Csányi Vilmos előadásával ünnepelte Jane Goodall, a világhírű etológus 50 éves munkásságát a róla elnevezett magyarországi intézet. Goodall volt az első, aki feljegyezte, hogy a csimpánzok eszközt készítenek. A kutatónő ma az év jelentős részét utazással tölti, hogy előadásaival ösztönözze a fiatalokat, hogy van remény egy szebb jövőre.



A Jane Goodall Intézet 2010. július 14.-én ünnepelte alapítója, Jane Goodall munkásságának 50. évfordulóját. A világhírű csimpánzkutató fél évszázaddal ezelőtt pontosan ezen a napon kezdte meg azt a kutatást, amely nemcsak alapjaiban rengette meg az etológia tudományát, de amely az ő világnézetét is megváltoztatta. 26 évig tartó csimpánzkutatás után Goodall ma az ENSZ békenagykövete, az Egyesült Királyság dámája, és évi 300 napban járja a világot, hogy élettörténetét elmesélve cselekvésre buzdítsa a fiatalokat, mert hiszi, hogy van remény egy szebb jövőre.

Jane Goodall az évfordulót Gombe-ben, Tanzániában töltötte, hogy azt az 1977-ben elsőként ott megalakult Jane Goodall Intézet munkatársaival ünnepelje. A Jane Goodall Intézet a világ közel 30 országában van jelen, és tesz a természet védelméért, az állatokért és az emberi közösségekért. Környezeti nevelési hálózata, a Jane Goodall's Roots & Shoots már több mint 120 országban van jelen. A magyarországi szervezet 2006-ban alapult, és Rügyek és Gyökerek Egyesület néven vált ismertté. Céljuk, hogy Jane Goodall világnézetét terjesztve minél több gyermek és fiatal tapasztalhassa meg, képes arra, hogy mindennapi cselekedeteivel és döntéseivel megváltoztassa a világot. A szervezet az ünnepélyes alkalom kapcsán felvette a Jane Goodall Intézet nevet, és ehhez méltóan, figyelmét a környezeti nevelés, az afrikai természetvédelem és a csimpánzok védelme között osztja meg.

Forrás: Jane Goodall Institute/Chase Pickering

Korszakalkotó csimpánzkutatásának 50. évfordulója alkalmából Jane Goodall visszatért a tanzániai Gombe Nemzeti Parkba

A jeles alkalmat méltóképpen ünnepelendő Magyarország legelismertebb etológusát, Csányi Vilmos professzort kérték fel egy ünnepi előadás megtartására. Az ELTE Etológia Tanszék alapítójának állati elmékről, csimpánzokról és kutyákról szóló előadása szó szerint teltházas volt, hiszen nem csak a székeken, de a lépcsőkön is emberek ültek, a későn érkezők pedig csak az ajtóban állhattak. A professzor előadását vastaps kísérte, a magyarországi Jane Goodall Intézet vezetőinek záróbeszéde után következő, Jane Goodall életéről szóló videót pedig könnyes szemek. Méltóképpen zárult az ünneplés, újabb ihletet, inspirációt és reményt adva fiatalnak, idősnek egyaránt.

 


 

Jane Goodall és Gombe