Ahol eddig alkalmazták az Egyesült Államokban, 2-3 év alatt 60-90 százalékkal csökkent a kullancsok száma, s így az általuk terjesztett betegségek is egyre kevesebb embert fertőznek meg a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás kórokozójával. Az eljárással a kullancsok fő gazdaállatait, a szarvasokat célozzák meg. A kullancs ugyanis ugyanazt az élőhelyet kedveli, mint a nagyvadak, amelyek táplálják a vérszívót. 

Magyarországon is erős átfedés mutatkozik a kullancsfertőzött területek, illetve a gímszarvas, dámszarvas és hasonló nagyvadak előfordulása között: a kullancsok leggyakoribbak abban a karéjban, amely az Északi-középhegységtől a Dunántúli-középhegységen keresztül a zalai dombságig terjed. A kullancsok világszerte egyre nagyobb területen okoznak problémát, ezért részben a klímaváltozás is felelős. A kullancscsípés kockázata késő tavasszal és nyáron a legnagyobb.

kullancs kullacsirtás szarvas 4-poster Lyme-kór

CDC

A 4-posternek nevezett módszer kulcsa a szarvasok számára kifejlesztett különleges "önkezelő csaliállomás": a középső tömb a tároló, amelyből a gravitáció révén jutnak kukoricaszemek az etetőrészbe. Ez szűk és mély nyílás, a szarvasnak jó mélyen be kell dugnia a fejét, hogy elérje a finom csemegét. Közben viszont hozzádörgöli fejét, nyakát és füleit az etető szélén álló, kullancsirtó vegyszerrel átitatott hengerekhez. A felkenődött vegyszert aztán tisztálkodás és a többiekkel való interakciók során az egész testén szétoszlatja. A kullancsirtáshoz 10 százalékos permethrin oldatot használnak.

A módszerrel a vizsgált területeken zömmel háromféle kullancsot sikerült gyéríteni: a Lyme-betegséget okozó Borrelia-baktériumot terjesztő szarvaskullancsot (Ixodes scapularis), kutyakullancsot (Dermacentor variabilis), és a magányos csillag, más néven texasi kullancsot (Amblyomma americanum), amely a hátán lévő foltról kapta a nevét, és arról ismert, hogy csípése hozzájárulhat a húsallergia kialakulásához.

A 4-poster-technikát az amerikai járványügyi hivatal (CDC) is elismeri kiegészítő eszközként, csak olyan területeken nem engedélyezik, ahol valamely fertőző kór (veszettség, gümőkór, krónikus sorvadásos betegség) megjelenését észlelték, mivel az etetőállomáson egymást fertőzhetik meg az állatok.

Itt egy rövid videó a módszerről:

"Four-posters" for controlling ticks on wild deer from Wildlife Health on Vimeo.

A témával kapcsolatos korábbi írásaim:
Interjú Dr. Lakos András infektológussal, a kullancsokról, az általuk terjesztett betegségekről és a kullancseltávolítás helyes módjáról

Párás időben gyakrabban támadnak a kullancsok

Hiver't-Klokner Zsuzsanna