Ha a televíziót vagy a számítógépet éjszakára áram alatt hagyja, energiafelvétel akkor is végbemegy. Egy átlagos televízió készenléti állapotban használja el áramfogyasztása kétötödét. Talán kevesen tudják, hogy a teljes háztartási áramfogyasztásnak körülbelül 10%-át a készenléti (standby) üzemmódban lévő készülékek viszik el. Kis odafigyeléssel akár havi ezer forintot is megspórolhat - olvasható a Kapcsold k(i) http://www.euvonal.hu/kapcsoldki országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében.

Ezért ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket. A legjobb, ha például egy elosztó kapcsolóját használva áramtalanítja őket, így nem kopnak a mechanikai kapcsolók. A modern készülékek (például a műholdvevők) a memóriájukat sem fogják elveszteni.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia 38%-át közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe (a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza). Az elektromos készülékek kikapcsolásával csak Ön körülbelül évi 300 kilogramm széndioxid-kibocsátástól óvhatja meg a környezetet.