Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
02
júl/2020

6+7 tipp a lábizzadás megelőzésére és kezelésére

Itt a nyár, óhatatlan, hogy izzadjon a lábunk, hiszen ezen a testtájon van a legtöbb izzadságmirigyünk: lábfejenként 125 ezer! A túlságosan izzadékony lábbal már csak azért is muszáj foglalkozni, mert más probléma forrásává is válhat, mint a lábszag, a lábgomba vagy a körömgomba. Az emberek 5 százalékára jellemző a fokozott izzadás, ezt hiperhidrózisnak nevezi a szakirodalom. A lábizzadás mérséklésére számos módszer létezik, de a józan észnek nincs párja. 

Pexels

MEGELŐZÉS

1. Naplózás
Nem kell ahhoz okostelefon, elég egy papír és ceruza, hogy rögzítsd, mikor észlelsz túlzott lábizzadást. Dokumentáld, mit ettél előtte, mit viseltél, mit éreztél, milyen helyzetben voltál. Nem ritka, hogy valamilyen étel, ital vált ki extrém lábizzadást, vagy hogy a stressz mutatkozik meg ilyen módon. Ha sikerül leszűkíteni a kockázati tényezők körét, elkerülni is könnyebb őket.

2. Megfelelő zokni
Manapság valósággal vadászni kell a tiszta pamut zoknira, mert még amire a csommagolás elején azt is írják, hogy "bio", "natúr", "bambusz", annak a hátoldalán is megtalálhatod az apró betűs feliraton, hogy 15-25 százalék poliésztert tartalmaz. És sajnos, attól mert végre találsz egy tiszta pamut zoknit, még nem biztos, hogy kellemes viselet: némelyik olyan erős gumírozással készült, hogy virslit csinál a lábból. Én úgy szoktam ez ellen védekezni, hogy kisollóval minden második gumiszálat elvágok a zokni bokarészénél. Nem mondom, hogy nem macerás, de megéri.
Van, akinek pont a tapadós pamutzokni csinál vízhólyagot, és nekik jobban beválik a speciális műszálas anyagból készült sportzokni, amely képes az izzadság elvezetésére.

3. Lábgomba elleni hintőpor
Ha a zokni felvétele előtt behintőporozod a lábadat, tovább marad száraz és jószagú. Amennyiben nem szeretnél spéci lábhintőport használni, kipróbálhatod a teljesen kíméletes kukoricakeményítőt is, amely ugyanúgy szárazon tartja a lábadat, viszont a lábgomba ellen már nem hatékony. 

4. Izzadásgátló spray vagy stift
Nem a dezodorra gondolunk itt, hanem az izzadásgátlóra. Ez másképp működik, mint a dezodor: átmenetileg gátolja az izzadságmirigyek működését. Az Amerikai Dermatológusok Akadémiája azt javasolja, hogy éjszakai lábizzadás esetén este lefekvés előtt fújd vagy kend be a lábadat, aztán reggel mosd le. Ezt ismételd 3-4 éjszaka, utána térj át a heti egyszeri-kétszeri alkalmazásra. Éjszaka egyébként is kevésbé izzad a lábunk, az izzadásgátló hosszabban képes kifejteni a hatását másnap.
Személyes tapasztalat, hogy a pántos szandál kisebb valószínűséggel fogja feltörni a lábadat, ha előtte izzadásgátlóval befújtad a lábadat. Amennyiben azonban bepirosodik vagy égni kezd az izzadásgátlótól a bőröd, inkább ne használd. 

Pexels

5. Megfelelő cipő
Erről is regényt lehetne írni, mert lábizzadás ellen legjobb a vászon- vagy bőrcipő, de manapság nehéz olyat találni, amelyik legalább az orr-résznél nincs egy kis műbőrrel vagy szintetikus anyaggal kibélelve. Márpedig ha bélelt, akkor sokkal jobban beizzad a láb. Tuti megoldás a szandál+pamutzokni kombó volna, de valljuk be őszintén, az nem túl esztétikus.
Az sem mindegy, hogy mekkora a cipő: lehet, hogy a fél számmal nagyobb sokkal komfortosabb volna, több helyük lenne a lábujjaknak, nem izzadnának be. 
Érdemes kipróbálni a különféle nyári talpbetéteket, amelyik pamutból vagy cellulózból van, attól remélhető, hogy képes felszívni az extra nedvességet. Viszont hogy éppen a talpbetét miatt ne legyen túl szűk a cipő, tényleg szerencsés, ha fél számmal nagyobb a lábadnál.

6. Hidratálás
Kánikulában vagy sportolás közben azért is érdemes odafigyelni a kellő vízivásra, mert a hidratált szervezet könnyebben megbirkózik a hőmérsékletszabályozással, ennél fogva kevesebbet izzad.

KEZELÉS

1. Lábmosás
Minél gyakrabban, annál üdvösebb. Senki nem fog megróni azért, ha néhány óránként a mosdóban megmosod, vagy ha erre nincs lehetőség, legalább egy nedves törlőkendővel áttörlöd a lábadat. Ezzel letisztítod bőrödről az izzadságot és a baktériumokat, továbbá lehűtöd és felfrissíted a lábadat. A lábmosáshoz használhatsz antibakteriális vagy gombásodás elleni gyógynövényes szappant, illetve tehetsz a lábmosó vízbe 2-3 csepp antimikrobiális illóolajat, mint a teafa vagy az eukaliptusz. Lábmosás után rendkívül fontos, hogy alaposan megtöröld, teljesen megszárítsd a lábadat, mielőtt visszaveszed a zoknit és a cipőt. A száraz lábujjak közé szórhatsz egy kis lábgomba elleni hintőport vagy kukoricakeményítőt.

Unsplash

2. Lábáztatás
Főzz egy erős fekete teát két filterből, öntsd egy lavórba és hígítsd annyi vízzel, hogy kellemes hőmérsékletű legyen. Ebben áztasd a lábadat 20 percig. A teában lévő tannin kicsapja a fehérjéket, azaz képes elpusztítani a mikróbákat. Továbbá jellegzetes tulajdonsága az összehúzó képessége: összehúzza a pórusokat, kevésbé fog izzadni a lábad. A teás lábáztatást akár minden este megismételheted, ha jólesik.
Variálhatod szódabikarbónával is: egy lavór langyos vízben oldj fel 3-4 evőkanál szódabikarbónát, ebben áztasd a lábadat 20 percig. 
Sőt, egy lavór langyos vízhez adhatsz 4-5 evőkanál almaecetet is, amely ugyanúgy összehúzó hatású, mint a tea, csak még inkább gomba- és baktériumölő hatású.

3. Cserezokni
Tuti tipp a cserezokni: délben kimész a mosdóba, lecseréled tisztára a zoknidat, a használtat pedig egy garantáltan szagmentesen záródó zacskóba vagy edénybe teszed és hazaviszed. Ha nem akarsz emiatt mindennap kidobni egy műanyagzacskót, használj forró vízben fertőtleníthető műanyagdobozt vagy kis befőttesüveget.  

4. Váltócipő
A boldogult szocializmusban talán nem is volt olyan irodista, akinek az íróasztala alatt, az újságpapírkötegből összetákolt lábelemelő mellett ne lett volna egy "benti" papucsa. Ezzel az illető megelőzte, hogy a lába egész nap főjön a fényes fekete szkáj műbőr csizmában. De a lényeg: az átmelegedett cipőben fokozottan izzad a láb, még akkor is, ha a cipő felsőrésze légáteresztő anyagból van. Amikor úgy érzed, túlságosan meleg van odalent, cseréld le a lábbelidet a váltócipőre. Az is nagyon fontos, hogy egymás után két napon ne viseld ugyanazt a cipőt. Bármiből is legyen, legalább 48 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon. Esetleg rásegíthetsz erre azzal, ha kiteszed az erkélyre, gangra, jól szellőző szabad téri területre száradni.

5. Alkohol
Kizárólag eseti használatra ajánlják, egyébként is az alkohol miatt a legdrágább gyógymód, ha a nagyon izzadt, bebüdösödött lábadat finoman áttörölgeted egy alkohollal benedvesített vattalabdaccsal. Ez azonnal leszárítja a bőrt és megszünteti a szagokat. Ám nem szabad mindennap használni, mert az alkohol annyira szárító hatású, hogy bőrirritációt, gyulladást okozhat.

6. Szódabikarbóna a cipőbe
Miután otthon levetted a cipődet, hints bele egy kiskanál szódabikarbónát, amely felszívja a nedvességet, ezzel elpusztítja a szagot okozó baktériumokat. Utána fejjel lefelé tartod a cipőt, és kirázod belőle.

7. Citromlé
Indulás előtt egy kiskanálnyi frissen facsart citromlevet egy vattapamaccsal oszlass el a lábadon, hagyd megszáradni, és ezután húzd fel a zoknit, harisnyát. Összehúzó hatásánál fogva lezárja a pórusokat, kevésbé fog izzadni a lábad, továbbá természetes dezodoráló hatású.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
02
jún/2020

Maszkviselés után ápold a bőröd házilag készült arctonikkal

Aki egész nap maszkot visel, annak az arcbőre nem jut elég friss levegőhöz, befülled a maszk alatt, és emiatt hajlamossá válhat a pattanásokra.

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

A problémát enyhítheted házilag készített arclemosó tonikkal, amit mindig a már megtisztított bőrre kell egy vattakoronggal felvinni. Ezeket a természetes eredetű, viszonylag semleges illatú arctonikokat férfiaknak is érdemes használniuk, hiszen a maszkviselés az ő arcbőrüket is kikezdheti.

1. Zöld tea + aloe gél

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pexels

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Merj ki belőle 2 evőkanállal, adj ahhoz 2 kiskanál aloe vera gélt, öntsd egy kis flakonba, rázd össze és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig  eláll. A kínai gyógyászat a zöld teával sokféle bőrproblémát kúrál, a benne lévő hatóanyagok védik a bőrt az UV-sugarak káros hatásai ellen is. Az antioxidáns hatású zöld tea feszesíti a bőrt és csökkenti a gyulladást. Az aloe vera nyugtató hatású, mérsékli a pirosságot, egyúttal hidratálja a bőrt.

2. Zöld tea + almaecet

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Ebből tölts 3 egységnyi mennyiséget egy permetezős flakonba, önts hozzá 1 egységnyi almaecetet, rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, feszesíti a bőrt és összehúzza a pórusokat. Az almaecet kiegyenlíti a bőr pH-értékét, tisztítja és mérsékli a zsírosságát. Zsíros bőrűek turbózhatják a keveréket még 1-2 csepp antibakteriális hatású teafaolajjal is. Száraz bőrűek 9/10 zöld teához adjanak 1/10 almaecetet, és teafa olaj helyett turbózzák 1-2 csepp gyulladáscsökkentő hatású levendula olajjal. 

3. Mentatea + citrom

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pixabay

Kb. 2 dl vízzel főzz egy erős mentateát, és hagyd kihűlni. Adj hozzá fél evőkanál frissen facsart citromlevet. Rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A mentatea a benne lévő mentolnak és antioxidáns hatóanyagoknak köszönhetően hűsíti és feszesíti a bőrt, csökkenti a gyulladást és a pirosságot. A citrom eltávolítja az elhalt hámsejteket, és mérsékli a faggyúmirigyek működését.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
ápr/2020

5 bio permetszer a kerti növényekre

Alig bontották ki a leveleiket a rózsák a kertünkben, máris megjelentek rajtuk a levéltetvek. Először csak a sok hangya tűnt fel, aztán ahogy felhajtottam a leveleket, megláttam a fonákjukon a zöld és barna tetveket. (A hangyák szeretik a tetvek által kibocsátott mézgát, tehát ahol hangyát látsz szaladgálni a növényen, ott levéltetvek is lesznek.) 

Ilyenkor permetezni kellene, ám épp most van a virágzási szezon, márpedig a "bolti" permetszerektől elpusztulnak a beporzó rovarok, köztük a méhek. Most tehát csakis olyan szerrel szabad permetezni, ami nem vagy kevésbé ártalmas a jótékony rovarokra, ellenben hatásos a kártékonyak ellen. Ja, és a bepermetezett növény is maradjon életben... 

Ezért a kész oldattal először csak néhány levelet vagy egy kis ágat fújj be, és 48 óra múlva ellenőrizd, hogy rendben van-e. Ha igen, akkor az a permet biztonsággal használható a továbbiakban. Figyelem: a permeteket 30 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet és/vagy tűző napsütés esetén ne használd, mert megéghet tőlük a növény. Permetezni kora reggel érdemes, még mielőtt kirajzanak a méhek. Ágról-ágra haladva permetezz, a levelek mindkét oldalát fújd be, és ügyelj arra, hogy a virágokra ne kerüljön permetszer. 

kert ecet növényvédelem permetszer

Pexels

1. Házilagos fehér olaj permetszer
Egy zárható edénybe (például befőttesüvegbe) önts 1 rész mosogatószert és 4 rész étolajat. Ezt rázd össze, fehér színű emulziót kapsz. Ebből 1 evőkanálnyit adj 1 liter vízhez, töltsd permetezőflakonba, jól rázd fel, és irány a kert. Az olajos permet beborítja a tetveket, és megfulladnak tőle.

2. Fokhagymás permetszer
Olyan szájszaga lesz tőle minden virágnak, hogy a kártevők fejvesztve menekülnek. A fokhagymás, illetve az alábbi paprikás oldat nem gyilkos hatású, inkább elrettentő. Mindegy is, az a fő, hogy hasson. Ehhez 2 egész fej fokhagymát turmixolj össze egy kis vízzel, hogy jó sűrű püré legyen belőle. Ezt egy éjszakán át hagyd érni, majd másnap átszűröd-átpasszírozod egy egyliteres flakonba, töltesz hozzá 1 dl étolajat, 1 kiskanál mosogatószert, felöntöd vízzel, és jól összerázod. Permetezéshez ebből a keverékből 2,5 dl mennyiséget oldj fel 1 liter vízzel, és ezt használd a kertben.

3. Paprikás permetszer
Ehhez 1 evőkanál csípős paprikaport (aka chilipaprika) összekeverünk 1 liter vízzel és néhány csepp folyékony mosogatószerrel. Ha van a hűtődben összeaszott, de nem penészes egész chilipaprika, azt is felhasználhatod: kb. 10 dkg paprikát turmixolj össze 2,5 dl vízzel, ajd hozzá még 1 liter vizet és forrald fel. Hagyd kihűlni, szűrd le, öntsd egy permetezőflakonba, tegyél hozzá 5-6 csepp folyékony mosogatószert, rázd össze, és használd. A csípős paprika miatt a művelethez használj gumikesztyűt, és még véletlenül se nyúlj a szemedhez, orrodhoz vagy a szádhoz.

4. "Mindentbele" permetszer
Ehhez kell 1 fej fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 kiskanál cayenne bors por, 1 evőkanál folyékony szappan vagy mosogatószer, 4 pohár (nagyjából 1 liter) víz. Turmixold össze az egészet, szűrd át (például kávéfilteren) egy permetezőflakonba, hagyd egy órát összeérni, majd permetezd be a levelek mindkét oldalát. A maradék egy hétig hűtőben eltartható.

5. Ecetes permetszer
Ehhez 2,5 dl almaecetet keverj össze 7,5 dl vízzel, majd adj hozzá még 4-5 csepp mosogatószert. Töltsd az egészet permetezőflakonba, rázd jól össze és máris használhatod.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
26
márc/2019

Így takarítsd ki az autót 5 lépésben öko módon

A tavaszi napsütésben jól látszik, hogy milyen koszossá vált télen az autó belseje: foltot hagyott a kárpiton a gyerek szendvicse, az edzés után elmajszolt csoki, a sáros lábbal beugró kutya, a sós latyakos csizmánk. Az utasteret azért érdemes öko szerekkel megtisztítani, mert egyrészt nehezen szellőznek ki belőle az illékony káros vegyületek (VOC), másrészt összezsúfolodva sok időt töltünk benne, bőrünk állandóan érintkezik a kárpittal, műanyag borítású elemekkel: a durva gyári vegyszerekből túl sokat kapnánk vissza. 

autó öko tisztítás öko takarítás öko mosás ecet szódabikarbóna

Pixabay

1. Kezdd teljes kipakolással
A tél folyamán tenger kacat felhalmozódott az utastérben, a tárolókban ülések alatt és a csomagtartóban. A takarítás kezdődjön lomtalanítással: ürítsd ki az autót belülről. Miután mindent kipakoltál, kiderül, hogy 80 százaléka lényegében szemét, mehet a szelektív kukába.

2. Folytasd porszívózással
Sajnos nem mindegyik porszívóhoz adnak kis körkefe-fejet, pedig azzal lehet igazán hatékonyan kiporszívózni az autó alját takaró filcszőnyeget. Ha nincs ilyen kefefejed, akkor egy nagyobb körömkefével tudod a porszívó csöve felé irányítani a száraz morzsákat és szöszmöszöket, az ülések melletti-alatti résekhez használj egy kiszuperált fogkefét és a résszívó fejet. Ne feledkezz meg a szellőző rendszer mindkét végének kitakarításáról sem. 

autó öko tisztítás öko takarítás öko mosás ecet szódabikarbóna

Pixabay

3. Jön a folttisztítás
Először baktass el a legközelebbi illatszerboltba, ahol 200 forintért vegyél egy marhaepe szappant. Ebből reszelj le kis lyukú reszelőn 2 evőkanálnyit, szórd 1 liter vízbe, és kevergetve melegítsd addig, amíg fel nem oldódik a szappanreszelék: ez lesz a te öko folyékony tisztítószered a zsíros foltokhoz, mint amilyen a csokoládé, margarin/vaj, étolaj (csipszekről). A csoki és más darabos zsíradék nagyját egy kés fokával távolítsd el a kárpitról, utána a folyékony tisztítószerbe mártott mikroszálas törlőkendővel ütögesd meg a foltot, amíg a zsíradék fel nem oldódik. Nem kell padlóig átáztatni az ülést, inkább kis foltokban haladj. Ezután langyos tiszta vízbe mártogatott konyharuhával vagy törlőkendővel nyomogatással öblítsd ki a kárpitból a tisztítószert, egyúttal itasd is fel a vizet.
A tej fehérjét tartalmaz (és némi zsiradékot), tehát fontos, hogy a foltját hideg vízbe mártott kendővel itasd fel a kárpitról és a műanyag felületekről.  A meleg víztől a fehérje megköt. Érdemes többször is végigmenni a felületen, hogy ne legyen másnapra savanyú szag a kocsiban: a tej a napon átmelegedő utastérben gyorsan megalvad.
Gyümölcsjoghurt, fagylalt, jégkrém: ezekben van fehérje, zsiradék és ételszínezék is, tehát fontos, hogy mielőbb feltakarítsd a kárpitról a nagyját egy kés fokával (vagy egy életlen késsel, vékony peremű fémkanállal). Utána használd az öko tisztítószeredet hidegen a zsíroldáshoz, és hideg vízzel öblítsd át, majd papírtörlővel vagy száraz mikroszálas törlőkendővel itasd fel a vizet.
Csipsz, keksz, pattogatott kukorica, süti maradványait először a porszívóval szedd össze, majd a foltokat szórd be kukoricakeményítővel, ami magába szívja a zsiradékot. Hagyd rajta egy fél órát, aztán óvatosan söpörd össze egy körömkefével, és porszívózd ki. Ha még mindig látsz foltot, vesd be az öko tisztítószeredet.
A világos színű banán száradás = oxidálódás közben csúnya sötétbarna foltot hagy a kárpiton, azonnal fel kell takarítani folyékony tisztítószerbe mártott kendővel és utána hideg vizes öblítéssel, papír törlőkendős szárítással.
A gyerekülést érdemes kivenni az autóból, és aprólékosan végigmenni rajta a folyékony öko tisztítószerrel, hideg vízzel, száraz papír törlőkendővel. Meg is lehet napoztatni: az UV-sugarak antibakteriális hatásúak, bár némileg fakítják a szövetet. A fejtámlák is megérdemelnek egy zsíroldó tisztítást.
Az első ülések hátulja a gyerekcsizmáktól sáros, koszos lehet. A sáros foltokat enyhén sós vízbe mártott kendővel érdemes áttupfolni, majd tiszta vizessel öblíteni, száraz kendővel felitatni.
Ha már teljesen száraz az üléskárpit, hintsd be vékonyan szódabikarbónával, hagyd azt rajta egy órát, majd porszívózd össze: így tüntetheted el az áporodott bakancs- és ázottkutya-szagot a kocsiból. 
Ha marad az öko tisztítószeredből, ne ijedj meg, ha másnapra azt látod, hogy némileg zselés állagú lett, mert ez a besűrűsödés normális. Rázd fel, és megint használhatod.

autó öko tisztítás öko takarítás öko mosás ecet szódabikarbóna

Pexels

4. Láss ki az ablakon
Az éles napsütésben látszik igazán, milyen koszos belülről az ablak. Egy üres műanyag flakonba tölts 2 deciliter desztillált vizet, ami nem hagy nyomot az üvegen, tegyél hozzá egy evőkanál 10 százalékos ecetet, rázd össze és kész az ablaktisztító. Ebből önts egy tiszta mikroszálas kendőre, és töröld át vele az üveget belülről. Nem javaslom, hogy az utastérben permetezős flakont használj, mert többet fogsz belélegezni az ecetes vízből, mint amennyi az üvegre kerül. 
Ha már ablak: ne felejtsd el az ajtók alján a vízkieresztő nyílást megtisztítani, mert eldugulhat a téli szmötyitől, amit az eső és hólé bemosott az ablak gumiszigetelése mellett -- ha nem tisztítod rendszeresen, előfordulhat, hogy egyszer csak azt hallod, hogy nyitás-csukás közben lötyög a víz az ajtóban.

autó öko tisztítás öko takarítás öko mosás ecet szódabikarbóna

Pixabay

5. Ragyogjon a műanyag
Az erős felülettisztító vegyszerekkel az a baj, hogy marad belőlük a műszerfalon, aztán amikor azt megsüti a nap, a hő és az UV-sugarak hatására elkezd a kemikália bomlani, párologni, és mi azt belélegezzük. Ezért az ilyen vegyszerek helyett tisztítsd kíméletes anyagokkal az autó műanyagfelületeit. Először egy ecetes-vizes kendővel távolítsd el a port és a zsíros szennyeződéseket, ujjlenyomatokat. Utána jön a fényesítés: egy nedves kendőre önts pár csepp paraffinolajat, és töröld át vele a műanyagot. Utána egy száraz kendővel töröld át még egyszer, és kész. (Az internetes videókban ajánlják még az olíva- és a babaolajat, ki lehet próbálni ezeket a növényi eredetű olajokat is, ha gondolod.)
SOHA ne kend át az olajjal a kormányt, a sebváltót és a pedálokat, mert csúszósak lesznek, ami életveszélyes lehet vezetés közben. Az üvegfelületeket se kend be olajjal.
 


0
Tovább
22
jan/2019

Téli tápláló hajkúrák a fejbőr és haj regenerálására

Tél derekán járunk, ilyenkor szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktárai már kezdenek kiürülni. Pláne azoknál, akik újévi fogadalmukhoz híven a januárt fogyókúrával vagy megerőltető sportolással kezdték. A sapkaviselés sem tesz jót a fejbőrnek, ráadásul a lakás és iroda száraz meleg levegője után extrém hősokk lesz a kinti mínuszos hőmérséklet -- majd fordítva onnan befelé. A hajkorona regenerálásához egy sor hasznos hozzávalót találsz a konyhában. Ezzel az "újrahasznosítással" gazdaságosabban megúszhatod a műveletet. Az alábbi természetes alapanyagok gazdagok olyan vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek táplálják a fejbőrt és a hajhagymákat, segítségükkel mérsékelheted a hajhullást is.

Pixabay

Olívaolaj
A szépségkúrák egyik legkedveltebb hozzávalója, nem véletlenül: A- és E-vitamin-, valamint antioxidánstartalmának köszönhetően hidratálja a hajszálakat, rendbe teszi a töredezett hajvégeket, eltávolítja a fejbőrről a hajnövekedést gátló faggyúréteget. Mikróban langyosíts meg pár evőkanál olívaolajat, masszírozd a hajadba, tekerj a fejed köré folpackot és csavard be az egészet egy törülközőbe. Legalább 45 percig hagyd hatni, majd vízzel hígított samponnal (kétszer) mosd ki a hajadból az olajat.

Natúrjoghurt
A benne lévő tejsav és cink remek hidratálója a száraz, viszkető fejbőrnek és az elgyengült hajszálaknak. Önmagában is használható, de egy felvert tojásfehérjével elkeverve még jobban kondicionálja a károsodott hajszálakat. Hagyd hatni 10-15 percig, aztán langyos vízzel öblítsd le (a tojásos pakolások összecsomósodhatnak a túl forró víztől).

Tea
A megfakult haj fényét helyreállítja a hajmosás utáni utolsó öblítőnek használt tea. Szőkék válasszák a kamillát, barnák és vörösek a feketeteát. 

Pixabay

Almaecet
Az élettelen hajat revitalizálhatod egy házi turmixszal, amelyet 1 kiskanál almaecetből, 2 evőkanál olívaolajból és 3 felvert tojásfehérjéből keversz. Kend fel a hajadra, tekerd folpackba vagy vegyél fel egy zuhanysapkát, és várj legalább fél órát, mielőtt leöblíted.

Jojobaolaj
Ennek az értékes olajnak az az egyik különlegessége, hogy összetétele nagyon hasonlít a bőrünk által termelt faggyúhoz, ezért kiválóan alkalmas a faggyútermelés szabályozására. Akár kevés, akár sok a faggyú, a jojoba hatására rendeződik a szintje. A károsodott, szénakazalszerű hajat könnyen átvarázsolhatod selymesen csillogó hajzuhataggá, ha 1 evőkanálnyi jojobaolajhoz cseppentesz 2-3 csepp szantálfa illóolajat, és ezt a keveréket szétoszlatod a törülközőszáraz hajadon. A jojoba hidratálja a hajszálakat, csökkenti a hajhullást, míg a szantálfa antimikrobiális hatású.

Avokádó
Ma már elérhető a legtöbb hipermarket zöldségosztályán. Közel 20 féle vitamin és ásványi anyag van benne, közte K-vitamin, amely a hajhullás egyik ellenszere. Hámozd meg, vedd ki a magját, a húsát villával törd össze, és keverj hozzá egy egész tojást. Hajhossztól függően egy vagy több részletben használd fel 20 perces pakolásnak a benedvesített hajon. A maradékot fagyaszd le második kúrához. 

Pixabay

Ápolási tippek károsodott hajra:
- Hajmosás után ne dörgöld a törülközővel a fejdet, mert azzal sokat ártasz a hajszálaknak. Ehelyett tekerd a törülközőt a fejedre, és hagyd, hogy a textil kiszívja tincseidből a vizet.
- Minél kevésbé meleg a hajmosó víz, annál kellemesebb a meggyötört fejből és a haj számára.
- Éjszakára kapcsold be a hálószobában a párásítót, ezzel is segíted, hogy hajad visszanyerje hidratáltságát.
- Még ha szereted is copfba összefogni a hajadat, most néhány hétig hordd kiengedve, hogy regenerálódjanak a hajszálak.
- Fogyassz naponta omega-3 zsírsavat tartalmazó olajkapszulát, mint a hal-, ligetszépe- vagy lenmagolaj. Ezzel belsőleg ápolod a hajad mellett a körmeidet is!
 


0
Tovább
07
nov/2018

5 bizarr tény az élelmiszermolyokról, és hogy miképp szállj szembe velük

Ősszel nemcsak te szeretnél bevackolódni egy jó meleg kuckóba, hanem a molyok is. Aztán néhány hét múlva gyanútlanul előveszel egy kiló lisztet a spájzból, kinyitod a zacskót, és azt látod, hogy odabent pókhálós göbökké állt össze a liszt – megy a kukába. Az élelmiszermolyok berepülését lehetetlen megakadályozni, ráadásul sokszor mi magunk visszük haza a petéket például a zabpehelyben, szemes mákban, csak erről akkor még nem tudunk. Talán kevésnek tűnik a háztartásonkénti pár ezer forint veszteség évente, de ha felszorozzuk ezt országos vagy globális szintre, akkor már milliárdos veszteségről beszélhetünk, amit jó lenne csökkenteni.

Wikipedia

Az élelmiszermolyok 3 fajtája ismert: az aszalványmoly (Plodia interpunctella), a készletmoly (Ephestia elutella) és a lisztmoly (Anagasta kuehniella). Repülni az imágónak nevezett kifejlett lepkét látod, ez fog akár 200-400 petét lerakni az élelmiszerekre, utána elpusztul. A petékből kikelő hernyó alakú lárva erős rágókkal rendelkezik, kikelés után azonnal enni kezd. Túlélésüket további elképesztő tulajdonságaiknak köszönhetik.

1. Az egész világon elterjedtek
Minden kontinensen megtalálhatók az Antarktika kivételével. A trópusi klíma az ideális számukra, de remekül alkalmazkodnak minden éghajlathoz. Nálunk is áttelelnek akár imágó, akár pete, lárva vagy báb alakban. Szabad ég alatt évente két nemzedékük fejlődik ki, lakásban akár négy is.
2. Alkonyat után repülnek
A természetben a Hold fénye alapján tájékozódnak, ahhoz mérve képesek egyenes irányban, fejjel fölfelé repülni. Épp ezért tévesztik meg őket a mesterséges fényforrások. Amikor azt látod, hogy egy moly köröz a lámpa körül, akkor tulajdonképpen eltévedt, és próbál tájékozódni.
3. A szülők nem táplálkoznak
A lepke csupán lerakja petéit az élelmiszerekre, azokból nem táplákozik. A károkat kizárólag a lárvák okozzák. Tehát ha molylepkét látsz a spájzban, akkor az vagy peterakásra készül, vagy éppen most kelt ki.
4. A lárva még a műanyagot is elrágja
Hiába tekerted a papírzacskós lisztet nejlonzacskóba, az élelmiszermoly lárvája röhögve átrágja magát nemhogy a papíron, de a vékonyabb műanyagon, sőt az alufólián is. Képes beleenni magát a kartonpapír-dobozba csomagolt száraztésztától kezdve a sütéshez félretett bevonócsokiig mindenbe. 
5. Evolúciója megállíthatatlan
Mivel élelmiszerraktárakban pusztít, ott nem lehet hagyományos rovarirtókat bevetni ellene. Ipari szinten próbálkoznak olyan engedélyezett biomódszerrel, hogy vírussal fertőzik meg a molyokat, amelyek így 1-2 napon belül elpusztulnak, és a belőlük kiszabaduló vírusok a maradék lárvákat is elpusztítják. Bármely horrorfilmnek lehetnének főszereplői az élelmiszermolyok, amelyekről a vizsgálatok kimutatták, hogy elkezdtek szelektálódni e granulovírussal szemben: ha egy lepkének sikerül túlélnie a fertőzést, tovább fog élni az átlagnál és több petét is rak le. Utódai pedig már eleve ellenállóak lesznek a vírussal szemben.

Az élelmiszermolyok kedvencei:
zabpehely, hajdina, bulgur, köles, dió, mogyoró, rizs, liszt, instant kávé, tejpor, étkezési keményítő, puffasztott gabonatermékek, tea, mák, csokoládé, cinkegolyó, gabona alapú kutya jutalomfalat, nyúl- és rágcsálótáp, kisállatalom, szemes madáreleség stb. 

Hogyan érdemes védekezni ellene?
1. Gyakori és alapos takarítással
A spájznak vagy más élelmiszertárolónak teljesen tisztának kell lennie: ha csak pár morzsa vagy mákszem lehullt a padlóra és becsúszott a polcok alá, azt már peterakáshoz alkalmasnak véli a lepke. Ne csak a padlót porszívózd fel, hanem a falakat és a mennyezetet is, különös tekintettel az ajtó- és ablaktok melletti résekre. Utána a mosható felületeket ecetes vízzel töröld át. Régen azért pakolták ki és meszelték ki évente a spájzot, mert a híg mész elpusztítja a kártevőket. Ha molyrágta dolgot találsz, azt azonnal vidd ki az utcai kukához, ne tárold a konyhai szemetesben napokig. A porszívó porzsákját is azonnal dobd a kukába.
2. Feromoncsapdával
Nem olcsó, de hatékony módszer a szexferomoncsapda: egy csali van a közepén, amely nemi hormonokat áraszt, az érkező hímek pedig odatapadnak a ragasztópapírhoz és elpusztulnak. Ezzel jelentős mértékben akadályozzuk a nőstény lepkék megtermékenyítését.

3. Fagyasztással
A frissen vásárolt szemesterményt, lisztet 7-10 napra fagyaszd le, ez elpusztítja a petéket. A fagyasztáshoz tekerd a papírzacskóba csomagolt élelmiszert műanyagzacskóba, hogy ne szívjon magába nedvességet.
4. Régi befőttesüvegek újrahasznosításával
Érdemes mindent jól zárható befőttesüvegekbe áttölteni, amint hazaérsz velük. Sőt, az üveg fedele alá még egy négyrét hajtott folpack lapot is tegyél, hogy egy mákszemnyi rés se maradjon. A befőttesmódszerrel nemcsak a bejutást akadályozod meg: ha a hazavitt élelmiszer fertőzött volt, akkor a zárt üvegből kijutni sem tudnak a molyok, tehát mást nem tesznek tönkre.

Egyetlen szépség van az élelmiszermolyokkal kapcsolatban, mégpedig a rendszertani családnevük: a fényiloncafélékhez tartoznak...

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
11
szept/2018

Hogyan tüntesd el az izzadságfoltot a ruhaneműk hónaljából?

Idén nyáron mindenki gyakran leizzadt a kánikulában, és emiatt sokan panaszkodnak, hogy sárga foltok jelentek meg a kedvenc (= legtöbbet viselt) ruhájukon. Egyesek szerint a makacs és ronda sárga foltot, sőt, sárga kérget csak ecetes ollóval lehet eltüntetni, és részben igazuk is van: az ecet pont jó lehet erre. Mint ahogy egy sor más, ennél sokkal meglepőbb szer, mint majd mindjárt meglátod. 

izzadságfolt ecet szódabikarbóna hidrogén-peroxid húspuhító ökomosás

Sweatblock

Tehát ha az őszi lomtalanítás lendületével kidobnád a hónaljukban megfoltosodott ruhákat, akkor 1. először tégy kísérletet a folt eltávolítására, hátha még megmenthető az a ruhadarab, 2. olvasd el korábbi cikkemet arról, hogy 25 módja is van a megunt pólók újrahasznosításának, 3. ne a kukába, ne a lomok közé, hanem egy adományboltba vagy adománygyűjtő konténerig vidd el a leselejtezett ruháidat.

A ruhák hónaljának sárgulását az izzadságban lévő karbamid (urea) nevű anyag, illetve az izzadsággal keveredő dezodor is okozhatja, pláne, ha alumíniumsót tartalmazó fajta.  Sőt, a dezodormaradvány az öblítőszerrel is reakcióba léphet mosás közben. Ha gyakran előfordul, válts stiftről spray formájú és alumíniumsó-mentes dezodorra, és mindig várj addig az öltözködéssel, amíg megszárad a bedezodorozott hónaljad. Illetve a fehér ruháidat rögtön viselés után mosd ki vagy legalább áztasd be, mert a ruhába szívódott izzadsággal keveredő baktériumok is közrejátszhatnak a foltok kialakulásában.

Mindig fordítsd ki a ruhát kezelés előtt. Színes ruhanemű esetén egy nem látható részen (pl. férfiing esetében a háta legalsó részénél) végezz színpróbát. A ruhaneműt terítsd bele a konyhai mosogatótálcába / lavórba / mosdóba, hogy a folt belemerülhessen a folteltávolító oldatba. Kezelés után a ruhát mosd át a megszokott módon, az adott textilféleséghez javasolt legmagasabb hőfokon (pl. fehér vászon: 90 Celsius-fok, színes pamut: 40 Celsius-fok, műszálas textília: 30 Celsius-fok).

Vegyi anyagok használatakor vegyél fel gumikesztyűt, és tartsd nyitva az ablakot, hogy a képződő szagok-gázok elillanhassanak.

Fehér ruhák, pólók besárgult hónaljának kezelése

1. Ecettel
Önts 2-3 evőkanál 10 százalékos ecetet a foltra, és hagyd 2-3 órán át hatni.

2. Szódabikarbónával
3 rész szódabikarbónát és 1 rész vizet keverj sűrű pasztává, egy fogkefe segítségével oszlasd el alaposan a sárga folton. Hagyd néhány órát állni, majd forró mosással mosd ki (tehát ez a kezelés nem ajánlott olyan ruhaneműkhöz, amelyeket csak alacsony hőfokon szabad mosni).

3. Ecettel és hidrogén-peroxiddal
A foltra önts 2-3 evőkanál ecetet, majd 3 százalékos hidrogén-peroxid oldatot (ehhez 1 dl vízben oldj fel 1 db patikában kapható hidrogén-peroxid tablettát). Egy kis pezsgést láthatsz, remélhetőleg ez fellazítja a csúnya sárga kérget. Próbáld finoman átdörzsölni fogkefével. 

4. Citrommal
Fele-fele arányban vízzel hígított citromlével bekened a foltot, majd a hónaljával felfelé fordított ruhaneműt kiteszed a Napra, hogy kifehérítse a foltot. 

5. Hidrogén-peroxiddal, mosogatószerrel és szódabikarbónával
A 3%-os hidrogén-peroxid oldattal átitatod a foltot, öntesz rá egy kiskanál mosogatószert, majd behinted szódabikarbónával, ami ebben az esetben katalizátorként fokozza a hidrogén-peroxid fehérítő hatását. Az egészet fogkefével vagy a gumikesztyűs kezeddel dolgozd el a folton. Hagyd hatni 1-2 órán át, majd mosd ki a ruhaneműt a szokásos módon, esetleg egy plusz öblítést engedj rá, hogy teljesen eltávolítsa az összes mosószermaradványt a textilből. Ezt a módszert színes textileken is kipróbálhatod, de csakis színpróba elvégzése után!

izzadságfolt ecet szódabikarbóna hidrogén-peroxid húspuhító ökomosás

Pixabay

Színes ruhák, pólók megfoltosodott hónaljának kezelése

1. Ecettel 
Kezeld ugyanúgy, mint a fehér ruhát. Bár ez kíméletes módszer, a színpróbát ne hagyd ki!

2. Húspuhítóval
A por alakban kapható húspuhítót a fűszerek között keresd a boltban. Keresd a fűszerezés nélkülit, mert a fűszerezett változat elszínezheti a textilt. A natúr húspuhító a papaya gyümölcsből kivont papaint vagy az ananászból kivont bromelaint tartalmazza, ezek fehérjebontó hatású enzimek. Ennek köszönhetően puhítják a húst -- és a sárga foltot is. Az ideális hatást 50-60 Celsius fokon fejtik ki, ennél forróbb vízben már nem működnek. Tehát 1 dl vízben oldj fel 1 evőkanálnyi húspuhító port, és itasd fel a folt körül. Hagyd rajta legalább fél órát, majd mosd ki a ruhaneműt. 

3. Citrommal
Hasonló hatású, mint a húspuhító, tehát felbonthatja a textilszálakon lerakódott elszíneződést. Színes ruha esetében kend be a foltot fele-fele arányban vízzel hígított citromlével, de NE TEDD KI NAPRA, hanem néhány órás áztatás után 30 Celsius-fokon mosd ki.

4. Mosogatószerrel és szódabikarbónával
Fele-fele arányban vízzel hígított mosogatószerrel itasd át a foltot, hintsd meg 1-2 evőkanál szódabikarbónával, majd hagyd hatni 2 órán át. Utána mosd és alaposan öblítsd ki a ruhaneműt.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
29
júl/2018

Az öreg, sprőd törülköző újra puha lesz ökomosással

Nincs rosszabb, mint amikor a leégett bőrödet végigkaristolja az ezeréves törülköződ. A "dörzsi törcsi" problémát ökomosással gyorsan megszüntetheted. Az alábbi mosási útmutató kifejezetten a frottír törülközők mosására szolgál, más textileket moss úgy, ahogy neked tetszik.

Multicoisas

Először is mitől lesz sprőd a törülköző?
Például attól a zeolit nevű ásványtól, amit a mosóporhoz adnak vízlágyító adalékként, illetve ez képezi a vízlágyítóporok alapját is. A zeolit megköti a víz keménységét okozó, a vízben oldott formában található ásványi anyagokat, csakhogy a kicsapódott kristályok megtapadhatnak a mosógépben lévő textil szálain.

Mivel mosd a törülközőt?
Ami engem illet, általában por alakú mosószert szoktam használni, de törülközőmosáshoz alkalmasabb a folyékony mosószer, mert jobban feloldódik a vízben. Viszont ne a szokásos mennyiséget használd, bőven elég a fele. Ne felejtsd el átállítani a mosószeradagolót folyékony mosószerre! Folyékony mosószerből nagyjából 3-4 evőkanálnyi, illetve normál mosóporból 3 púpozott evőkanálnyi, amit alaposan oldj fel egy pohár vízben. Én az egyik illatszerbolt saját márkás folyékony babamosószerét használom a törülközőkhöz. Amennyiben felültöltős mosógéped van, indítsd el a mosást, várd meg, amíg feltölt a dob vízzel, aztán amikor már feloldódott benne a mosószer és a szódabikarbóna, pillanatstoppal állítsd le a gépet, és tedd bele a törülközőket.

Kell adalék a mosószerhez?
Igen, de a vízlágyításhoz ezúttal ne a szokásos vízlágyítószert használd, hanem szódabikarbónát. Az enyhén lúgos kémhatású szódabikarbóna is remekül lágyítja a vizet, ugyanakkor maradéktalanul feloldódik, tehát nem csapódik ki a frottírbolyhokon, mint a zeolitos vízlágyítószer. A szódabikarbónának egyéb előnye is van: szagtalanítja a textilt, eltünteti a foltokat. Egy átlagos törülközőmosáshoz 2 zacskóval, azaz 100 grammot adj.

Kell-e előmosás?
Ha nagyon koszos vagy durva felületű a törülköző, egy éjszakára érdemes szódabikarbónás vízbe beáztatni: egy lavór vízhez legalább 3 csomag, azaz 150 gramm szódabikarbónát adj. Vagy géppel is végezhetsz előmosást: 3 csomag, azaz 150 gramm szódabikarbónát töltsd a mosószertartályba, az öblítőszeresbe meg 1 deciliter 20 százalékos ecetet.

Hány törülközőt lehet egyszerre mosni?
Egyszerre legfeljebb 2-3 törülközőt moss, vagyis maximum félig töltsd meg a mosógép dobját, függetlenül attól, hány kilót bír kimosni a gép. Ez azért fontos, hogy alaposabb lehessen az öblítés. Fontos: törülközőmosáskor ne tegyél be mást a dobba, mert a gombok és cipzárak tönkretehetik a frottírt.

Milyen hőfokon moss?
A frottírkelme a túl magas hőfoktól tönkremehet, mert elvékonyodnak, eltöredeznek a bolyhok szálai. Mosási kísérleteim során az derült ki, hogy a 20 Celsius-fokos, vagy legfeljebb 30 fokos mosás a megfelelő. Ezzel energiát is megtakarítasz. Attól sem kell tartanod, hogy esetleg szennyeződés vagy bacik maradnak a törülközőben, erre jó a szódabikarbóna, ami a víz lágyításával fölerősíti a mosószer hatását. 

Mennyi ideig tartson a mosás?
Ha van ökomosás funkció a mosógépeden, használd azt: ennek lényege, hogy kevesebb energiát használ a mosáshoz, viszont tovább tarrt: átlagos időtartama 3 óra körül van. Mivel most kevesebb mosószert használsz, a piszkos törülközőket érdemes 2-2,5 óráig lötykölni, de az enyhén szennyezetteket elég 1,5 óráig mosni.

Mivel öblítsd a törülközőket?
Frottírhoz ne használd a szokásos öblítőszert, mert annak az a hatásmechanizmusa, hogy bevonatot képez a szálakon. Ez kiváló minden más textil esetében,  de csökkenti a frottír nedvszívó képességét. Törülköző öblítéséhez használj 20 százalékos ecetet: ebből 1 decilitert tölts az öblítőszeradagolóba (valószínűleg pont ennyi az űrtartalma a Max jelzésig).

Hogyan szárítsd meg a törülközőket?
Ha már ennyit fáradtál a mosással, ne tedd tönkre az eredményt. Ezért a kicentrifugázott törülközőket ne tűző napon szárítsd, hanem árnyékban. Teregetés előtt alaposan rázd ki őket, hogy felbolyhosodjanak. Amennyiben van szárítógéped, alacsony hőfokra állítsd, aztán a törülközőket vedd ki, amint elérik a 80 százalékos száradási fokot, és a végére teregesd ki őket. A frottírt nem szabad vasalni sem, ha nagyon muszáj, egy kicsit gőzöld meg a vasalóval.

Hogyan tárold a törülközőket?
Nem hajtogatva, hanem feltekerve: ennek lényege, hogy megőrizze a frottír levegős bolyhosságát. A törülközőt hosszában félbehajtod, és lazán feltekered. A szekrényben ezeket a hengereket nem egymásra fektetve tárolod, mert akkor laposra nyomják az alsókat. Ezért a hengereket állítsd egymás mellé, mint a könyveket. Így könnyebb is átlátni a készletet és kivenni a tisztát.

Milyen gyakran kell törülközőt mosni?
A kéztörlőt akár naponta is kell cserélni, a zuhanyozás után használt fürdőlepedőt 3-4 törülközés után, de legkésőbb hetente. A kéztörlőt ne félbehajtva tedd a törülközőszárító rúdjára, mert úgy nehezebben szárad, amiatt viszont felszaporodhatnak benne a baktériumok. A törülközőt két csipesszel rögzítsd a rúdon, úgy teljes hosszában tud száradni két használat között. A szárazság azért fontos, mert az elpusztítja a baktériumokat és a gombákat. Ha van a családban varrni szerető családtag, kérd meg, hogy varrjon füleket a kéztörlő csücskeire, úgy könnyen felhúzhatod a tartórúdra.

HKZs

Figyelem:
Bár már az első ökomosásnál tapasztalni fogod, hogy puhább lett a törülköző, ám az évek során a szálak között felhalmozódott ásványi és egyéb anyagmaradványok eltávolításához kell 3-4 mosás. Légy türelmes, sikerülni fog!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
30
jún/2018

Így marad tovább friss a vágott virág a vázában

Akár kaptál egy csokrot, akár magad szedted a kertben, fontos, hogy a lakásban is minél tovább üde maradjon a virág. Nézzük, mivel segíthetsz a tövétől megfosztott növénynek!

virág otthon ecet cukor

PotPourriFlowers

A vázáról

A vágott virág eltartása már a vázánál kezdődik: legjobb az üveg, mert a fémből vagy mázas kerámiából olyan vegyi anyagok oldódhatnak a vízbe, amelyektől tönkremehet a virág. Használat előtt érdemes a vázát mosogatószerrel vagy ecettel kimosni az antibakteriális hatás érdekében, de utána jó alaposan öblítsd ki. 

A virágról

A virágok szárából éles ollóval vagy snitzerrel 45 fokban vágj le 1-2 centit, hogy a sérült végüket eltávolítsd. A japán ikebana-művészek víz alatt végzik ezt a műveletet, tehát metszés közben már a váza vizébe lóg a virág szára, és nem is emelik ki onnan, nehogy légbuborék kerüljön a szárba, mert attól nem fog tudni vizet felszívni.
Ha erre nincs lehetőség, akkor a levegőn történő visszametszés után haladéktalanul állítsd a vízzel teli vázába a virágot. A virág száráról a vízbe lógó alsó leveleket is csípd le, máskülönben elkezdenek bomlani, ami kedvez a virágra káros baktériumok szaporodásának. Ha gallyakat is teszel a vázába, tisztítsd le a kérget a száruk végéről, hogy több vizet tudjanak felszívni.

A vízről

A vágott virág szereti az enyhén langyos vizet, kivéve a hagymás növények virágait, mint például a tulipán, mert azok a hideg vizet szeretik. 
A vízzel kapcsolatban 3 szabály van: gondoskodj a baktériumok visszaszorításáról, a virág táplálásáról és a víz kémhatásának csökkentéséről, mert az enyhén savas vizet könnyebben fel tudják szívni a virágok, mint a semleges vagy lúgos kémhatásút.
Evégből a váza friss vízhez adj 1 kiskanál cukrot, ami táplál, és 1 kiskanál legfeljebb 8 százalékos ecetet, ami elpusztítja a bacikat és savasít. Ugyane célból hasznos lehet átlátszó fajta szénsavas üdítőből (tehát nem kólából vagy más színesből) 1 részt löttyinteni 3 rész vízhez, mert abban cukor van (tápanyag), illetve szénsav (pH-csökkentő).
Egyesek szerint a váza vízhez 1-2 csepp (!) hipót is lehet adni, mert az szintén gátolja a baktériumok szaporodását. De tényleg ne többet, mert egy kísérletben kupaknyi mennyiségtől harmadnapra kifakultak a virágok. Az interneten olvasható fémpénzes, szájvizes és aszpirines vízminőség-javítás nem bizonyított. 

Az elhelyezésről

Ne zsúfold tele a vázát, mert akkor hamarabb elhervadnak a virágok, gyorsabban elfogy a a tápanyag, több baktérium kerül a vízbe. A vékony szárú virágokat megtámaszthatod egy szívószállal, amit hosszában snitzerrel felvágsz, és a szár köré húzod.
A csokrot ne tedd direkt napfényre, és mindig szedegesd ki belőle az elnyílt virágokat. Ügyelj arra, hogy ne kerüljön huzatba, mert az fokozza a hervadást. A közelben ne legyenek gyümölcsök, mert azok etiléngázt bocsátanak ki, amitől szintén gyorsabban hervad a virág.
Csodára képes, ha éjszakára vázával együtt a csokrot beteszed a hűtőszekrénybe -- feltéve, ha van ekkora hűtőd és üres is. Ha viszont nincs, akkor éjszakára tedd hűvös helyre, például kamrába, pincébe, fürdőszoba padlójára a vázát. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
17
jún/2018

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Amikor csupa maszat a mobil vagy a tablet kijelzője, az nemcsak csúnya látvány, hanem veszélyes is: egy átlagos mobil kijelzőjén 10-szer annyi káros baktérium van, mint a legtöbb vécéülőkén. S mivel naponta legalább 30-40 alkalommal megérintjük a kijelzőt, ezért nem árt időnként fertőtleníteni a felületet.

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

MalangToday

A mikroszálas törlőkendők önmagukban viszonylag jól tisztítják, de nem fertőtlenítik a kijelzőt. Semmi vész, egy perc alatt készíthetsz házilag olyan oldatot, ami garantáltan elpusztítja a láthatatlan kórokozókat.

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Ahogy látom, a mobil objektívére is ráférne egy áttörlés...

Hozzávalók:
100 ml-es zárható flakon (lehetőleg üveg)
tölcsér
50 ml desztillált víz
50 ml almaecet vagy 8%-os ecet
10 csepp teafaolaj

A flakonba/üvegbe a tölcsér segítségével töltsd bele a folyadékokat és jól rázd össze. Enyhén opálos folyadékot kapsz, amiből öntsd egy kicsit mikroszálas törlőkendőre, és töröld át a felületet. (Konyhai papírtörlő kendőt is használhatsz, de csak óvatosan, mert az karcolhatja a kijelzőt.)

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Jól látszanak az ujjlenyomatok és zsíros foltok

A törlés után enyhén homályos lesz a felület, de semmi vész: száraz kendővel (papír törlővel) is töröld át, és utána csillogóan ragyogó lesz a végeredmény. Mint újkorában!

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Ez már makulátlanul tiszta és garantáltan bacimentes!

Egy jól zárható üvegcsében a munkahelyeden is tarthatsz ilyen fertőtlenítő tisztító oldatot, vagy akár nyaralásra is magaddal viheted! Én az oldatot egy kiürült gyógyszertári alkoholos üvegbe töltöttem, amit fel is címkéztem, nehogy elfelejtsem, mi van benne.

A teafaolaj az egyik leghatékonyabb természetes fertőtlenítőszer, számos baktériumot, vírust, gombát képes elpusztítani.

Ha nincs otthon almaecet, akkor 8%-os háztartási ecetet is használhatsz, esetleg kicsit erősebb hígításban.

Figyelem: Soha ne a kijelzőre öntsd direktben a folyadékot, mindig a kendőre. Érdemes tisztítás előtt kikapcsolni a mobilt és tabletet.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),ősz (19),ecet (18),építészet (18),természet (18),takarítás (18),komposzt (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),víz (12),élelmiszerpazarlás (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum