakorlat" címen dolgozó 18 év alattiakat találtak a nagy, fényképezőgépeket és más technikai eszközöket előállító kínai gyárakban.

Forrás: [origo]

A nagy-britanniai Ethical Consumer (EC) felmérése alapján mindegyik gyártó jelentős elmaradásokkal bír a munkavállalói jogok garantálásában, jóllehet egyre több márka hoz elő "környezetbarát" termékeket, ami főleg az energiahatékonyságban és az újrahasznosított anyagok felhasználásában jelentkezik. Az EC környezeti és munkaügyi szempontokat is figyelembe vevő értékelése alapján a Ricoh, a Canon és a Casio a legjobb márkák, míg a Kodak, a Samsung és a Panasonic a sor végén kullognak.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Horváth Gergő

 

 

 


0
Tovább
04
jún/2009

Húzza ki a mobiltelefon töltőjét! Ha bedugva hagyja, az áram 95%-a kárba megy

A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha a telefon nincs hozzá csatlakoztatva. Becslések szerint a töltő által elhasznált elektromosáram-mennyiség 95%-a megy kárba, ha a töltőt állandóan bedugva tartjuk - olvasható a Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia 38%-át közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe (a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza).

Tovább csökkentheti fogyasztását és környezetterhelését, ha energiatakarékos égőket használ, kikapcsolja az elektromos készülékeket, és lekapcsolja a villanyt.




0
Tovább
02
jún/2009

Lélegzetelállító film a Földről - június 5-étől látható az Otthonunk (Home)

Fantasztikus képeket csodálhatunk meg a magasból a Föld tájairól, élővilágáról, természeti népeiről, miközben átrepülünk például a Kilimandzsáró, az afrikai szavannák, az Északi-sarkvidék és a Húsvét-sziget fölött. Idilli képek egy gyönyörű bolygóról. Aztán jön a kijózanodás: égő olajfáklyák, tömegnyomor, szeméthegyek - képek egy koszos, lestrapált Földről. Melyik a mi otthonunk?Forrás: HOME -  ELZEVIR FILMS / EUROPACORP



Ötvennégy ország százhúsz helyszínén, másfél évig készült Luc Besson és Yann-Arthus Betrand közös filmje, a Home (Otthonunk), amelyet június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon a díjmentes internetes premier mellett egyszerre mutatnak be a világ több mint félszáz ország tévécsatornáin és filmszínházaiban. Magyarországon a TV2-n és néhány hazai moziban nézhetjük meg először.

 

 

 

Részletek a filmből. További tizenegy lenyűgöző helyszín a filmből itt látható

A Home premierje azonban több, mint egyszerűen egy új film bemutatása: igazi közösségi élmény lehet az emberek számára. Itthon a Millenáris Parkban lesz a nagy megmozdulás, és a bolygó több millió lakójával közösen megélt élmény az alkotók szerint is lehetőség arra, hogy figyelmünket a Föld jövője felé irányítsuk.

A Randevú a Földdel című program 19 órától 22 óráig tart a Millenárison. A film vetítése előtt több program lesz, és egy interjút is vetítenek Luc Bessonnal. A rendezvényt a Magyar Telekom és ajánlati márkái, a T-mobile és a T-home támogatják. A Millenáris is hirdet egy kisebb akciót a vetítéshez kapcsolódóan: "Ha virággal érkezel 17:00-19:00 óra között, ingyen játszhatsz a Zöld Pont kiállításon a Millenáris B csarnokában."

További információ a rendezvényről és a filmről a Fenntartható Fejlövés honlapon.

Ajánlat:

A film hivatalos honlapja

Környezetvédelmi Világnap


Forrás: HOME -  ELZEVIR FILMS / EUROPACORP

Forrás: HOME -  ELZEVIR FILMS / EUROPACORP

Forrás: HOME -  ELZEVIR FILMS / EUROPACORP

Otthonunk (Home)    
 
Francia dokumentumfilm, 108 perc, 2009.
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
Rendező: Yann Arthus-Bertrand
Forgatókönyvíró: Isabelle Delannoy
Producer: Luc Besson, Denis Carot
Vágó: Yen Le Van


0
Tovább
01
jún/2009

Nyers uborka, gipsz és házi sündisznó - harc a csótányok ellen

A háziasszonyok rémálma, hogy egy napon csótányok bukkannak fel a lakásban. Amellett, hogy sokan irtóznak tőlük, a csótányok különféle fertőző megbetegedéseket terjeszthetnek. A fertőző anyagok (például hulladék, széklet, köpet, vizelet, romlott élelmiszerek stb.) elfogyasztása mellett ugyanis az ember közvetlen környezetében található élelmiszerek rendszeres látogatói. Mit tehetünk ellenük?



Számos csótányirtó szer van forgalomban, de ezek az egészségre is ártalmasak lehetnek - annak ellenére, hogy 2008 augusztusától 37 háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazása Magyarországon is tilos.

Alacsony csótányszám esetén kísérletezhetünk környezet- és egészségbarát módszerekkel is. Kiváló háziszer például a nyers uborka, amelyet karikákra kell szeletelni és esténként elhelyezni a csótányok által látogatott helyekre. Az uborkát evő csótányok elpusztulnak, és másnap összegyűjthetők. Ugyanilyen hatásos a liszt és a gipsz keveréke is, amely mellé vizet kell "kínálni". A keverék beleköt a rovarokba.

Forrás: AFP

Ehhez hasonló tippek olvashatók még a Jó tudni! oldalain, amelyek közül talán a legelegánsabb megoldás a következő: "Ha a csótányokat semmiképp nem tudjuk elűzni, kiirtani, nincs más hátra: szerezzünk egy sündisznót, avagy egy békát, és tartsuk a lakásban. Ezek az ügyes állatok néhány hét alatt kipusztítják őket."

Már megtelepedett rovarkolóniákkal szemben viszont ezek az intézkedések hatástalanok. Ott irtásra van szükség. Ennek legmodernebb megoldásairól is olvashat a Fogyasztók.hu cikkében.

A rovarok elszaporodásához víz, búvóhely és táplálék szükséges. Otthonunk tisztántartása, a gyakori szellőztetés, a falak repedéseinek és a vakolat hiányainak kijavítása, a csőáttörések körbeszigetelése jelentősen csökkenti a csótányfertőzés veszélyét. A csótányokkal már fertőzött helyen is a legjobb védekezés a szárazság és a tisztaság: az ételhulladékot, szemetet takarítsuk el, zárjuk be, hogy a rovarok ne jussanak táplálékhoz. Az éléskamra és a konyha minden kis rését alaposan tapasszuk be, hogy megnehezítsük a megtelepedésüket.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum