A Johns Hopkins Egyetem legújabb felmérése szerint biztonságos az orvosi eszközök egy részének többszöri használata, amivel rengeteg pénzt megspórolhatnának a kórházak.



Martin Makary és munkatársai az Academic Medicine nevű folyóirat márciusi számában közlik az orvosi eszközök újrafelhasználásáról írt elemzésüket. Eszerint semmilyen biztonsági kockázattal nem jár, ha egyes eszközöket a megfelelő fertőtlenítést követően többször is alkalmaznak. A betegek egy része ugyan nem nézi jó szemmel, ha egy eszközzel előtte már másokat is kezeltek, ez azonban a páciensek egészségére nem jelent veszélyt - írják a szerzők.

A gyakorlat elterjedését a szerzők szerint az tenné indokolttá, hogy az USA-ban az élelmiszeripar után az egészségügyi centrumok és kórházak állítják elő a legtöbb hulladékot. Előfordul, hogy azokat az eszközöket is kidobják, amelyeket végül egyáltalán nem is használtak, a csomagolását azonban már felbontották. A lehetséges szennyeződések miatt ezeket az eszközöket már nem használják újra, holott a hatékony fertőtlenítés és az újratesztelés elkerülhetővé tenné a betegek esetleges fertőződését - írja az elemzés.

A tanulmány szerzői szerint az újrahasznosítható eszközök közé tartoznak a hasüreg tükrözésére használt műszerek bizonyos részei, illetve azok a vágóeszközök, amelyek tartós használatra is alkalmasak lennének, de az egyszeri alkalmazást követően kidobják őket. A műtétek során viselt sebészköpenyeket vagy kórházi törölközőket a legtöbb kórház szintén a szemétbe dobja, így nemcsak a hulladék mennyisége nő, de folyamatosan költeni kell az új holmik beszerzésére is. Ha elterjedne az újrahasznosítási gyakorlat, a kórházak évente összesen akár százmillió dolláros nagyságrendű összegeket is megtakaríthatnának.

Az orvosi eszközök újrahasznosításának természetesen nélkülözhetetlen feltétele, hogy a fertőtlenítési és a tesztelési eljárások a kellően szigorú szabványok szerint történjenek. Az USA-ban részben már működő gyakorlat során az újrahasznosított eszközök címkéin minden esetben feltüntetik, hogy nem új műszerről van szó. "Nem biztonsági, hanem PR-kérdésről van inkább szó: a vonakodó betegek meggyőzése nehezebb lehet, mint rendesen fertőtleníteni az eszközöket" - mondta Makary.