A klímaváltozás és a természetes élőhelyek visszaszorulásával Japán északi részén egyre gyakoribbak a végzetes kimenetelű medvetámadások, az utóbbi hat hónapban négy embert martak halálra, további nyolcvanat megsebesítettek az élelem után kutató állatok.



Tavaly 64 medvetámadásról érkezett jelentés. Japán második legnagyobb szigetén, az északi Hokkaidó prefektúra területén a települések közelébe merészkedő medvék közül mintegy négyszázat lőttek ki hivatásos vadászok. Ezen a szigeten az idén eddig már két halálos kimenetelű támadás történ a ragadozókkal való találkozás miatt.

A japán fővárostól északra fekvő, hegyvidéki Fukusima prefektúrában több mint százötven, lakott területre tévedt medvét lőttek le. Vadvédelmi szakemberek a nyáron tapasztalt hőhullámokat okolják, mert a rendkívüli időjárás miatt a szinte mindenevő medvék természetes élelemforrása is megcsappant, és ez kényszeríthette az állatokat arra, hogy a népesebb települések felé merészkedjek. Bizonyos területeken azonban a természetes élőhelyek pusztításával magyarázzák, hogy a medvék egyre közelebb kerülnek az emberekhez.