Takarékossági ötletekkel, a klímabarát háztartás létrehozásához adott tanácsokkal segít két szervezet a családoknak. Verseny is lesz, ahol egy klímabarát karácsonyi szünetet kell megtervezni.



A GreenDependent Egyesület és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete közös országos programot indított a nagycsaládos háztartások energiahatékony működtetéséért. A kampány keretében "Klímabarát háztartás" címmel képzéseket szerveznek, és országos energiatakarékossági verseny is indul. A program részleteiről Antal Orsolya és Vadovics Edina (GreenDependent), illetve Székely Hajnalka (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) nyilatkozott az [origo]-nak.

Miért a Nagycsaládosok Országos Egyesületére esett a választás, miért a nagycsaládokat célozzák meg egy ilyen programmal?
GreenDependent: A Nagycsaládosok Országos Egyesületével már korábban is dolgoztunk együtt és jók a tapasztalataink, ők kiterjedt országos hálózattal rendelkeznek, ami a képzések és a verseny szempontjából nagyon fontos, hiszen minél több embert szeretnénk elérni. A jövő generáció nevelése részben a nagycsaládokban történik, ezért is fontos, hogy ők lettek a partnereink.

Milyen csatornákon keresztül szeretnének eljutni a családokhoz?
GreenDependent: A programban egyrészt szervezünk képzéseket, melyek közül nyolcat már lebonyolítottunk, itt otthoni takarékossági ötletekkel, a klímatudatos életmód alapjaival lehetett megismerkedni. Megismertetünk a résztvevőkkel olyan fogalmakat, mint ökolábnyom és karbonlábnyom. Erről a www.kislabnyom.hu weboldalon találnak bővebb információkat az érdeklődők, ahonnan a program kiadványai, például a Klímabarát háztartás, Klímanaptár, illetve a képzések anyagai is letölthetők. A www.karbonkalkulator.hu nevű oldalon pedig energiafogyasztást lehet mérni, és ki is lehet számítani a hozzá kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást. A honlapon októberben indul egy féléves energiatakarékossági verseny értékes nyereményekkel. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete régiós koordinátorait klímakoordinátorokká képezzük, hogy az energiatudatos életmód helyi követei legyenek.
Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE): A következő rendezvényünk, a NOE Karácsony december 18-án lesz Budapesten, ahol az egész rendezvény ideje alatt tájékoztatást nyújtunk az energiatakarékos háztartás megvalósításáról.

Mik a tapasztalatok, az eddig megrendezett képzéseken kik vettek részt?
GreenDependent: Minden korosztály képviseltette magát, amíg a felnőttek a képzésen voltak, addig a gyerekeknek játszóházat szerveztünk, így igazi családi program jött létre. Eleinte többen szkeptikusak voltak, de azután - hallgatva a képzés anyagát - egyre lelkesebbé váltak, és megosztottak velünk olyan takarékossági trükköket, amiket ők otthon már alkalmaznak. A kiscsoportos feladatok során számos - beruházás nélkül is kivitelezhető - takarékossági mód előkerül, amihez elég néhány berögzült szokáson változtatni. A nagycsaládos rendezvényeken ott vannak építész és alternatív energiával foglalkozó kollégáink is, akik az egész családra vonatkozó tanácsadásban segítenek.

Hogyan lehet a többgenerációs családok minden tagját bevonni egy ilyen takarékossági programba?
NOE: Az együtt élő generációk kölcsönös tanulási folyamatát használja ki a program. Az idősebb generációk élettapasztalata, a fiatalok innovatív készsége szerencsésen talál egymásra ebben a témában is. Szüleink, nagyszüleink generációjának alapvető élménye volt a takarékoskodás. Ez a maiak számára új, de mindenképpen elsajátítandó tudás, hiszen energiaforrásaink végesek. A fiatalok nyitottsága, kezdeményező készsége is alapvető fontosságú a programban, hiszen egy pazarló háztartást igazi energiatakarékos, kis-karbonlábnyomos háztartássá alakítani megfelelő hozzáállást igényel. Reméljük, hogy a közös gondolkodás és tapasztalatcsere nemcsak a családok környezetre gyakorolt hatását is pozitív irányba mozdítja, de hozzájárul a generációk párbeszédéhez is.

Milyen fontosabb energiatakarékossági, klímabarát témaköröket érint a verseny és a képzés?
GreenDependent: A képzésen végigvesszük, hogy milyen klímabarát lépéseket tehetünk a saját háztartásunk egyes helyiségeiben. A versenyen az első feladat valószínűleg egy klímabarát karácsonyi szünet megtervezése lesz, amibe beletartozik az ajándék, a menü, a szabadidő eltöltése. A versenyre már lehet jelentkezni a honlapon és nem csak nagycsaládok jelentkezhetnek, hanem olyan családok is, ahol háromnál kevesebb gyermek van.

Jurecska Laura