Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
07
nov/2018

5 bizarr tény az élelmiszermolyokról, és hogy miképp szállj szembe velük

Ősszel nemcsak te szeretnél bevackolódni egy jó meleg kuckóba, hanem a molyok is. Aztán néhány hét múlva gyanútlanul előveszel egy kiló lisztet a spájzból, kinyitod a zacskót, és azt látod, hogy odabent pókhálós göbökké állt össze a liszt – megy a kukába. Az élelmiszermolyok berepülését lehetetlen megakadályozni, ráadásul sokszor mi magunk visszük haza a petéket például a zabpehelyben, szemes mákban, csak erről akkor még nem tudunk. Talán kevésnek tűnik a háztartásonkénti pár ezer forint veszteség évente, de ha felszorozzuk ezt országos vagy globális szintre, akkor már milliárdos veszteségről beszélhetünk, amit jó lenne csökkenteni.

Wikipedia

Az élelmiszermolyok 3 fajtája ismert: az aszalványmoly (Plodia interpunctella), a készletmoly (Ephestia elutella) és a lisztmoly (Anagasta kuehniella). Repülni az imágónak nevezett kifejlett lepkét látod, ez fog akár 200-400 petét lerakni az élelmiszerekre, utána elpusztul. A petékből kikelő hernyó alakú lárva erős rágókkal rendelkezik, kikelés után azonnal enni kezd. Túlélésüket további elképesztő tulajdonságaiknak köszönhetik.

1. Az egész világon elterjedtek
Minden kontinensen megtalálhatók az Antarktika kivételével. A trópusi klíma az ideális számukra, de remekül alkalmazkodnak minden éghajlathoz. Nálunk is áttelelnek akár imágó, akár pete, lárva vagy báb alakban. Szabad ég alatt évente két nemzedékük fejlődik ki, lakásban akár négy is.
2. Alkonyat után repülnek
A természetben a Hold fénye alapján tájékozódnak, ahhoz mérve képesek egyenes irányban, fejjel fölfelé repülni. Épp ezért tévesztik meg őket a mesterséges fényforrások. Amikor azt látod, hogy egy moly köröz a lámpa körül, akkor tulajdonképpen eltévedt, és próbál tájékozódni.
3. A szülők nem táplálkoznak
A lepke csupán lerakja petéit az élelmiszerekre, azokból nem táplákozik. A károkat kizárólag a lárvák okozzák. Tehát ha molylepkét látsz a spájzban, akkor az vagy peterakásra készül, vagy éppen most kelt ki.
4. A lárva még a műanyagot is elrágja
Hiába tekerted a papírzacskós lisztet nejlonzacskóba, az élelmiszermoly lárvája röhögve átrágja magát nemhogy a papíron, de a vékonyabb műanyagon, sőt az alufólián is. Képes beleenni magát a kartonpapír-dobozba csomagolt száraztésztától kezdve a sütéshez félretett bevonócsokiig mindenbe. 
5. Evolúciója megállíthatatlan
Mivel élelmiszerraktárakban pusztít, ott nem lehet hagyományos rovarirtókat bevetni ellene. Ipari szinten próbálkoznak olyan engedélyezett biomódszerrel, hogy vírussal fertőzik meg a molyokat, amelyek így 1-2 napon belül elpusztulnak, és a belőlük kiszabaduló vírusok a maradék lárvákat is elpusztítják. Bármely horrorfilmnek lehetnének főszereplői az élelmiszermolyok, amelyekről a vizsgálatok kimutatták, hogy elkezdtek szelektálódni e granulovírussal szemben: ha egy lepkének sikerül túlélnie a fertőzést, tovább fog élni az átlagnál és több petét is rak le. Utódai pedig már eleve ellenállóak lesznek a vírussal szemben.

Az élelmiszermolyok kedvencei:
zabpehely, hajdina, bulgur, köles, dió, mogyoró, rizs, liszt, instant kávé, tejpor, étkezési keményítő, puffasztott gabonatermékek, tea, mák, csokoládé, cinkegolyó, gabona alapú kutya jutalomfalat, nyúl- és rágcsálótáp, kisállatalom, szemes madáreleség stb. 

Hogyan érdemes védekezni ellene?
1. Gyakori és alapos takarítással
A spájznak vagy más élelmiszertárolónak teljesen tisztának kell lennie: ha csak pár morzsa vagy mákszem lehullt a padlóra és becsúszott a polcok alá, azt már peterakáshoz alkalmasnak véli a lepke. Ne csak a padlót porszívózd fel, hanem a falakat és a mennyezetet is, különös tekintettel az ajtó- és ablaktok melletti résekre. Utána a mosható felületeket ecetes vízzel töröld át. Régen azért pakolták ki és meszelték ki évente a spájzot, mert a híg mész elpusztítja a kártevőket. Ha molyrágta dolgot találsz, azt azonnal vidd ki az utcai kukához, ne tárold a konyhai szemetesben napokig. A porszívó porzsákját is azonnal dobd a kukába.
2. Feromoncsapdával
Nem olcsó, de hatékony módszer a szexferomoncsapda: egy csali van a közepén, amely nemi hormonokat áraszt, az érkező hímek pedig odatapadnak a ragasztópapírhoz és elpusztulnak. Ezzel jelentős mértékben akadályozzuk a nőstény lepkék megtermékenyítését.

3. Fagyasztással
A frissen vásárolt szemesterményt, lisztet 7-10 napra fagyaszd le, ez elpusztítja a petéket. A fagyasztáshoz tekerd a papírzacskóba csomagolt élelmiszert műanyagzacskóba, hogy ne szívjon magába nedvességet.
4. Régi befőttesüvegek újrahasznosításával
Érdemes mindent jól zárható befőttesüvegekbe áttölteni, amint hazaérsz velük. Sőt, az üveg fedele alá még egy négyrét hajtott folpack lapot is tegyél, hogy egy mákszemnyi rés se maradjon. A befőttesmódszerrel nemcsak a bejutást akadályozod meg: ha a hazavitt élelmiszer fertőzött volt, akkor a zárt üvegből kijutni sem tudnak a molyok, tehát mást nem tesznek tönkre.

Egyetlen szépség van az élelmiszermolyokkal kapcsolatban, mégpedig a rendszertani családnevük: a fényiloncafélékhez tartoznak...

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
30
okt/2018

Akkor leszel takarékos, ha nem lemondásként éled meg

Október 31-e a Takarékosság Világnapja, ebből az alkalomból összeírtam pár takarékossági ötletet. Szándékosan nem írtam "spórolást", mert az számomra mást jelent: inkább a külső hatások nyomására végezzük, és negatívumként, kényszerű korlátozásként éljük meg. Ezzel szemben a takarékosságot belső indíttatásból, másokra (is) tekintettel folytatjuk. Az alábbi ötletek legyenek gondolatébresztőek!

takarékosság fenntarthatóság takarékossági világnap

1. A több gyakran nem ésszerű
Sokféle termékből kapható összecsomagolt változat, azaz ha mondjuk fél tucat termék van egy csomagban, azt kedvezményes áron veheted meg. Sajnos ez gyakran vezet túlfogyasztáshoz, mert legtöbben élelmiszert vesznek így, pl. nyolcas csomag túrórudit, amit aztán "Nehogy megromoljon, egyél még egyet!" felkiáltással két nap alatt el is tüntetnek. Ugyanez vonatkozik a hatoscsomag sörre is. Lehet, hogy eszükbe sem jutott volna annyit megenni, meginni. 
Sőt, lehet, hogy tényleg eszükbe sem jut, és a fele túrórudi a hűtő hátuljába csúszva feledésbe merül, közben megpenészedik, és ki kell dobni. 

takarékosság fenntarthatóság takarékossági világnap

2. Ami pazarlásnak tűnik, az pazarlás is
Marika néni, a szomszéd pedikűrös kérdezte minap a következőt: "Abból a mosókapszulából akkor is egyet kell a mosáshoz dobni, ha tele van a mosógép, és akkor is, ha csak pár pólót mosok benne? Tehát ugyanannyi mosószerrel kell mosnom a harmadannyi ruhát is?" Bizony, a takarékos ember gondolkodik, és ha kételyei vannak, akkor a józan eszére hallgat. 

takarékosság fenntarthatóság takarékossági világnap

3. Azért, mert reklámozzák, még nem kell megvenni
Ide tartozik például a zuhanyozás közbeni testápoló. Tehát lezuhanyoztál, utána még vizesen bekened magad a testápolóval, aztán újra zuhanyozol és lemosod magadról a drága krém java részét, illetve a maradékát a törülközővel letörlöd a bőrödről. Ennek mi értelme? Tovább tart a tusolás, amit pont azért szeretünk, mert gyors, közben minimum kétszer több vizet fogyasztasz. Ráadásul a kádat vagy zuhanytálcát is többet kell sikálni, hogy ne maradjon csúszós a testápolótól. 

4. Ha javítható, akkor javítsd meg
Hogy egyetlen példát említsek: mit csinálsz a lyukas zoknival? Megstoppolod vagy kidobod? Amennyiben az utóbbi megoldást választod, az hosszú távon többe kerül – s nemcsak anyagilag –, mint rászánni egy félórát a stoppolásra. A zokni pamutból készül, amihez gyapot kell: ennek a növénynek a termesztése rendkívül sok napfényt, meleg hőmérsékletet és vizet igényel, vagyis félsivatagos területeket kell öntözéses művelésbe fogni, az ottani gyenge talajt mindenféle kemikáliákkal feljavítani, növényvédőzni az ültetvényt. Azt tudtad, hogy világ 3. legnagyobb gyapotexportáló országában, Üzbegisztánban a gyerekeket az iskolai nyári szünidőben kötelező jelleggel kivezénylik a gyapotföldekre betakarítási munkákat végezni? A kikényszerített gyermekmunka miatt több nyugati civil szervezet évek óta tiltakozik az üzbég gyapot importja ellen. Az üzbég vezetés mindent megígért a jelenség felszámolására, de még mindig előfordulnak ilyen esetek

takarékosság fenntarthatóság takarékossági világnap


5. Csomagolásban ne a méret legyen a lényeg
Egyes gyártók a pöttöm terméküket óriási dobozba csomagolják, hogy feltűnőbb legyen az üzletek polcain. Aki szokott a neten terméket rendelni, biztos bosszankodott már azon, mennyi csomagolóanyagot ki kell dobnia minden alkalommal. Ez számszerűsítve is két embernyi mennyiség: évente átlag 166 kilogramm csomagolási hulladékot vásárol minden EU-lakos Fizet érte, majd utána kidobja. Az Európai Unióban évente közel 66 millió tonna csomagolóanyag kerül a szemétbe: ebből közel 35 millió tonna papír és karton, nagyjából 16-16 millió tonna pedig műanyag és üveg. Magyarország a csomagolási hulladék visszagyűjtésében nem éri el az EU-szintet.
A műanyag élelmiszercsomagolás az Európában évente felhasznált 49 millió tonna műanyag 40 százalékát teszi ki, ez tehát a műanyag leggyakoribb felhasználási módja. A műanyag élelmiszercsomagolás nagy része nem újrafelhasználható és nem újrahasznosítható, illetve többféle vegyszert is tartalmazhat, köztük biszfenol A-t (BPA-t) és ftalátokat, amelyek a többi között egyes daganatos betegségek és a meddőség kialakulásáért is felelősek lehetnek. A rosszul megtervezett műanyag csomagolás miatt évente 75-112 milliárd euró értékű csomagolóanyag megy kárba – ez az összeg megegyezik Szlovákia és Magyarország együttes GDP-jével.

takarékosság fenntarthatóság takarékossági világnap

6. Miért nincs mindenből utántöltő?
Folyékony szappanból, mosogatószerből, légfrissítőből, ablaktisztítóból láttam eddig utántöltőt, de érthetetlen módon másból nem nagyon. Pedig a legtöbb testápolási, kozmetikai és háztartási készítményből lehetne. Persze az utántöltőnek is van csomagolása, de lényegesen kisebb, egyszerűbb, könnyebb, mint az eredeti terméké, tehát ezzel fajlagosan sok alapanyagot lehetne megtakarítani.  
"A gyártók nem érdekeltek ebben, mert a műanyag gyártása nagyon olcsó. Ezzel küzdünk mi is, pedig volnának sokkal inkább környezetbarát csomagolási megoldások", mondja kérdésemre Merza Péter, a HUMUSZ Szövetség alelnöke, oktatási vezetője. Összességében nehéz megbecsülni, hogy milyen módszerrel mennyit tudnánk megtakarítani.
"A tudatosságnak olyan szintje volna kívánatos, hogy le tudjunk mondani bizonyos kényelmi dolgokról, és alkalmanként lépjünk ki a komfortzónánkból. Például tusfürdő helyett szappant használjunk, mert annak nem műanyag a csomagolása, mint a tusfürdőnek. Ezzel a rendszeres utántöltést is kiváltjuk, és az egyszerű összetételű szappannak köszönhetően sokkal kevesebb vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba."
A megelőzés ott kezdődik, hogy a tényleges szükségleteinkre tudjunk hallgatni, tanácsolja Merza Péter. S vajon miképp lehetne nem lemondásnak megélni a takarékosságot? "Ha érzékenyek leszünk a körülöttünk lévő világra és annak problémáira; ha fel tudjuk azt fogni, hogy cselekedeteinkkel hozzájárulunk a fenntarthatósághoz; ha saját magunkat jobban érezzük a bőrünkben, mert tudjuk, hogy jót teszünk, akkor már nem lemondásként, hanem tudatos elkerülésként, pozitív előrelépésként értékelhetjük a takarékosságot."

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
18
okt/2018

Áram nélkül oldották meg a hollandiai Afsluitdijk-gát kivilágítását

Nemrég jelent meg egy kisfilm a hollandiai Afsluitdijk-gát zsiliprendszerének kivilágításáról, amelynek az a lényege, hogy csak akkor villan fel, ha egy áthaladó autó reflektora megvilágítja. Igen, speciális prizmás fényvisszaverő csíkokból áll. Értelme pedig kettős: a fényszennyezés mérséklése és az energiatakarékosság.

Egy városi épülettel kapcsolatban másképp gondolkodunk, azt folyamatosan látni és láttatni szeretnénk. De egy természeti környezetben épített objektumnak nem kell állandóan fényárban úsznia: az megzavarja például a vonuló madarak és jelen esetben a tengeri állatok életét, akár a pusztulásukat is okozhatja. Ráadásul az energiaigénye is óriási, hacsak nem megújuló energiaforrás táplálja. 

Az Afsluitdijk (ejtsd: afszlaötdejk, „zárógát”) 1927 és 1933 között épült 32 kilométer hosszan és 90 méter szélességben, a tengerszint felett 7,25 méterrel. A gát választja el a Zuiderzeet („déli tenger”), Hollandia egykori beltengerét (a mai IJssel-tavat) az Északi-tengertől.

Waterbriefingglobal

A gáton 60 zsilipkapu áll, amelyek felújítása erősen esedékes volt, ám a holland nemzeti útalapkezelő célja, hogy a létesítmény energiasemleges legyen, azaz messzemenően vegye figyelembe a természetes környezet igényeit, és törekedjen a minimális energiafelhasználásra, illetve azt kizárólagosan a környezetéből szerezze megújuló forrásból. Ekkor jött a képbe Daan Roosegaarde holland művész: az ő Studio Roosegaarde nevű innovációs csapata urbánus környezetbe tervez olyan projekteket, amelyekben egybeolvad a művészet és a technika.

Roosegaarde terve a Gates of Light (Fénykapuk) nevet kapta. Azt találta ki, hogy prizmacsíkokat rögzít a zsilipkapukra, amelyek csak akkor bocsátanak szórt fényt a környezetbe, ha megvilágítja őket egy autó. Ez inkább csak jelzésszerű fény, többre áthaladás közben nincs is szükség. A projektről készült angol-holland nyelvű hosszabb film megtekinthető alább. 

Természetesen biztonsági okból felszereltek hagyományos lámpákat is a zsilipekre. Ezek energiaellátását a zsilipekbe szerelt árapály-erőmű szolgáltatja, illetve a Blue Energy pilot projekt keretében azt vizsgálják, mennyi energia állítható elő a gát egyik oldalát mosó sós víz és a másik oldalon hullámzó édesvíz sókoncentrációs különbségéből. Egy 6,5 MW-os naperőmű építése is szóba került.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
21
aug/2018

Ősi technika újítja meg az épületek klimatizálását

A mai igények szerint minél több üvegfelületet terveznek a lakások és irodák építésekor. Csakhogy még a többrétegű thermoüveg sem véd meg az épület túlmelegedésétől nyáron (illetve gyors lehűléséhez télen), pláne légkondi nélkül. A napsugárzás 47 százaléka infravörös tartományba tartozik, azaz hősugárzás, vagyis leghatékonyabban úgy tudjuk csökkenteni a felmelegítő hatását, ha még azelőtt megállítjuk ezeket a sugarakat, hogy elérnék az üvegfelületet. 

Már egy nagyobb fa is 4,7 százalékkal csökkenti egy épület klimatizálási igényeit, míg külső árnyékolással ez akár elérheti a 62 százalékot, és a légkondi energiafelhasználásából fakadó szén-dioxid-kibocsátást is 20 százalékkal csökkenti. A belső terek félhomálya legtöbbször nem okoz gondot: ahol mindenki számítógépen dolgozik, ott még jól is jöhet.  

Az árnyékolástechnika már régen többet jelent, mint nagyanyáink zsalugátere és rolója. Modern változata egyre gyakrabban dinamikus is: számítógép vezérli a sötétítés mértékét, amely a pillanatnyi időjárásnak és a Nap járásának megfelelően változik.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

ArchDaily

Jó példája látható ennek Abu Dhabiban, ahol nyáron akár 48 Celsius-fok is lehet, és az épületeket muszáj védeni a könyörtelenül tűző sivatagi napsütéstől.

Az Al Bahr ikertornyokat 1049 darab hatszögletű panel fedi, amelyek virágként nyílnak ki az árnyékoláshoz, majd naplemente után összecsukódnak. Ennek eredménye kívül látható: folyamatosan változik a homlokzat mintája -- belülről pedig érezhető: sokkal hűvösebb van, mint pusztán légkondival.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

Az Al Bahr Towers ikertornyok árnyékoló burkolatát a pálmafák törzse és az ősi keleti árnyékoló, a masrabija ihlette. Eredetileg ez fából készült árnyékoló panel, amelynek iszlám geometrikus mintázat szerint vágott nyílásai csak szórt fényt engednek az épületbe.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

Behance

Szintén Abu Dhabiban áll a Hyatt Capital Gate hotel. A küllönleges épületre felkúszó acélháló a napsugarak 30 százalékát megállítja.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

Misfitsarchitecture

Ausztrália legzöldebb épülete a Melbourne-i Önkormányzaté (CH2), amely 2006-os átadásakor megkapta a hatcsillagos, legmagasabb fokú energiatakarékossági minősítést. Ezen fa árnyékolók vannak.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

Inhabitat

A kinetikus árnyékolók egyik szép példája Ausztriában látható, a Kiefer Technic cég bemutatótermét az Ernst Gieselbrecht & Partners tervezte.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

A működését bemutató videó nagyon szuper!

Az isztambuli Suryapi vállalat épületét a Tago építésziroda tervezte. Az épület egy domb tetején áll, tehát rendkívül erős napsugárzás éri, ezért a déli és a nyugati oldalát fa árnyékolók borítják.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

Tagomimarlik

A párizsi Necker gyermekkórház korábban jellegtelen téglaépület volt, 

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

KUMC

de a 2018-ban befejeződött felújítás során kívülről különleges árnyékoló szalagokat (is) kapott Philippe Gazeau építész jóvoltából.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

Aeccafe

Cardiffban egy parkolóházat árnyékolt vízszintes szalagokkal a Scott Brownrigg építészstúdió.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

IAAC

Hasonló ehhez a chicagói Aqua Tower, amelyet a Studio Gang tervezett.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

Ecofriend

Parametrikus építészetnek nevezik az algoritmikus gondolkodás térbeli, építészeti megjelenítését, amelyben az elemek közötti összefüggések komplex geometriai struktúrákhoz, "paraméterek kapcsolati hálójához" vezetnek. Ezt az árnyékolót 3D-nyomtatással is el lehet készíteni.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

Ha már korábban a masrabiját említettem, annak 21. századi utófantáziái is lenyűgözőek: San Franciscóban a Watson Élményközpont válaszfalához az IBM szuperszámítógépe a mobiltelefonok havi adattömegét alakította áttört mintázattá.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

Archdaily

És lássunk még egy szép példát a modern masrabijára: a spanyolországi Cordobában a város mór öröksége előtt tiszteleg a Bíróság épülete, amely a holland Mecanoo stúdió terve.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

MEA

Indiában a Punjab Kesari HQ homlokzata érdekes fúziója a hagyományos és a modern építészeti elveknek.

fenntartható építészet árnyékolás energiatakarékosság klimatizálás masrabija

CtoC

A globális felmelegedésnek jobban ellenálló épületeken tehát másfajta homlokzatokat fogunk látni, mindinkább háttérbe szorul a csillogó üveg -- de ez nemcsak nekünk lesz jobb, hanem például a városi madaraknak is, amelyek tömegesen pusztulnak amiatt, mert nekirepülnek az óriási kiterjedésű, tükröződő üvegfalaknak.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
08
máj/2018

A fekete autó a legkevésbé zöld, ha mosásról van szó

Autóvásárláskor arra a szempontra kevesen gondolnak, hogy mennyit fognak majd költeni a jármű mosására mind pénzben, mind időben. Jóllehet az autó színe a vásárlások 30-40 százaléka esetén döntő, bizonyos színek mágnesként vonzzák a koszt. Emiatt esetleg hetente kell mosatni a verdát, ami éves szinten alsó hangon 50 ezer forint. 

ABCnet

Az otthoni autómosás sincs ingyen, sőt, egyesek sokkal bővebben folyatják a vizet, mint a benzinkút kézi mosójában, mert "itt nem kell spórolni". Pedig a világ legnagyobb pazarlása, hogy ivóvízzel mossuk az autót. Akinek van kertje, egy hordóban gyűjtheti az esővizet autómosáshoz. Az a lényeg, hogy a hordó szájára tegyen egy dupla szúnyoghálóból kivágott fedőt, nehogy belepetézzenek a vérszívók. Akinek nincs kertje és nem tud esővizet gyűjteni, az kimerheti a kádból a gyerekek használt fürdővizét, pont jó lesz kocsimosáshoz. Csak be kell tárazni ehhez néhány műanyag vödröt. Igen, a hordós-vödrös módszer időigényes, tervezést igényel, fizikailag megerőltetőbb, mint simán megnyitni a slagot. De sokkal környezettudatosabb megoldás, és a gyerekeknek is jó példát mutatunk.

TIPP: A polírozás azért is jó, mert kevésbé tapad meg a kosz a fényezésen, illetve egy jó eső lemossa a nagyját.

Ami a színt illeti, autóvásárlás előtt jó kiindulópont, hogy minél drágább vagy feláras egy szín, annál költségesebb lesz a karbantartása és a javíttatása is az amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports (CR) szerint.

ConsumerReports

Legmacerásabb a mattfekete fényezés: dögös külsőt ad a kocsinak, viszont minden légypiszok meglátszik rajta. Ráadásul nem polírozható, csak kézzel mosható, és még úgy is csak egyenes mozdulatokkal egy alkoholos ablaktisztító szerel átitatott mikroszálas kendővel (körkörösen suvickolni vagy gépi mosóba küldeni tilos, mert az nyomot hagy a matt felületen). A fényes fekete fényezés is rendkívül sok karbantartást igényel.

Hiába divatos most a gyöngyházszínű autó, hasonlóképpen vonzza a koszt a fehér szín a CR szerint, valamint nagyon meglátszanak rajta az előttünk haladó járművek által felvert aszfaltszemcsék. (A házi praktika szerint az aszfaltfelverődést majonézzel lehet a legkönnyebben leszedni: kenjük rá bőven, hagyjuk rajta 10 percig, aztán töröljük tisztára.)

PPG

A világon 2017-ben gyártott új autók közül 37 százalék fehér volt, 17 százalék fekete, 12 százalék szürke, 11 százalék szürke, 8 százalék természetes, 7 százalék piros, illetve kék, és 1 százalék zöld a PPG autófestékgyartó statisztikái szerint. Magyarországon 2017-ben a fekete után a kék volt az internetezők kedvenc autószíne.

Mosás szempontjából a CR szerint legigénytelenebb a szürke és az ezüst, továbbá az olyan semleges árnyalatok, mint a pezsgőszín vagy a bézs, esetleg a metál világoskék

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
31
márc/2018

Izzócserekor ne a wattot, hanem a lument, a sugárzási szöget és a CRI-t nézd!

A téli sötétség miatt jó sokat világítottunk az elmúlt hónapokban, ami meglátszik a villanyszámlánkon. Elhatároztuk, hogy ahol és amint lehet, LED-re cseréljük a meglévő izzóarzenálunkat, amely hagyományos (volfrám izzószálas), illetve halogén körtékből és kompakt fénycsövekből áll. Arra is gondoltunk, hogy ha megint olyan rekkenő nyár lesz, mint tavaly, már előre csökkentsük a lakásban a hőforrások számát, hiszen egy 60 vagy 100 wattos hagyományos izzó teljesítményének 95-98 százaléka hővé alakul. A megfelelő új LED-es fényforrások kiválasztásakor azonban sokkal több szempontot kell figyelembe venni, mint pusztán az árat. A legfontosabbak között van a lumen, ami a kibocsátott fény mennyiségét jelöli, a fényáram mértékegysége. 

FÉNYÁRAM (LUMEN)

LED energiatakarékosság otthon lumen

Ami az átváltást illeti, az izzószál 1 Wattból 12,5-17,5 lument állít elő, a halogén 1 Wattból 16-24 lument, a kompakt fénycső 1 Wattból 45-75 lument, míg a LED 1 Wattból 80-100 lument.

FÉNYSZÜKSÉGLET

Előszobába ajánlott 500-600 lument tenni, hogy kora reggel félálomban is meg tudd különböztetni a fekete és sötétbarna cipőket. Ugyanígy a fürdőszobatükör fölé is kell a 600 lumen borotválkozáshoz, sminkeléshez (Utóbbihoz legalább 80-as CRI, lásd lejjebb). A fürdőszoba mennyezeti lámpája legyen minimum 1000-1200 lumen fényerejű, hogy jól láss takarításkor. A konyha mennyezeti lámpába is kell az 1000 lumen (nagy konyhába 1500 is), a konyhapult 600-800 lumenes megvilágítása állhat több 200 vagy 400 lumenes LED-pogácsából (GX53 foglalat) vagy fényfüzérből. Mosogatáshoz minimum 600 lumen kell, akárcsak az íróasztal megvilágításához. A nappali mennyezeti lámpájába kerülhet fényerőszabályzós (lásd lejjebb) LED-körte, amit 400 és 1800 lumen között változtathatsz (típustól függően). Ha a régi csillárban cserélnéd a körtéket, minimum 400-asokban gondolkodj. Egy szokványos állólámpába érdemes 400-600 lumenes körtét tenni, a hálószobában az ágy melletti kislámpába is elkel a 400 lumen. A hangulatvilágítást szolgáltató lámpákba mehetnek a 200 lumenes körték. 

TIPP: Mielőtt megvásárolnál egy szerinted szép fényes LED-fényforrást valamelyik lakberendezési vagy barkácsáruházban, nézz fel az álmennyezetre: ha tele van neon fénycsövekkel és spotlámpákkal, nehéz lesz megállapítanod, hogy a kiszemelt fényforrás odahaza egymagában mennyire fog világítani. Épp ezért mindenképpen kérdezz rá a termékcsere lehetőségére az eladónál!

SUGÁRZÁSI SZÖG

Kaphatók olyan retró design, úgynevezett filament LED-körték, amelyek úgy néznek ki, mintha volfrám-szál lenne bennük, ezek képesek átlag 300 fokos sugárzási szögre, azaz a teret körös-körül és alul-felül bevilágítják. A kukoricacsőre hasonlító LED-fényforrások sugárzási szöge 180 fokos. A csak előrefelé világító spotlámpáknak 120 fokos, míg a körte formájú LED-fényforrásoknak gyártónként és körteformánként változó, 110-260 fokos a sugárzási szöge.

LED energiatakarékosság otthon lumen

KLUS Design

Az E14-es foglalatú gyertyaalakúaké átlag 200 fok, a GX-foglalatos reflektorpogácsáké 36 fok. Érdemes ezért például a könyvesszekrény tetejére egy felfelé világító, rejtett LED-füzért tenni, hogy közelíts ahhoz a térélményhez, amit a hagyományos, zömmel 300 fokban sugárzó izzóknál megszoktál. 

CR-INDEX

Ez azt mutatja meg, hogy az adott LED-fényforrás megvilágításában mennyire élethűen látod a tárgyakat.

LED energiatakarékosság otthon lumen

VILLANYLAP

Szakemberek azt tanácsolják, hogy hétköznapi tevékenységhez elegendő a 80-as CRI, de abba a lámpába, amelyet a konyhai munkapult (húsok!!!) vagy a hobbitevékenység (barkácsolás, rajzolás, kézimunka) felett használsz, legyen 90-es CRI-jű fényforrás. Lakótérbe semmi esetre se vegyél 70 alatti CRI-jű fényforrást, legfeljebb garázsba, pincébe.

SZÍNHŐMÉRSÉKLET

Ezt a gyártók Kelvinben adják meg, minél alacsonyabb a szám, annál inkább vörösbe hajló, "melegebb" a LED-es fényforrás fénye. (A meleget azért tettem idézőjelbe, mert a LED nem melegít, hiszen nincs benne izzószál.) A gyártók melegfehérnek nevezik a 2700 Kelvines fényforrásokat, míg 3000 Kelvintől felfelé már hidegfehér a fény színe. Az extra melegfehér termékek 2000-2200 Kelvint tudnak.

LED energiatakarékosság otthon lumen

HOMETRONICS

Lehet kapni olyan LED-körtéket és spotokat, amelyek színhőmérséklete egyedileg állítható egy infravörös távirányító segítségével, ezek drágább termékek.

FÉNYERŐSZABÁLYOZÁS

Nem mindegyik LED-fényforrás fényerejét lehet szabályozni, és akkor is ügyelni kell arra, hogy egy hagyományos, 100 wattos izzóhoz készült fényerőszabályzó kapcsoló esetleg nem érzékeli a sokkal kisebb feszültségen dolgozó LED-fényforrást. "A fali szabályzók nagy része még izzólámpához, halogén lámpához készült és egy minimum teljesítmény (megszólalási küszöb) alatt nem működik. Ez a teljesítményhatár 20-40 W körül van, pont a jelenleg kapható retrofit LED-ek egységteljesítménye felett. Egy hatágú csillárban már ezek a teljesítmények összeadódnak, nagyobb az esély a sikerre. (...) A tapasztalat azt mutatja, hogy leginkább RC jelű fali szabályzókkal működnek a retrofit LED-ek, de akadnak renitens típusok. Sajnos, erre sem szabvány, sem iparági megegyezés nincs, mondhatni, hogy ezen a téren teljes a káosz", olvasható a Villanyszerelők Lapjának korábbi cikkében. Tehát vagy olyan LED-es fényforrást vegyél, amihez van távirányító, vagy villanyszerelővel cseréltesd le a meglévő fényerőszabályzót megfelelőre. Az ilyen szempontok miatt is érdemes szaküzletben megvásárolni a LED-es fényforrásokat.

FOGLALAT
A LED-körték becsavarhatók a hagyományos E27-es és E14-es foglalatokba. A LED-pogácsákhoz (GX53 sorozat) villanyszerelési szaküzletben menetes foglalatot kell venni (és felszerelni), ennek ára 700-1000 Ft, de a kettő együtt még így is gazdaságos opció lehet, például fürdőszobatükör fölé.

LED energiatakarékosság otthon lumen

IKEA

A LED-spotlámpák többsége GU10-es foglalatot igényel. A LED-fényfüzérekhez lehet kapni C alakú rögzítőket. 

ÁR / JÓTÁLLÁS / PÉNZVISSZAFIZETÉSI GARANCIA

Azoknál a gyártóknál/forgalmazóknál, amelyek 1 vagy 2 év jótállást vállalnak (például az Ikea, barkácsáruházak saját márkás termékei), mostanában 1 lumen ára nagyjából 1 Ft-tól indul. Azoknál, amelyek akár 3-8 éves önkéntes jótállást vállalnak (például Osram, Philips), ott drágább lehet. A gyártók éves szinten 5000 órás használatot tételeznek fel. Az eladót feltétlenül meg kell kérdezni a visszavásárlási garanciáról, mert egyesek 6 hónapot, míg mások 1 évet adnak, amely idő alatt gond nélkül visszaveszik a legfeljebb kicsomagolt és egyszer kipróbált, de hosszú távon nem használt terméket. (A használattól apránként fokozatosan csökken a fényerő, így érthető ez a kitétel.) Akárhol is veszed a LED-es fényforrásokat, az esetleges csere miatt érdemes külön számlára blokkoltatni őket, és megőrizni a számlákat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

A táblázat grafikai koncepciójáért köszönet a Glendaleca.gov oldalnak.

Ez is érdekelhet:

Bio tojásfestés konyhai hulladékkal

LED energiatakarékosság otthon lumen


0
Tovább
18
dec/2017

12 karácsonyi ajándékötlet vásárlás nélkül

Az elmúlt hetekben mindenki az ajándékok beszerzésével volt elfoglalva. Mostanra talán már megvan a nagyja, erre beüt a ménkű: hát a Józsit (Katát, Ica nénit) nem elfelejtettük?! Dugipénz már nincs, de lehet, hogy egy kis átcsoportosítással megoldható a hiány: ha mondjuk a Marcinak szánt sálat odaadjuk Józsinak. De akkor mit kap Marci? És ha mégsem adjuk oda a sálat, akkor mit kap Józsi? Összeszedtünk pár ingyenes ötletet férfiaknak, nőknek, állatbarátoknak, hátha talál köztük hasznosat az olvasó.

1. Házi finomság
Ha még van a spájz egyik magas polcán a nagyitól származó szilvalekvár, az is lehet ajándék. Szépen le kell mosni, és az üvegre speciális filctollal karácsonyi mintát és jókívánságot rajzolhatunk, írhatunk, becsomagoljuk, és kész. Lehet egy tepsi kekszet is adni ajándékba, pláne ha tudjuk az illetőről, hogy nem tud vagy nem szeret sütni. Ha csinálunk magunknak egy nagy fazék csatnit, mondván, úgyis kell valami pikáns szósz a maradék húsok mellé a két ünnep között, akkor abból is adhatunk ajándékba. Nálunk a következő recept a nyerő (sajnos a forrására már nem emlékszem): 

karácsony ajándék vásárlás kutya macska autó otthon takarékosság

A KÉP ILLUSZTRÁCIÓ

Hozzávalók: 90 dkg meghámozott, felnegyedelt paradicsom, 1 felkockázott padlizsán, 1 felkockázott zöld és 3 piros kaliforniai paprika (ez a három zöldség összesen max. 90 dkg legyen), 70 dkg finomra vágott vöröshagyma, 4 nagy gerezd fokhagyma aprítva, 35 dkg cukor, 300 ml fehérborecet (esetleg almaecet), 1 evőkanál só, 1 kiskanál tört koriandermag, 1 kiskanál őrölt fűszerpaprika, 2 kiskanál őrölt cayenne bors. Vastag aljú fazékban tegyük fel főni a zöldségeket, lefedve pároljuk őket kis lángon 1 órán át. Néha kevergessük meg. Adjuk hozzá a cukrot, sót, fűszereket, forraljuk össze 30 percig gyakran megkeverve. Fedő nélkül rotyogtassuk addig, amíg be nem sűrűsödik, de nehogy odakapjon az alja! Ha kész, forrón töltsük szét steril befőttesüvegekbe, tegyünk az üvegek szájára 1-1 lap celofánt, és csavarjuk rá a tetejét. Hideg helyen legalább 1 hónapig eláll.

2. Virág, zöldpalánta
A sufniban van pár virághagyma eltéve tavaszra, de ha valaki emlékszik a helyükre, a kertből is kiáshat egyet-kettőt. Földbe ültetve a következő napokban fokozatosan szoktassa a szobai meleghez, aztán karácsony este már csak egy szép szalagot kell körétekerni. A meglévő szobanövényekről is le lehet vágni hajtásokat, és gyökereztető porba tenni, hátha megerednek és cserépbe ültethetőek lesznek az ajándékozás időpontjáig. Ha nem erednek meg, akkor sincs pánik, akkor egy alkoholos filccel szépen kidekorált vizespalackba kell tenni őket, és folpackkal körbetekerni az üveg száját, hogy ne folyjon ki a víz szállítás közben. 

3. Zeneválogatás
Régen szuper ajándék volt egy válogatáskazetta vagy -CD, ma már ezek a zenehordozók sehol nincsenek. Attól még össze lehet állítani egy személyre szóló virtuális válogatást mondjuk a Spotify vagy a Youtube kínálatából. Az átadással sem lehet gond, ha van egy okostelefon kéznél :)

4. Felvigyázás
Kell csinálni egy szépen megtipózott "Ígérvény"-t, és bevállalni benne, hogy karácsonyi ajándékképpen vigyázunk az ünnepek alatt egy napot a megajándékozott gyerekére vagy házi kedvencére. Azt a napot pedig az illető úgy töltheti, ahogy régóta szeretné, például elmehet szaunázni, moziba, bármit csinálhat. A lényeg a tehermentesítés! Ugyanez fordítva is működik: elvisszük a gyerekeket egy délutánra, és a szülők végre jól kialudhatják magukat -- vagy csináljanak, amit szeretnének.

5. Macskajáték
Ági nénihez ragasztópisztollyal és spárgával érkezünk, hogy Lizi cica félig szétszaggatott kaparófáját ajándékképpen felújítsuk. Ági néni is örülni fog, és nekünk sem is kell kínosan feszengenünk a bejgli fölött, mert van téma, van tennivaló.

6. Kutyaidomítás
Jó és hasznos ajándék, ha felajánljuk rakoncátlan ebbel rendelkező barátunknak, hogy karácsonyi ajándékként rászánunk egy délutánt az ünnepek alatt, és megtanítunk a kutyájának egy vezényszót. A leghasznosabb talán a "Hozzám"  vagy a "Vissza", csak legyen nálunk elég jutalomfalat.

7. Ó az a polc!
Minden háztartásban van olyan polc, kerékpártartó falikampó vagy más holmi, ami azért áll még mindig a szekrénynek támasztva, mert nincs, aki fúrjon egy-két lyukat a falba a felszereléséhez. Nyilván ezt nem Szenteste kell végrehajtani, de hogy hihető legyen a felajánlásunk, a vendéglátónál leparkolhatjuk a céldátumig az ütvefúrót. Mi is mielőbb vissza akarjuk kapni a fúrót, ő is szeretne végre polcos gazda lenni, igazi win-win helyzet. Fel lehet ám ajánlani cserébe egy kiadós zoknistoppolást!

8. Fenyőállítás
Vannak, akik számára ez komoly segítség és ajándék egyben. Például mert már a fenyőtalppal sem boldogulnak, és különben sincs idejük a sütés-főzés-takarítás miatt a míves díszítgetésre. Mondjuk nekünk is alig, de ha Szenteste előtt valamelyik napon tudunk erre szakítani pár órát, akkor mindenki örülni fog.

9. Ünnepi forgatás
A karácsony vendégjárás során forgathatunk kis klipeket a telefonunkkal, majd a két ünnep között vágunk belőle egy videót. Ez is jó ajándék, de tényleg készüljön el szilveszterig... Mármint idén szilveszterig!

10. Digitális fotóalbum
A régi papírképek családon belüli megosztásának legjobb módja, ha egy tettrekész családtag digitalizálja őket, például a Google PhotoScan alkalmazás segítségével. De az is nagy öröm, ha az esküvői vagy más emlékezetes ezer éves VHS-kazettát digitalizáljuk, és létrehozunk egy felhő tárolót a rokonok számára.

11. Ingyenes program
Ünnepek között és januárban is lesz számos ingyenes program (korcsolyázás, múzeumi séta, templomi hangverseny), amire egyik-másik szerettünk csak azért nem jut el, mert esetleg messze van, vagy ami még valószínűbb, egyedül nem akar elmenni. Csináljunk egy ajándékkártyát, amelyre leírjuk, mikor és milyen programra hívjuk el, ez lesz a mi ajándékunk, még akkor is, ha magunktól nem mennénk el ilyesmire. (Hatvan fölöttieknek egyébként is már nem tárgyakat, hanem élményeket érdemes ajándékozni, legyen az színházjegy vagy gyógyfürdőbelépő.)

12. Autómosás
Míg ajándék lakástakarítást felajánlani sértő is lehet (már akinek), addig az autó külső-belső takarítása, pláne lepolírozása értékes ajándék. Fűtött garázsban nem vészes elfoglaltság, de ha nagyon jó szívűek vagyunk, kertben vagy utcán is meg lehet ejteni, persze nem mínuszban (természetesen a polírpaszta miatt). Arra azért készüljünk föl, hogy gyerekesek autójában elképesztő dolgokat fogunk találni az ülés alatt... :)

Kellemes ünnepeket kívánunk!

És ha már "mentes" a karácsony, ajánlunk összesen 100 tippet arra, ha a fenyőfa helyett is mást szeretnél:
Karácsonyfa fenyő nélkül -- 57+3 ötlet mindenkinek
Még 34+6 szuper ötlet, ha alternatív karácsonyfára vágysz


0
Tovább
11
dec/2017

Az ünnepi fények ihletik a LED-es lakberendezést

A karácsonyt azért is szeretjük, mert ilyenkor az otthonunk meghitt fényben ragyog az ünnepi dekorációnak köszönhetően. Most döbbenünk rá, mennyire fontos a gondosan kialakított világítás a különböző helyiségekben. Nem kétséges, hogy a funkcionálisan tervezett fény javítja az életminőségünket, és nemcsak a téli hónapokban. A két ünnep közötti időszakban érdemes egy délutánt rászánni arra, hogy végiggondoljuk, hogyan emeljük magasabb színvonalra a lakókörnyezetünket a fényforrások segítségével. Az áramszámla miatt sem kell aggódnunk, hiszen a LED-fényforrások energiatakarékosak. S mivel nem bocsátanak ki hősugarakat, teljesen újszerű módon is felhasználhatjuk őket, mint azt a következő képek is illusztrálják. Menjünk végig a képzeletbeli lakáson!

ELŐSZOBA

Halvány színek, jól elhelyezett fények, látványos hatás.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Egy sötét és rideg hallt ilyen egyszerűen át lehet alakítani.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Mintha a levegőn lépkednénk az üveg lépcsőfokokon, ráadásul változtatható a megvilágításuk színe.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

NAPPALI

Minimál nappaliban minimál fénydesign: ülőgarnitúra alatti magenta színű sugárzással.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Saját kezűleg sem ördöngösség elkészíteni a 4 panelből álló tévékonzolt, amely hangulatvilágításként is szolgál az esti tévézéshez. Mint korábbi cikkünkben írtuk, nem zavarja meg az éjszakai pihenésünket, ha a monitorokból áradó kék fényt ellenpontozzuk egy kis meleg árnyalattal.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Csak néhány lámpát feldobott a falra ennek a szobának a tervezője, de az eredmény valóságos műalkotás.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Hangulatunktól függően világít kéken, zölden vagy vörösen a kanapé oldalát díszítő virágmintás panel.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Ki mondta, hogy a függönybe nem kerülhet pár LED-fényforrás?

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Mint ahogy a tapétába is (érdemes a forrásra kattintani további ötletekért)...

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Az asztallap is világíthat (A tervező, Ingo Maurer német designer világító tapétáit is érdemes megnézni ezen a linken).

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

KONYHA

A konyhabútor színe az álmennyezet vörös fényében köszön vissza.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Egy kis kék tiszta hatást ad a konyhában. A munkapult fölé feltétlenül meleg fehér LED-világítás kell, hogy gusztusosnak látszódjanak az ételek főzés közben is.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Szintén a kékkel játszott ennek a konyhának a tervezője. A hideg színhez meleg barna fafelületet, padlóburkolatot és festést választott.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Ezen a lépcsőzetesen bővülő konyhapulton jut hely néhány növénynek is.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A LED-szalagot a konyhabútorba is integrálni lehet.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

FÜRDŐSZOBA

Akár borotválkozáshoz, akár sminkeléshez, jól jön a megfelelő világítás.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Ebben a fürdőszobában többféle módon integrálták a LED-világítást az elemekbe.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Aki viszont hangulatra vágyik a fürdőben, választhat lágyabb fényeket és formákat is.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A járólap fugázásába rejtett LED-fényforrások nagyon jól néznek ki, csak el ne romoljanak...

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Többféle fényforrás kombinálásával (meg egy ilyen üvegkáddal) a fürdőszoba lenyűgöző lesz.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A kád épített és burkolt pereme alá rejtett fényfüzértől nagyon csábító az összkép. 

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS 

HÁLÓSZOBA

A hajnali derengést idéző világoskék fény segít abban, hogy reggel könnyebben felébredjünk.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A gardróbot és az ágyat elválasztja a hangsúlyos LED-füzér.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba 

FORRÁS

TERASZ

A világító ülőgarnitúra szokatlan látványelem, minden kerti parti fókuszpontja lesz.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS


0
Tovább
10
okt/2017

Lehet, hogy a telefontoktól merül le folyton a mobilod?

Olyan korban élünk, hogy a fejlett világ országaiban már több a mobiltelefonok száma a lakosokénál. A rengeteg készülék folyamatos töltése egyre komolyabb energiatényezővé válik, a sok kicsi sokra megy alapján. De mi van akkor, ha magunk is hozzájárulunk a telefon gyakori lemerüléséhez, még ha nem is ez a szándékunk?

A telefonok energiaigényét világszerte vizsgálják laboratóriumokban, ám a tesztelések során a készülék "pucér", hiszen objektív méréseket csak így lehet elvégezni. Miután azonban a fogyasztó megvásárolja a drága telefont, a megóvása érdekében előbb-utóbb vesz hozzá egy védőtokot is – anélkül, hogy tudna bármit is annak műszaki paramétereiről. 

energiatakarékosság mobiltelefon SAR-érték BER-érték villamos energia

Ron Bennetts / Flickr

Kíváncsiságból bementem az egyik telefontokos üzletbe, és megkérdeztem, mennyi az egyes tokok BER- és SAR-értéke. Nem gonoszságból csináltam, hanem tényleg érdekelt, hogy szerepel-e rajtuk bármilyen besorolás. Sejthető, mi volt a válasz: öööööö. Semmi baj, nem várom el egy eladótól, hogy képben legyen az elektromágneses sugárzás árnyékolásával. A telefontok-gyártóktól viszont igazán elvárható volna.

Fogalmunk sincs arról, hogy a jellemzően kínai műanyag tokok mennyire árnyékolják le a telefont. Gyanakodni kell viszont erre, ha minimális használat mellett is állandóan lemerül a készülék. Ennek oka az, hogy az antenna közelterében (near field) lévő bármely tárgy, így a telefontok vagy az emberi kéz is befolyásolja az antenna hatásfokát és leadott teljesítményét. (Szakértők szerint nem is ajánlott úgy fogni a készüléket, hogy tenyerünk beterítse a hátlapot.)

A telefon és a bázisállomás összeköttetésben van egymással az állandó kapcsolat fenntartásához, és mindkét oldalon szükséges a vett jel megfelelő szintű bithibaarányának (BER) elérése. A digitális kommunikációban a bithiba vagy hibás bit jelenti azokat a biteket, amelyek megváltoztak az eredeti állapotukhoz képest az átviteli csatornán előforduló zaj, interferencia, szinkronizációs zavar vagy torzítás miatt. A BER a jel erősítésével javítható.

Ha az adót, azaz a  telefon antennáját leárnyékoljuk egy tokkal, akkor nagyobb teljesítmény kisugárzására sarkalljuk a vételi oldalon (a bázisállomáson) megkövetelt BER-érték elérése érdekében. Az "erőlködés" azonban egyrészt telefonálás közben növeli a SAR-értéket (Specific Absorption Rate, fajlagos energiaelnyelési érték a testszövetekben) akár 20-70 százalékkal egy 2012-es amerikai vizsgálat szerint. Másrészt pedig csökkenti a telefon akkumulátorának üzemidejét, élettartamát. Hogy mennyivel, azt nem lehet tudni, tekintve, hogy a telefontokokat nem vizsgálják a laboratóriumok. 

Visszatérve a kiinduló gondolathoz: érthető, hogy mindenki a legjobbat szeretné magának és a készülékének is a védőtokkal, de lehet, hogy épp emiatt kell naponta tölteni a telefont. Egy 3-5 fős háztartás költség-vetésében ez már komoly kiadást jelenthet éves szinten.

(A technikai tanácsért köszönet B.K-nak.)


0
Tovább
27
szept/2017

Megbök a függöny, Ha eleget zuhanyoztál

Mindannyiunknak vannak olyan családtagjai, akik nemcsak tisztálkodási céllal foglalják el a zuhanyt, hanem hosszasan időznek a meleg víz alatt, miközben a többiek türelmetlenül toporognak a fürdőszoba ajtaja előtt. Elisabeth Buecher megalkotta a tökéletes zuhanyfüggönyt, amely figyelmezteti a "kacsálkodó" zuhanyozókat, hogy ideje befejezni a nótát, hagyjanak a többieknek is meleg vizet.

víztakarékosság otthon Elisabeth Buecher időmérő zuhanyfüggöny

A londoni formatervező szenzoros függönye figyeli az idő múlását, és 4 perc elteltével működésbe lép: zavaró, de nem sérülést okozó lándzsái felfújódnak, szinte kilökik a zuhanyozót a meleg víz alól. A bökős zuhanyfüggöny (egyelőre) nem valódi fürdőszobai kiegészítő, hanem jópofa műalkotás, ám egyúttal valóban komoly üzenete van: Buecher ezzel is próbálja felhívni a figyelmet a víztakarékosság fontosságára. 

A művésznek ez a második darabja a felfújódó trükkös zuhanyfüggöny témában, az első változat szó szerint foglyul ejtette a pazarló hajlamú zuhanyozókat. 

víztakarékosság otthon Elisabeth Buecher időmérő zuhanyfüggöny


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum