Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
ápr/2009

A műanyagok égetése súlyosan károsítja a környezetet és egészségünket. Mit tehetünk, ha a szomszéd műanyagot éget?

A műanyagok kőolajból készülnek, amelyekhez nagyon sokféle, az emberi egészségre általában káros adalékanyagot is kevernek. A műanyag háztartási hulladékok legnagyobb részét a zacskók és az eldobható palackok adják. Ezen anyagokat igen rövid ideig hasznosítjuk, majd szinte azonnal ki is dobjuk, pedig az előállításukhoz rengeteg energiát és nyersanyagot használnak fel, ráadásul a hasznosításuk sok esetben megoldott.

Amennyiben az adott műanyaghulladék újrahasznosítása mégsem megoldott, vagyis nem dobhatjuk a szelektív gyűjtőbe, úgy tegyük az otthoni kommunális hulladékaink közé. Ne is dobjuk el a természetben (az eldobott műanyagok lebomlása akár ezer évig is eltarthat). Semmiképp se égessük el! Mit tehetünk, ha a szomszéd műanyagot éget?



Amikor műanyagot égetünk - vagy égetnek a közelünkben -, olyan mérgező gázok szabadulnak fel, amelyek belélegzésével különböző mértékű egészségkárosodást szenvedhetünk (daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, légzési elégtelenség, máj- és vesekárosodás, tüdőgyulladás, vérsejtkárosodás stb.), nagyobb koncentrációban pedig akár a halál állapota is beállhat.

Forrás: Major Evarts Tracey

A PVC elégetésekor többek között foszgén is felszabadul, amelyet az első világháborúban mint harci gázt alkalmaztak (fotó: Major Evarts Tracey, Engineer Crops, U.S.A., 1918)

A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében tilos műanyagokat égetni; aki ezt megszegi, 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A rendelet alól csak néhány hulladékégető kapott felmentést, ezen művekben az égetés korszerű technológiával történik, a légkörbe az előírt határértéknél kevesebb szennyezőanyagot bocsátva. (Más kérdés, hogy az égetőknél kibocsátás szintje állandóan a határérték közelében mozog, azaz folyamatos a környezetterhelés, az egészségkárosító gázok kibocsátása. Olyan ez, mintha ugyan nem egy bűzös teherautó, hanem csak "egy kicsit füstölő" autó mögött haladnánk, viszont órákon át - a szerk.)

Amennyiben műanyagégetést észlelünk, hívjuk fel az illető figyelmét a lehetséges következményekre, ha ez nem elég, ne felejtsük el megemlíteni az esetleges bírság összegét sem. Kérhetjük a tűzoltóság (105), és a rendőrség segítségét is (107).

Ha az illető ezek után sem függeszti fel tevékenységét, forduljunk írásban a helyi önkormányzat jegyzőjéhez. Az illetékmentes bejelentés érdekében hivatkozzunk a 2004. évi XIX. Tv. 141-143. §-ára, amely szabályozza a közérdekű bejelentéseket.

Visszatérő esetekben a környezetvédelmi felügyelőség is eljárhat.

További információk a Levegő Munkacsoport Ne égesd el! című kiadványában.

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!

Ajánlat:

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

Összes szelektív cikkünk


0
Tovább
29
ápr/2009

Programajánló: Hulladékból Termék kiállítás és belvárosi kerékpáros szabadpiac

Három évvel ezelőtt indult el és már harminc hazai városban járt a Hulladékból Termék című kiállítás. A látványos tárlaton megtekinthető például PET-palackokból készített pulóver, kupakokból készített kerti pad és szőlőkaró, kartonbútorok, vagy a londoni metró italos alumíniumdobozokból gyártott szellőzőventillátora.



A szelektív hulladékgyűjtést interaktív módon mutatja be a kiállítás: a látogatók elhozhatják  magukkal szelektíven gyűjtött hulladékaikat (pl. PET-palackok, használt elemek), a helyszínen kidobhatják őket a megfelelő helyre, miközben kiderül, mi készül az adott eszközből a feldolgozás során. Ezen kívül folyamatosan vetítik azokat az ingyenes oktatófilmeket is, amelyek iskolák számára készültek.

A gumihulladékból esésvédő gumilapok készülnek. Ezekből egyre többet használnak futópályák, játszóterek burkolására (forrás: Hulladekboltermek.hu)

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fővédnökségével készült kiállítás egyik fő célja, hogy bemutassa a valóban környezetbarát termékeket, illetve meggyőzze a lakosságot arról, hogy nem hiába fordítanak időt a szelektív hulladékgyűjtésre.

Ha kíváncsi rá, hogyan zajlik az újrahasznosítás folyamata, miből mi lesz a termék és ezt hol érhetjük el, akkor látogasson el a kiállításra!

A következő helyszínek:

2009. május 5-19.
BUDAPEST - Budapesti Művelődési Központ - XI. kerület
1119 Budapest, Etele út 55.

2009. május 26 - június 12.
SZEGED - Szegedi Tudományegyetem - Tudományos és Információs Központ

2009. szeptember 16-30.
MOSONMAGYARÓVÁR - Flesch Károly Kulturális Központ

További információk, képek a kiállítás honlapján: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/

]

Hulladékpapírból készülnek egészségügyi papírjaink, mint például a zsebkendő, WC-papír vagy a konyhai papírtörlő. A csomagoláson fel van tüntetve, ha hulladékból készült (forrás: Hulladekboltermek.hu)

Ajánlat:

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

Mit dobhatunk a szelektív kék konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Papírgyűjtés otthon

Sorozatunk további szelektív cikkei

Hulladék Munkaszövetség (HuMusz): http://www.humusz.hu

Programajánló: Szabadonfutó - Kerékpiac a Kuplungban
Meguntad a biciklidet? Elkopott a gördeszkád? Kaptál egy új rollert? Nem kell már a babakocsi? Nem férnek el a matchboxok? Van egy feles futártáskád? Akkor gyere és add el! Belvárosi szabadpiac május 1-jén. Részletek a HuMusz honlapján


0
Tovább
28
ápr/2009

Vigye vissza a gyógyszertárba a hormontartalmú készítményeket is!

A háztartásokból és a gyárakból (főleg a gyógyszer- és vegyipari üzemekből) egyre több olyan anyag jut ki a szennyvízzel és a hulladékkal a környezetbe, amelyek megzavarják az élő szervezetek hormonháztartását (endocrine desrupting chemicals). A vizekben történő megjelenésük már igen csekély koncentrációban is veszélyt jelent az állatokra, és egyelőre nem lehet őket maradéktalanul kiszűrni az ivóvízből sem, ahová a vízkörforgás során visszakerülhetnek.

Ezek a vegyületek öröklődési, fejlődési rendellenességeket okozhatnak, gyengíthetik az immunrendszert, rákhoz vezethetnek. A legszembetűnőbb a nemi működést megzavaró hatás, ami az állatok között például hermafroditizmust és nemváltást okozhat, utóbbi következtében több fajnál is erősen a nőstények javára tolódik el az ivararány. Az ember esetében a sperma minőségének romlásáért, az egyre nagyobb arányú megtermékenyülési problémákért és egyes ráktípusok (főleg emlő- és hererák) előfordulásának növekedeséért okolják a hormonszennyezést - írja a Vízminőség.hu honlap.

Ha csak a háztartásokat nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy hormonzavaró anyagokat tartalmaznak a mosogató- és fertőtlenítő anyagok, így ezek környezetbarát termékekre való cseréjén emiatt is érdemes elgondolkodni. A természetbe viszonylag kis mennyiségben kikerülő fogamzásgátló tabletták is erős hormonzavaró hatással rendelkeznek. Ezért éljen azzal a lehetőséggel, hogy a fel nem használt fogamzásgátló tablettákat és egyéb hormontartalmú gyógyszereket nem a szemétbe dobja, hanem visszaviszi a gyógyszertárba, és ott adja le. Ez egyébként minden más gyógyszerre is igaz.




0
Tovább
27
ápr/2009

A mosódió olcsó, bőrbarát mosószer, amely nem károsítja a környezetet. Próbálja ki Ön is!

A mosódió a Dél-Indiában élő mosódiófa (Sapindus mucorossi) termése, amely a szappanfafélék családjába tartozik. A mosódió héja vízzel érintkezve habzani kezd, és kioldódik belőle a természetes szappan, az úgynevezett szaponin, amely jelentős mosóerővel rendelkező anyag. Zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. Nepálban például a legfinomabb selymet is mosódióval mossák.



A mosódió környezetbarát: nem tartalmaz foszfátokat, tenzideket és más olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és biológiailag teljesen lebomlik. Előállítása sem terheli a környezetet. A mosódió bőrbarát, hiszen 100%-ban természetes, növényi mosószer. Ezért ajánlott érzékeny bőrűeknek, bőrbetegségben (például ekcéma, pikkelysömör) szenvedőknek, illetve általában csecsemők és kisbabák ruháihoz.

Az [origo] munkatársai közül jelenleg tizenketten használnak mosódiót, és a tapasztalataik igen kedvezőek. A megkérdezett kollégák egyetértenek abban, hogy valóban jó és olcsó megoldás, egyedül a nagyon szennyezett ruhák esetében nem elegendő egymagában. Az is nagy dolog azonban, ha a mindennapi használatban lévő ruhákat ezzel, és nem mosószerekkel mossuk.

Forrás: [origo]

Tipp: Tegyen egy kis textilzsákba (a megrendelhető csomagok tartalmazzák) 4-6 félbevágott mosódióhéjat (nagyon kemény víz esetén nyolcat), kösse be, és tegye a mosódobba a ruhák közé! Illusztrációként a Zöldbolt.hu oldal felvételét közöljük, ahol további hasznos információkat találhat

A mosódiót a mosáson kívül sok más dologra is ajánlják: készíthető belőle sampon, folyékony szappan, mosogatószer, általános tisztító vagy akár növényvédőszer is - olvasható a www.mosodio.eu honlapon.

Mosódiót az interneten is rendelhetünk, a tapasztalat szerint így jóval olcsóbb, mintha bioboltban vennénk. Egy csomag általában fél kiló mosódióhéjat és egy textiltasakot tartalmaz, és 3000 forint körül kapható. Ez a mennyiség heti 3 mosással számolva fél évig is elegendő lehet.

A folttisztító sót erős szennyeződéseknél, illetve természetes fehérítőként ajánlják az indiai mosódió-héj mellé.

A környezetbarát mosáshoz ajánlott még a mosószappan és a mosószóda, amelyekről például az Ökoszolgálat honlapján olvashat információkat, illetve árulnak már környezetbarát mosószereket is.

Olvasónk véleménye

Mi még a függönyt is ezzel mossuk, és a selyemblúzokat is! Tehát egy anyagnak sem árt, mindegyiknél elértük a várt hatást. Fehér ruháknál szoktunk hozzátenni folttisztító sót, amit a mosódióval együtt szoktunk rendelni, de a szomszédom például szódabikarbónát használ. Ezek segítenek kiszedni a különböző foltokat.
 
Nem mondom, hogy tökéletes mosószer, mert azért volt már olyan folt, ami nem jött ki teljesen (ilyenkor azokat a ruhákat átmostuk a drágább mosószerrel), de nem irritálja az érzékeny bőrt, nem szennyezzük vele a környezetet, és még spórolunk is vele. Most őszintén, 2800 Ft-ért hol találok olyan mosószert, amivel fél évig mosok??? Mert a fél kiló mosódió, amit január elején kezdtünk el használni, még majdnem félig van. Édesanyám ekcémás a mosogatószerektől. Van egy útmutató, ahogy mosogatószert lehet belőle főzni, azóta semmi baja!
 
Igaz, nem olyan illatosak a ruhák, mert amikor kiveszem a mosógépből, olyan, mintha csak vízzel mostam volna, de öblítő használatával ez kiküszöbölhető, és az nem annyira káros, mint a mosópor.
 
40-90 fokon lehet mosni, mi 40 fokon mosunk, mert az energiatakarékosabb. 4-5 dióhéjat szoktunk beletenni a textilzsákba, amit a ruhák közé teszünk, majd mosás után azt is kiterítjük megszáradni, hogy még egyszer felhasználhassuk a diókat. Legelőször bioboltban vettem, de ott nagyon drága, interneten akár féláron is hozzá lehet jutni, ilyen például a mosodio.hu oldal és a mosodio.eu. Amit még kiemelnék, hogy a mosódiónak csak a héja a hasznos, a magja csak súly. Sok helyen ezzel együtt árulják.
 
Azért lenne jó, ha írnának erről cikket, mert nagyon kevesen tudnak róla, pedig rengeteg ember hálás lenne, ha felhívnánk a figyelmét egy ilyen bőr- és környezetkímélő valamint pénztárcabarát mosószerre. Én minden ismerősömnek ajánlom, de mindenkihez én se jutok el...
 
Kovács Péter

A mosódió használatról további véleményeket és praktikus tanácsokat olvashat például ezen a honlapon.



 


0
Tovább
26
ápr/2009

Daniel Goleman: Zöld út a jövőbe - könyvajánló

"Az anyagi jólétnek súlyos ára van. Mi, emberek, nem vagyunk tudatában annak, hogy az általunk vásárolt és naponta használt tárgyaink mibe is kerülnek bolygónk állapotában, egészségünkben, és azok munkájában kifejezve, akiknek az erőfeszítése árán kielégíthetjük szükségleteinket és kényelemben élhetünk. Folyamatosan vásárolunk, használunk és elhasználunk, elvesztegetünk, megtakarítunk; mindeközben minden egyes terméknek, árucikknek saját - előttünk jórészt rejtett - története, múltja és jövője van" - írja Daniel Goleman Zöld út a jövőbe című új könyvében, amely április 22-én, a Föld napján jelent meg Nyitott Könyvműhely gondozásában, a világpremierrel egy időben. Olvasson bele a könyvbe!



A szerző a környezettudatos gondolkodás pszichológiai és társadalmi rétegeit fejti fel előttünk a tőle megszokott humorral és éleslátással. Rávilágít, hogy közvetett módon miként hatunk a környezetre mindazzal, amit előállítunk vagy vásárolunk. Ki gondolná például, hogy a "gyógynövény-alapú" samponok olyan vegyi anyagok hozzáadásával készülnek, amelyek nem csak szennyezik a környezetet, de saját egészségünket is veszélyeztetik? Biopamut ruhákat hordunk, és közben fogalmunk sincs róla, hogy a gyárban, ahol készítik, a munkások annak a veszélynek teszik ki magukat, hogy a színezőfesték anyagától leukémiások lesznek. Vajon miért vagyunk mi, vásárlók, a teljes tudatlanság állapotában azon dolgok hatásaival kapcsolatban, amelyeket használunk vagy fogyasztunk? Goleman új gazdasági világrendet jövendöl, amelyben a vásárlók képesek együttesen nyomást gyakorolni az őket megtévesztő gyártókra és forgalmazókra.

Daniel Goleman több világhírű bestseller szerzője. Kétszer jelölték Pulitzer díjra, és elnyerte az Amerikai Pszichológiai Társaság életműdíját.

Részlet a könyvből (a Kiadó engedélyével)

1. fejezet: A termékek rejtett "ára"

Nemrég hirtelen ötlettől vezérelve megvettem egy játékautót: egy fényesre festett, sárga, fából készült versenyautót négy fekete lemezkerékkel, amelyben egy kis zöld labda jelenítette meg a vezető fejét. Mindössze 99 centbe került, az unokám pedig, bár még csak 18 hónapos, kedveli az ilyen apróságokat.

Rövid idővel később azt olvastam valahol, hogy az ólomfestékkel - főleg a sárgával és vörössel - kezelt tárgyak színe igen fényes és tartós, maga a festék pedig viszonylag kis költségű. Az olcsóbb játékoknál általában ezt használják. Majd a hírekből megtudtam, hogy mintegy 1200 játékot kivontak a forgalomból azok ólomtartalma miatt - többek közt annál az üzletláncnál is, ahol én vásároltam. Ma sem vagyok biztos abban, hogy a fényes, sárgára festett autó ezen betiltott játékok közé tartozott-e, abban azonban igen, hogy az unokám a vele való ismerkedés során minden bizonnyal a száját használta volna először. Hónapok múltak el azóta, és a játék még mindig az asztalomon hever - azt hiszem, sohasem fogom odaadni neki. Folytatás


0
Tovább
25
ápr/2009

Ne vegyen újat, javítassa meg! A Hulladék Munkaszövetség javítóműhely adatbázisa

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) egyre bővülő javítóműhely adatbázisa azért indult, mert "alapvető környezetvédelmi érdekünk, hogy a kezeink között megforduló eszközöket minél tovább használjuk, hogy mindent megjavíttassunk, amit meg lehet, hogy minél később váljanak hulladékká használati tárgyaink, eszközeink, gépeink - olvasható a honlapon.

A HuMusz felhívja a figyelmet arra, hogy támogatni kell a még élő és alkotó susztereket, szabókat, műszerészeket, a még üzemelő javítóműhelyeket, szervizeket. Foglalkoztatni kell őket, hogy kevesebb legyen a szemét! Csak olyan eszközöket szabad megvenni, amelyek könnyen és jól javíthatóak, és működő szervizek biztosítják, hogy valóban meg is lesznek javítva! A HuMuSz arra kér mindenkit, hogy gazdagítsa ezt az adatbázist, küldjön be működő szervizekről szóló adatokat. A honlap címe: http://javitomuhelyek.humusz.hu/

Tipp: Ne dobja ki, adja tovább! Az adományfogadó szervezetek listájának bővítéséhez az Ön segítségét is kérjük. További tippek az újrafelhasználáshoz: vásároljon újrahasznosított anyagokból készült termékeket, vásároljon bolhapiacon vagy second hand üzletekben (tőlünk nyugatra ez nem "ciki"), és akár Ön is szervezhet cserebere-börzét. Ne feledkezzen meg arról, hogy az újrahasznosítás első lépése a szelektív hulladékgyűjtés!




0
Tovább
24
ápr/2009

Üvegtisztítás környezetbarát módon: ecet és mikroszálas kendő

A tavaszi nagytakarítás egyik legfontosabb tennivalója az ablakmosás. Tegyünk a mosóvízbe kevés ecetet! Ez olcsóbb megoldás, mint az ablaktisztító szer megvásárlása, ráadásul a környezetünket és az egészségünket is óvjuk vele. Hogyan csináljuk ezt pontosan?



A kereskedelmi forgalomban kapható üvegtisztítók többsége szerves oldószert tartalmaz (például glikol-alkil-étert), amelynek rendszeres használata máj- és vesekárosító hatású lehet. Már egyszeri alkalmazásánál is érezhetjük, hogy irritálja a torkot, az orrot és a szemet. Vannak olyan termékek, amelyek metil-alkoholt tartalmaznak, amely szintén erős méreg. Az ablaktisztító szerekben általában ammónia is van, ami irritálja bőrt.

A párolgó szerves oldószerek elősegítik például a felszínközeli ózonképződést, amivel nemcsak az élőlényeket veszélyeztetik, de roncsoló hatással lehetnek például a gumira vagy az építőanyagokra.

Tipp: Mindenféle tisztítószer kiválasztásánál elsődleges alapelv, hogy a vízalapú szereket részesítsük előnyben a szervesoldószer-alapúakkal szemben!

Vannak teljesen hagyományos módszerek is, amelyek valamivel több munkát igényelnek ugyan, de környezet- és egészségbarát megoldások. Az ecetet melegvizes ablakmosás után alkalmazzuk, egy rész ecet, négy rész víz arányban. A híg ecetsavoldat a környezetre nézve semleges hatású.

Ha az ablakon található zsíros szennyeződésekkel gyűlik meg a bajunk, akkor sem a vegyszermennyiség növelése jelenti a megoldást: először szabaduljunk meg a zsíros foltoktól környezetbarát mosogatószerrel, majd ezt követően alkalmazzuk az ecetet.

Forrás: MTI

Ablaktisztító rongyként megteszi egy régi póló is, ezekkel azonban előfordul, hogy szöszölnek és növelik a takarításra fordított időt, esetleg több vegyszert is használunk emiatt. Ennek elkerülésére választhatjuk a mikroszálas törlőkendőt, ezekhez általában nem szükséges tisztítószer, csak be kell őket vizezni. Ha egy makacs szennyeződés miatt mégis tisztítószerrel együtt alkalmazzuk őket, akkor ne használjunk klórtartalmú anyagot, mivel ez károsítja a törlőkendő anyagát. Elsőre ugyan túl drágának gondolhatjuk a mikroszálas textileket - több ezer forintot is elkérhetnek értük - de hosszabb távon megéri ez a befektetés. Egy ilyen törlőkendő 5-6 évig használható, így kevesebb hulladékot képez, mint a gyakrabban cserélendő törlők, szivacsok.

Jurecska Laura, ELTE

Ajánlat:

Mire jó még az ecet?

Mérgek a lakásban

További környezetbarát takarítási tippek az Ökoszolgálat honlapján

Hétvégi programajánló: Jókat ehet-ihat bióból: Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Országos Biovásár Hortobágyon

 


0
Tovább
23
ápr/2009

Jókat ehet-ihat bióból: Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Országos Biovásár Hortobágyon

Jókat ehet és ihat egészséges kínálatból, a Hortobágyi Nemzeti Park bioélelmiszereiből kóstolgatva, ha részt vesz a hagyományos állatkihajtáson a Kilenclyukú híd mellett április 25-26-án.



Tipp: nézzen képeket a tegnapi Föld napja rendezvényekről!

A Hortobágyon 1992-ben kezdődött a biogazdálkodás néhány száz hektárnyi szántóterületen. Ma a hazai ökológiai gazdálkodás területének több mint egyharmada van itt. A legjellemzőbb nemzeti parki termékek a szürkemarhából, mangalicából, bivalyból, rackajuhból és halból készült bioélelmiszerek, tejtermékek, továbbá a pékáruk, a pálinka, a méz, a bor és a gyógynövények.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park

Április 25-26-án ezeket meg is kóstolhatják az országos biovásáron, amelyet a hagyományos tavaszi állatkihajtással együtt rendeznek meg. Mitől bio a bio, mire jó a génmegőrzés, milyen a környezetkímélő gazdálkodás? Ezekről is szó lesz, szaktanácsadással egybekötve. A részletes program itt látható.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy milyen állatokat őriz a csikós, a gulyás, a juhász, a kondás, akkor érdemes megnézni 25-én az állatok kihajtását a pusztára, és a tradicionális számadást a telelő jószágokról, a rovásfáravételt. Délután háromkor érkezik a Kilenclyukú hídon át a rackanyáj, a hatökrös szekér, a népies ötösfogat és társai, a híd lábánál pedig a tornyidombi szürkemarha gulya legel majd.
További program itt.

Mindkét napon térítésmentesen látogatható a Hortobágyi Nemzeti Park Látogató Központja, kedvezményesen a Pusztai Állatpark és a Hortobágyi Madárpark. Debrecenből kétóránként ingyenes buszjárat indul a rendezvényre

Ajánlat:

A Nemzeti Park egyéb programjai

Képek a tavalyi kihajtásról

Az első lépés a bio-konyhakert felé: nem mindegy, mit mi mellé ültetünk

További programok országszerte

www.itthon.hu

www.iranymagyarorszag.hu

www.utazzitthon.hu


0
Tovább
22
ápr/2009

Út a zöld energiához: új réteggel bővül a Google Earth

A Google Earth legújabb verziójában egy új réteget (layert) hoztak létre, amely hasznos szolgáltatást nyújthat a megújuló energiát előállító vállalatoknak, a döntéshozóknak, a környezet- és természetvédőknek és a nagyközönségnek is.



A The Path to Green Energy (Út a zöld energiához) nevű réteg egyelőre próbaverzióban készült el az Egyesült Államok 13 nyugati államára (ez mintegy 3,5 millió négyzetkilométernyi területet jelent, Magyarország területének körülbelül 37-szeresét). A réteg egy térképalapú adatbázis, amely a jelenleg szétszórt információk egy helyen való ábrázolásával segít megtalálni a természetvédelmi szempontból legoptimálisabb helyeket a nap- és szélfarmok létesítéséhez.

Verseny az alkalmas helyekért

Az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb energia-felhasználója. A rohamosan fogyatkozó kőolaj- és földgázkészletek, a nukleáris energiával kapcsolatos félelmek és az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt egyre több vállalat igyekszik növelni a megújuló energia arányát a felhasznált energiamennyiségben. Kalifornia államban például előírás a közszolgáltatási vállalatok számára, hogy 2010-re megújuló energiaforrásból biztosítsák villamosenergia-szükségletük 20%-át.

Ezért az energetikai cégek tülekednek a nap- és szélfarmoknak alkalmas helyekért. A megújulók tekintetében a legideálisabb területek a nyugati sivatagok, főként Délkelet-Kalifornia sivatagjai, ahol erős a napsugárzás és a szélerősség, sőt a geotermikus energia is hasznosítható.

A sivatag is élőhely

Egy sivatag távolról üresnek tűnhet: optimális helynek például több ezer naptükör telepítésére. A sivatagi ökoszisztéma azonban rendkívül törékeny, érzékenyen reagál a legkisebb emberi hatásokra is.

A sivatagoknak ezért egyre nagyobb részén tiltják meg az emberi beavatkozást. A környezetvédők is támogatói a megújuló energiának, a tiszta technológiának, de a természetvédőkkel együtt azt is fontosnak tartják, hogy ennek telepítése a lehető legkisebb környezeti kárral járjon, és ne veszélyeztesse az élővilágot.

Forrás: windaction.org

A nyugati sivatagok a szél és a nap szempontjából is ideálisak

Mindez egyre komolyabb konfliktusforrás. Ha például a napenergia hasznosításáról esik szó, az Egyesült Államokban a Mojave-sivatag az első számú "kedvenc". A Google Earth új rétegében ráközelítve a sivatag területére azonban szinte mindenütt védett, vagy a gazdasági hasznosítás számára korlátozott területeket látni (lásd az alábbi képen). Korábban több építkezés is felbőszítette a környezet- és természetvédőket, például 2008-ban, amikor távvezeték-hálózatot fektettek le a sivatagon keresztül, San Diego-tól a Salton-tóig (Dél-Kalifornia). A San Diego Gas and Electric nevű cég ragaszkodott a hálózat kiépítéséhez, hogy teljesíteni tudják az állam által előírt követelményeket. A környezetvédők szerint a cég valódi célja azonban az volt, hogy fosszilis üzemanyagot importáljanak Mexikóból.

Forrás: Google Earth

A Mojave-sivatag már "megtelt"

Segíthet az új réteg

Nincs garancia arra, hogy az ilyen összetűzéseket megelőzheti a Google Earth újítása, de BrightSource Energy (napenergia hasznosításával foglalkozó vállalat, amely több naperőművet is tervez a Mojave-sivatagban) szerint nagy segítségükre lesz az előzetes helyválasztásban.

A megújuló energia hasznosításához először is meg kell találni a technológiai szempontból alkalmas területet, ahol a legkedvezőbbek az adottságok (például a szélerősség, napsütéses órák száma stb.). Ezután hosszas folyamat veszi kezdetét, melynek során elvégzik a kötelező környezeti vizsgálatokat. Ha időben kiderül, hogy a kiválasztott területen eleve nem engedélyezett az építkezés, rengeteg tervezési idő, fáradtság és pénz takarítható meg.

A fejlesztők úgy gondolják, hogy az új réteg használatával részben megelőzhetőek az ipari-gazdasági körzetek érzékeny élőhelyek kárára történő terjeszkedése következtében kialakuló viták. Nem kell hosszas jogi csatákat vívni, amelyek során utólagosan megtilthatják az építkezést, akadályozhatják a munkálatokat, illetve nem kell óriási összegeket fordítani az esetleges kármentesítésre.

Az új réteg közelebbről

Az új Google Earth réteget és az ehhez szükséges térképeket két vezető amerikai természetvédelmi szervezet, a Natural Resources Defense Council (NRDC) és a National Audubon Society készítették el a Google.org GeoChallenge Grants támogatásával. Mindkét szervezetnek 25 000 dollár állt rendelkezésére, hogy összegyűjtsék a szükséges adatokat, és felépítsenek egy adatbázist, melyet végül térképeken ábrázoltak.

Tizennégy védett területtípust különböztettek meg, amelyeket három fő kategóriába soroltak. Az első kategóriában minden gazdasági tevékenység tiltott, ide tartoznak például a nemzeti parkok, nemzeti természetvédelmi területek, tanösvények. A második típusba az olyan területeket osztották, ahol korlátozott az emberi jelenlét a válságos környezeti állapot és az ott élő veszélyeztetett fajok miatt. A harmadik csoport pedig azokat a meglévő és tervezett állami parkokat és vadvédelmi területeket jelöli, ahol ugyan nem tiltott, de nem is ajánlott a gazdasági hasznosítás.

Forrás: Google Earth

Közelebbről nézve feltűnnek az egyes védett területek nevei is, melyekre rákattintva további fontos információk jelennek meg. A térképeken jól elkülönülnek azok a térségek, amelyeken nem ajánlott semmilyen emberi beavatkozás, azok az élőhelyek, amelyek zavartalansága rendkívül fontos az ottani élővilág fennmaradásában. A megmaradó területek közül megjelölték, melyek rendelkeznek egyedülálló tulajdonságokkal, amelyek különleges védelmet érdemelnek, hogy elkerülhető legyen a természeti kincsek kiaknázása, károsítása

A National Audubon Society főként madárvédelemmel foglalkozik, így a fontos madárvédelmi területek is bekerültek az adatbázisba. A nyugat jelképes madarának, az ürömfajdnak az elterjedését, védett élőhelyeit és fészkelőhelyeit (Wyoming államban) külön is feltüntették. Ezt azért tartották fontosnak, mert a szélturbinák telepítésével alkalmatlanná válik az adott élőhely az ürömfajdok számára. A röpképtelen fajdok ugyanis kerülik a magas képződményeket, fákat, így a turbinákat és a távvezetékek tornyait is, talán azért, mert a magasból támadó ragadozóktól tartanak. A szélfarmok tehát elűzhetik természetes élőhelyükről ezeket a madarakat.

Forrás: Google Earth

A madárvonulási útvonalakat is bejelölték

Tervezik a bővítést

A két vezető természetvédelmi szervezet tervezi a jelenlegi próbaverzió továbbfejlesztését, az adatbázis kibővítését, és szeretnék az egész ország területét lefedni. A cél például az, hogy további pontos térképek születhessenek a madarak és vadállomány elterjedéséről, vándorlási útvonalairól.

Ábrázolni fogják a legnagyobb szélerősséggel jellemzett, illetve a legintenzívebb napsugárzásban részesülő térségeket is. A Google Earth segítségével így megkereshető lesz nap- és szélfarmok optimális helye is, amelyről az is azonnal kiderülhet, hogy természetvédelmi kezelés alatt áll-e. Mindez természetesen előzetes tájékozódás, nem helyettesítheti a részletes környezettanulmányokat.

Dudás Nikolett

* * *

Programajánlatok a Föld napjára

Az [origo] Programajánló rovatának ajánlatai (ökoteregetés, világjáró fa, zöld könyvpavilon stb.)

A Föld Napja Alapítvány ajánlatai (programok Magyarországon és külföldön)

Kiállítás-ajánló

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zöld Iroda Kiállítást 2009. április 23-án Budapesten. A program célja a környezetbarát irodaépítészeti megoldások bemutatása, mind építéstechnikai, mind pedig üzemeltetési szempontból. A szervezők mindazoknak ajánlják a rendezvényt, akik szeretnének környezet- és emberbarát munkahelyet kialakítani, de nem tudják, hogyan lássanak hozzá. Részletek


0
Tovább
21
ápr/2009

Ismét indul a zöld futam Győrben - környezetbarát meghajtással üzemelő járművek versenye

2006 áprilisában a győri Széchenyi István Egyetem maroknyi hallgatója olyan közlekedési eszközök tervezésére és építésére hívta fel az ország valamennyi felsőoktatási intézményének hallgatóit, amelyek kizárólag alternatív, környezetbarát meghajtással üzemelnek. A különböző járművek teljesítményének összemérésére egy látványos versenyt szervezetek, amely a Széchenyi Futam nevet kapta.Forrás: szechenyifutam.hu



2006-ban még csak hét csapat állt rajthoz, köztük a méltán elhíresült krumplihajtású campingbicikli is, amely a zöldséget természetes elektrolitként használva nyert annyi energiát, hogy működni tudott - bár csak gazdája nélkül. Egy év múlva már megduplázódott az indulók száma, és külön versenykategóriákat (amatőr és profi) állítottak fel. A harmadik futam már műszaki szempontból is igen komoly volt, megjelentek például a fékrendszerből és a lengéscsillapítókból is energiát visszatermelő rendszerek, illetve a teljes egészében napelemmel hajtott jármű is.

Forrás: szechenyifutam.hu

Most jön a negyedik futam, immár nemzetközi versenyszabályzatok szerint: a néhány éve még csak jó poénnak tűnő kezdeményezés komoly, az innovációt látványosan bemutató rendezvénnyé alakult. Harmincöt csapat küldte el nevezését négy különböző kategóriában, azokon belül pedig több osztályban. Magyarországon először bemutatkozik az Elektro Go-kart verseny is.

Részletes program és rengeteg kép a korábbi futamokról a Széchenyi Futam honlapján. Maga a verseny április 25-én (szombaton) lesz Győrben.

Tipp: Bringázzon a Munkába! Az energiahasználatból fakadó szén-dioxid-kibocsátás 17%-a a közúti közlekedésből ered.

Programajánlatok a Föld napjára

Az [origo] Programajánló rovatának ajánlatai (ökoteregetés, világjáró fa, zöld könyvpavilon stb.)

A Föld Napja Alapítvány ajánlatai (programok Magyarországon és külföldön)

Kiállítás-ajánló

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zöld Iroda Kiállítást 2009. április 23-án Budapesten. A program célja a környezetbarát irodaépítészeti megoldások bemutatása, mind építéstechnikai, mind pedig üzemeltetési szempontból. A szervezők mindazoknak ajánlják a rendezvényt, akik szeretnének környezet- és emberbarát munkahelyet kialakítani, de nem tudják, hogyan lássanak hozzá. Részletek


0
Tovább
20
ápr/2009

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új termékeket kapunk. A legutóbbi felmérések alapján Magyarországon közel 6 millió lakos vehet részt a szelektív hulladékgyűjtésben. A legnagyobb arányban a műanyag hulladékot gyűjti szelektíven a lakosság. Fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk. Nézzük a sárga műanyaggyűjtő konténert!



A műanyag, sárga színű szelektív hulladékgyűjtő konténerbe kerülhetnek az ásványvizes és üdítős PET-palackok lapítva, tejfölös- és joghurtospoharak kitisztítva, műanyagzacskók (akár tejeszacskó is kitisztítva), PP és HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonok.

Amiket semmiképp se dobjunk bele: kazetta, CD-lemez, fogkefe, műanyag játékok, hungarocell, nejlonharisnya, papírcímke, üvegpalack, és minden egyéb műanyagnak ítélt hulladék, mert az újrahasznosításuk még nincs megoldva.
A mérgező vegyszerek (például növényvédő szerek) csomagolásai veszélyes hulladéknak számítanak, semmiképp se dobjuk a gyűjtő konténerbe!

FONTOS! Műanyagot tilos égetni! A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat az, aki ezt megteszi. Az égetés során mérgező anyagok jutnak a levegőbe, amelyek egészségkárosodást, nagy koncentrációban pedig akár azonnali halált is okozhatnak. Lásd még a Levegő Munkacsoport Ne égesd el! című kiadványában.

Tipp: Hulladékból Termék kiállítás 2009, április 25-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában (Bp. 1028 Templom u. 2-10.; minden nap 10-18 óráig)

Az italoskarton-dobozok gyűjtése településenként változik, egyes helyeken a papíros, míg máshol a műanyagos konténerbe gyűjtendő (ahol egyikbe sem, ott zsákos gyűjtés folyik). Erről a legtöbb esetben egy piktogram tájékoztat minket (részletesebben lásd korábbi cikkünkben: WC-papír lesz a tejesdobozból, ezt is gyűjtheti szelektíven!).

Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!


0
Tovább
19
ápr/2009

Az Ön ruháját is akarják! Kezdődik a gyűjtés az Ökoteregetésre a Critical Mass, a biciklis felvonulás napján

Több tízezer biciklist várnak a szervezők a vasárnapi Critical Mass biciklis felvonulásra. A menet délután háromkor a Tabánból indul, a végcél a Városliget, ahol fél hat körül lesz a hagyományos bringaemelés. Idén babakocsis felvonulás is lesz, a szervezők pedig azt kérik, hogy lámpát mindenki vigyen magával. Részletek és film a tavaly szeptemberi felvonulásról

Tipp: Bringázz a Munkába!

Egy másik program: idén ismét megszervezik az Ökoteregetést. A szervezők a Critical Mass napjától várják a megunt, nem hordott ruhákat a Gödörbe (Budapest, Erzsébet tér). A lehozott holmikért bónokat adnak, amelyekért a Föld napján, április 22-én válogathatunk cseredarabokat. Még szerdán is lehet vinni ruhákat, a cserebere 16 órakor kezdődik. A megmaradó ruhákat a családsegítő szolgálat segítségével juttatják el a hiányban szenvedőkhöz. Részletek itt

Tipp: Ne dobja ki, adja tovább!

Forrás: [origo]




0
Tovább
18
ápr/2009

Mit tennél a környezetedért? Óriás tűzfalakra is felkerülnek egy gyerekpályázat nyertes művei

A Gyerek ARC idei témája azt a jövőbeni világot járja körül, amelyben a jelenlegi iskolás gyerekek (6-14 éves korig) élni szeretnének, és amelyet felnőttként 2039-re meg is valósíthatnak. A pályázat kiírása egy különleges tartalmú levélhez köthető, melynek feladója a képzeletbeli Xenor bolygón élő Biox.Forrás: ARC



Biox útban van felénk, és reméli, hogy a Föld nevű bolygó vonzó természeti adottságokkal, kellemes klímával, gazdag növény- és állatvilágával, valamint szívélyes földlakókkal fogadja majd 30 év múlva. Merthogy a jelenlegi kép meglehetősen elszomorító. A gyerekek feladata, hogy megtervezzék, milyen lesz környezetük Biox megérkezésekor. Részletes információk a program honlapján.

Ehhez a pályázathoz csatlakozik a Magyar Telekom Gyerek ARC+ pályázata, amelynek keretében 3-5 fős alkotói csoportoktól a "Ti mit tennétek a környezetetekért?" témában várják a pályaműveket.  A pályázat különlegességét az adja, hogy a zsűri által hat legjobbnak és legötletesebbnek ítélt alkotásokat a cég egy-egy nagyvárosi tűzfalon óriásméretben is kivitelezteti.

Forrás: ARC

További információ az (1) 345-0452-es telefonszámon vagy e-mailben, a palyazz@arcmagazin.hu címen kérhető.

A pályaművek beadásának határideje - a Gyerek ARC és a Gyerek ARC+ pályázat esetében is - 2009. május 11.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.


0
Tovább
17
ápr/2009

Ne dobja ki, adja tovább! Az adományfogadó szervezetek listájának bővítéséhez az Ön segítségét is kérjük

Az újrafelhasználás (recycling) egyik módja, ha feleslegessé vált vagy megunt dolgait nem dobja ki, hanem olyan helyekre viszi, ahol azok új gazdára találhatnak. A Hulladék Munkaszövetség adatbázisában fővárosi adományfogadó szervezeteket találhat (a név és a cím mellett azt is, hogy milyen típusú adományokat várnak). Várjuk Olvasóink leveleit Budapesten kívüli adományfogadó helyekről, amelyekkel kibővíthetnénk ezt a listát a 365@origo.hu címre!

Figyelje az akciókat is, vagy használja az utcán néhány helyen már felbukkant ruhagyűjtő konténereket!

Tipp: Tavaszi állatmenhelysegítő vásár 2009. április 19-én! A Zöld Zebra Egyesület áprilisban újabb állatmenhelysegítő vásárt szervez. Olyan használati tárgyakat, eszközöket gyűjtenek be adományként, melyeket aztán - igazán kedvezményes áron - értékesíteni tudnak, a befolyt összegből pedig menhelyeket segítenek.

Az adományozás - szociális vonatkozásai mellett - környezetbarát: az újrahasznosítással egyrészt energiát takarítunk meg, másrészt csökkentjük a környezet terhelését, hiszen nem kell ismét elsődleges nyersanyagot felhasználni, a hulladék pedig nem kerül a lerakókra.

További tippek az újrafelhasználáshoz: vásároljon újrahasznosított anyagokból készült termékeket, vásároljon bolhapiacon vagy second hand üzletekben (tőlünk nyugatra ez nem "ciki"), és akár Ön is szervezhet cserebere-börzét. Ne feledkezzen meg arról, hogy az újrahasznosítás első lépése a szelektív hulladékgyűjtés!

 




0
Tovább
16
ápr/2009

Mit dobhatunk a szelektív kék konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Papírgyűjtés otthon

A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új termékeket kapunk. A legutóbbi felmérések alapján a lakosságnak már 52%-a gyűjti szelektíven a szemetét. Ezáltal a saját kukáját is jelentős mennyiségű szeméttől kíméli meg. Mindezek tudatában fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk. Nézzük a kék, papírgyűjtő konténert!Fotó: Tuba Zoltán [origo]



A papíros, kék színű szelektív hulladékgyűjtő konténerbe kerülhetnek az újságpapírok, kartondobozok összehajtva, csomagolópapírok, telefonkönyvek, irodai hulladékpapírok, szórólapok, hullámpapír, könyvek műanyag-, bőr- és műbőrkötés nélkül. Ügyeljünk rá, hogy ezek minden esetben tiszták legyenek!

Amit semmiképp ne dobjunk bele: használt egészségügyi papírok (zsebkendő, toalettpapír, pelenka stb.), indigó, faxpapír (hőérzékeny papírokat, így például a MÁV-jegyet se), szennyezett papírok (pl. zsírosak, koszosak), műanyag füzetborító, ragasztószalagok, fóliázott papírok.

Ha a papírt otthon műanyagzacskóba gyűjtjük, akkor a zacskóból ürítsük ki a papírokat a megfelelő helyre, majd ha a zacskót már nem kívánjuk használni tovább, a sárga színű műanyagtárolóban helyezzük el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Tipp: Hulladékból Termék kiállítás 2009, április 25-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában (Bp. 1028 Templom u. 2-10.; minden nap 10-18 óráig); április 18-án Családi nap!

Az italoskarton-dobozok gyűjtése településenként változik, egyes helyeken a papíros, míg máshol a műanyagos konténerbe gyűjtendő (ahol egyikbe sem, ott zsákos gyűjtés folyik). Erről a legtöbb esetben egy piktogram tájékoztat minket (részletesebben lásd korábbi cikkünkben: WC-papír lesz a tejesdobozból, ezt is gyűjtheti szelektíven!).

Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!


0
Tovább
15
ápr/2009

Bringázzon a munkába, május 8-ig legalább nyolc alkalommal!

A Magyar Kerékpárosklub és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium idén tavasszal is meghirdette a Bringázz a Munkába! akciót. Regisztrálni a kampány saját honlapján lehet, és itt kell vezetni a személyes közlekedési naplót is.



Aki április 6. (hétfő) és május 8. (péntek) között teljesíti a legalább nyolc napi - saját maga által igazolt - bringázást a munkába, nyereménysorsoláson vesz részt. Idén Bringázz az Egyetemre! kampány is indul, így főiskolai és egyetemi csapatok is regisztrálhatnak. A szervezők keresik azt a céget is, ahol legnagyobb arányban bringáznak az alkalmazottak.

A szervezők szerint a kampány célja, hogy Ön is megtapasztalja, mennyire egyszerű és természetes kerékpárral érkezni a munkába. A valóságban nem ennyire rózsás a helyzet: még mindig kevés a kerékpárút és sok a biciklilopás, ezért ha eddig nem járt munkába kerékpárral, körültekintően döntsön arról, csökkenti-e a településének környezetszennyezését ezen a módon is.

Forrás: [origo]

Tény, hogy a kerékpározásnak rengeteg előnye van, például:

  •  Budapesten a belvárosban a gépkocsik átlagos sebessége 13-15 km/h, ami kényelmes tekeréssel lehagyható;
  •  költségkímélő; a kampány honlapján kiszámolhatja, mennyibe kerül mindennel együtt autója üzemeltetése;
  •  környezettudatos; egy átlagos gépkocsi teljes életciklusa (gyártás, használat, hulladékkezelés) alatt 2874 millió köbméter szennyezett levegővel és 28 tonna szeméttel terheli környezetünket;

A kampány honlapján további információk olvashatók erről is, csupán egy megjegyzést fűzünk még a témához: a kerékpározás nem egészséges a legnagyobb benzingőzben, ezért zsúfolt belvárosokban nem feltétlenül ajánljuk.


0
Tovább
14
ápr/2009

Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A klór, illetve a klórvegyületek irritálják a bőrt, a szemet, a nyálkahártyákat, sőt kapcsolatba hozhatók születési rendellenességek és daganatok kialakulásával is. A tisztító- és mosogatószerekből a klór a levegőbe távozhat - amikor például kinyitja a mosogatógép ajtaját, akkor a felszálló gőz tele van klórral (ha klórtartalmú szert használ). Az egészségügyi hatásokon túl a klór hosszú ideig stabil marad a levegőben, és a felsőlégkörbe jutva ózonpusztító hatást fejt ki: egyetlen klóratom több tízezer ózonmolekula lebontásában vehet részt.



Mindezek miatt kerülje a klórtartalmú termékek, például a hipó használatát. Mosogatáshoz, tisztításhoz használhat környezetbarát mosogató- és tisztítószereket (amelyek között már mosogatógép-tabletták is vannak), mosószódát vagy szódabikarbónát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezen kívül próbáljuk kerülni vagy minimálisra csökkenteni a klórtartalmú fehérítők, klórozott fertőtlenítőszerek, penészeltávolítók és WC-tisztítók használatát is. Fertőtlenítőszerként használhatunk például ecetet, amely a háztartásokban alkalmazott, higított formában a környezetre nem ártalmas (részletesen lásd korábbi cikkünkben). A klórtartalmú légtisztítószerek használata az egészségre különösen káros, és a probléma forrását amúgy sem szünteti meg - helyette inkább szellőztessünk.

A mosogatógépről nem állíthatjuk, hogy környezetbarát. Sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás és sok vegyszert is igényel. Ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg - olvasható az Ökoszolgálat honlapján, ahol rengeteg értékes tanácsot kaphat a környezetbarát tisztításhoz.




0
Tovább
13
ápr/2009

Évi 2000 liter víz fogmosásra - egy víztakarékossági tipp a locsolás napján

Ha folyóvíznél mosunk fogat, akkor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján olvasható információ szerint napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. Ha nem, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz, a fogmosópoharas megoldás még kevesebbet igényel (szerkesztőségünk is végzett méréseket, és ha a literek egyénenként változnak is, az arány nagyjából jó).

Maradjunk a fenti adatok mellett: a 6 liternyi különbség éves szinten körülbelül 2190 liter víznek felel meg (szökőévben egy kicsit több). Éves többletkiadásban ez jelenleg 475 forintot jelent, így lehetséges, hogy a legtöbb ember számára nem elég erős motiváló tényező.

Próbáljon azonban maga elé képzelni 20 darab egyhektós hordót egy borospincében: ennyi értékes ivóvizet folyat el feleslegesen, ha folyóvíznél mos fogat. Ha pedig figyelembe vesszük a feleslegesen elfolyatott fürdővizet, a WC-öblítések vizét, esetleg a folyóvíznél folyó borotválkozást (linkek a sorozat elemeire), úgy már jóval nagyobb összegek jönnek ki. Míg például egy átlagos fürdés 300 liter vizet igényel, addig egy zuhanyzás akár 40 liter vízből is megoldható: a különbség itt éves szinten már 94 900 liter, illetve 20 593 forint (napi egy zuhanyzással számolva). Egy köbméter ivóvíz díja egyébként a 2004-es 143 forintról 2009-re 216 forintra emelkedett.

Tény, hogy a legtöbb háztartásban pazarló módon használunk egy olyan környezeti elemet, amelynek drága az előállítása, és amely nálunk is egyre fogy: Magyarország egyes részein - különösen a karsztos területeken - érezhetően csökken az édesvíz mennyisége az elmúlt években, főképpen az éghajlati változások miatt.




0
Tovább
11
ápr/2009

Éled a természet - néhány egyszerű tipp, hogyan segíthetjük a madarakat, hüllőket, sünöket, méheket

A tél végén, a madáretetési időszak befejeztével új lehetőségek nyílnak a körülöttünk élő állatok megfigyelésére, segítésére. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összeállításában olyan ötleteket olvashatunk, amelyekkel megkönnyíthetjük a madarak számára a költési időszakot, és más állatokon is segíthetünk.Forrás: [origo]



Tavasszal a madarakért

A madarak segítése, védelme érdekében az alábbiakat tudjuk tenni:

  • az itatás folytatása vagy elkezdése például 30-40 cm átmérőjű, nem több, mint 10 cm mély műanyag virágalátét itatóval, mert ebben a madarak fürdeni is tudnak;
  • egész évben folyamatosan lehet mesterséges odúkat kihelyezni, ám mivel az odúlakó énekesmadarak első költése már elkezdődött (a fészkek többsége készülőben van vagy elkészült), a most kirakott odúkat a madarak legkorábban a másodköltéssel (május-júniusban) tudják elfoglalni;
  • a bokrok levélbe borulása után lehetőleg ne, vagy csak nagyon óvatosan, a vágás által érintett szakaszokat átnézve nyírjuk a bokrokat, mert növényalakító tevékenységünknek könnyen áldozatul eshetnek tojásos vagy fiókás fészkek (pl. feketerigó, zöldike, barátposzáta);
  • ne égessünk tarlót, gyepet, nádast, mert ez a talajon költő madarak fészekaljai mellett elpusztítja a terület alsóbbrendű és gerinces állatvilágát!

Jön a többi állat is

A téli álmot nem alvó madarak mellett március-áprilisban szinte teljes létszámban megjelennek a hibernációból feléledő ízeltlábúak, puhatestűek, kétéltűek és hüllők a kertekben, parkokban, óvoda- és iskolaudvarokban, erkélyeken, panel és irodaház előkertekben. Az MME Madárbarát kert programja (www.mme.hu) részletes ajánlásokat, ötleteket tartalmaz e fajok védelmével kapcsolatban is:

  • ültessünk egynyári lágyszárú virágokat a kertbe, balkonládába, ezek nemcsak kiváló táplálkozóhelyei a különböző lepkéknek, méheknek, de a szemet is gyönyörködtetik;

Forrás: [origo]

  • készítsünk darázsgarázst, és helyezzük ki a virágos növények közelébe a magányos méhek és darazsak "költésének" segítése érdekében;
  • helyezünk ki lepkeetetőt, béka- és süngarázst (ezek a garázsok a bolt.mme.hu oldalon megtekinthetők és beszerezhetők);
  • ha tudunk, készítsünk sziklakertet, kis kő- vagy farakást, ami remek gyíkvár;
  • az első fűnyírás alkalmával a bokrok között, a kert eldugottabb sarkában hagyjunk meg nyíratlan fűfoltokat, mert ezek párásabb mikroklímája sok ízeltlábúnak, házas csigának és békának nyújt menedéket.

Ne felejtsük el, hogy a lepkék, csigák, és különösen a békák jelenléte nem csak önmagáért, az állatok szépségéért, megfigyelési élményükért fontos, hanem azért is, mert jelzik, hogy a kert, a környezetünk egészséges, olyan hely, ahol emberként élni, gyereket nevelni is jobb, mint olyan helyen, ahol már az állatok sem tudnak megélni.

További információk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél.

Ajánlat: gólyák élőben

Ajánlat: húsvéti programok

Tipp: csatlakozzunk a madárbarát kert programhoz!

Tipp: madársziluettel óvjuk a madarakat attól, hogy nekirepüljenek az üvegnek!

Tipp: nyuszisimogató minden állatkertben lesz

Varjúmentes kukorica

Itt a tavasz, pattannak a rügyek, zsendül a vetés, hamarosan vetik a kukoricát is. Kis odafigyeléssel, az agrotechnológiai fegyelem betartásával sokat tehetünk a termés sikeréért. Különösen azoknak a gazdáknak a figyelmét szeretné felhívni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) néhány praktikus fogásra, akiknek a vetési varjú időnként bosszúságot okoz.

A vetésivarjú-telepeken már javában zajlik a költés. Ilyenkor egyrészt megnövekszik a madarak tápanyagigénye, másrészt a fészektelep közvetlen környékén keresik táplálékukat. Ezért vetési varjú telep közelében lehetőleg ne vessünk kukoricát! Ha mégis ezt tesszük, a lehető legkorábban vessünk (április 15. körül) és ügyeljünk a kellő vetésmélységre! A varjak csak a sekély vetésű, nem megfelelően takart szemeket szedik fel. Vadriasztószerrel csávázott vetőmag használatával fokozhatjuk a védekezést.

A kukorica az úgynevezett "szög" fenológiai fázisban a legérzékenyebb a kártételre. A kezdetben tápanyagdús szem azonban, ha kellő mélységből indul csírázásnak, mire a csíranövény áttöri a talajfelszínt, már nem tartalmaz annyi tápanyagot, amiért érdemes lenne a madárnak megdolgoznia. A mélyebben gyökerező zsenge növénykét a talajlakó rovarlárvák után kutató varjak nem tudják kidönteni. A kétleveles stádiumot elért kukorica pedig már egyáltalán nem érdekli a fekete madarakat. Ellenkezőleg: rovarkártevők és kis rágcsálók pusztításával biológiai úton segít a gazdának a növényvédelemben.

Forrás: MME, Lóki CsabaAz érzékeny időszakban elterelő etetéssel - rostaalja, ocsú szétterítésével a fészektelep környékén -, illetve a táblánál történő riasztással védekezhetünk még. A vizuális és hanggal történő riasztási módokat ajánlott térben és időben variálni és egymással kombináltan alkalmazni, mert különben hamar megszokják a varjak, és hatástalan marad.

Ha minden próbálkozásunk kudarcba fullad, a területileg illetékes természetvédelmi hatóság segítségét kérhetjük. A vetési varjú ugyanis védett madár. Az MME az év egyik madarának választotta és egyik LIFE Nature programja is foglalkozik vele, mivel telepei otthont adnak más védett madaraknak is. A varjak esetleges kártétele esetén szintén a hatóságot kell értesíteni, mivel a kártérítési eljáráshoz szükséges a helyszíni szemle. Ne felejtsük el azonban, hogy a legjobb védekezés a megelőzés!

További információk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél.


0
Tovább
10
ápr/2009

Közelebb a természethez és a népszokásokhoz - válogatás húsvéti programokból

Húsvéti összeállításunkban néhány olyan helyet ajánlunk, ahol húsvéti népszokásokkal ismerkedhetnek, közelebb kerülhetnek a természethez, kirándulhatnak, kerékpározhatnak.



Jósvafői húsvét

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Jósvafői húsvét várja április 11-13. között az Észak-Magyarországra utazókat.

Forrás: [origo]

A jellegzetes hangulatú Jósvafő az egykori Gömör-Tornai-karszton, védett természeti környezetben, sziklás hegyoldalak által körülzárt völgyben fekszik. A település természeti környezetével, kultúrtörténeti értékeivel és gasztronómiai sajátosságaival, valamint a karszt főbb élőhelyeivel, a hagyományos tájhasználattal és egy szőlőhegyi pinceházzal is megismerkedhetnek az idelátogatók. A barlanglátogatások mellett (www.anp.hu) érdemes felszíni túrákon is részt venni.

Szervezett kirándulások: jelentkezés Berecz Béla túravezetőnél (tel.: 30/3311-722). A körülbelül 1500 méter hosszú ófalui sétát kisgyermekes családoknak is ajánljuk. Részvételi díjak: 900 Ft/fő, diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft/fő, családi jegy: 2000 Ft (2 felnőtt + 2-3 gyerek esetén). További túrajavaslatok itt.

Remek lehetőséget kínál a környék kerékpárosoknak is. Ízelítőnek három kerékpártúra-útvonal itt olvasható. Kerékpárkölcsönzés a szomszéd faluban, Szögligeten, a Szalamandra-házban lehetséges; telefon: 06-30-63-11-520.

Jósvafő megközelíthető Budapestről autóbusszal, és vonattal is miskolci átszállással. A részletes húsvéti program Jósvafő honlapján található.

Forrás: Jósvafő

Húsvét Noszvajon

Húsvét hétfőn gazdag programot kínálnak Noszvajon, az Eger szomszédságában található településen. A palócföldön hagyományos ünnepi menü elkészítésével, kóstolójával várják a faluba látogatókat. A noszvaji tájház két kemencéjében sütik a diós-, mákos- és mazsolás kalácsot. A tájház udvarán helyi termelők borával kínálják a látogatókat, akiket közben népzenészek és néptáncosok szórakoztatnak. A kézművesek az árusítás mellett be is mutatják mesterségük fogásait. A gyerekeket tojásfestéssel várják. Részletes program itt.

Rügyfakasztó Vasárnap, Vízbevető Hétfő Ópusztaszeren

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Jézus feltámadásának ünnepén kétnapos rendezvénnyel várja a vendégeket. Lesz locsolóvers-faragás, hímestojás-fényezés és igazi locsolkodás szekérrel, lovakkal és a Beste zenekar muzsikájával. Lesz még kemencében sütés-főzés, báránylegeltetés, legénykéknek kakassütés, leánykáknak szoknyapörgetés. A részletes program itt látható.

Ibolya nap Gödöllőn

Erzsébet királyné kedvenc virágának jegyében Ibolya napot tartanak Gödöllőn április 12-én a kastélyban. Egész nap programokkal várják a családokat. Lesz a gyerekeknek mesejáték, húsvéti kalandpark, nyuszisimogató, a felnőtteknek tavaszi virágvásár, kedvezményes kastélylátogatás, és lehet nagyot sétálni a virágba borult kastélykertben. További részletek a kastély honlapján.

További húsvéti ajánlatok Programajánló és Utazás rovatainkból.

További programok országszerte

Húsvét Hollókőn: www.holloko.hu

Húsvét a Szentendrei Skanzenben: www.skanzen.hu

www.itthon.hu

www.iranymagyarorszag.hu

www.utazzitthon.hu


0
Tovább
09
ápr/2009

Egyetlen vászontáskával 850 nylonzsacskót válthat ki

Szeretett nagybátyám mondta egyszer gyerekkoromban, érzékeltetni akarván a dolgok jelentősége közötti különbséget: az is egy probléma, hogy vigyünk-e nylonzacskót a boltba, és az is, hogyan tervezzünk meg egy atomerőművet. Egyszer azonban minden probléma fontossá válik.



A brit Tesco áruházlánc 146 magyarországi üzletében 2,5-3 millió vásárló fordul meg hetente. Ha mindegyikük esetében csak 5 darab műanyag bevásárlózacskóval számolunk, akkor is döbbenetes mennyiség jön ki, amelyet egy kisebb "műanyaghegyként" lehet elképzelni. Ha jól számoljuk, a heti 15 millió zacskó évente 780 milliót jelent, és ez csak a bevásárlóközpont-dinoszauruszok egyike (becsült adatok szerint körülbelül 1,8 milliárd műanyagszatyor kerül a szemétlerakókra vagy a szemétégetőkbe Magyarországon).

Forrás: AFP

Pedig nem is kell annyira az a nylonzacskó, még ha a magyar vásárlók egy jelentős része azt vallja is, hogy ingyenzacskóból soha nem elég. A Tesco például 5 forintos zacskódíjat vezetett be üzleteinek eddig körülbelül egyharmadában, aminek eredménye felülmúlta a várakozásokat: a zacskóhasználat 90%-kal csökkent - mondta a 2009-es Greenexpo kiállításon Hackl Mónika, az áruházlánc kommunikációs vezetője az [origo]-nak. 29 forintért egy nagyméretű zacskót is kínálnak, amely a pénztáraknál kérhető. A zacskó neve Örökzöld, mert Hackl szerint "környezetbarát, lebomló anyagból készül, és a következő vásárláskor a pénztárban vagy a vevőszolgálatnál visszacserélhető - akkor is, ha kiszakadt, leszakadt a füle stb". A leadott szatyrokból újra ugyanilyen szatyrok készülnek, az áruház szelektíven gyűjtött saját hulladékával együtt dolgozzák fel őket.

Ez nagyon szép, de nem is biztos, hogy az ilyen szatyrok lebomlanak, és valahol azért mégis fura, hogy egy műanyagból készült bevásárlótáska megkaphatja a környezetbarát minősítést (a témáról bővebben Kalas György írásában olvashat, amelyből az első keretes írásban egy részletet közlünk).

Hiába lebomló

Ausztriában csomagolóanyag nem is kaphat "környezetbarát" minősítést. ... Ennek oka az a felismerés, hogy a lebomló műanyagszatyor - mivel nem csökkenti a hulladék mennyiségét - a megelőzésre alkalmatlan. Nem jelent környezetbarát alternatívát sem, hiszen azt sugallja a fogyasztónak, hogy nyugodtan kidobható, úgyis lebomlik. Na ja, vagy igen, vagy nem. Elméletileg ugyan komposztálható, de lebomlását a házi komposztálónak nincs ideje kivárni. Nem foglalkoznak vele a komposztáló nagyüzemek sem. Mivel a "bio-t" nem tudják kiválogatni, inkább minden zacskót kiválogatnak a szerves anyagok közül. (Forrás: Hulladék Munkaszövetség)



Tipp: ha mégis beleszalad egy zacskós vásárlásba, dobja a zacskókat a sárga színű szelektív hulladékgyűjtő kukába!

Tipp: kétéves élettartama alatt egyetlen vászontáska körülbelül 850 eldobó reklámszatyrot "válthat ki".

A Tesco azért tényleg próbálkozik: idén januárban 35 áruházban elindították a műanyagpalackok és fémdobozok visszaváltását is. A műanyagpalackok minden formáját és méretét visszaváltják, kupak nélkül is, palackonként 1 forintért (csak azt kérik, hogy legyen laposra taposva); a fémpalackokért 2 forintot adnak. A visszaváltás az üvegvisszaváltókban történik. Január vége óta több százezer palackot gyűjtöttek be, és azt tervezik, hogy év végéig valamennyi áruházukban bevezetik ezt a rendszert. Hackl Mónika elmondta: ezeket a kezdeményezéseket példaként szeretnék a többi áruházlánc elé állítani. Szerkesztőségünk levélben és telefonon is megkereste a CORA és Auchan áruházakat a nylonzacskók és a PET-palackok ügyében, de utóbbitól egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre. Előbbinél elmondták, hogy Magyarországon először a CORA vezette be az eldobható PET-palackok áruházi visszavételét. A palackokat 5 darabonként veszik vissza; a helyben zsugorított palackokat 2 Ft-ért, az otthon zsugorított palackokat 3 Ft-ért. A rendszert a Cora kísérleti jelleggel egyelőre két áruházában, Budakalászon és Törökbálinton vezette be.

Szeretett nagybátyám példájára visszatérve: mára a nylonzacskó-kérdés is komoly problémává nőtte ki magát, vegyük komolyan. Vigyünk zacskót a boltba, hogy ne kelljen onnan hoznunk, de még jobb, ha kosarat, vászonszatyrot viszünk; utóbbiból egészen környezettudatos megoldást is választhatunk, a HuMuSz komposztos vászonszatyra formájában, sőt akár otthon is készíthetünk ilyet (lásd olvasónk tippjét).

Olvasónk ajánlotta

Valamikor réges-régen a nagymamám saját maga varrta a bevásárlószatyrokat olyan ruhák anyagaiból, amiket már nem használtunk. Több ruhából is kivágott nagyobb, négyzet vagy téglalap alakú foltokat, ezeket összevarrta, és kész is volt a színes, egyedi, érdekes szatyor, ami éveket kibírt. Ezt a megoldást szerintem lehetne alkalmazni ma is, és egy ilyen szatyor többet is kibír, mint nylon társai, másrészt ha koszos lesz, könnyedén ki lehet mosni. Ha zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk, ne tegyük bele nylonzacskókba, hanem egy direkt erre a célra készített textilszatyorba. A szemetet sem csak nylon-szemeteszsákba lehet gyűjteni, hanem papírszatyrokba is, amiket például ruhavásárlások során kapunk. Bekker Anita

Várjuk olvasóink leveleit, környezettudatos tippjeit a 365@origo.hu címre.

A sorozat további elemeit itt nézheti meg.



Forrás: AFP

Simon Tamás


0
Tovább
08
ápr/2009

Vásároljon újrahasznosított anyagokból készült termékeket! Hogyan találhat ilyeneket?

Az újrafelhasználás (recycling) egyik módja, ha újrahasznosított anyagokból készült termékeket vásárol. Az újrahasznosítással egyrészt energiát takarítunk meg, másrészt csökkentjük a környezet terhelését, hiszen nem kell ismét elsődleges nyersanyagot felhasználni, a szelektíven gyűjtött hulladék pedig nem kerül a lerakókra.



Az újrahasznosítás első lépése tehát a szelektív hulladékgyűjtés! A PET-palackokból készülhet új PET-palack, de akit ez nem hoz lázba, azt vigasztalhatja, hogy készülhetnek belőle például műanyag háztartási eszközök, polárpulóverek és DVD-tokok is. Az újságpapírból készülhet hullámkarton, kartondoboz, papírtörlő, vécépapír. A fehér üvegből befőttesüveg, ásványvizes, üdítős és szeszesitalos üvegpalack, az italos kartondobozokból hullámkarton, kartondobozok, bútorlapok. Az ÖKO-Pannon Kht. Honlapjáról pontosabban megtudhatjuk, mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal.

Forrás: eco.netHonnan ismerhetjük fel ezeket a termékeket? A legközvetlenebb lehetőség, hogy a Möbiusz-szalagot, az újrahasznosítás jelét keressük az árukon. Megkérdeztük a Kukabuvar.hu szerkesztőségétől, létezik-e magyar információs oldal arról, hol lehet újrahasznosított anyagokból készült termékeket vásárolni (például a brit www.recycledproducts.org.uk mintájára), illetve milyen fontosabb termékeket lehet már itthon is megvásárolni ezen a területen.

A gyors és részletes válasz is megerősítette, hogy sajnos ilyen oldal még nincs, de valamennyi információt összeszedhetünk a http://hulladekboltermek.hu/ és a http://zoldbolt.hu/index.php honlapokon. Néhány közismert árucsoportra, például a Hulladék Munkaszövetség újrapapír füzeteire, vagy nylonzacskó helyett ajánlott, komposztból készült vászonszatyrára rövid keresés után könnyen rábukkanhatunk a neten, vagy megtalálhatjuk az Office Depot környezetbarát kínálatát.

A szemét gyarapítása helyett választhatja az adományfogadó szervezeteket is és a cserebörzéket, bolhapiacokat is.


0
Tovább
07
ápr/2009

Ne vegyünk húsvéti nyulat! Több állatkert már nem fogadja be a megunt állatokat

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén sem fogad be "megunt" húsvéti nyulakat. A korábbi években volt erre lehetőség. Az intézmény most is azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során (ez nemcsak egyéni belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is). Mi kell a nyúlnak?



Azoknak, akik felelősségük tudatában a nyúltartás mellett döntenek, szaktanácsokkal segít a Fővárosi Állat- és Növénykert. Azok számára pedig, akik felelős döntés alapján nem vásárolnak nyulat, a városligeti intézmény nyuszisimogatóval és jelképes örökbefogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a "nyuszi-élményből".

Az utolsó olyan években, amikor az Állatkert még befogadta a húsvéti nyuszikat, főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik kifejezetten azzal számoltak, hogy az ünnep után a nyulakat - és ezzel a felelősséget is - úgymond "lepasszolják" az Állatkertnek - olvasható az intézmény közleményében. Az állattartáshoz való ilyen hozzáállást nem kívánják bátorítani a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai.

A többi állatkertben még nem ennyire egyértelmű a helyzet. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark munkatársa az [origo]-nak elmondta: ők is arra biztatják az embereket, hogy ne vásároljanak húsvéti nyuszit, éppen ezért itt is lesz nyuszi- és báránysimogató. Néhány nyulat azonban szükség esetén befogadnak majd. Nagy Sándor Tibor, a Debreceni Állatkert ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta: a többi állatkerthez hasonlóan ők is arra biztatják az embereket, hogy ne vásároljanak húsvéti nyulat, inkább jöjjenek a nyuszisimogatóba. Ha valaki mégis kipróbálná az állattartás örömeit, de később úgy gondolja, hogy ezt mégsem kívánja folytatni, akkor ajándékként átveszik a nyulakat (évente 25-20 állat érkezik az állatkertbe). Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az élőállat vásárlása nagy felelősséggel jár, de a megunt állatoknak is jobb, ha nem eresztik őket szélnek az utcán, ezért az állatkert befogadja a nyulakat. A Győri Állatkert húsvét után két hétig fogad nyulakat, utána már nem.

Tipp: ha mégis ragaszkodik a nyúlhoz, de nem akarja megtartani, vásárlás előtt kérdezze meg az állatkereskedésben, visszaviheti-e majd az állatot (vannak erre példák). Végső esetben pedig még mindig ott a lehetőség, hogy falusi környezetbe vigyük az állatot, rokonokhoz, ismerősökhöz. A legjobb azonban valóban az, ha egyáltalán nem vásárolunk húsvéti nyulat.

Mi kell a nyúlnak?

A vásárlók körében a kicsi nyulak a népszerűek, ezért a törpenyúl fajták mellett gyakran árulnak egészen fiatal nyulakat. Fontos tudnivaló azonban, hogy a nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, annak - megfelelő tejjel történő - táplálását is biztosítania kell. A legjobb azonban, ha ilyen fiatal nyulakat nem vásárolunk meg, bármennyire is aranyosak.

Forrás: MTI

A nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradékát tehát ne is próbáljuk odaadni neki! Ugyanez vonatkozik a csokoládéra és hasonló nyalánkságokra! A legjobb, hogy ha a nyúl táplálékának alapját a boltokban kapható nyúltáp képezi (amely a fogak megfelelő kopását is elősegíti). Ezt naponta friss zölddel, sárgarépával, fehérrépával, retekkel egészíthetjük ki. Fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő mennyiségű rostra is szüksége van.

A nyúl vízigénye - ha nem csak tápot és szénát, hanem zöldségeket is kap - nem túl jelentős; ennek ellenére fontos, hogy mindig legyen előtte friss ivóvíz.

A nyúlfiak számára 20-30 °C, a felnőtt példányoknak 15-20 °C a megfelelő hőmérséklet. A nyulakat leggyakrabban dróthálós nyúlketrecben tartják, mert a lakásban megrághatja például a szabadon futó kábeleket, a tapétát és bútorok lábait is.


0
Tovább
06
ápr/2009

Ne húzza le a napi vízmennyiség harmadát a vécén! Régi tartályok esetén is van megoldás

A naponta elhasznált vízmennyiségnek átlagosan egyharmadát a vécéöblítések adják. Ez az egyik legrosszabb példa arra, hogy a legtöbb háztartásban pazarló módon használunk egy olyan környezeti elemet, amelynek drága az előállítása, és amely nálunk is egyre fogy: Magyarország egyes részein - különösen a karsztos területeken - érezhetően csökken az édesvíz mennyisége az elmúlt években, főképpen az éghajlati változások miatt.



A WC-ben elpazarolt mennyiség - ami egy négyfős családban átlagosan napi 150-200 liter -, továbbá a feleslegesen elfolyatott fürdő-, borotválkozó- és fogmosóvíz a pénztárcánkat is érinti. Egy köbméter ivóvíz díja a 2004-es 143 forintról 2009-re 216 forintra emelkedett.

Lehetőleg minél kevesebbszer öblítse le a WC-t! A WC-tartály ne folyasson. Használjon öblítés-stop funkcióval ellátott tartályt (ezek ma már általánosak, és 5-10 ezer forint kaphatók). Használjon kisebb térfogatú tartályt - az öblítéshez általában 3 liter víz is elegendő. A némileg drágább osztott nyomógombos tartályoknál ez a minimális érték; ha ilyen készüléke van, használja lehetőleg mindig a rövid öblítést.

Vannak persze ultramodern, nagyon környezetbarát (és méregdrága) tartályok is, de ha régi szerkezetet működtet, és csak minimális beruházásban gondolkodik, akkor keresse Varga Árpád kisiparos találmányát: a 2500 forintos alkatrész beépítése után csak addig folyik az öblítővíz, ameddig húzzuk a fogantyút.

Az összegyűjtött esővíz remekül használható WC-öblítésre, és itt nem feltétlenül a vödrözésre kell gondolkodnunk, hanem egy nagyobb beruházás esetén az esővíz általános belső felhasználására.


0
Tovább
05
ápr/2009

Mindennapi madárvédelem: csatlakozzon a madárbarát programhoz!

"Lehet-e élni madarak közelsége nélkül? Természetesen lehet, de sokan úgy gondoljuk, hogy velük együtt jobb. Szerencsre sok madárfaj követ bennünket még a nagyvárosok központjába is, egy kiskert pedig valóságos városi vadonná alakítható" - olvasható a Magyar Madártani Egyesület honlapján.Forrás: Getty Images

Akiben megvan a szándék a madarak védelmére, és az igény egy madárdalos lakó- és munkahelyi környezet iránt, annak segít az MME Madárbarát Kert programja. Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és kiskert tulajdonosokat a kártevők távoltartásában segítik a madarak. Legyen Ön is madárvédő! Csatlakozzon a programhoz!

Egy korábbi tippünk: hogyan kerülheti el, hogy a madarak a nagy üvegfelületnek ütközzenek?




0
Tovább
04
ápr/2009

Az első lépés a bio-konyhakert felé: nem mindegy, mit mi mellé ültetünk

A biokertészet egyik alapvető sajátossága, hogy nem a kártevőket bombázza rengeteg vegyszerrel, hanem a növények védekezőképességét erősíti a kártevők ellen - például csalánlével való permetezéssel, amitől a növény szemmel láthatóan élénkebb zöld és erősebb lesz. Az első lépéseket most kell megtennünk a növények erősítése érdekében: úgy tervezzük meg a konyhakertet, hogy az egymás mellé kerülő növények támogassák, védjék egymást.

Az úgynevezett társnövényekkel kapcsolatban az évszázadok során számos gyakorlati tapasztalat gyűlt össze. Néhány példa: a sárgarépa és a póréhagyma (de mindenféle hagyma) az egyik legjobb páros, mert kölcsönösen elűzik egymás kártevőit. További jó szomszédok a fejessaláta és a borsó, a paradicsom és fokhagyma, az uborka és karalábé.

Bátran hozzuk be a konyhakertbe a virágokat is! Az erős illatú levendulával például valóságos védőszegélyt készíthetünk számos kártevő ellen, a körömvirágot pedig a paradicsom közé érdemes elültetni: elűzi a levéltetveket. Részletes információkat minden biokertészeti könyvben találhatunk, de megnézhetünk listákat a jó (és rossz) növényszomszédokról például itt vagy itt.

A növénytársítások alkalmazásával a növényvédő vegyszerek használatát teljesen vissza lehet szorítani, vagy el lehet hagyni. Ne csak szomszéd ágyásokban gondolkodjunk, még jobb, ha egy ágyáson belül is váltogatjuk például a sárgarépát és a hagymát. Ez is megnehezíti a kártevőknek, hogy az adott növényre rátaláljanak. Végül még egy tipp a veteményezés előtt: vannak már biovetőmagok is.

Forrás: AFP


Ajánlat:

Online kertészeti tanácsadás

Tanácsok zöldségtermesztéshez

Kártevőriasztó növénytársítások




0
Tovább
03
ápr/2009

Évi több millió forintot kellene fizetni a Napnak - milyen beruházás ma a napelem?

Ha a Nap az energiaszolgáltatóhoz hasonlóan benyújtaná a számlát azért az energiáért, amit az Ön házának tetőfelületére sugároz, akkor évi több millió forintot kellene fizetnie - olvasható a Naplopó.hu honlapon.

A napenergia hasznosításának egyik lehetősége a napelemekkel történő áramtermelés (a másik a napkollektorok használata melegvíz előállítására, ezzel sorozatunk egy későbbi részében foglalkozunk). Többféle típusú napelemből választhatunk a piacon. Ezek általában különböző alapanyagokból készülnek, és méretben, hatásfokban, árban, élettartamban térnek el egymástól.



Az, hogy pontosan milyen napelemet válasszunk, egyrészt függ a felhasználás céljától, másrészt a pénztárcánktól is. Minél jobban ismerjük saját fogyasztási szokásainkat, annál könnyebb "testreszabni" a készülő napelemes rendszert. A Regionális Energia- és Anyagtakarékossági Központ számítása alapján nem bonyolult feladat háztartásunk energiaszükségletének meghatározása, így pontos számadatok tükrében dönthetünk a beruházásról.

Mindenképpen érdemes azonban egy szakember véleményét is meghallgatni, hiszen ő tudja eldönteni, hogy az energiaszükséglet mértéke, időbeli megoszlása, a ház földrajzi helyzete, tájolása, az évi napsugárzás mennyisége, a potenciális tetőfelületek helyzete és a hasonló adottságok alapján milyen típusú, kapacitású, működésű rendszer tudja legjobban kiszolgálni az igényeinket. Beszéljünk olyan fogyasztókkal, akik már használnak ilyen rendszert.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A növekvő energiaárak tükrében mindenképpen érdemes legalább elgondolkodni a napelemes rendszerre való beruházáson, még akkor is, ha elsőre nagynak tűnik a beruházás összege. Megfelelő tervezés és kivitelezés mellett ugyanis egy hosszú ideig önállóan működő, minimális karbantartást igénylő, ingyen energiát termelő rendszerre tehetünk szert, amely a bizonytalan energiaárak mellett mindenképpen meggondolandó lehetőség. Az állami támogatás mértéke tavaly 25-30% volt, az idei pályázatok várhatóan áprilisban jelennek meg.

A napelemes rendszerek megtérülési ideje nagyban függ a kiépített rendszer méretétől, kapacitásától és az energiaáraktól is. A nagyobb kapacitású rendszerek kiépítése jelenleg 20-30 év alatt térül meg, de az energiaárak növekedése miatt ez az időtartam folyamatosan csökken.

A modern napelemek a gyártásuk során felhasznált energiát 1,5-7 év alatt termelik meg. A korszerű napelem-modulok energiaátalakítási hatásfoka 15%, élettartamuk legalább 30 év. A minőségi napelemmodul-gyártók általában 10 év garanciával szállítanak, de lehet napelemmodulokat kapni 20 éves teljesítménygaranciával is - írja az Energia Klub.

A viszonylag lassú megtérülésen kívül a napelemek jelenlegi korlátai közé tartozik, hogy anyaguk hulladékként való elhelyezése környezetterhelést jelent majd, illetve a következő években-évtizedekben várhatóan hatékonyabb változataik jelennek meg.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub

Tipp: napelemek és napkollektorok élőben

2009. április 1-5. között rendezik meg a Construma nevű építőipari szakkiállítást, amely minden eddiginél nagyobb választékban vonultatja fel a környezetkímélő, energiatakarékos termékeket, eljárásokat.

Látogasson el a szakkiállításra, tájékozódjon, és kérjen referenciákat: olyan helyek elérhetőségét, ahol már használnak ilyen megoldásokat!

Szakmai napok: április 1-3.
Közönségnapok: április 4-5.




0
Tovább
02
ápr/2009

365 környezettudatos ötlet: házfalak újságpapírból

Ki gondolná, hogy az egyszerű újságpapírból házfalat lehet készíteni? Pedig ez egy körülbelül 70 éves ötlet, és a technológia egy évtizede hozzánk is megérkezett. Jelenleg az új házaknak még csak két százalékában használják, de már kétszer annyian, mint egy évvel ezelőtt.

A cellulózrost-szigetelőanyag valóban a közönséges, fekete-fehér újságpapírból készül, amelyet ipari eljárással felpépesítenek. Tetőkben, padlókban és falakban is alkalmazzák. A Greenexpo 2009-es kiállításán az utóbbira láttunk példát.Forrás: [origo]



Falelemek esetében a cellulózrost két úgynevezett gipszrost-falazat között helyezkedik el. Az elemek illesztése miatt a rendszer hőhídmentes, és a gipszrost-lemezre akár konyhaszekrény is rögzíthető (speciális elemek segítségével). A lemezek bármilyen anyaggal burkolhatók (kívülről és belülről is), betartva az épületfizika szabályait.

A cellulózrost igazán zöld megoldás: újrahasznosított anyagból készül, és ha hulladékként végzi, egyszerűen és gyorsan lebomlik, nem terhelve a környezetet. A szigetelőanyag előállítása során 10-20-szor kevesebb energiát (5 Watt/köbméter) kell felhasználni, mint a szintetikus szigetelések esetében. További előny a szintetikus szigetelésekhez képest, hogy az épület átszellőzése biztosított, ugyanúgy, mint a téglaépületeknél. A szigetelőanyag a kezelés ellenére is teljesen egészségbarát és illatmentes (bórsavval és bóraxszal kezelik).

Forrás: [origo]

A legfontosabb azonban, hogy ez a megoldás kitűnő hőszigetelést biztosít, ami ugyanolyan falvastagságnál jelentősen, minimum 25%-kal csökkenti a fűtésre használt energiát. A hőmegtartó képességre jellemző, hogy a ház körülbelül 11 órával a fűtés lekapcsolása után kezd lehűlni. Mindez a ház fenntartását lényegesen olcsóbbá teszi.

Egy hagyományos falazatú (tégla + hungarocell szigetelés) ház összes költségéből körülbelül 20%-ot jelent a megépítése, a maradék 80% a fenntartására (főképp az energiára megy el). Az úgynevezett passzív házaknál, amelyek a jelenlegi szigetelési technológia csúcsát képviselik, ehhez képest 20-30%-kal nagyobb az építési költség, ám a fenntartási költségnek csak 10-20%-át kell kifizetni az évek során.

Felföldi Imre, a Thermoflock rendszert Magyarországon forgalmazó cég vezetője az [origo]-nak elmondta: a rendszer több vastagságban kapható, egészen a passzívház-technológiáig (ez 30-40 centiméter, a tervektől függően). A legvékonyabb lehetőség a 10 centiméteres megoldás (ez a technológia korlátja), amelyet viszont utólag is be lehet építeni.

A szigetelés ára a hagyományos szigeteléseknek körülbelül a kétszerese. Viszont egy 10 centis megoldás is annyit szigetel, mint egy 36-os blokktégla, 4 centiméteres hungarocellel. A rendszer egyébként nem csupán könnyűszerkezetes házaknál alkalmazható, hanem betonnal kombinálva bármilyen szerkezetre.

A "papírfal" nyáron is kellemes hőmérsékletet biztosít, és légkondicionálók esetében jelentős megtakarítást tesz lehetővé - tekintve, hogy egységnyi levegő lehűtése háromszor akkora energiát igényel, mint a felmelegítése.

A cellulózrost a hozzáadott anyagok miatt jól ellenáll a rothadásnak, gombásodásnak, kártevőknek, rágcsálóknak és igen jó a tűzálló képessége is. A szigetelőanyag befújásos technológiával is alkalmazható.

Tipp: papírfalak élőben

2009. április 1-5. között rendezik meg a Construma nevű építőipari szakkiállítást, amely minden eddiginél nagyobb választékban vonultatja fel a környezetkímélő, energiatakarékos termékeket, eljárásokat.

Látogasson el a szakkiállításra, tájékozódjon, és kérjen referenciákat: olyan helyek elérhetőségét, ahol már használnak ilyen megoldást!

Szakmai napok: április 1-3.
Közönségnapok: április 4-5.




0
Tovább
01
ápr/2009

365: mennyibe kerül, és mennyi idő alatt térül meg egy hőszivattyú?

Mint azt legutóbb 2009 januárjában is láthattuk, az ország gázellátásában komoly problémák adódhatnak. A földgáz csak egyetlen vezetéken érkezik hazánkba, az ára folyamatosan emelkedik, energiaértéke pedig nem állandó és ellenőrizhetetlen a felhasználó számára.

A földgázt kiváltó alternatív fűtési módszerek egyike az úgynevezett hőszivattyú, amelynek leghatékonyabb változata a geotermikus (a földben lévő) energiát hasznosítja. A működésében, megjelenésében, megbízhatóságában, karbantartási igényében leginkább a hűtőszekrényhez hasonlítható berendezés fűt, hűt és melegvizet készít.Forrás: Genex.hu



Egy hőszivattyús rendszer beruházási költségei 3-5 millió forintra rúgnak, amelynek egy része pályázható. Ugyanakkor egy hőszivattyús ház teljes energiaigénye (fűtés, hűtés, melegvíz és villany, utóbbiban a hőszivattyú működtetésére használt árammennyiség is benne van) akár 150 Ft/négyzetméteres havi összegre is lemehet, vagyis például egy 100 négyzetméteres ház esetében mindössze 15 ezer forint. A hőszivattyú mellé további megújuló energiák bekapcsolása lehetséges a rendszerbe (például napelemekkel), és a működtetéshez használt éjjeli kedvezményes áram igényelhető a helyi áramszolgáltatóktól.

A hő kinyerése függőleges és vízszintes szondákkal is lehetséges (forrás: Genex.hu)

Sajnos a már meglévő házak többségében a hőszivattyú üzemeltetése nem lenne ilyen gazdaságos, mert a módszer padló-, fal- és mennyezetfűtés, illetve ezek kombinációi esetén optimális, radiátoroknál nem. Éppen azért aki megteheti, annak egy új ház tervezésénél érdemes megfontolnia a hőszivattyús rendszer kiépítését. Több hazai vállalkozás is foglalkozik ezzel, szerkesztőségünk két nap alatt 6 cégtől kapott igen informatív és korrekt ajánlatokat a Zöldtech.hu portálon keresztül.

A beruházás magasabb költségeket jelent ugyan a gázfűtéshez képest, ám mintegy 4-8 év alatt megtérül. A hőszivattyú alkalmazása függetlenséget jelent a gáztól és környezetkímélő, mert az energiát nem alakítja át, csak nagy hatékonysággal szállítja felfelé a földkéregből, ahol az korlátlanul áll rendelkezésre. Egészségügyi szempontból az sem elhanyagolható, hogy a légbefúvásos klímákhoz képest sokkal biztonságosabb hűtést szolgáltat.

Tipp: hőszivattyúk élőben

2009. április 1-5. között rendezik meg a Construma nevű építőipari szakkiállítást, amely minden eddiginél nagyobb választékban vonultatja fel a környezetkímélő, energiatakarékos termékeket, eljárásokat.

Látogasson el a szakkiállításra, tájékozódjon, és kérjen referenciákat: olyan helyek elérhetőségét, ahol már használnak hőszivattyút!

Szakmai napok: április 1-3.
Közönségnapok: április 4-5.





0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum