Forrás: [origo]A boltokban kapható ajándékok is lehetnek szépek és hasznosak, de mielőtt elindulunk, hogy beszerezzük őket, mindenképpen tegyük fel magunknak a kérdést:  ismerjük-e annyira a megajándékozott ízlését, hogy neki tetsző ajándékot válasszunk? Talán tudjuk, hogy egy vázát vagy egy olvasólámpát szeretne, de azt már  nem, hogy milyet. Kínos percektől kímélhetjük meg magunkat és a másik felet is, ha némi önkritikával beismerjük, hogy bizony régen találkoztunk már ahhoz, hogy helyette válasszunk lakberendezési tárgyat.



Vásárláskor érdemes az alábbi szempontokat is figyelembe venni: mennyire terhelte a Földet és a készítőket az ajándék előállítása? Érdemes olyan termékek után  néznünk, amelyek méltányos kereskedelemből (fair trade) származnak: ez garanciát nyújt számunkra arra nézve, hogy környezetkímélő módszerekkel készültek, és  termelőik (általában harmadik világbeli munkások) is tisztességes bért kaptak a munkájukért.

A másik lehetőség a helyi termékek beszerzése kistermelőktől. Ezzel  támogatjuk saját közösségünk gazdaságát és, mivel kapcsolatban vagyunk az eladóval, személye garancia lehet arra nézve, hogy az áru friss és jó minőségű. Ha használati tárgyról van szó: biztos, hogy használni fogják? Nincs szomorúbb az évekig a szekrény tetején vagy a padláson porosodó, egyszer sem használt  "ajándék" sorsánál...

Ha gyermeknek keresünk ajándékot, tegyük fel a kérdést, hogy a kiválasztott játék fejleszti-e kézügyességét, segíti-e értelmi fejlődését. Tartós, javítható,  természetes alapanyagú?

Jó ötlet lehet egy "környezetbarát csomag" összeállítása - lepjük meg szeretteinket a lehetőséggel, hogy kipróbálhatnak olyan szereket és módszereket,  amellyel a Földet kímélik.

Nem kell feltétlenül ragaszkodnunk az új dolgokhoz sem. Egy jól megválasztott, személyre szóló üzenettel ellátott antikváriumi könyv is okozhat nagy örömet, és  egy vadonatúj, de érdektelen is csalódást.

Forrás: Ökoszolgálat