Tőlünk nyugatra egyre több kritikát kapnak a fodrászatok, környezetszennyező tevékenységük miatt. A hagyományos hajfestékek és számos sampon valóban sok agresszív vegyületet tartalmaz, amelyek aztán a lefolyóba, majd a vizekbe, a talajba, ezekből pedig részben a testünkbe kerülnek. Mit lehet tenni ez ellen?

Ipari méretű, szervezett erőfeszítések még az Egyesült Államokban sem látszanak a fenti probléma megoldására, írja az Earth Talk magazin.  Gombamód szaporodnak viszont az USA-ban a "zöld fodrászatok". Bárki meggyőződhet erről, ha egy sima keresést végez "green hair salons" szavakkal. Állítólag nem mérgező anyagokból készülő tartós hajfestékekkel, 100%-ban növényi anyagokból készült hennával dolgozó cégeket látunk.

Ha a keresést "zöld fodrászat" vagy "zöld hajszalon" kifejezésekkel próbáljuk, akkor jobb esetben egy fodrászatból eladó zöld tükrös szekrényt találunk, rosszabb esetben pedig zöld színű frizurákat.

A Tudatos Vásárló is azt írja 2008 márciusában, hogy "Tudomásunk szerint Magyarországon  még nem létezik olyan fodrászat, ahol a kímélő növényi (henna) festékekkel is dolgoznának". A cikkben részletesen elolvashatjuk, hogy milyenek a mai hajfestékek, és léteznek-e alternatív megoldások.

Ha tud hazai zöld fodrászatról, küldjön nekünk levelet a 365@origo.hu címre!