Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
márc/2009

365: itt a lemosópermetezés ideje! Környezetbarát módszer

Egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a környezetünkben lévő vegyszerek "elszennyezik" a genetikai állományunkat, és ami még rosszabb, ez a szennyeződés tovább is adódik a következő nemzedéknek. Egyre több szakember állítja: ez a felhalmozódás az oka például az allergiás és daganatos betegségek növekvő számának.

Jó hír viszont, hogy ha csökken a szennyeződés utánpótlása, akkor megtisztulhat a genetikai állomány. Sorozatunkban ezért számos olyan ötletet kínálunk, sok olyan információt nyújtunk, amelyek segítségével mérsékelhető szervezetünk és környezetünk vegyszerterhelése, gondolva már gyermekeinkre és unokáinkra is. Nézzünk egy aktuális tennivalót, a gyümölcsfák lemosópermetezését!



Persze teljesen el is hagyhatjuk a lemosópermetezést, de sajnos ebben az esetben nem sok esélyünk van arra, hogy gyümölcsöt együnk, és hogy gyümölcsfáink sokáig megmaradjanak. A lemosópermetezéssel sok, a gyümölcsfákat megtámadó betegség okozói elpusztíthatók, és számos olyan szer kapható, amelyek az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezettek. Ezek mész-, kén-, réz- és olajtartalmú szerek, illetve ezek kombinációi (az ökológiai gazdálkodásban a szintetikus, felszívódó növényvédő szerek használata tiltott).

Vannak olyan szerek, amelyek a gombás és baktériumos fertőzések ellen hatnak, vannak olyanok, amelyek az atkákat és más rovarkártevőket pusztítják, a kombinált szerek pedig minden fent említett kórokozót megtizedelnek. Talán ez utóbbiak a leghatékonyabbak akkor, ha nem akarjuk többször megismételni a permetezést - olvasható a Diósjenői Gazdabolt honlapján.

Milyen szereket használjunk?

Az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növényvédő szerek listája, részletes információkkal itt olvasható. Görgessen a 3. ponthoz, a lemosószerekhez. A szerekből csak a szükséges mennyiséget vásároljuk meg, mert nem mindegyik áll el sokáig. Ne használjuk éveken keresztül ugyanazt a szert egy bizonyos kórokozó ellen.


Akinek gyümölcsfái és -bokrai vannak, jól tudja, hogy most van itt a tavaszi lemosópermetezés ideje, mert keddtől tartósan szép idő ígérkezik. Parragh Árpád kertész az [origo]-nak elmondta: rügyfakadás előtt permetezzünk, amikor már nincs fagy, szélcsendes az idő és nem esik az eső. Egyféle szert használjunk, akkora adagban, hogy megfelelő fedést adjon. Az olajat is tartalmazó szerek előnye, hogy filmréteget vonnak a fákra, bokrokra, amelyek alatt megfulladnak a kártevők. Különösen azokban az években ajánlottak, amikor sok a pajzstetű. Az egészségvédelmi előírásokat be kell tartani, ezek mindig az adott termék dobozán olvashatók.

Természetesen metszés, az elhalt ágak, gyümölcsmúmiák eltávolítása után végezzük a lemosópermetezést, minél közelebb a metszés időpontjához. A nagyobb sebeket (például levágott ágak helyét) sebkezelő szerrel kell bekenni. A permetszerekhez hasonlóan ezeket is a kertészeti szakboltokban szerezhetjük be - mondta a szakember.

Forrás: nmsu.edu

Rügyfakadás előtt, metszés után kell permetezni

További hasznos információk és olvasói kérdések a lemosópermetezésről.

Ajánlat:

Magyar Biokultúra Szövetség
http://www.biokultura.org/

Ökogazdabolt
http://www.okogazdabolt.hu


0
Tovább
30
márc/2009

365: WC-papír lesz a tejesdobozból, ezt is gyűjtheti szelektíven!

A jó hír: a boltokban kapható dobozos tejek csomagolóanyaga, a világszerte elterjedt italoskarton ma már teljes mértékben újrahasznosítható. Kevesen tudják, de ezt is gyűjthetjük szelektíven! A hulladék feldolgozásakor a fémet és a műanyagot szétválasztják a doboz anyagának háromnegyedét adó papírtól, amelyből például cipődoboz, tojástartó, hullám- és toalettpapír készül. A műanyagot és az alumíniumot a cementiparban használják fel. A rossz hír: az italoskartonoknak ma nincs igazán környezetbarát alternatívája.

Forrás: [origo]

A papír-újrahasznosítás folyamatát egyszerűsítve egy közönséges turmixgép segítségével mutatta be a 2009-es Greenexpo kiállításon Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezetője az [origo]-nak (lásd a képeket).

A fentiek miatt a szakember is arra biztatja a lakosságot, hogy gyűjtse szelektíven a tejesdobozokat. Egyes településeken a kék papírgyűjtőbe dobhatjuk az üres dobozt, máshol a sárga műanyaggyűjtőbe. Ezt egy piktogram minden esetben egyértelműen jelzi - olvasható az egyesülés honlapján, ahol egy lista is segíti a tájékozódást.

Fontos, hogy ne legyen a dobozban tej (kiöblíteni nem muszáj, de azért mi javasoljuk), és hogy tapossuk laposra a dobozt! A begyűjtő teherautó így nem levegőt szállít.

Mindez a többi italoskartonra (tejtermékek, gyümölcslevek) is igaz. Magyarországon az összes italoskartonnak körülbelül 10%-át hasznosítják újra, az EU-átlag 25-30%, és nálunk is legalább ennyi lenne a cél. Az uniós átlag felett van például Németország, több mint 60%-kal.

Az italoskartonok használata ellen szól, hogy összetevőinek szétválasztása sok vizet és energiát igényel, és eközben sok szennyvíz keletkezik. A műanyag és fém összetevőket az újrahasznosítás során általában elégetik.
Alternatívák? Más vélemények szerint a sima műanyagzacskós tej is inkább környezetbarát megoldás (egyneműsége miatt), ehhez persze azt is szelektíven kellene gyűjteni. Sajnos az anyagukat tekintve igazán jó megoldást jelentő üveges tejek gyakorlatilag eltűntek a boltokból, esetleg bioterméket forgalmaznak bennük.

A civil szervezetek a betétdíjas rendszer kiterjesztésében látják a csomagolási hulladékok kezelésének megoldását, ami nem egyezik a csomagolóipar szemléletével. Az italoskartonok esetében sem elég tehát annyival beérni, hogy milyen jó, mert ezek is újrahasznosíthatók. Ám addig is jó, ha tudjuk: gyűjthetjük őket szelektíven.

Forrás: [origo]

A komponensek ma már szétválaszthatók (ipari méretekben is), érdemes hát szelektíven gyűjteni

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Újrapapír italoskartonból


0
Tovább
29
márc/2009

365: a biopamutból készült ruhák súlyos ekcémásoknak jók

A növényvédő szerek körülbelül 20%-át a gyapottermesztésben használják fel a világon. A vegyszerek egyrészt felhalmozódnak a gyapotból készülő pamutban, másrészt nagymértékben károsítják a környezetet.

A minősített biogyapotot növényvédő- és rovarirtószerek, valamint műtrágya felhasználása nélkül termesztik. A betakarítás kézzel történik, ezért nincs szükség lombtalanítószerre sem, mint a gyapot géppel történő aratásakor. A feldolgozás során - amennyiben a biogyapotból valóban biopamut, illetve bioruha készül - nem végeznek semmilyen szintetikus, vegyi textilképzési folyamatot, a festés pedig növényi és ásványi eredetű anyagokkal történik.

A biopamutból készült termékek mindezek miatt drágák: például egy kisbabára való harisnya egy-kétezer, egy body pedig akár ötezer forint is lehet. A világon elsőként biogyapotot termesztő cég egyik magyarországi üzletében kérdésünkre elmondták, hogy a termékeket főképp súlyos ekcémás betegségben szenvedő gyerekek szülei vásárolják. Napjainkban minden ötödik gyermek szenved ekcémában, vagyis a bőr bőrpírrel, kis kiemelkedő göbökkel, gyorsan növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvezéssel, pörkképződéssel, majd hámlással és viszketéssel járó krónikus elváltozásaiban. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi okozza az ekcémás esetek számának folyamatos növekedését, de minden bizonnyal szerepet játszanak benne a gyapottermesztésben felhasznált vegyi anyagok is.

Forrás: AFP

A cég honlapján számos további érdekes információt tudhatunk meg a (bio)gyapotról, a Zöldbolt.hu honlapon pedig tíz indokot olvashatunk arra, miért használjunk biopamut-termékeket.

Várjuk olvasóink észrevételeit, saját ötleteit és tapasztalatait a science@origo.hu címre!




0
Tovább
28
márc/2009

Mentse meg az üvegnek repülő madarakat - vásároljon néhány száz forintos madársziluettet!

Biztosan jó néhányan látták már, hogy egy kisebb madár nagy koppanással nekirepült az erkélyajtónak vagy az irodai ablaknak, és aztán élettelenül zuhant a földre. Ezen a szomorú jelenségen nagyon egyszerűen segíthetünk: ragasszunk a nagy üvegfelületekre olyan sziluetteket, amelyek repülő ragadozómadarakat ábrázolnak. Ez megmentheti a madarakat a számukra egyébként láthatatlan üveggel történő ütközéstől és a pusztulástól - olvasható a buboscibege.hu honlapon, számos egyéb madárvédő tipp mellett.

Fotó: Böszörményi Péter [origo]

Piros madársziluettek az Infoparkban a Telekom épületén

A madárformát magunk is elkészíthetjük, de néhány száz forintért meg is vásárolhatjuk a Magyar Madártani Egyesületnél (ha postán küldik ki, a postaköltség több, mint egy matrica ára). A matricák elhelyezését kezdeményezheti munkahelyén, főleg a nagy üvegfelületekkel rendelkező irodákban (ne adja fel rögtön, ha a gondnok szabványokra hivatkozva elutasítja).

Más madárriasztók alkalmazását egyébként a szakemberek egyáltalán nem javasolják, mivel használatuk engedélyhez kötött, nem szelektívek, hatékonyságuk pedig erősen megkérdőjelezhető.

Ha ennél még többet is szeretne tenni a madarakért, csatlakozhat a madárbarát programhoz.

Várjuk olvasóink észrevételeit, saját ötleteit és tapasztalatait a science@origo.hu címre!




0
Tovább
28
márc/2009

Zöld szemmel: fotózza le és küldje be, ha környezetpusztítást lát!

A Greenfo környezetvédelmi portálon már régebb óta lehetőség van rá, hogy ha valaki környezetszennyezéssel találkozik - illegális szemétlerakás, fakivágás, növény- és állatpusztítás stb. -, akkor azt lefotózva beküldje a szerkesztőknek ezen az oldalon keresztül.

2009-ben várhatóan sokkal több kép érkezik, mert immár kamerás mobiltelefonnal is elküldhetik a fotókat. A 06-20-502-0022-es számra küldött MMS-üzenetbe be kell írni a kép címét, a felvétel idejét és helyét, illetve a legfontosabbnak tartott információkat. A beküldő száma nem jelenik meg a honlapon.

A már feltöltött fotókat a greenfo.hu/zold_szemmel.php címen lehet megtekinteni. Ezekből mutatunk be egy példát.

Forrás: Greenfó

Itt a tilos hol a tilos? Feltöltő: Lenkei Péter, Levegő Munkacsoport




0
Tovább
28
márc/2009

Mennyire zöld a fekete? A legtöbbször csak jelképes jelentősége van a fekete monitoroknak

Még 2007 elején, nagy sajtóvisszhanggal indult útjára a Blackle.com: a szájt a Google kereső nyitólapja azzal a különbséggel, hogy fehér helyett fekete színű a háttere. Az oldal működtetői szerint ha mindenki a fekete hátteres változatot használná a keresőből, azzal jelentős, évi több száz megawattnyi energiát lehetne megtakarítani. Az ausztrál Heap Media marketingkampánya bevált, sokan választották kezdőlapjuknak a Blackle-t, noha nem sokkal az indulást követően kiderült, hogy a hivatkozott fogyasztáscsökkenés bizony a legtöbb esetben nem következik be.

Forrás: Blackle

A fekete háttér ugyanis csak a régi katódsugárcsöves (CRT) monitorok esetében eredményez fogyasztáscsökkenést, ráadásul szakértői tesztmérések alapján ez is jóval kisebb mértékű a szájton ígért 15 wattnál.

Az LCD monitorok esetében egyáltalán nem lehet energiát spórolni a sötét háttérrel, ezeken ugyanis csak a folyadékkristályok helyzetét szabályozzák, a háttérfény pedig állandóan világít. A legújabb felső kategóriás típusok között azonban már léteznek olyan LCD-megjelenítők is, amelyeken már nem képcső, hanem takarékosabb diódákból álló mátrix szolgáltatja a háttérvilágítást: ezek eleve kevesebbet fogyasztanak, ráadásul egyenként ki is kapcsolhatók, ha épp nincs szükség rájuk.

Forrás: Blackle

A Google az eset kapcsán hivatalos blogján is kommentálta a kezdeményezést, beszámolva arról is, hogy a legtöbb esetben nem valósul meg energiatakarékosság. A keresőóriás is hatékonyabb környezetkímélő módszernek tartja az operációs rendszer takarékos energiagazdálkodási sémáinak használatát, a fényerő alacsonyabbra vételét, illetve azt, hogy eleve az Energy Star 4.0 előírásait teljesítő, takarékos számítógépet kell vásárolni.

A Föld órája kampány keretében idén már az [origo] és az iWiW címlapja is elsötétül egy időre, de ez inkább jelképes dolog, amely jól látható módon hívja fel a figyelmet az energiapazarlás, környezetszennyezés problémájára.

Várjuk olvasóink észrevételeit, saját ötleteit és tapasztalatait a science@origo.hu címre!


0
Tovább
28
márc/2009

Segítsen visszatérni a csillagoknak az égboltra! Megfelelő lámpákkal Ön is tehet valamit a fényszennyezés ellen

Az emberek nagyobb része városlakó, ahol az épületek, a levegőben lévő kosz, de főleg a közvilágítás miatt sokan már egyáltalán nem ismerik azt a nagyszerű érzést, amikor szinte tapintható félgömbként borul ránk a csillagokkal teleszórt égbolt - amely pedig ugyanúgy része természeti környezetünknek, mint például a folyók és a hegyek látványa.

Forrás: [origo]



A fényszennyezés számos állatfaj bioritmusát és tájékozódását is zavarja. Megfigyelték például, hogy a mozgásérzékelős lámpák bekapcsolása elindíthatja a madárdalt, egy éjszaka folyamán akár többször is, így a pihenésében megzavart állat veszélyesen elgyengülhet. A rosszul beállított erős fények elvakíthatják az autósokat, sőt hatással vannak az emberi hormontermelésre is.

A helytelen világítás révén a rossz helyre jutó fény feleslegesen, becslések szerint 10%-kal növeli a világítási költségeket. A felhasznált energiának ezt a részét is meg kell fizetni, feleslegesen termelik ki az energiahordozók egy részét, feleslegesen dolgozzák fel az erőművekben és feleslegesen nő a környezetterhelés.

Forrás: [origo]

Bár a fényszennyezésben a hagyományos kültéri világítás rosszul tervezett lámpatestei és fényreklámok játsszák a főszerepet, a saját háza táján Ön is tehet valamit a helyzet javítására. Ha családi házban lakik, próbáljon környezetbarát, megfelelően árnyékolt lámpatesteket vásárolni, amelyek nem engedik felfelé a fényt. Ez nem könnyű feladat, mert Magyarországon még viszonylag szegényes a kínálat, de kérje a szaküzletben eladók segítségét is. Ha a jelenleg legelterjedtebb gömblámpákat sikerül ilyenekre cserélnie, máris megtakaríthatja a fele energiát, hiszen a gömblámpa fényének legalább 50%-a az égbolt felé távozik. A megfelelően árnyékolt világítótestek ára általában nem magasabb a fényszennyezőknél. Egy ügyes ezermester persze maga is segíthet megfelelő fényterelők elhelyezésével.

Emellett az sem árt, ha az udvart vagy a kertet nem világítja ki éjjel-nappal, aminek köszönhetően áramot is megtakaríthat. Ennek egyik lehetséges megoldása a mozgás vagy hőérzékelőkkel ellátott berendezések felszerelése, ahol viszont arra érdemes figyelni, hogy a fényvető valóban oda világítson, ahol szükség van a fényre. Ha olyan lámpatestet választunk, amiből egyenes vonalban csak a megcélzott felületére jut fény (irányított fényforrások), és nem az arra járó szemébe, máris a feladatnak megfelelő megoldást kapunk.

Várjuk olvasóink észrevételeit, saját ötleteit és tapasztalatait a science@origo.hu címre!

Ajánlat:

Bővebben a fényszennyezésről

Fényszennyezés (Magyar Csillagászati Egyesület)

Globális fényszennyezés-felmérés


0
Tovább
28
márc/2009

Ellenőrizze a megfelelő guminyomást, és óvatosan a gázpedállal! Pénzt és szén-dioxidot takaríthat meg

Ha a gépkocsi gumiabroncsában a nyomás fél bárral kisebb az előírtnál, akkor az ellenállás leküzdése miatt az autó üzemanyag-fogyasztása 2,5%-kal nő. Ezer kilométeren autótól és benzinártól függően ez néhány száz forintot jelenthet, és több szén-dioxidot juttat a légkörbe. Ezért is ellenőrizze rendszeresen a megfelelő guminyomást.

Az üzemanyag-fogyasztást az "öko-vezetéssel" is mérsékelheti: lehetőség szerint finomam induljon, és amint a fordulatszám engedi, kapcsoljon nagyobb sebességi fokozatba. Üzemanyag-takarékos vezetéssel tízezrek spórolhatók meg évente.

Ajánlat: további tippek üzemanyag-takarékos vezetéshez

2009-ben kerül forgalomba a világ első öko-gázpedálja, amely a tesztek alapján 5-10%-os üzemanyag-megtakarítást jelenthet az útviszonyoktól függően. Ha a vezető az adott helyzethez képest túl nagy gázt ad, akkor a rendszer visszanyomja a pedált. Bekapcsolása opcionális, de jelzi, hogy az autógyártók is egyre környezettudatosabban terveznek, illetve hogy jó vezetési technikával akár az üzemanyag tizede is megtakarítható.

Forrás: [origo]

Ez a műszer nemcsak az átlagfogyasztást írja ki, hanem az átlagsebességet, a szén-dioxid-kibocsátást és az átlagos fordulatszámot is. Gyorsan rádöbbenhetünk, hogy 20 kilométer alatt több mint 3 kg szén-dioxidot termeltünk




0
Tovább
28
márc/2009

Használjon energiatakarékos égőket! 15-20 ezer forintos megtakarítás lehet egyetlen izzón

Már egyetlen energiatakarékos égő is jelentős, akár 15-20 ezer forintos megtakarítást eredményezhet teljes élettartama alatt. Bár beszerzési áruk magasabb, mintegy 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, és tízszer akkora az élettartamuk, mint a hagyományos villanykörtének, ezért hosszú távon sokkal gazdaságosabbak. Napi egy-másfél óra használati idő már indokolhatja a hagyományos izzó energiatakarékosra való cserélését.

Forrás: AFP

Egy-egy termék környezetbarátságát nem csupán az dönti el, hogy milyen működés közben, hanem az is, hogy előállítása mennyi erőforrást igényelt, illetve használata után milyen mértékben terheli meg a környezetet. Ezen a területen az anyagok újrafelhasználása fontos, amelynek alapja a szelektív hulladékgyűjtés. Az energiatakarékos égők esetében a visszagyűjtés megoldott nálunk (sok helyen láthat ilyen dobozokat), használata közben viszont figyelni kell arra, hogy ne törjön össze, mert egy részük higanyt tartalmaz. Ha mégis megtörténik, használjunk kénport az összegyűjtésére, mint a régi lázmérőknél.

Forrás: AFP

Magyarországon az összes felhasznált energia 38%-át közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe (a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza). Egyetlen energiatakarékos izzó használatával körülbelül évi 250 kilogramm széndioxid-kibocsátástól óvhatja meg a környezetet - olvasható a Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében.

Kikapcs-bekapcs

Az energiatakarékos égő gyakori fel- és lekapcsolása megrövidítheti annak élettartamát. A gyártók a megadott élettartamot az alkalmankénti minimum negyedórás bekapcsolás esetén szavatolják. Ezért olyan helységekbe, ahol gyakori a fel- és lekapcsolás, a hagyományos izzó jobb megoldás. A kompakt fénycső energiahatékonysága annál jobban tud érvényesülni, minél tovább van alkalmanként használatban. Az egyes lámpatípusokról részletes adatokat, árakat, összehasonlító táblázatokat az ELMŰ-ÉMÁSZ energiatakarékossági oldalain, az Energiapersely.hu című honlapon találhat.



Tovább csökkentheti fogyasztását és környezetterhelését, ha lekapcsolja a villanyt, kikapcsolja az elektromos készülékeket, és kihúzza a mobiltelefon töltőjét.

Várjuk olvasóink észrevételeit, saját ötleteit és tapasztalatait a science@origo.hu címre!

Használt telefonért energiatakarékos izzó

A Magyar Telekom A Föld órája akcióhoz csatlakozva energiatakarékos izzókat ad március 28-án, használt akkumulátorokért és telefonokért cserébe. Az üzletekbe látogatók energiatakarékossági szóróanyagokat is kaphatnak déli 12 órától egészen zárásig. Az akcióban részt vevő üzletek listája és az akcióról még részletesebb információ itt érhető el.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum