Műanyaghulladékot thermokatalitikus eljárással olajjá alakító, majd azzal villamos energiát termelő erőmű ipari modellje kezdte meg működését Győrben az ipari parkban. A módszerrel a hazai energiaszükséglet 2-4 százalékát lehetne fedezni.



A rendszerben aprítják, majd hevítve olajjá alakítják az egyébként újrahasznosíthatatlan műanyaghulladékot. Egy két megawattos erőmű évi négyezer tonna vegyes műanyag elégetésére alkalmas, ezért a legkézenfekvőbb, ha ipargyűjtők, hulladékgyűjtő centrumok mellé telepítik.

Magyarországon évente mintegy 540 ezer tonna vegyes műanyag hulladék keletkezik, s ennek csupán egyharmadát lehet anyagában hasznosítani; a fennmaradó hányaddal viszont 50-100 erőművet lehetne fűteni országszerte.

A technológia révén a műanyag háromnegyedét olajként, 15 százalékát gázként nyerik vissza, a salak aránya alig öt százalék, s az ezzel a módszerrel működő erőmű fele annyiba kerül, mint egy biogázzal üzemelő; míg ott 1-1,1 milliárd forintból egy egy megawattos blokkot lehet megépíteni, addig ebből a pénzből dupla akkora kapacitású műanyag-erőmű készülhet el. Ezzel pedig már egy kisváros energia-szükségletét lehetne fedezni, mégpedig oly módon, hogy az erőmű építésére fordított pénz három-öt év alatt megtérül. Az első erőmű építési engedélyét már kiadták, így Sajóbábonyban egy 20 megawattos beruházás készül.