A kánikulában alig várod, hogy bedönts egy üveg behűtött ásványvizet? Mielőtt megtennéd, először fusd át az alábbiakat.

LesMills

Mennyi vizet igyak egyszerre?
Egy átlagos egészséges felnőtt ember testében mintegy 5 liter vér található, ez a keringésnek köszönhetően mindennap 340 alkalommal áthalad a veséken, amelyek a nap folyamán 1,5 liter vizeletet választanak ki. A kelleténél több elfogyasztott folyadék felhalmozódik a szervezetben: felhígul tőle a vér, aminek keringetése megterheli a szívedet.
Extrém esetben annyira leesik a nátriumszinted, hogy hiponatrémia, azaz vízmérgezés alakulhat ki. A nátrium egyik feladata ugyanis, hogy a sejtekben és sejtek körül szabályozza a folyadék mennyiségét. Túlságosan alacsony nátriumszint esetén megduzzadnak a sejtek -- és nemcsak a bedagadt lábadon veszed ezt észre, hanem minden más sejted is megduzzad, közte az agyad is.
A hiponatrémia tünetei hasonlítanak a hősokkéhoz, a kimerültséghez. Fejfájás is jelentkezhet, hányás, hasmenés. Lehet, hogy napszúrásra gyanakodsz, közben más a baj. A beteg azonnali orvosi ellátást igényel.
Tehát egyszerre csak annyi vizet igyál, hogy elmúljon a szomjúságérzeted, óránként legfeljebb néhány decilitert. Egész napra vonatkoztatva viszont kánikula idején valóban többet kell inni: akár napi 2-3 litert. Figyeld a vizeleted színét, az is eligazít: ha sötétebb sárga, igyál többet, ha egészen világossárga, akkor nem szükséges. 
Nyilvánvalóan a napi folyadékbevitel mértéke függ a tevékenységtől, életkortól, egészségi állapottól stb. Krónikus betegeknek vagy speciális gyógyszert szedőknek a háziorvosuk szabja meg mennyiséget.

Milyen hőmérsékletű vizet igyak?
A hidegebb frissítőbb hatású, hiszen csökkenti szervezeted maghőmérsékletét. Ám a folyadékfogyasztás önmagában is mérsékli a pulzusszámot és a testhőmérsékletet, tehát ha nem rajongsz a jeges italokért, nem kell erőltetned.

Kemioteko

Milyen vizet igyak?
Magyarország abba az 5 országba tartozik, amelyik a legtöbb palackozott ásványvizet fogyasztja az Európai Unióban (a többi: Olaszország, Németország, Belgium és Spanyolország). Ám azok a PET-palackok, amelyek nem kerülnek a szelektív gyűjtőedényekbe és onnan újrahasznosításra, mennek a többi szeméttel együtt  a hulladéklerakókba vagy szemétégetőbe. Ez környezetterhelő és pazarló is.
Az uniós polgárok 61 százaléka jobban kedveli a mentes vizet a szénsavasnál. A nem alkoholos innivalók közül 7%-ot tesznek ki a szörpök, 8%-ot a gyümölcsből vagy sűrítményből készülő dzsúszok és nektárok, 39%-ot az üdítőitalok és 46%-ot a palackozott vizek.
Ha te is a mentes vizet favorizálod, akkor igyál csapvizet, amely Magyarország területének jelentős részén elfogadható minőségű és biztonságos. Amennyiben nem rajongsz a csapvíz ízéért, akkor is értelmetlen heti több hatoscsomag palackozott vizet hazagürizned, mert számodra a leggazdaságosabb megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése lehet.
Ennek működési elve az, hogy a vizet egy aktív szenes szűrő tisztítja meg a klórtól, nehézfémektől, rozsdától, növényvédőszer-maradéktól, fenoltól. Első használat előtt "be kell avatni" a szűrőt, azaz legalább 5-6-szor át kell engedni a vizet a szűrőn a kancsóba, és a szűrt vizet kiönteni. Ez max félórás macera, de utána 6-8 hétig mindennap használhatod ugyanazt a szűrőpatront, nincs több dolgod vele. A jégkockát is készítsd szűrt vízből! De ne feledd, hogy a víz élelmiszer, ezért a kancsót mindennap tisztítsd meg.

Miben tartsam a vizet?
Sokan töltik az otthonról hozott vizet kiürült PET-palackba, amiben korábban üdítő vagy ásványvíz volt. Márpedig a PET-palack szigorúan egyszer használatos termék, mert a belső felszíne egyenetlen, és a mikroszkopikus mélyedésekben a palack felbontása után már 24 órával megjelennek a gombák és baktériumok. Ezek csak főzéssel volnának eltávolíthatók, a sima mosogatást túlélik. A főzést viszont a palack nem bírja. 
A vizet otthon sima vagy csapos üvegpalackban (akár nagy befőttesüvegben) érdemes tartani, ami a hűtőszekrénybe is befér. Többliteres csapos vízadagoló üvegedény 3-5 ezer forintért kapható a hipermarketekben és lakberendezési áruházak konyhaosztályán. Napközben fémpalackban vagy termoszban viheted magaddal a hideg vizet. Aluminium kulacsot jó áron a sportáruházak túraosztályán találsz, a 0,75 literes kulacs 1490 Ft. Mind az üveg, mind a fém hatékonyan tisztítható kézi és gép mosogatással is, és évekig használhatod őket. 

RemedySpot

A fenti gyakorlati útmutató után a végére hagytam a címben említett filozofikus megközelítést: az Indiában 5 ezer éve gyakorolt ájurvédikus gyógyászat ugyanis a vízivás mikéntjére is kitér, és művészetnek nevezi azt. A vizet ugyanis a Föld életadó nektárjának tekinti az ájurvéda, vagyis "a hosszú élet tudománya". Ajánlásai a következők:
1. Iváshoz  (és evéshez is) ülj le. Ezzel a tevékenységre összpontosítasz, amivel segíted szervezetedet, hogy az elfogyasztott innivalót (és táplálékot) maradéktalanul hasznosítsa.
2. Kortyold a vizet, ne hajtsd föl az egész pohárral egy szuszra. Kortyolj, nyeld le, lélegezz ki és be, megint kortyolj és így tovább. Az egyszerre gyorsan felhajtott víz egy részét ráadásul azonnal kiizzadod, "kiver a víz".
3. Ne igyál hideg vizet, mert a távol-keleti egészségfelfogás szerint az kioltja az emésztésed tüzét (lassítja az emésztést). Üres gyomornak különösen kellemetlen lehet a hirtelen hideg víz, akár meg is fájdulhat tőle.
4. Evés közben csak kevés vizet igyál, mert a túltömött gyomor nem tudja megfelelően végezni az emésztés munkáját. 
5. Igyál akkor is, ha cserepessé vált az ajkad, száraznak érzed a szemed, kaparni kezd a torkod, mert szervezeted ezekkel is jelzi, hogy dehidratált az állapota.

+1 TIPP:
Igyál fél pohár vizet akkor is, ha rágcsálhatnékod van: mivel agyunk ugyanazon területe (a hipotalamusz) jelzi az éhséget és a szomjúságot, sokan összekeverik a két hiányérzetet, és akkor is enni kezdenek, ha voltaképpen nem is éhesek, inkább szomjasok.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.