A hűtőkészülékek összességében sok energiát fogyasztanak, mivel folyamatosan működnek. Kellő odafigyeléssel jelentős mennyiségű energiát és pénzt takaríthatunk meg. Krajcáros tippek a vásárláshoz és az üzemeltetéshez az Ökoszolgálattól.



Vásárlásnál vegyük figyelembe a klímaosztály betűjelzését, amely megmutatja, hogy a készülék hány fokon üzemeltethető. Gyakori probléma, hogy pl. egy "N" jelzésű, azaz +16...+32 Celsius-fokon üzemeltethető hűtőszekrényt hideg helyiségben helyeznek el. Ha a normál téri hőfokszabályozó érzékelője hidegebb környezeti hőmérsékletet észlel, akkor nem kapcsol be, így a fagyasztórész leolvad.

Nem érdemes két kisebb készüléket vásárolni, mivel egy nagyobb berendezés üzemeltetése gazdaságosabb.

A kellemetlen zajhatások elkerülése érdekében fontos a készülékek vízszintes elhelyezése. A nem megfelelően felfekvő készülékekben rendellenes zörejek keletkeznek, ráadásul az ajtó sem záródik rendesen.

Hagyjunk üres helyet a hűtő háta mögött, hogy a kondenzátor (fekete rács) és a kompresszor szellőzése biztosított legyen.

Ne helyezzük a hűtőkészüléket hőforrás közelébe vagy napsugárzásnak kitett helyre, mert ez növeli az energiafogyasztást.

Ha a kondenzátor és a kompresszor nagyon poros, gátolja a hűtőszekrény szellőzését, ami így több energiát vesz fel. Portalanítsunk gyakran ezeken a helyeken.

Tartsuk karban a hűtőkészülékeket, olvasszuk le rendszeresen azokat. Az idő előtti jéglerakódás és a hőveszteség elkerülésére csak akkor nyissuk ki a hűtő ajtaját, ha az szükséges. Ne rántsuk ki vagy fel hirtelen az ajtaját, mivel azzal mintegy kirántjuk a hideg levegőt is.

Rendszeresen olvasszuk le a készüléket (a nem automatikus leolvasztásúakat), mivel a jégréteg szigetel, növeli az energiafelhasználást.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár