A porlasztásos temetés az egyik "sláger" a hongkongi temetkezési kiállításon. Az újítás egy svéd biológus agyszüleménye: Susanne Wiigh-Masak ötlötte ki. A lényeg, hogy az elhunytat rendkívül hidegre hűtik folyékony nitrogénben, majd addig rázzák, míg teste kristályos porrá nem omlik. "A test szó szerint darabjaira esik szét, ha nagyon hidegbe kerül, és szerintem ez vonzó, tiszta módja a temetésnek" - mondta a biológusnő.

A kristályporból azután kiszűrik a nehézfémeket (például a higanyt), majd a maradványokat eltemetik egy lebomló dobozban, például egy emlékparkban egy fa tövébe, hogy "a halott végül táplálja az életet". A hagyományos temetés után évtizedekbe telik, míg teljesen lebomlik egy test, míg a hidrogénhűtéses eljárással legfeljebb másfél év, míg eltűnnek a földi maradványok, illetve beépülnek az élet körforgásába.

A módszerrel csaknem egy évtizeden át kísérletezett a svéd biológusnő, hosszadalmas volt a jogi és etikai elfogadtatás is. Az első kristálykrematórium a tervek szerint jövő áprilisban nyílik meg, és évente 1500 halottat elporlasztására lesz képes. Az eljárás Dél-Koreának annyira megtetszett, hogy szintén tervezi a bevezetését, és a kiállításon még vagy 60 ország érdeklődött.

Az ökológiai temetéssel foglalkozó cég ismertetője itt található.

Korábban: Környezetbarát temetkezés - koporsók és urnák újrapapírból