Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
26
ápr/2022

Varázslatos és zöld úticélok nyárra: lombszállók a természet szívében

Angolul Tree Hotel, azaz fára épült szálloda, lombszálló a neve annak a szállástípusnak, amely a legkülönlegesebb kikapcsolódást nyújtja a vendégnek, egyszerre lehet részük kifinomult luxusban és öko-bio szemléletben. Válogatásunkban a legszebbek közül mazsoláztunk, van barátságos ajánlatunk olyanoknak is, akik a természetet szeretik ugyan, de a nagy magasságot nem igazán.

nyár nyaralás természet hotel szálloda környezettudatosság energiatakarékosság


0
Tovább
22
ápr/2022

20 baráti tipp a Föld napjára és azon túl is a zöldebb életért

1990 óta ünnepli a világ a Föld napját, amelyet már 175 országban köszöntenek. A világnap egyik jelmondata: "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Ennek jegyében nézzünk néhány ötletet, amelyekkel apró, de nagy hatású lépésenként alakíthatod át életstílusodat természetbaráttá.

Föld napja természetvédelem takarékosság kert kerékpár

KÉP: Pexels


0
Tovább
30
márc/2022

A Természetnek nincs szüksége  több inukszukra

Most már tényleg itt a tavasz, amikor süt a Nap, sokan indulnak kirándulni. Közben persze megpihennek, és olyankor egyeseknek eszébe jut, hogy milyen menő dolog egy kavics- vagy kőszobor építése, jól nézne ki az Instán is. Csakhogy a temészeti környezetet ez súlyosan károsítja.

KÉP: Unsplash


0
Tovább
13
feb/2022

Döbbenetes fotósorozat a bányászat pusztításáról

A fokvárosi fotográfus, Dillon Marsh egyszerre lenyűgöző és elkeserítő fotósorozatot készített az elhagyott dél-afrikai bányákról: a hatalmas gödrök mellé digitálisan odaszerkesztette az onnan kibányászott fémet vagy drágakövet méretarányos gömbként.

bányászat Dél-Afrika környezetpusztítás természetvédelem

Ezen a képen a Nababeep bánya maradványa látható, ahonnan 302 500 tonna rezet bányásztak ki.


0
Tovább
11
dec/2021

Ezek az illatok enyhítik legjobban a téli depressziót

A sötét és hideg tél sokakban előhozza a szezonális kedélybetegséget (angol nevén Seasonal Affective Disorder, SAD), de néhány trükkel sikeresen úrrá lehetünk rajta: ilyen például az illóolajokkal végzett aromaterápia.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

A szaglás olyan érzékelés, amely sokkal erősebben képes hatni ránk, mint ahogy hinnénk. Amikor az illatmolekulák elérik az orrunkban lévő szaglóhámot, annak érzékelői (receptorai), amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az agy limbikus rendszerével, üzenetet küldenek az agyba, befolyásolva az érzelmi reakciókat. Ezért hisznek abban az aromaterápiás gyógyítók, hogy a helyesen megválasztott illóolajokkal meg lehetváltoztatni egy személy érzelmi állapotát. A lehangoltságot, szomorúságot, veszteségérzetet a megfelelő illatok segítségével át lehet alakítani kellemesebb érzelmekké. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Az aromaterápia egyszerűen, olcsón és széles körben alkalmazható segítő eszköz. Az illóolajokat csepegtetjük mécsessel hevített vízfürdős aromalámpába, de 2-3 cseppet keverhetünk a testápolóba, masszázsolajba, akár egy kád vízhez is. Fontos, hogy hígítás nélkül nem szabad a bőrre felvinni a tömény illóolajat, mert bőrérzékenységi reakciót, allergiát válthat ki. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Szezonális kedélybetegség ellen ajánlott a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascene) illóolaja, amely enyhíti a szorongást, harmonizáló, kiegyensúlyozó hatású, amely fokozza a boldogságérzetet. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Aki nem akar virágillatot, annak ajánlható a hasonlóan kedvező hatású citromfű (Melissa officinalis): nyugtató, szorongásoldó, belélegzése csökkenti a belső feszültséget - emellett álmatlanság ellen is hatásos.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Harmadiknak egy gyümölcsös illat is szóba jöhet, a grapefruit (Citrus x paradisi), amely nyugtató és kedélyjavító hatású, mérsékli a feszültséget és a depressziós jellegű panaszokat.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Antropocene

+1 tipp: Érdemes kipróbálni a babérfélék közé tartozó, távol-keleti örökzöld faggyúfa, azaz a kubeba édeskés és citrusos jellegű illóolaját (Litsea cubeba), amely enyhíti a stressz negatív hatásait, a lehangoltságot és a fáradtságot, belélegezve nyugtat, frissít és harmonizál. Használható napközben, de lefekvés előtt is.

365Zö


0
Tovább
16
nov/2021

Ezek lettek 2021-ben a világ legszebb tájképei

Először hirdették meg a Természetes Tájkép Fotográfiai Díjat (Natural Landscape Photography Award), amelyre 47 országból 13 368 nevezés érkezett. A kiírás szerint a fotókat semmilyen digitális utómunkával nem volt szabad manipulálni ("feljavítani"), azoknak a természet valós arcát kell mutatniuk. A díjazott felvételeket a verseny honlapján lehet megtekinteni, különleges érzést kelt, hogy ember egyiken sem látható.

Az Év fotója Steve Alterman izlandi felvétele lett, amelyen egy jéghegy olvadó nyúlványát látjuk a fellsfjarai fekete vulkáni homokon, mellette egy sárga szikladarabbal.

fotó tájkép természet

Az Év fotográfusa Eric Bennett lett, aki több kategóriában is nevezett és ért el eredményt.

fotó tájkép természet

A legszebb tájképek közé tartozik Matt Jackisch fotója,

fotó tájkép természet

Eric Bennett fotója,

fotó tájkép természet

illetve Juhani Laaksonen felvétele.

fotó tájkép természet

Az Intim & Absztrakt kategóriában jelölt volt Tobias Richter.

fotó tájkép természet

Az Éjszakai fotó kategóriában a Matterhorn csúcsába csapó villámok fotójával győzött Paul Hammett.

fotó tájkép természet

A légifotók közül Marek Biegalski felvétele második lett.

fotó tájkép természet

Projekt kategóriában Matt Palmer ASH (Hamu) sorozata lett díjazott, amely az ausztráliai erdőtüzek idején készült.

fotó tájkép természet

A Kő/Homok/Geológia kategóriát Antonio Fernandez nyerte meg.

fotó tájkép természet

Érdemes az összes díjazott és kiemelt fotót megtekinteni ide kattintva, lenyűgöző alkotások mind.

365Zö


0
Tovább
19
okt/2021

Itt egy ötlet, ha eleged van az avargyűjtésből

Amíg nyáron fent vannak a fán, az ember el sem tudja képzelni, mennyi levele van egy fának. Aztán az őszi hideggel együtt elkezdenek lehullani, és beterítik a kertet. Sokan azt hiszik, az egyetlen helyes megoldás, ha összegyűjtik az avart, pedig ez nagyon "emberi" gondolkodás. A kert nem a lakás: míg odabent valóban piszoknak számít a padlón heverő száraz levél, odakint más a megítélése.

KÉP: Unsplash

Jó lenne végre elvonatkoztatni a korábbi állásponttól, amely szerint csak a manikűrollóval rendben tartott kert a szép. A kert ugyanis a természet része, és ennélfogva a természet törvényei vonatkoznak rá. Ne akard ráerőszakolni a civilizációs elvárásokat, mert ezzel csak magaddal szúrsz ki: annyi pluszmunkát generálsz a kert folyamatos rendben tartásával, amennyitől a végén már nyűgnek érzed az egészet (rosszabbik esetben megutálod a kertet).

A levél nem szemét, hanem a fa része, tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyeket a fa növekedése közben megkötött. A talajra visszahullva folytatódik a csodálatos körforgás: a lebomló levélből a tápanyagok a tél folyamán visszakerülnek a talajba, majd onnan tavasszal és nyáron a növények, köztük a fa is újra felszívják, ebből gyűjtik az erőt az új levelekhez, virágzáshoz, gyümölcsök érleléséhez. 

Ha zavar a lehullott levelek látványa, az avart (amennyiben nincs közte a növények növekedését gátló hatóanyagot tartalmazó diólevél) egyszerűen feldolgozhatod: menj végig rajta a fűnyíróval. Az apróra vágott levélnyesedék szépen behullik a fűszálak közé, illetve mulcsként elteríthető a fák és bokrok tövében. Ha kap egy kis őszi esőt, téli havat, elkezd természetes módon komposztálódni. Ha nincs kedved fűnyírózni, de a lombseprűvel bűvészkednél egy kicsit, azt is megteheted, hogy az avart egy üres virágágyásban felhalmozod kupacba komposztdombnak. 

Mindig gondolj arra, hogy a kert egy ökoszisztéma: növények és állatok együttélése. Az avar  téli búvóhelyet nyújt egy sor állatnak, a katicától kezdve a gyíkon át a sünig. A levelek fonákjára számos rovar petézik, tavasszal ezekből lesznek a hernyók és lárvák, amelyekkel a madarak a fiókáikat táplálják. Ha a természet egészsége (mindkét értelemben) a vezérlő szempontod, nem gyűjtjöd be műanyagzsákba az avart és nem dobod ki, hanem megpróbálod meglátni benne az értéket - és hasznosítod.

365Zö


0
Tovább
21
jún/2021

Túrázáskor csak előkapod a hátizsákból a szélturbinát

És máris van áram, amivel töltheted a telefont, tabletet, lámpát, drónt, kamerát, GPS-t, hordozható hangszórót, e-olvasót, fülhallgatót stb. Ráadásul a turbinatest maga is használható külső akkummulátorként (power bank), pláne, ha indulás előtt odahaza még előre feltöltötted. Amennyiben nem, akkor sincs probléma, csak egy kis szél kell az áramtermeléshez.

Ezt ígéri a netes adománygűjtő oldalak legújabb kedvence, a kanadai Shine hordozható szélturbina. Óriási az érdeklődés iránta: június 8-án tették fel az oldalra, és pár nap után az igényelt 12 ezer dollárt meghaladva már 164 ezer dollárnál jár a felajánlások, illetve előzetes megrendelések összege. Ez a cucc mindenkinek kell.

Az alig másfél kilós szerkezet akkora, mint egy termosz, de 40 wattos turbinája felállítás után két perccel már termeli az áramot. A beépített 12,000 mAh Li-Ion akkumulátor power bank üzemmódban 4 okostelefon feltöltését tudja elvégezni.  

A kellő szélsebesség óránként minimum 13, maximum 45 kilométeres lehet. Az ultrakompakt szélerőmű összecsukva elfér a hátizsákban. Megújuló, tiszta energiával lát el minden USB-készüléket. 

Teljesen vízálló, esőben is használható (IP54-es besorolású, azaz káros porbehatás és bármilyen irányból fröccsenő víz ellen védett), valamint a 0-40 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban. 

Természetbarátoknak jó hír, hogy a turbina zaja legfeljebb 50 dB, amennyinél még a madárcsicsergés is hangosabb. 2021 szeptemberében az első kiszállításoknál remélhetőleg minden szép ígéret beigazolódik.

HKZs


0
Tovább
06
jún/2021

Megduplázódott a gluténérzékeny gyerekek száma Olaszországban

Pizza, spagetti, keksz, kenyér, piskóta, süti -- a gyerekek (is) szinte kizárólag búzalisztből készült élelmiszereket fogyasztanak. Pedig erre egyre többen érzékenyek, még ha kezdetben nem is mutatja ennek jelét a szervezetük. A gluténérzékenységet (cöliákia) azért volna fontos szűrni, mert diagnózis hiányában súlyos szövődmények alakulhatnak ki a folytatódó gluténfogyasztástól. 

Egy friss olasz kutatás szerint a 25 évvel ezelőtti helyzethez képest kétszeresére nőtt a cöliákiával diagnosztizált iskoláskorú gyermekek száma Olaszországban, jelentették be a 2021. június 2-5. között Bécsben tartott 6. Gyermek-gasztroenterológiai, hepatológiai és táplálkozás-tudományi világkongresszuson.

gluténérzékenység biodiverzitás természetvédelem cöliákia

KÉP: Unsplash

A szűrőprogramban 7760, 5-11 év közötti gyermeket vizsgáltak meg nyolc olasz tartományban. Jelenleg úgy becsülik, a világ népességének 1 százaléka lehet érintett, ehhez képest az olasz kutatásban a gyerekek 1,6 százalékánál mutattak ki ilyen eltérést. Az ujjbegyvérből vett mintákban a HLA (humán leukocita antigén) génmutációt vizsgálták, amelynek jelenléte cöliákiára hajlamosító tényezőnek számít. Amelyik gyermeknek pozitív lett a mintája, azt tovább szűrték glutén-antitestre.

A cöliákia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) egy olyan autoimmun betegség, ami genetikai alapon, környezeti provokációra alakul ki, és a vékonybél bolyhainak pusztulásával, valamint számos társbetegséggel jár. Tünete lehet a felfúvódás, hasi fájdalom, hasmenés, vérszegénység, termékenységi problémák, hajhullás, stb. Bármely életkorban előfordulhat. A megbetegedés nem gyógyítható, ám megfelelő diétával (búzából, rozsból és árpából készült élelmiszerek teljes elhagyásával) tökéletesen kezelhető. 

"A 25 évvel ezelőtti, hasonló kutatásunkhoz képest megkétszereződött az esetek száma a vizsgált iskoláskorú gyermekek körében. Még manapság is a cöliákiás betegek 70 százaléka diagnosztizálatlan, pedig sokkal többet és korábban fel lehetne fedezni a gyermekkorban végzett, nem-invazív szűréssel. A diagnózis és a gluténdiéta révén megelőzhető a bélbolyhok károsodása, ami a tápanyagok elégtelen felszívódását okozza, és emiatt  növekedési zavar, krónikus fáradékonyság, csontritkulás alakulhat ki", mondta a kutatást vezető Elena Lionetti professzor. Az egyszerű szűrés hatékony módszer a gyermekkori cöliákia kimutatására, és ezzel megelőzhető a szükségtelen szenvedés, tette hozzá.

"Ez a kutatás is újabb bizonyítéka annak, hogy Európában nő a cöliákiások száma, ám sokuk még a diagnózisig sem jut el. Létfontosságú, hogy hatékony szűrési stratégiát alakítsunk ki szerte Európában. Ezzel biztosíthatnánk, hogy mind a gyermekek, mind a teljes népesség minél korábban diagnózishoz jusson, és így a lehető legjobb életminőséget érhesse el", kommentálta a kutatást a MedicalXpress nemzetközi egészségügyi fórumnak Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az Európai Cöliákiás Társaságok Szövetségének (Association of European Coeliac Societies, AECS) elnöke.

Ehhez annyit lehet hozzáfűzni a 365 Zöld Ötlet blog nevében, hogy nemcsak a népesség, hanem a mezőgazdaság révén a természet, a biológiai sokféleség (biodiverzitás) is csak profitálna abból, ha több- és másféle gabonát és gabona-helyettesítőt termesztenénk és fogyasztanánk. A monokultúrás búza, rozs és árpa helyett hajdinát, rizst, kukoricát, quinoát, kölest, cirokot, zabot, teffet, amarántot, vadrizst. Ide értve a lisztté őrölve is fogyasztható hüvelyeseket, mint a lencse és csicseriborsó, egészen az olyan szokatlan gabona-helyettesítőkig, mint a makk vagy a gesztenye. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
14
ápr/2021

Így lesz kevesebb szúnyog a kertedben nyáron

"A mérsékelt övi klíma egyik érdekes sajátossága, hogy mivel a nyár második feléig nincs jelentős magtermés, a magevő madaraink túlnyomó többsége nem magokkal, hanem rovarokkal eteti a fiókáit", olvasható a Magyar Madártani Egyesület oldalán a madárbarát kertek jellemzésénél.

természetvédelem város otthon madár veréb szúnyog madárfészek

Csak nem egy rovar lába lóg ki ennek a verébnek a csőréből?
KÉP: Unsplash

A rovarral etető madarak közé tartozik az ember közelségét kedvelő házi veréb is, amely évente akár háromszor is költhet, és csoportosan szeret fészkelni. Nosza, készítsünk neki veréblakótelepet a kertbe, hogy abban megtelepedve irtani kezdjék a röpködő vérszívókat és más kellemetlen rovarokat. 

természetvédelem város otthon madár veréb szúnyog madárfészek

Veréblakótelep három fészekalj számára. KÉP: MME/Orbán Zoltán

Ha a verebet túlságosan hétköznapinak tartod, gondold át újra: Nyugat-Európában már sok helyütt eltűnt, és Magyarországon is kezd fogyatkozni az állománya (erről részletesen olvashatsz ide kattintva). Ennek fő oka, hogy a veréb úgymond "járulékos vesztesége" az élőhelyek átalakításának, a mezőgazdaság modernizálásának és a környezetszennyezésnek. Ezért is érdemes segíteni a fészkelését. Szívesen megtelepedik egy átlagos B-típusú odúban, de egy kis barkácsolással akár több család számára is alkalmas lakótelepet készíthetsz maradék faanyagból. 

természetvédelem város otthon madár veréb szúnyog madárfészek

A veréblakótelepek készítéséről videót láthatsz a brit
Királyi Madárvédelmi Társaság (Royal Society for the Protection of Birds, RSPB) oldalán ide kattintva. KÉP: RSPB

Az elkészült szóló vagy többfészkes odút fára vagy házfalra szereld fel, legalább fejmagasságban. Ha erre van lehetőség, ajánlott az odú nyílását dél felé tájolni, mert annak van a legkisebb esélye a beázásra. Az odú legyen olyan helyen, hogy macska ne érhesse el. Persze az eresz felől még egy magasra szerelt odúba is benyúlhat egy éhes nyest, úgyhogy itt az odút dróthálóval vagy tüskés ágakkal érdemes védeni a ragadozóktól. 

természetvédelem város otthon madár veréb szúnyog madárfészek

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum