A Fenntarthatósági Nap egy rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás, amelynek fő célcsoportjai a fiatalok. Amiben mindez különbözik más szakmai eseménytől, az a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás és a komplexitás, ezt tükrözi az esemény jelmondata is: Felelősségvállalás = Pozitív Energia. A Magyar Telekom által idén másodszor megrendezett találkozón minden érdeklődő találhatott valamilyen érdekes kiállítást vagy kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást.



A Fenntarthatósági Nap történetéről Szomolányi Katalin, a Telekom fenntarthatósági osztályának vezetője elmondta, hogy a fenntartható jövőre mindig is nagy súlyt fektettek a cégnél. 2005-től létezik külön osztály a feladatra, és tavaly gondolták úgy, hogy érdemes a nagyközönség számára is élvezhető programsort összeállítani. A rendezvény sikerén felbuzdulva döntött úgy a cég, hogy idén is megrendezi a Fenntarthatósági Napot.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Szomolányi Katalin, a rendezvény főszervezője (a megnyitóról készült további fotókért kattintson a képre)

A Fenntarthatósági Napot Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató nyitotta meg, aki - stílszerűen - kerékpáron gurult be az előadóterembe. Örömmel jelentette be, hogy az idei fesztiválkonferencia elnyerte a Zöld Fesztivál címet. Ehhez a szervezők vállalták többek között, hogy bringatárolóval várják a vendégeket, komposztálható tányérokat és újrapapírra nyomott plakátokat használnak, a keletkező hulladékot szelektíven gyűjtik, a rendezvényt elsősorban elektronikus úton népszerűsítik és mindenkit arra buzdítanak, hogy cselekedjen a fenntartható fejlődésért (tulajdonképpen ez az egész rendezvény célja). Végül Mattheisen úr és a többi jelenlevő ráírta pozitív üzenetét az embernél magasabb földlabdára, amelyet két hasonmásával együtt este átgurítottak a Millenáris Parkba.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Nézelődők a szabadtéri kiállításon, háttérben a földlabdával

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Elektromos autók a bejáratnál

A szakmai előadások közti szünetekben sem unatkoztak a látogatók: számos kiállítás várta az érdeklődőket különféle környezet- és természetbarát ötletekkel, az elektromos autóktól kezdve a különböző újrahasznosított vagy újrahasznosítható tárgyakig. Az egyik legérdekesebb bemutató a Magyar Telekom Telepresence-e volt, amely a videokonferencia legkorszerűbb változatának tekinthető. A résztvevők tökéletes minőségű, csúszás nélküli hanggal és képpel tárgyalhatnak egymással akár a világ legtávolabbi pontjain egyszerre. Így rengeteg utazási költség és nem utolsó sorban az ezzel járó nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás is megtakarítható.

Akik most nem tudtak személyesen részt venni a konferencián, de érdeklődnek a téma iránt, azok nézzék meg képgalériánkat, illetve a helyszínen készült videókat a rendezvény honlapján, és ha kedvet kaptak az esemény meglátogatásához, jövőre várják őket a rendezők a harmadik fenntarthatósági napon.