Az építőipar az elmúlt néhány évben jelentős fejlődésen esett át, s egyre több környezettudatos technológia jelenik meg. A klímaváltozás és az emelkedő gázárak mellett például növekvő szerepe van a megfelelő szigetelésnek a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiaveszteség csökkentésében. Magyarországon 2009-ben alakult meg a környezettudatos építők egyesülete, s a közeljövőben egyre több ezzel kapcsolatos szakmai és népszerűsítő konferenciára, rendezvényre is sor kerül Budapesten.



A környezettudatos építkezés egyik kulcsfontosságú tényezője a szigetelés, mellyel csökkenthetjük az energiaveszteséget, és hosszú távon jelentős összegeket spórolhatunk meg. A hőszigetelés célja kettős, egyrészt csökkenti a téli hőveszteséget, másrészt a nyári felmelegedést, ezáltal a szükséges hűtés mértékét. Egy épület hőveszteségét jelentősen fokozhatja a gyakran előforduló hőhíd, mely a rosszul kivitelezett vagy hiányzó szigetelés miatt alakul ki, s lényege, hogy az erősebben hűlő szerkezeti elem elvezeti az épület belső hőjét.

Az Európai Unióban az épületek szigetelésének javításával a klímaváltozásáért részben felelősnek tartott szén-dioxid éves kibocsátását 460 millió tonnával lehetne csökkenteni. Hazánk közel 85 millió tonnás éves CO2 kibocsátásának 30 százaléka a lakóházak fűtése és hűtése miatt kerül a levegőbe, a szigeteléssel azonban ez jelentősen mérsékelhető lenne, s kisebb lenne a szmogveszély is. Az EU tavaly márciusban elfogadott klímapolitikája szerint 2020-ra a tagállamok energiafelhasználását 20 százalékkal kell csökkenteni, s ennek az elérésében kulcsfontosságú az épületek megfelelő szigetelése.

Az energiahatékonyság, a megújuló energiák használata, és általánosságban a környezettudatosság egyre fontosabb lesz az építőiparban, s nagyon sok újítás, fejlesztés történik a területen. Hazánkban 2009-ben alakult meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (Hungary Green Building Council), mely a nemzetközi World Green Building Council tagja, s célja a környezettudatos építési formák elterjesztése Magyarországon. Ezzel a szándékkal rendezik meg Budapesten 2010. április 14-16. között a Közép- és Kelet-Európára koncentráló nemzetközi Build Green konferenciát, valamint ennek kísérőrendezvényét, a Zöld Építés Konferenciát, mely kizárólag a hazai környezettudatos építésre fókuszál. Szintén ezen a héten, április 14-től 18-ig rendezik meg immáron 29. alkalommal a Construma építőipari kiállítást a Hungexpon, amelynek középpontjában idén az energiahatékony, környezetbarát építkezés áll. A rendezvény keretein belül nemcsak szakmai, hanem civil érdeklődőknek szóló programok is lesznek, április 17-18-án például a passzívházakról tartanak tájékoztató előadásokat.

A világ legnagyobb környezettudatos építkezésről szóló kiállítását, a londoni Ecobuildet 2010-ben március 2-4. között tartották. Az immáron ötödször megrendezett eseményen több tucat szakmai rendezvényre került sor, több száz kiállító vett részt, és rengeteg újdonságot mutattak be a szakemberek. Ezek közé tartozik egy új szigetelőanyag, az ECOSE, egy formaldehid-mentes ásványgyapot a Knauf Insulationtől. A tűzálló, puha tapintású, barna színű szigetelőanyag könnyen megújuló alapanyagokból áll a kőolaj alapú vegyipari anyagok helyett, amelyeket más szigetelőanyagokban használni szoktak. A sok építőipari cég mellett a rendezvényen ott voltak a brit denevér- és madárvédők is, akik azokra az állatokra hívták fel a figyelmet, amelyek előszeretettel húzódnak be a lakóházakba, padlásokra, ám a házakon, tetőkön lévő rések megszüntetésével erre már nincsen lehetőségük. A természetvédők ezért különféle, fajokra szabott mesterséges odúk kihelyezését javasolták, ahogy teszi ezt a Magyar Madártani Egyesület is a panelfelújítások miatt szorult helyzetbe került sarlósfecskék esetében.