A HealtheBay.org környezetvédő mozgalom zseniális kisfilmjében egy hányatott sorsú nylonzacskó útját követhetjük az amerikai Kalifornia államban. A zacskó egy bevásárlóközpontból indul, majd a parkőr figyelmét kijátszva és számtalan egyéb veszélyt kiállva végül eléri az óceánt, és otthonra lel egy nagy szemétszigeten, sok millió társához csatlakozva.



 

Egy nylonzacskó csodálatos utazása (angol nyelvű kisfilm)

Mint arról a közelmúltban beszámoltunk, egy nagy kiterjedésű, kisméretű műanyagdarabkákból álló folt található az Atlanti-óceán északnyugati részén is. A Science-ben a közelmúltban megjelent cikk szerzői szerint további, eddig ismeretlen hulladékszigetek lehetnek az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánon is.

Nemrég megszületett az első tanulmány arról, mi történik az óceánokban sodródó több millió tonna műanyag hulladékkal az évek folyamán. Az Amerikai Kémiai Társaság 238. találkozóján arról számoltak be a kutatók, hogy az eddig gyakorlatilag elpusztíthatatlannak hitt műanyag meglepően gyorsan elbomlik, de sajnos, bomlásakor potenciálisan mérgező anyagok kerülnek a vízbe.

A kutatók mindezidáig úgy gondolták, hogy az óceánokba kerülő műanyag hulladék - noha cseppet sem szemet gyönyörködtető látvány - főként akkor veszélyezteti a tengeri állatokat, ha lenyelik vagy belegabalyodnak a műanyag tárgyakba. A mostani kutatások vezetője, Katsuhiko Saido, a japán Nihon Egyetem vegyésze és csoportja azonban még aggasztóbb eredményre jutott: azt tapasztalták, hogy az óceánokban úszó műanyag valójában elég hamar elkezd lebomlani az eső, a nap és más környezeti tényezők hatására.