Az Egyesült Államok csak légkondicionálásra annyi energiát használ el, mint a teljes afrikai energiaszükséglet. Egy amerikai tudós és agrármérnök, Stan Cox a légkondicionált amerikai világ veszélyeire hívja fel a figyelmet most megjelent könyvében.



Cox szerint a mesterségesen hűsített levegő csak egy példa arra, hogy milyen fenntarthatatlan irányba halad a világ, ám a Guardian által készített interjúból kiderül, hogy ha a jövőben tényleg energiát kell spórolni, akkor a légkondicionáló gépek leállítása lehet az első óriás lépés.

Cox szerint az elmúlt ötven évben számos energiafaló technológia hálózta be a hétköznapjainkat: autók, komputerek, televíziók, jetrepülők. Ez idő alatt a légkondicionálás szépen csendben elterjedt és állandóan a háttérben maradt, mint téma, mint egy olyan filmkarakter, aki mindig a vásznon van, de mégsem ő a fontos. "Amikor megtudtam, hogy az 1990-es évek közepe óta megduplázódott a légkondicionálásra felhasznált energia mennyisége az amerikai otthonokban, akkor úgy éreztem, hogy erről beszélni kell, hiszen a gépek nagy mennyiségben bocsátják ki a káros gázokat, és felhasználásuk valószínűleg tovább növekedik, mivel a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási formák, a forró nyarak és a dermesztő telek" - mondja Cox.

Az interjú a Greenfo.hu környezetvédelmi szakportálon olvasható magyar nyelven.