A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt ajánlja, hogy alaposan olvassuk el a sonka néven árult húsipari termék címkéjét. Manapság egyre többet hallani a húsvéti élelmiszer-ellenőrző akciók során kirótt büntetésekről. Magas árat fizetnek a termelők azért, ha nem megfelelően szállították vagy tárolták a terméket, vagy ha a készáru eredete nem igazolható. Mi, fogyasztók pedig magas árat fizetünk - egészségünkkel - ha jóízűen elfogyasztjuk a húsvéti sonkának látszó eledelt.



Mit árulnak sonka néven?

Az igazi, sertéshúsból készült sonka hústartalma 100%. De a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása szerint hivatalosan sonka néven forgalomba hozható az alább olvasható alapanyagokat tartalmazó, összedarált, vákuumcsomagolt, préselt, darálékból sonkává formázott akár kötözött termék is.
A szakkönyv szerint "formában vagy bélben hőkezelt sonkák lehetnek a különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött készítmények. Húspépbe ágyazott, legalább15 mm-es egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy füstölés utáni főzéssel vagy sütéssel készült termékek. A húsmozaik pácolt ín nélküli marhahús, és/vagy íntalanított és zsírtalanított baromfihús és/vagy ín és kötőszöveti hártya nélküli sertéshús lehet. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55%", valamint az alábbi kémiai jellemzőknek kell megfelelniük:

Fehérjetartalom legalább 15,0% (m/m)
Víztartalom legfeljebb 77,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 9,0% (m/m)
• a szalonnával fedett és csülöksonka terméknél legfeljebb 15,0% (m/m)
Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5% (m/m)

Tippek sonka vásárlásához
• Vásároljunk megbízható helyről, ellenőrzött gazdaságból származó sonkát!
• Tanulmányozzuk át a csomagolást, hogy fel van-e tüntetve, és milyen az adott termék összetétele!
• Válasszunk minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó húskészítményt!
• Válasszuk az alacsony víz- és sótartalmú, magas fehérjetartalmú terméket! (Minél kisebb egy adott termék víz- és sótartalma, nagyobb a fehérjetartalma, annál jobb minőségű.)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete sonkáról készült videója az alábbi linken tekinthető meg:
http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1572

Biztonságos sonkalelőhelyek pedig az alábbi linken érhetők el:
http://malackaraj.blog.hu/2010/03/27/milyen_sonkat_vegyek#more1872105

Háttérinformációk

A sonka körül nagy a fogalomzavar. A házilag, hagyományos technológiával készült sonka mellett a szó tulajdonképpen egy termékcsoportot is jelöl: pácolt húskészítményt. A sonka szó tehát elsősorban a hús egyfajta elkészítési módját jelenti. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy a boltban kapható szeletelt sonka jobban hasonlít a párizsihoz, mint az eredeti értelemben vett húsvéti sonkához.

A sonka a húson kívül tartósító, térfogatnövelő, illetve zsírtartalom-csökkentő anyagokat is tartalmazhat. Alább bemutatjuk, hogy melyek a leggyakoribb hozzáadott anyagok, és ezek milyen hatással lehetnek szervezetünkre.

Víz. A magyar szabályozásban nem kötelező feltüntetni, hogy mennyi a hústartalma egy adott terméknek, ezért a fogyasztó könnyen megtéveszthető azzal, ha vízzel növelik egy adott termék térfogatát. Igaz, sok sonkánál feltüntetik a termék hústartalmát, szükség lenne azonban az egységes szabályozásra, hogy ez minden sonkára kötelező legyen. Sok sonka ugyanis jelentős részben vízből áll, hústartalma alacsony.
Nitrit/nitrát (E251, E252). Ez biztosítja a különböző húskészítmények szép, rózsaszín színét (azaz esztétikai funkciója van). Emellett tartósítja is a termékeket (olyan bakteriális fertőzések, mint a Clostridium botulinum nevű baktérium méreganyaga által okozott botulizmus megelőzésére szolgál). Bizonyos mérték felett mérgező hatású.

Só (nátrium-klorid). A túlzott sófogyasztás káros: vesebántalmakat, magas vérnyomást, szívelégtelenséget, (agyi) érbetegségeket okozhat, de elősegítheti emésztőrendszeri betegségek kialakulását, befolyásolhatja az anyagcserét, a szervezet hormonális működését is.

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről www.tve.hu

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete adja ki az egyetlen, kifejezetten a fenntartható fogyasztás témáival foglalkozó fogyasztói magazint, a Tudatos Vásárlót (www.tudatosvasarlo.hu/magazin). 2004 óta működteti www.tudatosvasarlo.hu portált, az ország első és mindmáig egyetlen, az etikus vásárlással foglalkozó napi frissítésű híroldalát. További projektje a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontú rangsorolása. Honlapján működteti a (www.tudatosvasarlo.hu/eszam) részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető élelmiszer adalék adatbázist. Internetes adatbázisában megtalálhatók továbbá egészség- és környezetvédelmi szempontú terméktesztek és tanácsadó szolgálat a fenntartható fogyasztással kapcsolatos kérdésekben. 2009 októberében jelent meg Budapest zöld térképe, (http:/zoldbudapest.hu/) amely a tudatos vásárlás, a fenntartható fogyasztás helyeit gyűjti össze a fővárosban (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) A www.tudatosutazo.hu weboldal nyílt tanácsadó fórummal várja az érdeklődőket, valamint turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írások és a turizmussal kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi jogszabályok gyűjteménye található meg.