2008 novemberében, a Ne Vásárolj Semmit Napon tartották meg az első józsefvárosi cserepiacot. Azóta - július kivételével - minden hónap utolsó péntekén a Nap Klub Alapítvánnyal közösen szerveznek cserepiacot a Nyolcker Magdolna-negyedében, a Kesztyűgyárban.



A menetrend egyszerű. A piacot a helyi lapokban, interneten és a plakátokon hirdetik, de mostanra már természetesen szájhagyomány útján is terjed. A résztvevők hoznak valamit (ruhát, táskát, használati tárgyat), ezért egy sima papírlapra rovátkákat kapnak a szervezőktől. Ha elvisznek valamit, az mínusz egy rovátka. Az utolsó fél óra a szabadpiac, ilyenkor bárki bármit vihet, ingyen, függetlenül attól, hogy hozott-e valamit vagy sem. A megmaradt cuccokat egy raktárban tárolják a következő börzéig.

A cserepiac több ok miatt is szerethető, támogatandó tevékenység. Zöld, mert nem dobom ki, ami már nem kell de még jó, illetve nem veszek újat, ha kapok még jó állapotú használtat. Így a használt tárgyak nem a kukában végzik, hanem tovább élik életüket, és mivel nem kell megint egy Vadi Új Valamit beszereznünk a boltban, egyszerre takarékoskodunk a saját pénzünkkel és a természeti kincsekkel is. És mindeközben a börze még szórakoztató is.

További információk a Hulladék Munkaszövetség honlapján!