Fáj a fejed, belassulsz és még gondolkodni is alig van erőd egy-egy nagyobb vihar előtt? Akkor valószínűleg te is frontérzékeny vagy. Jóllehet az emberek 50 százaléka panaszkodik az időjárási változások idején tapasztalt testi-szellemi tünetek miatt, a frontérzékenység (még) nem hivatalos orvosi kategória, mint mondjuk a lisztérzékenység. Jó hír viszont, hogy ezek a gyakran komoly panaszok mérsékelhetők természetes módszerekkel.

frontérzékenység

Zooey/Flickr

Mi okozza a frontérzékenységet?
Azért reagálunk az időjárási frontokra, mert ilyenkor megváltozik a szélsebesség, a légnyomás, a hőmérséklet és a páratartalom, és szervezetünk próbál alkalmazkodni az éppen aktuális környezeti feltételekhez. Az időjárással párhuzamosan módosulhat agyunkban az idegsejtek közötti hírvivő molekulák, a szerotonin szintje, és ez migrént okozhat.
A légnyomás változása hatással van a homlok- és arcüregre, a belső fülre, és a vérnyomás változása fejfájást okozhat.
Egészségi állapotunktól is függ, hogy mennyire sikeresen alkalmazkodunk. A frontérzékenység nemcsak az időjárás-változás előtti órákban, hanem akár 1-2 nappal korábban vagy utólag is okozhat panaszokat.

Van különbség a hideg- és melegfront között?
Hidegfront esetén a hőmérséklet és a páratartalom csökken, a légnyomás viszont nő: ezért a vérerek összeszűkülnek, ezért a szívnek erősebben meg kell dolgoznia a vér továbbításával. Emiatt emelkedik a vérnyomás, szaporábbá válik a pulzus. Reumás fájdalom is jelentkezhet. Melegfront esetén a hőmérséklet és a páratartalom emelkedik, viszont a légnyomás esik: emiatt kitágulnak az erek, csökken a vérnyomás. Fejfájás, fáradékonyság, álmosság jelentkezhet, fokozódik a trombózishajlam. Általában hidegfront esetén a tünetek a front távozása után, melegfront esetén a tünetek inkább a front érkezése előtt tapasztalhatók.

frontérzékenység

Media-O

Van-e hajlamosító tényező rá?
Manapság mindenki stresszesebb életet él, mint régen -- és a "régen" ebben az esetben lehet, hogy csak 10-15 évet jelent. A stressz viszont gyengítheti az immunrendszert, aminek az a következménye, hogy egy enyhébb időjárási változást is komolyan megérzünk. A városi embereknél gyakoribb a frontérzékenység, mint a vidékieknél. Ebben az eltérő életstílus mellett a légszennyezettség és a mikroklíma (városi hősziget jelenség) is belejátszhat. Egyes feltételezések szerint a jódhiány is fokozhatja a frontérzékenységet, márpedig Magyarország 4/5-én mérsékelten jódhiányos a talaj, és így sem az ivóvíz, sem a megtermelt élelmiszerek nem tartalmaznak elég jódot (és tengeri halat sem eszünk). A férfiak előbb észlelhetik a frontváltozást, a nőknél klimax környékén fokozódik a hajlam, esetleg erős migrénes panaszokkal.

frontérzékenység

Joost Nelissen/Flickr

Mit tehetsz a frontérzékenység enyhítéséért?
- Legfontosabb a napi legalább 2 liter víz fogyasztása, és ebben az esetben tényleg vízről, nem általában folyadékról beszélünk. A magas koffein- és cukortartalmú italok és üdítők csak rontanak a frontérzékenységen. (A csoki is súlyosbíthatja a fejfájást.) A levesek, főzelékek viszont remek választások.
- Ajánlott a jódpótlás, A-, B1- és B2-, továbbá E- és C-vitaminnal kiegészítve. 
- A "természetes aszpirinnek" nevezett gyömbér és a ginzengkészítmények is sokat segíthetnek. 

frontérzékenység

Fysiowierden

- Alacsony vérnyomásúak a frontos napokat rövid tornával kezdjék, hogy felpörgessék a keringésüket. Mindkét front esetén napi fél óra, szabad levegőn végzett, feszes tempójú gyaloglás (tehát nem séta, de nem is rohanás) ajánlott a front előtti, alatti és utáni néhány napban.
- A fejfájást aromaterápiával is enyhítheted: legyen nálad egy üvegcse levendula, borsmenta, kamilla vagy muskotályzsálya illóolaj. Az olajból 1-1 cseppel bedörzsölheted a homlokot, a haléntékot és a tarkódat. Párologtatóba is teheted, vagy éjszakára a párnád csücskére cseppenthetsz 1-2 cseppet. De ne többet! A levendula nyugtató, a borsmenta élénkítő, a kamilla izomlazító, a zsálya vérnyomáscsökkentő hatású.
- Frontos időszakokban napi 7-8 órát ajánlott aludni.
- Ha a frontérzékenység migrénes panaszokat okoz, viselj minél nagyobb és sötétebb napszemüveget, ha kimész a szabadba. Különösen érzékenyek még számítógépezéshez és tévénézéshez is vegyék fel, mert a kékes villózás súlyosbíthatja a fejfájást. A lakásban vagy irodában árnyékolj be.
- Frontos napok környékére ne szervezz szellemileg vagy fizikailag kimerítő programot, hanem inkább pihentető, megnyugtató tevékenységeket végezz, mint a jóga vagy a relaxálás. Nem kell rettegni a frontoktól, de az érzékeny egyéneknél egy kis tudatos felkészülés nem árt.

TIPP:
Krónikus betegeknek érdemes egészségi naplót vezetniük, amelyben részletesen dokumentálják az időjárási változásokra adott reakcióikat: így "megtanulják", miként válaszol a szervezetük az eltérő meteorológiai jelenségekre. Dokumentáld azt is, hogy ilyenkor mit ettél, ittál, mennyit mozogtál, milyen programokon vettél részt, és utólag nézd meg, melyik javított vagy rontott a panaszaidon.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.