Egy új számítógépes modell szerint úgy is védekezhetnénk a globális felmelegedés ellen, ha a városokban fehérre festenénk a tetőket.



Ismert, hogy a városokat a vidéki területeknél fokozottabban érinti a globális felmelegedés, az úgynevezett "városi hősziget" jelenség miatt. Ez elsősorban az aszfaltutaknak, a lapos tetőknek és más mesterséges tárgyaknak köszönhető, amelyek fokozottan szívják magukba a hőt. Ez a hatás akár 1-3 Celsius fokos különbséget is eredményezhet a vidéken fekvő területek hőmérsékletéhez képest.

Egy új ötlet szerint ezt a hatást lehetne némileg mérsékelni azzal, ha a városokban fehérre festenénk a tetőket: a fehér szín - ahhoz hasonlóan, mint amikor a nyári napsütésben fehér pólót veszünk fel - visszaverné a hő egy részét, hűtve ezzel a városok hőmérsékletét. Az amerikai nemzeti légkörkutató központ munkatársai egy újonnan kifejlesztett számítógépes modellel vizsgálták, hogy mindez mennyire lenne hatékony.

A modell alapján, ha az összes városi tetőt fehérre festenénk, akkor a városi hőszigethatásból eredő hőmérséklet-emelkedést körülbelül 33%-kal lehetne mérsékelni - olvasható a National Science Foundation közelményében. A világ városaiban ezzel átlagosan 0,38 Celsius-fokos csökkenést lehetne elérni, ami különösen nyáron, a nappali órákban jelentkezne. A kutatók hangsúlyozták, hogy megközelítésük egy tisztán elméleti felvetés, hiszen modelljükben nem konkrét városokat, hanem egy általánosnak tekinthető városképet vizsgáltak.

Forrás: [origo]

A hűtő hatás a valóságban kissé alacsonyabb lenne a városi por miatt, hiszen ettől némileg sötétebbé válnának a fehérre festett tetők. A másik ok, hogy a tetők teljes felületét nem is lehetne minden esetben lefesteni. A fehér szín hatásai egyébként az épületek belsejében is érvényesülnének: nyáron például kevesebbet kellene működtetni a légkondicionáló berendezéseket, ami szintén csökkentené a külső hőmérsékletet, sőt kismértékben az áramtermelésre használt fosszilis tüzelőanyagok felhasználását is.