Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
15
jan/2023

Hulladékból készült a thai szépségkirálynő ruhája

Sőt, nemcsak hulladékból készült, hanem ő maga tervezte a különleges estélyi ruhát a szépségversenyre.

újrahasznosítás divat szépségverseny Thaiföld hulladék hulladékgyűjtés

KÉP: Instagram


0
Tovább
22
ápr/2022

20 baráti tipp a Föld napjára és azon túl is a zöldebb életért

1990 óta ünnepli a világ a Föld napját, amelyet már 175 országban köszöntenek. A világnap egyik jelmondata: "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Ennek jegyében nézzünk néhány ötletet, amelyekkel apró, de nagy hatású lépésenként alakíthatod át életstílusodat természetbaráttá.

Föld napja természetvédelem takarékosság kert kerékpár

KÉP: Pexels


0
Tovább
20
júl/2020

Egy fehérje kizabálja a ritkaföldfémeket az elektronikai hulladékból

Egy lépésben vonná ki és tisztítaná meg a ritkaföldfémeket (angol nevükön rare earth elements, REE) egy természetben előforduló fehérje, a lanmodulin. Az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL), a Pennsylvania Állami Egyetem (PSU) és az Idaho Nemzeti Laboratórium (INL) kutatói szerint ezzel megnyílt az út az elektronikai hulladékok fenntartható újrahasznosításához az Egyesült Államokban. 

környezetszennyezés ritkaföldfémek újrahasznosítás e-hulladék elektronikai hulladék

Thomas Reason/LNLL

A 17 ritkaföldfémnek az elektronikai iparban van pótolhatatlan szerepe. Jóllehet a ritkaföldfémek nevükkel ellentétben nem mind ritkák, bányászatuk nem gazdaságos és környezetszennyező, ezért sok országban inkább nem végzik. Jelenleg a világ REE-kitermelésének több mint 60 százaléka Kínából származik (2019-es adat), de például tíz évvel ezelőtt még 90 százalék felett volt a kínai kitermelés aránya. Ez az egyenlőtlen kitermelés rendkívüli módon felhajthatja az árakat, és kockázatos piaci helyzetet eredményezhet, kiszolgáltatottá teszi a ritkaföldfémeket importáló országokat. 2019-ben a globális REE-kitermelés elérte a 213 ezer tonnát. Ehhez képes kutatók szerint csak Japánban a már nem használt elektronikai készülékekből legalább 300 ezer tonna REE volna kivonható. 

környezetszennyezés ritkaföldfémek újrahasznosítás e-hulladék elektronikai hulladék

Látható, mennyire súlyosan környezetkárosító egy külszíni REE-bánya.
KÉP: Ecomerge/Edgy

Erre találtak most reménykeltő megoldást az amerikai kutatók. A lanmodulin nemcsak az elektronikai hulladékokból, hanem a bányászati melléktermékekből is képes "kienni" a ritkaföldfémeket. Ráadásul elviseli az iparágra jellemző körülményeket, mint a savas környezet, nagy hőmérséklet, más ionok fokozott jelenléte. 

A ritkaföldfémek létfontosságúak az amerikai versenyképességhez a megújulóenergia-szektorban, mert a high-tech gazdaság és a nemzetbiztonság eszközeinek gyártásához szükségesek, mint a számítástechnikai alkatrészek, nagyerejű mágnesek, szélturbinák mobiltelefonok, napelemek, szupervezetők, hibrid- és elektromos járművek akkumulátorai, LCD-kijelzők, éjjellátó szemüvegek és a mágnesesen hangolható miktorhullámú rezonátorok (pl. rádiókban, radarokban).  

környezetszennyezés ritkaföldfémek újrahasznosítás e-hulladék elektronikai hulladék

NVSPROs

A ritkaföldfémeknek nemcsak a bányászatuk, hanem egyelőre az újrahasznosításuk (tehát kivonásuk és tisztításuk) is túlságosan bonyolult, energiaigényes és/vagy környezetszennyező. Ezért hatalmas jelentőségű egy olyan tiszta módszer kifejlesztése, mint a lanmodulin fehérje. A bizonyos baktériumok által termelt lanmodulin rendkívül stabil és vízben oldható vegyületeket hoz létre a ritkaföldfémekkel, míg más fémekkel nem lép reakcióba. Eddig ezt a folyamatot csak mesterségesen előállított molekulákkal (kelátorokkal) tudták előidézni. (A kelátorok erősen kapcsolódnak a fémionokhoz.)

környezetszennyezés ritkaföldfémek újrahasznosítás e-hulladék elektronikai hulladék

LNLL

A lanmodulin az egyetlen ismert makrokelátor, amely természetes úton képződik, és visszafordíthatóan képes elkülöníteni az REE-ionokat. Az eddig ismert makromolekulák például a vasat vagy a kalciumot voltak képesek elkülöníteni. A lanmodulin jelentősége, hogy egyetlen lépésben képes a mennyiségi és szelektív REE-különválasztásra az elektronikai hulladékből és a szénbányászati melléktermékből is, amire az eddig alkalmazott kémiai fémkinyerő módszerek nem képesek. 

Az ENSZ Global E-waste Monitor 2020 jelentése szerint a világon 2019-ben rekordmennyisésű, 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett, de ez 2030-ra 74 millió tonnára nőhet. A legtöbb, közel 25 millió tonna e-hulladékot Ázsia termelte (elsősorban Kína és Japán), Észak- és Dél-Amerika 13 millió tonnáért felelős, az Európai Unió 12 millió tonnáért. Miközben a fejlett országokban nagy mennyiségű elektronikai hulladék keletkezik - Európában fejenként 16 kg, Amerikában fejenként 13 kg -, Afrikában csak fejenként 2,5 kilogramm. Az éves e-hulladék értéke 62,5 milliárd dollár az ENSZ szerint. Az elektronikai hulladéknak csupán 17,4 százalékát gyűjtötték be és hasznosították újra 2019-ben.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
31
okt/2015

Színes földgömbökkel egy jobb világért

A Cool Globe egy színes földgömbökből álló, nyilvános képzőművészeti kiállítás. A public art akció célja, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedésre, illetve a lehetséges megoldásokra. 

Wendy Abrams, a kiállítás ötletgazdája és alapítója arra kereste a választ, hogy mivel lehetne a legjobban megragadni a közönség figyelmét a globális felmelegedés témakörében. A beszélgetések végeredményeként a legjobb eszköznek a köztéri művészetet tartották. Az utcára helyezett installációk révén közvetlenül találkozik a lakosság a művészeti alkotások üzenetével, ha úgy tetszik frontálisan, de mégsem agresszív módon.

Az első kiállításon Chicagóban több mint 120 földgömb reflektált a felvetett problémára. A kiállítás rendkívül sikeres volt, és azóta is több város kapcsolódik a mozgalomhoz, hogy ebben a formában hívja fel az emberek figyelmét a globális felmelegedés problémájára.


0
Tovább
21
szept/2015

10 zöld dal

A napokban belefutottam egy listába, amiben olyan dalok sorakoztak, amelyek a Föld, a világ megmentése érdekében íródtak. Dalok, amelyeket azért írtak, hogy ebben a formában is felhívják a figyelmet a Föld bolygóra, a Földön, a természetben és az emberben lévő szépségre, vagy épp ennek ellenkezőjére a pusztításra, a pusztulásra.

A jó kis szubjektív listákat végigböngészve mindenképp megállapítható, hogy Michael Jackson Earth Song-ja mintha az örök érvényű első helyet foglalta volna el.

 Íme, 10 dal a legnépszerűbbek közül – mindenféle sorrend felállítása nélkül.

Michael Jackson - Earth Song


John Lennon - Imagine

The Beatles Mother Nature's son


Youssou N'Dour - 7 Seconds ft. Neneh Cherry


Tom Waits - All The World is Green 


Lou Reed - Last Great American Whale

U2 - Beautiful Day 


 

Bruce Springsteen - This land is your land
 

Eurythmics - I Saved The World Today


Red Hot Chili Peppers - Road Trippin' 


0
Tovább
21
ápr/2015

45. Föld napja – Miközben tiltakozik, tegyen érte!

A magyarországi föld napja 25., a világmozgalom pedig 45. évfordulóját ünnepli április 22-én. Az ünneplés, a föld védelme, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság jegyében számos civil szervezet és önszerveződő csoport szervez tematikus programokat.  A 25. magyarországi évfordulón a föld napja egyben húsmentes nap lesz, és arra számít, hogy akár félmillióan is csatlakoznak a mozgalom által meghirdetett eseményekhez.

A természet védelme érdekében indult föld napját 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezte. Az eseménynek köszönhetően az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változások, szigorúbb törvények születtek a levegő és a vizek védelme érdekében, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. 1990-re a Föld napja világmozgalommá nőtte ki magát, több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgár és civil szervezet kapcsolódott a mozgalomhoz. Magyarország az 1990-ben megalapított Föld Napja Alapítványon keresztül csatlakozott a kezdeményezéshez.

A föld napja 45. évfordulójára számos, a föld védelmére vonatkozó sürgős beavatkozásra lenne szükség. 2014. év volt az 1900-as mérések óta az eddigi legmelegebb év a földön. 2100-ig szükség lenne teljesen kivonni a forgalomból a fosszilis tüzelőanyagokat, a szenet, a kőolajat és földgázt. Lehet, hogy a 2015 decemberében megrendezendő, 196 országot érintő ENSZ-klímakonferencia az utolsó esély lesz az államok közös cselekvésére.

A föld napjához sokféle módon csatlakozhatunk, sokszor sokkal egyszerűbb formában, mint azt elképzeljük. Együttérzésünket fejezhetjük ki az otthoni kert vagy az erkélyen található virágoskert rendbetételével, ápolásával, hulladékgyűjtéssel, a témával kapcsolatos pályázatokon vagy egy-egy beszélgetésen való részvétellel, egy-egy szervezet programjához való csatlakozással, azzal, hogy palackozott víz helyett csapvizet iszunk vagy nejlonzacskómentes heteket is tarthatunk.

De mégis mit tehetünk ezen a napon a földért?  Mit tehetünk a már felsorolt tevékenységeken kívül?

Például tiltakozhatunk. Csatlakozva a Hagyjuk a földben eseményhez, a tiltakozás egyik formája lehet az, hogy kevesebbet fogyasztunk, azért, hogy kevesebb nyersanyag fogyjon. Lehet, hogy az emberiségnek csak egy választása van, mégpedig az, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat a földben hagyja, ez az egyetlen út afelé, hogy az üvegházgázok és más szennyező anyagok a légkörön és testünkön kívül maradjanak.

Az Adjunk a földnek mozgalom arra ösztönzi az embereket, hogy ezen a napon mindenki ültessen el egy fát, és népszerűsítse a kezdeményezést!

Ezen a napon a föld és egyben a lámpagyújtogatók napján 19 órakor felbocsájtják az emberiség első filmes üzenetét egy rakétába építve, és ezt lövik ki egy távoli galaxis idegen civilizációja felé. Az eseménynek a WestEnd ad helyet. És onnan az Ustream segítségével országosan 20 Cinema City moziból válhatunk az élő adás részeseivé. Az üzenethordozó, A lámpagyújtogatók című film rendezője, Százados Miklós úgy fogalmaz, „ha valaki az emberi létről egyetlen, mindent összegző filmet akar látni: ez legyen az”.


0
Tovább
20
ápr/2013

Húsmentes hétfőt javasol a Föld Napja Alapítvány

Egy ember, egy év, heti egy nap húsmentesen - máris 100 kilogrammal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ha csak tíz éven át heti egy napunk húsmentes, máris 1 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheljük a környezetet - ez a lényege a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésének. A kezdeményezés részletei itt olvashatók.

Az 1990-ben létrehozott Föld Napja Alapítvány a Föld napja mozgalom elindítójának, Denis Hayes felhívására csatlakozott a nemzetközi Föld Napja Hálózathoz, és rendezte meg 1990. április 22-én Magyarországon az első Föld napját.


1
Tovább
19
ápr/2013

Rengeteg Föld-napi program egy helyen

Több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban. A Föld napja ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a bolygó elsősorban az utódainké. A rendezvények már április 20-án, szombaton megkezdődnek. A Föld Napja Alapítvány itt gyűjtötte össze az országos és a budapesti rendezvényeket - érdemes böngészni közöttük.


0
Tovább
19
ápr/2013

Barlangtúra és mesemondás a Föld napján

Egész napos családi programot szervez a Duna-Ipoly Nemzeti Park április 21-én, vasárnap a Föld napja alkalmából. A rendezvény helyszíne a Pál-völgyi-barlag kőfejtője (1025 Budapest, Szépvölgyi út 162). Tömegközlekedéssel a Kolosy térről induló 65-ös busszal a Pál-völgyi-barlag megállóig kell menni. A programok 10-től 17 óráig tartanak. A természetismereti vetélkedőkre folyamatosan várjuk a nevezőket, a kedvezményes barlangtúrákon 540 Ft-os rövidtúra jeggyel lehet részt venni.

Kisállatbemutatók időpontjai: 10.30, 12.30, 14.00
Mesemondás a nagysátorban: 11.30 (Lovranits Júlia), 15.00 (Csernik Szende)

A szervezők kérése, hogy a hulladék csökkentése érdekében mindeki hozza el saját bögréjét és nevezzen a bögreszépségversenyen! A helyszínen RePoharakat biztosítanak 300 forintos letéti díj ellenében az italok kiosztásához.

A Föld Napjának alapgondolata az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnepre 1970. április 22-én került sor, amelyen mintegy 25 millió amerikai vett részt, hogy felhívja a figyelmet a Föld romló környezeti állapotára, illetve tiltakozzon a vizeket szennyező hulladéklerakók, a levegőt egyre súlyosabban szennyező közúti közlekedés, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek eltűnése ellen.


0
Tovább
22
márc/2013

A túlfogyasztás ellen kapcsolják le a fényeket a Föld óráján

Óriásgyertya meggyújtásával kezdődik március 23-án 20 óra 30 perckor a Föld órája. Az világméretű eseményhez összesen hatvannégy magyarországi település csatlakozott. Az ünneplés Budapesten annak az óriásgyertyának a meggyújtásával kezdődik, amelyet a hazai szervező, a WWF Magyarország öntetett 1400 régi gyertya és viaszmaradvány begyűjtésével.

Föld órája fogyasztói társadalom WWF

Így nézett ki Budapest a 2012-es Föld óráján

Szombat este egy órára lekapcsolják Budapest díszkivilágítását. A 19 órakor kezdődő ingyenes eseményen előbb Tóth Vera koncertezik a WestEnd City Center Millennium Tetőkertjében. A lekapcsolásban Cseh Laci, Kovacsics Anikó, Szalóki Ági és Fenyő Iván segédkezik, óriáskivetítőn lehet követni, ahogyan elalszanak a budai Vár, a Lánchíd és a Citadella fényei.

Az elsötétülés után Erőss Zsolt hegymászó gyújtja majd meg a WWF Föld órája 2013-as szimbólumát, az öt méter magas óriásgyertyát. A gyertya belsejében 24 méter kanócból összefont, hat méteres köteg található. Az ezt követő gyertyafényes buli során biciklivel működtetett DJ pult szolgáltatja a zenét, afrikai hangszereken játszó dobosok és tűzzsonglőrök szórakoztatják a látogatókat.

A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. A 2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.


0
Tovább
«
123

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum