"Ne égesse el! Ne égessen flakont, eldobható pelenkát, gyümölcsleves- és tejesdobozt, faforgácslapot, laminált falemezt vagy más műanyag terméket! A műanyagok otthoni égetése mérgező, életveszélyes!" Ez olvasható a szögligeti Karszt Természet- és Környezetvédelmi Egyesület által gyártott szórólapon, amelyet az Aggtelek környéki falvakban dobnak be a postaládákba. A térségben nagy a szegénység, így sokan szinte mindent elégetnek, még a purhabot is kiszedik a sittből.

Az egyik legnagyobb probléma a pelenkaégetés: sok embernek a pelenkahajtogatás ad munkát, de a selejt náluk marad, és ezzel is fűtenek. A falvakban a sűrű, fekete füstről lehet megismerni a pelenkaégetőket - mondják a helybeliek.

A műanyagok égetése során számos rákkeltő anyag kerül a levegőbe, a májat, csontvelőt, idegrendszert károsító anyagok mellett. Mi is arra kérünk tehát mindenkit: ne mérgezze magát és a környezetében élőket!

A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében tilos műanyagokat égetni; aki ezt megszegi, 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A műanyagok égetése bűncselekmény is, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, ezért a rendőrséghez vagy az ügyészséghez is lehet fordulni, az elkövető akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Ajánlat: Illegális hulladékégetés bejelentéséhez szükséges formanyomtatványok a Levegő Munkacsoporttól

További információk a Levegő Munkacsoport Ne égesd el! című kiadványában.