A londoni Imperial College mérnökeinek egyik célja: végleg megszabadítani az emberiséget az akkumulátoroktól. A 4,5 millió dolláros program, amelyen a csoport dolgozik, az elektromosság tárolására és visszaadására képes anyagok fejlesztésére irányul.



A kutatócsoport szénszál-alapú polimergyantája már túl van a szabadalmaztatási eljáráson, és elég könnyű ahhoz, hogy az MP3 lejátszóktól az autókig bárminek a burkolata és egyben áramforrása lehessen. Ráadásul az akkumulátoroktól eltérően az új anyag elektromos teljesítménye nem gyengül az idővel, mert benne az elektromosság tárolása és kisütése nem kémiai reakción alapul.

A kutatók szerint 15%-kal lesz csökkenthető az elekromos autók tömege, ha a kocsik elekromosságot szolgáltató burkolata majd kiváltja a nagytömegű akkumulátort. A könnyebb kocsi üzemeltetése gazdaságosabb lenne, a feltöltés után messzebre juthatna el, és maga a feltöltés is gyorsabbá válna.

A mobiltelefonokat is átalakítaná az új technológia. Elég kivennünk az akkumulátort a készülékből, hogy felmérhessük a súly- és a méretnyereséget. A könnyű áramforrás, ami esetleg maga a burkolat lenne, a hordozható elektronikus eszközöket is forradalmasítaná.

A jövő áramforrását valószínűleg azokon a területeken is alkalmazni fogják, ahol ma nem is használnak energiaforrást. Vegyük például a ruházkodást. Először bizonyára a szkafendereket és az egyéb speciális védőruhákat látják majd el az újfajta áramforrással, mely a céltól függően a fűtés vagy a hűtés számára szolgáltatna elekromosságot.

Ha egy anyag ennyire elterjed, akkor hulladékba is sok kerül belőle. A szénszálas műgyanta sikere esetén a fejlesztők következő feladata a termék-recirkuláltatás megoldása, a technológia zölddé tétele lesz. Jó arra gondolni azonban, hogy az újfajta hulladék feldolgozásához szükséges energiát esetleg már ezek a könnyű áramforrások fogják biztosítani.