A légtisztító, légfertőtlenítő készítmények szagelnyelő anyagot, alkoholt és illóolajat (vagy mesterséges illatanyagot) tartalmaznak, amelyek megkötik a dohányfüstöt, ételszagot, stb. Erős illatuk elnyomja, de valójában nem szünteti meg a kellemetlen szag forrását. Adalékanyaguk lehet fertőtlenítő, csíraölő, sőt kifejezetten egészségkárosító hatású para-diklór-benzol vagy acetaldehid is.



Krajcáros tippek

Alapvető megoldás a rendszeres szellőztetés. Energiát és ezáltal pénzt takaríthatunk meg, ha napjában többször, rövid ideig, de intenzíven szellőztetünk, azaz, ez idő alatt teljesen kitárjuk az ajtót-ablakot.

Kellemes illatot érhetünk el, ha illóolajat párologtatunk vagy ha potpourrit helyezünk el a lakás több pontján. Konyhában jó szolgálatot tehet a szagelszívó. A kellemetlen szagokat (pl. a WC-ben) egy gyufa elégetésével is megszüntethetjük.

Ha a szekrény belseje kellemetlen szagú, tegyünk bele egy tálkában frissen őrölt kávét.

A cigarettafüst hatásos ellenszere, ha a szekrények vagy magasabb polcok tetején egy kis edénybe ecetes szivacsot teszünk. Ott különösen ajánlható, ahol csak a vendégek dohányoznak, a család nem.

A dohszagot a szobák különböző sarkaiban elhelyezett fenyőolajjal átitatott kendővel nyomhatjuk el. Ez a módszer feleslegessé teszi a légfrissítő spray használatát, ugyanakkor a hatása hetekig tart.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár