Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
dec/2023

Ez az egy újévi fogadalom megváltoztatja az egész életedet

Szebb, egészségesebb és okosabb leszel tőle, és még a barátaid is jobban fognak szeretni.

újévi fogadalom alvás pihenés egészség vitamin

KÉP: Unsplash


0
Tovább
30
dec/2022

Hagyd a nagy ígérgetéseket, tegyél újévi mikrofogadalmat!

Újévi fogadalomra (szinte) mindenkinek szüksége van, de nagyon nem mindegy, hogy mit és hogyan fogadunk meg. Lássuk, mi lenne a szerencsés megoldás!

újév szilveszter fogadalom takarékosság

KÉP: Pexels


0
Tovább
30
nov/2021

Mit ajándékozzunk idős rokonainknak karácsonyra?

Jóllehet általában nem tárgyat, hanem élményt érdemes ajándékozni, most tegyünk kivételt az idős rokonokkal. Nekik ugyanis számos olyan ajándékkal kedveskedhetünk, amelyekkel energiát spórolhatnak és biztonságosabbá is válik az otthonuk.

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Pexels

Az időseket abból a szempontból is sújtja a COVID-járvány és a karantén, hogy a kevesebb fizikai aktivitás, csökkent mobilitás és fokozódó elszigeteltség miatt az utóbbi időben megnőtt körükben az eleséses sérülések gyakorisága. Egy friss amerikai kutatás szerint az első nagy karantén alatt a megkérdezett idősek 70 százaléka számolt be arról, hogy elesett otthonában. Az ilyen baleset hatására megnőtt aggodalmuk amiatt, hogy ez újból előfordulhat, emiatt még kevésbé mozdulnak ki. 

Az eleséses balesetek számát néhány egyszerű eszközzel nagymértékben csökkenteni lehet.

1. Szereljünk fel jobb világítást!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Pexels

Ha már a fény ünnepének is nevezik a karácsonyt, ajándékozzuk meg idős rokonainkat jól világító és energiatakarékos LED-fényforrásokkal. Ezek megfelelő kiválasztásához nem a wattot érdemes nézni, hanem a lument és a sugárzási szöget, ide kattintva részletes tájékoztató olvasható. Kiegészíthetjük a meglévő fényforrásokat mozgásérzékelős lámpákkal, ennek különösen éjszaka a fürdőszobában van nagy jelentősége. A bejárat fölé napelemes mozgásérzékelő lámpát is felszerelhetünk. Többször is hangsúlyozzuk, hogy a LED-lámpákat nyugodtan hagyhatja bekapcsolva, alacsony a fogyasztásuk.

2. Gondoskodjunk a csúszásmentesítésről!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

A szőnyegek alá vegyünk tapadást segítő alátétet. Ha már van ilyen rokonunk szőnyege alatt, feltétlenül ellenőrizzük, mert a gumiból készült alátétek néhány év után elveszítik tapadóképességüket. Az előszobai öreg és felkunkorodó futószőnyegekben túl könnyű megbotlani, cseréljük le ezeket olyan futószőnyegre, amelynek gumírozott a hátulja. Ne hagyjuk ki a fürdőszobai szőnyeget sem! A kültéri és beltéri lépcsők élére ragasszunk csúszásmentes dörzsszalagot. Ajándékozzunk új papucsot vagy mamuszt, aminek csúszásmentes a talpa. Nagyon jó választás lehet egy tépőzáras edzőcipő is, amit könnyű felvenni, és jól fogja a lábat.

4. Akadálymentesítsük a fürdőszobát!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

A fürdőszoba az egyik legveszélyesebb terület a lakásban az idősek számára. A kifröccsenő víz miatt csúszik a padló, a kádból nehéz kiszállni. A kád fölé érdemes legalább két kapaszkodósínt felszerelni, lehet kapni vákuumos tapadókorongosat, amihez nem kell megfúrni a csempét (bár az biztosabb megoldásnak tűnik). A vécé mellé jól jön egy lehajtható támaszték, amiben meg lehet kapaszkodni felálláskor.

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

A vécére kapható magasító ülőke vagy támaszkodó keret, ami szintén a könnyebb leülést-felállást segíti (ezek a gyógyászati segédeszköz webáruházakban kaphatók). A legnagyobb ajándék persze az volna, ha a kádat ki lehetne cserélni zuhanyzóra. 

5. Pakoljuk át a polcokat!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Unsplash

A legveszélyesebb műveletek közé tartozik, amikor az idős ember egy létrára vagy hokedlire állva valamit le akar venni a magasan lévő polcokról, legyen az könyv, edény vagy befőtt. Segítsük őket azzal, hogy a magasan lévő, a következő hónapokban szükségessé váló holmikat átpakoljuk olyan alacsony polcokra, hogy létra nélkül is elérjék és le tudják venni. Pakolás közben jókat lehet emlékezni, beszélgetni, és segíthetünk idős rokonunknak a lomtalanításban is ezzel.

6. Ellenőrizzük a riasztókat!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

Feltétlenül cseréljük le a régi szén-monoxid-érzékelőt és füstérzékelőt olyan márkájúra, amelyet a Katasztrófavédelem engedélyezett, ezek listája ide kattintva olvasható. Felszerelhetünk wifis kültéri éjjellátó kamerát is (olyat, amiben elég félévente elemet cserélni), amely emberméretű mozgás esetén a mobiltelefonra küld üzenetet.

7. Szigeteljük a huzatos nyílászárókat!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

Már a hipermarketekben is kapható olcsó D vagy P keresztmetszetű szilikonos szigetelőcsík, amellyel bármilyen öreg ablakot, verandaüvegezést vagy ajtót hatékonyan leszigetelhetünk, ezzel csökkentjük a hőveszteséget és mérsékeljük a fűtési kiadásokat. Érdemes a méretre vágott csíkok két végénél egy kis plusz (kétoldalú) szőnyegragasztó szalaggal megerősíteni a ragasztást, hogy a szigetelőcsík tényleg fennmaradjon tavaszig. A vékony üvegezést víztiszta hőszigetelő fóliával szigetelhetjük, a bejárati ajtó alsó részére szigetelő ajtókefét ragasszunk fel (és két kis csavarral is biztosítsuk).

8. Készítsük elő a jégmentesítést!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Unsplash

Azzal is sokat segíthetünk, ha megvásároljuk és a bejárat mellé készítjük a jégoldó sprayt, hólapátot, seprűt, csúszásmentesítő hintőanyagot (ezekről itt olvashatsz). Utóbbiból érdemes nagy zsákot venni, és a sufniban vagy pincében letárolni. Vegyünk mellé egy adagolókanalat is, hogy rokonunk a szükséges kisebb mennyiséget át tudja mérni egy zárható műanyagdobozba, amelyben a bejárat mellett tárolhatja a hintőanyagot. Takarítsuk ki a bejárat feletti ereszt, mert az ott felgyűlt levelek miatt csöpöghet az eresz, amitől veszélyes jegesedés és jégcsapok alakulhatnak ki.

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Decathlon

Ha idős rokonunk szeret kimenni a zimankóban is, biztos örülni fog a csizmára vagy bakancsra felhúzható acéltüskés csúszásgátlónak (jégjáró néven is kapható a túra- és sportáruházakban).

365Zö


0
Tovább
17
szept/2020

Sejtettük, hogy az elektromos fogkefe nem zöld, na de hogy a bambusz sem?!

Valami olyan jelölés kellene a különféle fogkefékre, mint a hűtőszekrényekre, hogy lássuk, melyik mennyire terheli meg a környezetet. Erre azért volna szükség, mert a manuális fogkefékből évente több milliárd darab készül, majd pár hónapos használat után mennek is a kukába. Az elektromos fogkefe pedig a működéséhez szükséges áram és a gyártása során felhasznált alapanyagok miatt nem környezetbarát - tegyük hozzá, az extrém drágán cserélhető fejek miatt nem is pénztárcabarát. Viszont olyan reklámkampánnyal támogatják meg világszerte, hogy elhisszük, ez az igazi.

Unsplash

A dublini Trinity College és a University College London Eastman fogászati intézetének kutatói nem hitték el, hanem megvizsgálták a kérdést. A világon elsőként összehasonlítottak négyféle fogkefét, hogy a teljes életciklusuk (gyártás, használat, hulladékfeldolgozás) elemzése alapján kiderüljön, melyik a legzöldebb. Egész pontosan azt vizsgálták, melyiknek legkisebb a szén-dioxid-lábnyoma (azaz melyik gyártása során került a legkevesebb üvegházhatású gáz a levegőbe), illetve melyiknek a legkisebb a betegségterhe (a DALY-szám azt jelenti, hány a gyártás következtében hány olyan évet veszítünk el, amelyet máskülönben egészségben tölthettünk volna el).

A kutatás során elektromos fogkefét, hagyományos műanyag fogkefét, cserélhető fejű újrahasznosított műanyag fogkefét és bambuszfogkefét teszteltek. Az elektromos fogkefe 10 órányi DALY-veszteséget okoz, ami 5-ször annyi, mint amennyi a hagyományos fogkefe gyártásával jár. (Az ugyanis műanyagból van, amit pedig kőolajból állítanak elő.)

A teljes életciklus elemzés alapján a cserélhető fejes fogkefe és a bambuszfogkefe minden szempontból zöldebb, mint az előbbiek. Legzöldebb mégis a cserélhető fejes, ha újrahasznosított műanyagból készül. A kutatók azt javasolják, hogy a fogkefékre is legyen olyan begyűjtési rendszer, mint amilyen az elemekre van, hogy egyszerűbb és célzottabb legyen a begyűjtésük és újrahasznosításuk.

Unsplash

S hogy miért nem a bambuszfogkefe lett a legzöldebb? Hát mert ugyan szerves anyagból készült, tehát használat után képes teljes mértékben lebomlani, nem lesz belőle hulladék, de a kutatók szerint az nem zöld, ahogy a fogkefének való bambuszt termesztik. Ezeken a földterületeken inkább helyre kellene állítani az eredeti erdőket, természeti környezetet, amivel segíteni lehet a természeti sokféleség (biodiverzitás) megmentését, illetve a légkörben lévő szén-dioxid megkötését. 

Ami pedig a nagy vitát illeti, hogy az elektromos fogkefe vagy a manuális fogkefe hatékonyabb-e, "nem támasztja alá túl sok bizonyíték az elektromos fogkefék hatékonyságát, hacsak valamilyen okból valaki képtelen hagyományos fogkefével megtisztítani a fogait", mondta Drett Duane kutatásvezető, a Trinity College professzora. "A költségek és az egészségre gyakorolt hatás mellett mind a gyártóknak, mind az egészségügyi szakembereknek, törvényalkotóknak és fogyasztóknak is figyelembe kellene venniük a környezeti fenntarthatóságot, amikor használatra javasolnak egy-egy terméket. A kormányzati és iparági vezetőknek pedig azt kellene megfontolniuk, miképpen tudnák támogatni az újrahasznosítási programokat", tette hozzá. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
30
nov/2018

Milyenek lennének a városok, ha anyukák terveznék őket?

Az Egyesült Királyságban az építészeknek csupán a harmada nő, és az építészként alkalmazott nők száma is 10 százalékkal csökkent az elmúlt években, olvasható a brit The Guardian napilap nemrég megjelent cikkében. Az építészek világszerte zömmel férfiak, továbbá fehérek és a fiatalabb korosztályhoz tartoznak, ami óhatatlanul befolyásolja a világlátásukat, szakmai szemléletüket. Olyan épületeket és köztereket terveznek, amilyenek nekik tetszenének, amilyeneket ők használnának szívesen.

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Christine Murray, a Guardian-cikk írója eljátszik azzal a gondolattal, hogy milyen lenne a világ, ha tervezői épp olyan sokfélék lennének, mint a megvalósult létesítmények használói, a hétköznapi emberek. Nem úgy érti ezt, hogy a férfiak és a nők szükségszerűen másképp terveznének, hanem hogy a megélt élmények, tapasztalatok igenis befolyásolják az alkotó folyamatot. Tehát lehet, hogy több ivókutat, kisboltot, akadálymentes buszmegállót, nyilvános vécét terveznének egy új lakónegyedbe kávézók és borbárok helyett. Murray egy felmérésre hivatkozva hozzáteszi, hogy Angliában az aktív építésznők 75 százaléka gyermektelen. 

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Válaszoljuk meg a címben feltett kérdést: ha anyukák terveznék a városokat, akkor először is mindenütt rámpák és liftek lennének, nem lépcsők. Akár babakocsit kell tolni, akár kerekesszéket, botrány, hogy a mai városokban nem lehet velük kulturáltan és szabadon közlekedni. A rámpás-liftes lehetőségnek a 3 év alatti totyogó kisgyerekek is örülnének, akiknek a lépcsőn való közlekedés nehézkes és veszélyes.

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Vagy itt van a tömegközlekedés: ha egy buszon már utazik egy kerekesszékes, akkor ő elfoglalja az 1 darab kijelölt férőhelyet, tehát nem fér fel még egy babakocsi is, vagy csak úgy, hogy a babakocsit betolja az utasok közé a szülő. Ne szépítsük, őt és a kerekesszékest is utálni fogja a többi utas. De ugyanígy, azt is utálják a tömegközlekedők, ha felszáll a villamosra vagy buszra három idős ember kerekes bevásárlókocsival. Ha ezt eleve figyelembe vették volna a járművek tervezői, nem érezné kényelmetlenségnek a többség. Ide tartozik egyébként az, amikor a városvezetők olyan buszokat vagy villamosokat rendelnek, amelyeknek nem nyitható az ablakuk, vagy "csak egy csivava feje fér ki rajtuk", hogy Murray szemléletes megfogalmazását idézzem. 

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Tényleg, milyenek lennének a városok, ha nyugdíjasok terveznék őket? Hiszen az időskorú városlakók egyre többen vannak! Na akkor például biztos több pad és szék lenne az utcákon, tereken, busz- és villamosmegállókban, nem pedig azok a bizarr fenéktámasztó korlátok. A zebrán a zöld jelzés tovább tartana. Mindenhol lennének nyilvános vécék, ráadásul ingyenesek, mert az embereknek "nincs acélból a hólyagjuk", írja Murray. 

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

Egy rosszul megtervezett rámpa KÉP

Ha kamaszok terveznék a városokat, akkor az ingyenes telefontöltést és a gördeszkázást alkotmányos joggá minősítenék, és mindenütt lehetőség volna erre. Jó, ők biztos olcsó gyorséttermeket kérnének minden sarokra, de lenne bennük annyi empátia, hogy dupla kerékpársávot alakítanának ki: egy gyorsabbat  bringásoknak és egy lassabbat a rollerezőknek, gördeszkásoknak, triciklis kisgyerekeknek. És minden parkban szabad lenne a fűre lépni, minden téren volna kosárpalánk.

[Itt szabadjon arról álmodnom egy percet, hogy milyenek lennének a városok, ha zöld szemlélettel terveznék őket. Például a parkokban ehető gyümölcsöt termő fák és bogyós bokrok lennének. Az utcai lámpák nem jelentenének zavaró fényszennyezést az élővilágra (de segítenék az emberek sötétedés utáni közlekedését). Sokkal több növény volna a városokban, még a tűzfalakon is élőnövénnyel beültetett panelek, vertikális kertek, hogy csökkentsék a légszennyezés mértékét. Tele lenne a város biztonságos kerékpártárolókkal, stb.]

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Murray, aki egyébként alapítója a Nők az Építészetben elnevezésű brit díjnak, és korábbi főszerkesztője az Architectural Review és az Architects Journal szakmai folyóiratoknak, elismeri, hogy vannak olyan részek Londonban is, amelyek megfelelnek a fenti kívánalmaknak. Ilyen például az a szakasz, amely a Temze fölött átívelő Millennium-hidat is érintve egyetlen lépcső nélkül köti össze a Szent Pál székesegyházat a Tate Modern Múzeummal, és még utcai játékok és sok-sok ülőhely is található rajta. Ha itt sikerült, hátha máshol is menne ez.

Megkérdeztem egy hazai szakembert, mi a véleménye a fentiekről:

Régóta téma a női-férfi építészet. Szerintem jó és rossz építészek vannak”, mondja Z. Halmágyi Judit, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, Pro Architectura-díjas építész. Úgy látja, az igazán kreatív emberek mindkét agyféltekéjüket egyformán használják az alkotás során, vagyis egyszerre érvényesül a ráció és emóció. “Ez nem nemi kérdés. Ugyanakkor a szeretteikről való gondoskodás fejleszti a nők azon képességét, hogy egyszerre több dologra is tudnak figyelni, emellett mélyül az empátiájuk, és jobban előrevetítik a pozitív és negatív tényezőket.”

A tervezőknek, szakembereknek a szakmai és fejlesztői döntéseket az ott élőkkel partnerségben kell meghozniuk. A folyamatos konzultáció mellett átfogó elemzés és nagyfokú empátia szükséges, egyszerre kell nézni a hely szellemét, a genius locit és az emocionális oldalt. “A jó építész a befektető irányába egyszerre képviseli a szakmai szempontokat és a helyi közösség igényeit”, teszi hozzá. 

Massimiliano Fuksas írta a 7. Velencei Építészeti Biennálé kurátoraként 2000-ben: „Less aesthetics, more ethics”, azaz legyen kevesebb esztétika és több etika: a hangsúly az élhető környezeten van, ahol mindenkit megillet az emberi méltósághoz, a humánus, szociális designhoz való jog. 
Azóta a térpszichológia vagy spirituálisabb megközelítés révén ez a gondolat tovább fejlődött odáig, hogy az építészetnek hét érzékszervre kell hatnia. Az öt alap érzékszerv mellett az egyén aurájára, saját szellemi kivetülésére is, hogy ezzel pozitív, jó közérzetet váltson ki. A hetedik érzékszerv egy tágabb értelmű, világot átható és a pozitív kommunikáció erejével ható közösségi tudat”, fejtegeti a szakember.

Meglátása szerint ma már az építészet, városépítészet és design az embereket szolgálja, a műszaki tényezőket emberi léptékre, kulturális és használati értékre bontja le. Ehhez elengedhetetlen a szakmai tudás. Minden helynek van egy tágabb értékű közérdeke és az ott élő egyének érdeke. Az elérhetőség és akadálymentesség a városlakók emberi joga, amely a gyerekektől az idősekig mindenkire vonatkozik. “Sajnos itthon még nem hiszik el az emberek, hogy beleszólásuk lehet ebbe. Ha meg is hallgatják őket, nem értik, hogy mit mondhatnának vagy mire kérdeznek rá. A partnerségnek kétoldalúnak kell lennie. Azon múlik, hogy például egy téren hány pad lesz, hogy a tervező jó-e. Vannak jó építészek és rossz építészek”, összegzi Z. Halmágyi Judit.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
29
szept/2018

Pedálos meghajtással nem csak autó működhet

Egyrészt friss hír, hogy Nasser Al Shawaf szaúdi feltaláló előállt a szobabiciklivel ötvözött városi autóval: az átalakított Audi A4-et nem a gázpedál lenyomásával, hanem a vezető lábához beszerelt pedál tekerésével lehet mozgásba hozni. A FitCar nevű kalóriaégető járgány meghajtását továbbra is a turbós benzinmotor szolgáltatja, ám a sebességet a pedál tekerésével szabályozhatja a vezető. Akinek forgalmi dugóban csak a kocsija mozdulatlan: ő maga leválaszthatja a pedálhajtást a motorról, és máris rekumbens, félig fekvő kerékpározással edzi a sok üléstől elkényelmesedett testét.

pedálos meghajtás áram nélkül

A képen balra lent látható a találmány

Másrészt viszont akár áldozhatunk arra pár másodpercet, hogy eltöprengjünk, miért koptak ki a hétköznapokból a mechanikus meghajtású eszközök, és ehhez szemezgessünk a Low Tech Magazine remek összeállításából. Kris De Decker szerkesztő szerint az a jó az emberben, mint erőforrásban, hogy a nap bármely szakában rendelkezésre áll, nem befolyásolja az időjárás változása, hordozható és izomereje jól tárolható későbbi felhasználásra.

A pedálhajtásos eszközök előnye, hogy általában egyszerű szerkezetek, sok közülük kiegészítőkkel többféle célra használható, olcsón lehet javítani őket, értelemszerűen nem igényelnek áramot a működésükhöz. Esetenként a meghajtást érdemes lendkerékkel kiegészíteni, ami egyenletessé teszi a tengely forgását, és könnyebbé a tekerést.

pedálos meghajtás áram nélkül

Egy élsportoló az elektromos töltőhoz kapcsolt szobabiciklin elérhet ugyan akár 2000 wattos kimenő teljesítményt is, ám ezt az iramot legfeljebb másodpercekig képes tartani. Egy átlagember egy nap alatt 75 watt előállítására képes, 30 perces kimerítő erőfeszítéssel is legfeljebb 225 wattot érhet el. Ezért a témában igazán járatos Low Tech Magazine szerint szobabicikli-meghajtással üzemeltetni elektromos eszközöket nem ésszerű. Főként azért, mert rettentő nagy az energiaveszteség: 10-35 százalékot visz el az akkumulátor, 10-20%-ot a motor/generátor, 5-15%-ot a konverter (amely az egyenáramot váltóárammá alakítja), 25%-ot a feszültségszabályozó, és akkor még magát a kerékpárt nem is számoltuk (csapágy, lánc stb.). Vagyis a kerékpárhajtású áramgenerátor teljes energiavesztesége 42-67,5 százalék lehet.

A mechanikus meghajtásnak tehát csak nagyon alacsony fogyasztású elektromos eszközök (vagy lítium-akku töltése) esetében van értelme, illetve eleve mechanikusnak tervezett eszközök használatához. Utóbbiak terén viszont volna mit fejleszteni, mert számos területen bevethetők, közte a technológiailag fejletlen, alacsonyabb energiaigényű régiókban vagy olyan tevékenységhez, amelyet csak alkalmanként végzünk. Az alábbi felhasználási lehetőségek közül némelyik inkább ihletadó ötlet, mások viszont valóban keresett eszközök.

HÁZTARTÁSBAN
 

pedálos meghajtás áram nélkül

Christoph Thetard német formatervezés-hallgató vizsgamunkája egy taposós pedállal hajtható lendkerekes konyhai multifunkciós gép. Mindenféle forgó eszköz meghajtására képes, így a kávédaráló, habverő, botmixer működtetéséhez. És szép.

 

pedálos meghajtás áram nélkül

A FenderBlender kerékpárhajtású turmixolót elsősorban intézményeknek és rendezvények céljára ajánlják, de ha valaki úgy érzi, kezdheti a reggelt egy kis tekeréssel a gyümölcsturmix elkészítéséhez. Kapható fagyikészítő, áramgeneráló, sőt hangosbeszélő áramellátós változatban is.

pedálos meghajtás áram nélkül

A Drumi nevű pedálos-taposós kismosógépben 2,5 kiló ruha mosható ki 5 liter vízben.

A készülék ideális kényes vagy kisméretű holmik mosásokhoz, például fehérneműk vagy pólók átlögyböléséhez, amit máskülönben kézzel végeznénk. De ajánlják víkendházba vagy lakókocsiba is. 

pedálos meghajtás áram nélkül

Bár ma már az a márka sem gyárt mechanikus varrógépet, amelyik erről lett híres, egy kis barkácsolással át lehet alakítani a villanyvarrógépet lábhajtásúvá. Erről ide kattintva angol nyelvű leírás nyílik. A taposós varrógép ugyan lassabb, de pont ezért bizonyos dolgokat szebben lehet vele varrni, természetesen csak háztartási mennyiségekben.

Haladunk az igazi barkácsolós dolgok felé...

HÁZTÁJI GAZDASÁGBAN

pedálos meghajtás áram nélkül

Beerbike helyett szörpciklinek is nevezhetjük ezt a guruló eszközt, amely ebben az összeállításban a kakukktojás szerepét tölti be, hiszen csak mókára alkalmas. A Missouriba való Dan Rubison farmer így próbálta a család kiskorú tagjait egy kis zsebpénzszerzésre ösztönözni. Utána felajánlotta a járgányt jótékony célokra.

pedálos meghajtás áram nélkül

A Culticyle nevű tekerős traktorral viszont már egy komolyabb háztáji is rendben tartható. Egy sor olyan műveletre használható, amelyek lényege a precizitás, nem a sebesség. Fontos előnye, hogy csekély a tömege, ezért a kerekei alatt nem tömöríti a talajt. Attól ugyanis annak életképessége csökken, hiszen a betontömör talajba nem jut be elegendő csapadék, nem tud szellőzni, kihalnak belőle a talajlakó élőlények.

A guatemalai Mayapedal nevű civil szervezet több ezer lábhajtású eszközt készített már kiszuperált biciklialkatrészekből. Nevük: Bicimáquinas. Van köztük vízszivattyú, cséplőgép, gabonamalom, diótörő, mosógép, késélező.

Rajtuk kívül még számos szervezet foglalkozik azzal, hogy hasonló mechanikus eszközökkel segítse a rászorulókat. Az ilyen eszközök fejlesztése az 1970-80-as években futott fel, lehet, hogy az akkor virágkorát élő hippimozgalom hatására. A leghíresebb talán a Dynapod volt, amelynek neve az "erő" és "láb" görög szavak összevonásából keletkezett.

pedálos meghajtás áram nélkül
Tervezője Alex Weir olyan hordozható eszköznek alkotta meg, amely egy állványból, nyeregből, fogórúdból, lendkerekes fogaskerékből és a fogaskerékhez csatlakozó pedálból áll. A fenti rajzon egy láncos meghajtású gabonamalom kiegészítő van csatlakoztatva az alapgéphez, amelyet két nyereggel, tehát kétemberes meghajtási lehetőséggel látunk. Weir szerkezete használható vízszivattyúzáshoz, levegőpumpáláshoz, magos vagy héjas termény hámozásához, őrléshez, szálas növény tilolásához, fűrészeléshez, fúráshoz, varrógép meghajtásához és csekélyebb áramtermeléshez. A Dynapod elnyűhetetlen eszköz lehetett volna, és sokkal olcsóbb is, mint egy motoros gép. Mégsem terjedt el.

Manapság minden árammal (vagy más motorral) akarunk üzemeltetni, pedig nem kizárt, hogy ha volnának jó ötletek, talán kiderülne, hogy a mechanikus meghajtás is lehet alkalmas. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
26
márc/2018

Egy natúrmandala lehet a legjobb projekt a tavaszi szünetre a gyerekeknek

Az alábbiakban olyan mandalákat mutatunk, amelyeket a természet alapanyagai ihlettek. Alkotóik (akik között magyar is van) egyhangúan vallják, hogy a mandalakészítés olyan spirituális munka, amely megtisztítja a lelket a napi stressz nyűgétől, és utat mutat a belső béke megtalálása felé. Nem kell hozzá más, mint néhány ágacska, színes termések, virágszirmok, tobozok, kavicsok, kagylóhéjak, és pár óra "analóg" idő. Remélhetőleg ezek a lenyűgöző fotók elegendő motivációt adnak ahhoz, hogy belevágj a mandalakészítésbe. Egy ilyen alkotás a húsvéti ünnepi asztal közepén is csodálatosan mutat! Érdemes alá tálcát vagy színes kartonlapból kivágott korongot tenni, hogy egyszerűbben kezelhető legyen. Az ünnep (és az álmélkodó vendégek kitessékelése) után pedig szét lehet szedni, és az elszáradt hozzávalókat frissre cserélve újat alkotni. Egy menő Instagram-projekt is összejöhet belőle!

Kathy Klein arizonai művész abból alkot, amit természetjárás közben talál. Mandaláit gyakran a helyszínen hagyja, hogy az arra járók véletlenszerűen megtalálják, és gyönyörködhessenek bennük.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Shona Wilson ausztrál szobrász ágacskákból, különféle termésekből, és akár hópihékre hasonlító horgolt csipkéből illeszti össze az ismétlődő motívumokat, amelyek számára kapcsolatot teremtenek kultúra és természet között, és közelebb viszik a világ megértéséhez. 

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Matt W. Moore amerikai festőművész graffitisként kezdte a pályáját, aztán pár éve Utahban részt vett egy művésztáborban, ahol szó szerint kilépett a műteremből: a folyóparton gyűjtött kavicsokból, levelekből és apróra vágott fadarabokból mandalákat állított össze.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Louise Gale biztos jövedelmet, de ablaktalan New York-i céges irodát hagyott ott azért, hogy egy napfényes gibraltári műterembe költözzön. A brit születésű mixed media művész a szabadságot, a fényt és szépséget keresi munkája során. Virágmandaláiból most fog könyve megjelenni.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Kánya Tamás ötvös nevét sokan ismerik a Római-parton felállított kavicsszobrairól, a Kőkertről. A barangolásai során talált természetes hozzávalókból különleges színösszeállítású kompozíciókat készít Land Art Mandala néven.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Az alkotók további műveibe a weboldalukra (itt a szövegben a nevükre) kattintva lehet betekinteni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
24
nov/2017

Lenyűgöző műalkotásokat ihlet a szemét

A portugál Bordalo II eddigi legnagyobb kiállítását nyitotta meg Lisszabon egyik elhagyatott gyárépületében, és akkora az érdeklődés, hogy meg kellett hosszabbítani az esemény időtartamát. 

hulladék újrahasznosítás művészet Bordalo II Lisszabon

A művész több tucat állati témájú reliefet állított ki, amelyek másik közös nevezője, hogy újrahasznosított szemét az alapanyaguk: műanyag, autóalkatrész, építési hulladék. 

hulladék újrahasznosítás művészet Bordalo II Lisszabon

Bordalo graffitisként kezdte pályáját, a hírnevet az állatportrék hozták meg számára, azóta is ez a fő témája. "Ők a legnagyobb vesztesei napjaink egyszer használatos tárgyakra épülő fogyasztói kultúrájának", vallja a művész. 

hulladék újrahasznosítás művészet Bordalo II Lisszabon

Alkotásaival a természet sérülékenységére szeretné felhívni a figyelmet. Az Attero (latinul hulladék) címet viselő kiállítás már az első héten 8000 látogatót fogadott, az egyéni látogatók mellett több iskolai csoport is érkezett szerte Portugáliából.

hulladék újrahasznosítás művészet Bordalo II Lisszabon

"Legyenek bár óriási vagy kisebb méretűek, Bordalo szokatlan kreációi arra késztetnek bennünket, hogy újragondoljuk szerepünket ebben a vásárlásmániás, önpusztító társadalomban, amely gyakran visszafordíthatatlan károkat okozva zsákmányolja ki a természeti erőforrásokat", foglalta össze a kiállítás kurátora.

hulladék újrahasznosítás művészet Bordalo II Lisszabon

A kiállítás meghosszabbított nyitva tartással, december 3-ig várja az érdeklődőket.

hulladék újrahasznosítás művészet Bordalo II Lisszabon

Bordalo II alkotásai a művész Instagram és Facebook oldalán láthatók.


0
Tovább
20
jan/2017

Falut alapítottak a modern életre allergiások

Háztartási vegyszerek, festékek, műanyagok, elektromos hálózat, mobil-telefon – modern életünk elválaszthatatlan kísérői, ám egyre többen pa-naszkodnak arra, hogy a szervezetük nem viseli el ezeket. A probléma világszerte jelentkezik, és a tudomány is foglalkozik vele, Magyarországon is, bár egyértelmű eredmény még nem született. (Itt olvashatja korábbi interjúnkat a témában.) Svédországban és Kanadában a hatóságok funk-cionális károsodásként elfogadják az elektromágneses hiperszenzitivitást (EHS), és a betegeket olyanolyan ellátás illeti meg, mint a siketeket vagy vakokat.  

A betegek némelyike nem lát maga előtt más utat, mint hogy korábbi éle-tét, munkáját, és akár családját is hátrahagyva kivonuljon az őt megbete-gítő világból. Írtunk már a nyugat-virginiai Green Banksről, ahová a wifi-allergiások költöznek, mert a település egy csillagászati rádióteleszkóp árnyékában fekszik, ahol tilos a vezeték nélküli kommunikáció.

allergia környezeti túlérzékenység elektromágneses hiperszenzitivitás Snowflake Arizona vegyszerallergia mesterséges élelmiszer adalékanyagok

Ken Lund/Flickr fotói

A többszörös kémiai túlérzékenységtől (Multiple Chemical Sensitivity, MCS, illetve más néven környezeti intolerancia, Environmental Intolerance, EI) szenvedők az 5600 fős arizoniai Snowflake városka külterületén építik a maguk oázisát. A híres 66-os úttól 40 kilométerre, a navajo indiánok föld-jén már nagyjából 30-an élnek. Allergiásak a mesterséges illatanya-gokra, élelmiszer adalékanyagokra, rádióhullámra, wifire, műszálas textíli-ákra, növényvédőszerekre – vagyis az olyan dolgokra, amelyek elválaszt-hatatlanok a modern civilizációtól, az utóbbi 50-100 év technikai forra-dalmának vívmányai. 

allergia környezeti túlérzékenység elektromágneses hiperszenzitivitás Snowflake Arizona vegyszerallergia mesterséges élelmiszer adalékanyagok

Az egyik lakos imád olvasni, de a nyomdafestéktől és a papírgyártáshoz használt vegyszerektől égni kezd a bőre, ezért egy fedeles műanyag-dobozt alakított át olvasószerkezetté: beleteszi a könyvet, amelyet két ceruza segítségével lapoz. Korábban mérnök volt, nagyon hiányzik neki a régi élete.

allergia környezeti túlérzékenység elektromágneses hiperszenzitivitás Snowflake Arizona vegyszerallergia mesterséges élelmiszer adalékanyagok

Egy másik a műszaki eszközöktől, például a számítógéptől és a nyomtatótól kezd szédülni vagy émelyegni, nem tud koncentrálni, de van, aki a hűtőszekrényt elviseli, csak a tévétől lesz rosszul. Az MCS-betegek tünetei sokfélék: a fejfájástól kezdve a krónikus fáradtságérzeten és emlékezetzavarokon át az izomfájdalmakig. 

Az orvosok csak a fejüket csóválják, amikor ilyesmivel kerülnek szembe, és lelki okokat vélnek a háttérben, elsősorban depressziót. Ám a túlérzékeny emberek állítják, problémájuk nem lelki eredetű, tüneteik valósak voltak korábbi élőhelyükön – és amióta a sivatagi városkába költöztek, javult az egészségük. Errefelé tiszta és száraz a levegő, amelyben a növényi pollenek vagy penészgombaspórák száma is rendkívül alacsony, illetve járműforgalom is ritka. 

allergia környezeti túlérzékenység elektromágneses hiperszenzitivitás Snowflake Arizona vegyszerallergia mesterséges élelmiszer adalékanyagok

Az MCS-betegek, ha tehetik, saját házakat építenek, amelyben nem feltétlenül van áram, mert az is panaszokat okozhat. A falat és plafont gyakran csempével burkolják vagy alufóliával tapétázzák (ragasztónak kukoricakeményítőt használva), mert az leárnyékolja az építőanyagokból párolgó vegyszereket, illetve az esetleges rádiósugárzást. Festéket, kátránypapírt, OSB-lapot nem használnak az építkezéshez, csak követ, téglát, kezeletlen fát és acélt. Takarításhoz megfelel az ecet és a szódabikarbóna, mosáshoz, tisztálkodáshoz háziszappant használnak.

allergia környezeti túlérzékenység elektromágneses hiperszenzitivitás Snowflake Arizona vegyszerallergia mesterséges élelmiszer adalékanyagok

Vásárolni bejárnak a városkába, ahol a "normie"-k, azaz átlagemberek teljesen elfogadják őket. A helyi éttermek a számukra vegyszermentes alapanyagokból készített menüt akár házhoz is szállítják. Nem csoda, hogy Snowflake-ben már várólista van, újabb és újabb MCS-betegek szeretnének ideköltözni, ebben a helyi ingatlanügynök szívesen segít. Ez kicsit aggasztja a már itt élőket, mert nem biztosak abban, hogy az újak betartanák a mérgező anyagokat 100 százalékban kizáró, ezzel kissé a remeteség felé hajló életstílust. Úgy vélik, ők sejtszinten érzékenyebbek lehetnek az átlagembereknél, akik számára megtestesítik a figyelmeztetést: rájuk is ez várhat.

allergia környezeti túlérzékenység elektromágneses hiperszenzitivitás Snowflake Arizona vegyszerallergia mesterséges élelmiszer adalékanyagok

Ami a megélhetésüket illeti, egy részük nyugdíjas vagy valamilyen más életjáradékból tartja fenn magát, illetve korábbi házukat, vállalkozásukat tették pénzzé, hogy Snowflake mellett vegyszermentes életet kezdhessenek. Szerényen élnek, betegségükből adódóan nem halmoznak fel anyagi javakat, ezért kevés pénzből is kijönnek. Legnagyobb problémájuk a szeretteikkel való kapcsolattartás, van, aki már hét éve nem látta a lányát. Az is eltántorítja őket az utazástól, hogy attól félnek, a civilizáció sűrűjébe való visszatéréssel kiújulnak a panaszaik. 

Míg az EHS-es vagy MCS-es betegekre sokan kétkedve tekintenek, addig a bizonytalan megítélésű betegségek kategóriájába tartozik az időjárási frontokra való érzékenység is, amelyet ma már a társadalom jelentős része elfogad. A frontérzékenység nem jelent valódi betegségtudatot, de már valamiféle eltérés az egészséges állapottól, amelyről az a modern társadalom meggyőződése, hogy az egyenlő a tökéletes tünetmentes-séggel. (Más kérdés, hogy ez helyes-e így.)

allergia környezeti túlérzékenység elektromágneses hiperszenzitivitás Snowflake Arizona vegyszerallergia mesterséges élelmiszer adalékanyagok

Talán az elektromágneses vagy kémiai túlérzékenység szintén ebbe a betegségkategóriába tartozik, csak a rendelkezésünkre álló orvosi műszerekkel és módszerekkel még nem tudjuk megfelelően diagnosztizálni. Dr. Bárdos György, az ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszékének docense Nem-specifikus egészségproblémák háttere és lehetséges modelljei címmel írta akadémiai doktori értekezését.  

Ebben olvasható, hogy a túlérzékenység kialakulása lehet fiziko-kémiai és pszichoszomatikus, illetve ezek idővel összeadódhatnak.  Egy környezeti kockázat két úton hat a szervezetre: az egyik a fizikai-kémiai út, a másik a pszichoszociális út. Az értekezésben idézett Tom Cox brit kutató szerint az előbbi közvetlenül hat az egészségre, az utóbbi hatását a stressz és szorongás közvetíti, és ezek vezethetnek nem-specifikus tünetek kialaku-lásához. A két úton kialakuló változások kölcsönhatásba kerülhetnek, és egymást erősíthetik is; a végeredmény komolyabb betegség is lehet.  

"(...)bármilyen eltérés, legyen az külső vagy belső eredetű, ami veszélyezteti azt a képességet, hogy a szervezet megfelelő belső adaptáció segítségével alkalmazkodni tudjon a környezeti változásokhoz, jelzéseket generál. Ha a homeosztázis [szervezetünk egyensúlya]zavara enyhe, a jelzések is gyengék, akár el is tűnhetnek a mindennapi egyéb jelzések között; ha a jelzések erősebbek, de még bizonytalanok, akkor diszkomfort érzés keletkezik, és figyelni kezdünk a belső világunkra; ha pedig a zavar erős vagy pláne veszélyes mértékű, akkor vészjelzések generálódnak, amelyek azonnal megszakítják és egyetlen irányba fordítják a viselkedést. 
A kulcs ebben a kontinuumban valószínűleg a figyelem: ha a figyelem nem irányul a belső jelzésekre (mint általában a normális működés közben), akkor tünetek sincsenek; ha a figyelem szórtan, de vissza-visszatérően a belső folyamatokra is irányul, a viselkedés zavarttá, néha alternálóvá válik, vagy helyettesítő viselkedés alakul ki; és ha a pszichés tényezők olyanok, lassan és fokozatosan tünetek és beteg-viselkedés jöhet létre; ha pedig végül a jelzések azonnal és kizárólagos jelleggel magukra vonják a figyelmet, akkor rövid idő alatt kialakul a betegségérzet, és létrejön a betegség-viselkedés is.
(...) Ezek a hatások mind a betegség-keletkezésben, mind a gyógyulásban fontosak lehetnek, mivel segítenek megváltoztatni a személy pozícióját az egészség-betegség kontinuumban (vagy bármely más viselkedési kontinuumban). Viszonylag szerény elmozdulás is kiindulópontja lehet egy önerősítő körnek, amely azután már saját – a fentiekben leírt – módján jelentős állapotváltozásokat generál, s a személy elindul a megbetegedés, vagy éppen a gyógyulás útján. Az már a szakemberek dolga, hogy ezeket a tényezőket kihasználva megfelelő megelőzési és/vagy gyógyító módszereket dolgozzanak ki (...)."

A brit Guardian videót forgatott Snowflake MCS-es lakosairól: 


0
Tovább
29
nov/2016

Mi történik, ha CT-be tesznek egy fatörzset?

Belelátunk a törzs belsejébe, ezzel csökken a fahulladék mennyisége, és ugrásszerűen megnő a rönkből kinyerhető fűrészáru minősége. Mindkettő létfontosságú a modern fenntartható erdőgazdálkodás szempontjából, ugyanakkor évezredes álmot vált valóra.

Világszerte máig rendkívül sok fára van szükség az építkezésekhez, minden olyan módszer iránt nagy az érdeklődés, amely javítja a fűrészáru minőségét és csökkenti a darabolás közbeni vesztéseget. Az osztrák-olasz innovációban készült Microtec CT Log olyasmi, mint a kórházi CT: számítógépes képalkotási módszer, csak ez a készülék nem a páciens testét, hanem akár 25 méter hosszú fatörzseket világít át. Az 1,5 teraflops teljesítményű számítógép érzékelője percenként 240-szer fordul meg a fatörzs körül.

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

A berendezés külsőleg egy négyszögletes doboz kerek vizsgálónyílással: a dobozon percenként akár 180 méteres sebességgel áthaladó, maximum 80 centiméter átmérőjű rönkről az átvilágítás nyomán 3D felvétel készül, amelyen jól látszanak a törzs belsejében lévő göcsök, repedések, körbenőtt szennyeződések (kavics, fém- vagy kerámiadarab), gyantacsomók, továbbá a fabél, az évgyűrűk, a tömörség és a kiszáradás állapota, esetleges rothadás, a szálirány, a kéreg alatti forma.

Amióta csak az egyiptomiak 5000 évvel ezelőtt feltalálták a fűrészt, azóta álmodoznak arról az ácsok, bárcsak belelátnának a fakéreg alá, hogy fűrészelés közben kikerülhessék a göcsöket, repedéseket, problémás részeket. A Log CT erre ad lehetőséget: a 360 fokos átvilágítás után megtervezi az optimális felvágási mintát is, amelynek köszönhetően első osztályú minőségű faanyag állítható elő. 

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

A berendezés a leendő faanyag szerkezeti stabilitását is képes előre kiszámítani, ezzel a felhasználáshoz ad segítséget. A képalkotó módszerrel az igényelt deszkák, gerendák és oszlopok felszíni mintázata (göcsök) is láthatóvá válik, amelynek révén könnyebb kiválasztani a megfelelő darabokat. A Log CT-vel 20-25 százalékkal megnő minden rönk értéke, mert pontosan tudni lehet, mennyi és milyen minőségű fűrészáru nyerhető ki belőle. Előzetes számítások szerint a berendezés ára egy év alatt megtérül.

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

A rönk-CT kifejlesztéséért és a vágást kiszámoló algoritmusért 2016 októberében Federico Giudiceandrea és Alexander Katsevich elnyerte a fenntartható erdőgazdálkodásért alapított Marcus Wallenberg díjat, amelyet Károly Gusztáv svéd király adott át nekik.

A rönk-CT iránt nagy az érdeklődés Japánban is, ahol máig alkalmazzák a zairainak nevezett, hagyományos, oszlop-gerenda építési technológiát. Ennek lényege, hogy az egyszerű vázszerkezet viseli a tető terhét, a ennek köszönhetően a belső falak mozgathatók (tolóajtók). 

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

KÉP

A földrengések országában a rugalmas faszerkezet  sokkal időtállóbbnak bizonyult, mint a kőből vagy téglából összerótt fal. Japánban a faelemek összeillesztéséhez nem állt rendelkezésre természetes ragasztóanyag, az Európában használatos enyvet nem ismerték, hanem különféle ácskötéseket fejlesztettek ki, amelyek terhelés hatására lényegében maguktól rögzültek. 

Van egy japán férfi, akiről annyit lehet csak tudni, hogy egy autógyárban dolgozik, szabadidejében viszont a régi japán ácsmesterek míves csapolásait és kötéseit jeleníti meg GIF-animációkon. Eddig közel 90 féle kötést tett föl The Joinery twitter-oldalára, amelynek több mint 30 ezer követője van már, köztük neves építészek és designerek.

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

0
Tovább
«
123

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),ősz (19),ecet (18),építészet (18),természet (18),takarítás (18),komposzt (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),víz (12),élelmiszerpazarlás (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum