A Tudatos Vásárlók Egyesülete három ismert pékség kínálatát vizsgálta a termékekben lévő anyagok élettani hatása alapján, de értékelték a bolti kiszolgálást és információnyújtást is.Fotó: Tuba Zoltán [origo]



A civil szervezet arra volt kíváncsi, hogy az egyes kategóriákon belül milyen választékkal rendelkeznek a boltok, illetve hogy a kenyerek összetétele alapján melyik mennyire lehet az egészséges táplálkozás része.

Amint az várható volt, a pontrendszer alapján a fehér kenyerek szerepeltek a leggyengébben. Habár összetételük alapján megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, táplálkozástani szempontból kevésbé értékesek, mint barna vagy teljes kiőrlésű társaik.

A termékek pontozásánál minden termék 5 ponttal indult, és az alábbiak szerint adtak hozzá vagy vontak le pontot:

0,5-0,5 pontot vontak le, ha a kenyér adalékanyagot, tartósítószert, sót tartalmazott (annak ellenére, hogy ez az Élelmiszerkönyv szerint megengedett, a pontlevonást a negatív táplálkozástani hatás indokolta)
1 pontot adtak, ha a termék 40%-nál kevesebb rozslisztet tartalmazott, a jobb táplálkozástani érték miatt
2 pontot adtak 40% vagy ennél nagyobb rozsliszttartalomnál, annak magas táplálkozástani értéke miatt
1 pontot adtak, ha teljes kiőrlésű lisztből készült, a jobb táplálkozástani hatás miatt
0,5 pontot adtak, ha a kenyér táplálkozás-élettani szempontból értékes magokat (pl. lenmag, tökmag, dió) tartalmazott
0,5 pontot adtak, ha a kenyér táplálkozás-élettani szempontból értékes tönkölybúzát tartalmazott

Nézze meg, hogyan szerepeltek a vizsgált pékségek és kenyerek a Tudatos Vásárló cikkében!