Magyarországon immár 10 éve gyűjtjük szelektíven az alumínium italdobozokat. E népszerű és sokoldalú csomagolás típusból 2000-ben még mindössze csak 10 tonna, 2008-ban viszont már közel 4300 tonna került szelektíven visszagyűjtésre és hasznosításra.



E 100 éves múltra visszatekintő csomagolóanyag "körforgásban tartása" egyszerre képvisel kiemelkedő gazdasági és környezetvédelmi érdeket, az alumínium ugyanis a legértékesebb, 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyag, amelynek újrahasznosításával 95%-os energia-, jelentős bauxit- és édesvíz-megtakarítás érhető el, miközben az eredeti nyersanyaggal azonos minőségű új alumíniumcsomagolás állítható elő.

Az alumínium italcsomagolások szelektív gyűjtését és újrahasznosítását hazánkban immár 10 éve ösztönzi és népszerűsíti az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft., amely az elmúlt években több ezer oktatási és közintézményt integrált az országos lakossági szelektív gyűjtési rendszerrel párhuzamosan működő gyűjtési rendszerébe. A Kht. minden évben látványos akciókkal hívja fel a lakosság figyelmét az ezüst színű csomagolóanyag szelektív gyűjtésének fontosságára, amely hazánkban azért is különösen fontos, mert amíg a világ alumínium felhasználásának 65-70%-át már újrahasznosított alapanyag biztosítja, addig hazánkban a mindössze a kibocsátott mennyiség 40-42%-a kerül újrahasznosításra, azaz 10-ből 6 alumínium doboz újrahasznosítás helyett a szemétbe és hulladéklerakókra kerül.

Egy kis aludoboz történelem

Az első alumínium dobozt 1909-ben Magyarországon állították elő, még ebben az évben az első korsó sört is beletöltötték egy társába, az Egyesült Államokban található Montanában, az American Can. Co. üzemében. Ezeket a dobozokat még fém kupak zárta le, így a sör hamar átvette a doboz ízét, és annak kinyitása után a nagy habbal sem tudtak igazán mit kezdeni a sörkedvelők. A nagy gazdasági válság után a newark-i Gottfried Krueger Breweing Company fejlesztette tovább az újszerű csomagolást, amelyben 1935-ben már kétféle sört is forgalmaztak. 1936-ban a jellegzetes dobozok megjelentek Skóciában, ezt követően pedig egész Nagy-Britanniában, 1937-ben pedig már piacra kerültek Franciaországban és Németországban is.

Az italdobozok igazi "karrierje" azonban csak a II. Világháborút követő évtizedekben bontakozott ki. amelyek során az alumínium italdoboz, mint csomagolóanyagot a fenntartható fejlődés szempontjainak is megfelelő, korszerű, nélkülözhetetlen, és sokrétű csomagolóanyaggá vált. A napjainkban is használt alumínium italdobozt elődjei a 60-as években kerültek forgalomba. Ezekhez a dobozokhoz 1963-ban fejlesztették ki a perforált tépő fedelet, később pedig külső és belső felületeit lakkozták. Az alumínium italdoboz az elmúlt 100 év során világszerte elterjedt, közkedvelt és az egyik legnagyobb mértékben alkalmazott csomagolássá vált. Ezt jól érzékelteti az a tény, hogy egy a világ legnagyobb dobozgyűjtőjének tekintett svéd, Michael Andersson dobozgyűjteményében 100 országból több mint 18 ezer féle alumínium italdoboz található meg.



Az alumínium italdobozok újrahasznosítása

A világ alumíniumfelhasználásának 2/3-át már újrahasznosított alapanyag biztosítja. Csak az Egyesült Államokban évente előállított mintegy 100 milliárd darab alumínium italosdoboznak körülbelül a 65-70%-át, az amerikai gépjárművekben található alumínium alkatrészeknek pedig 85-90%-át hasznosítják újra. Ezzel szemben Közép-Kelet-Európában az alumínium-újrahasznosítás még gyerekcipőben jár, annak ellenére, hogy annak gyártástechnológiai feltételei adottak.

Magyarországon 2008-ban mintegy 12 000 tonna alumínium italdoboz került kereskedelmi forgalomba, ebből 4289 tonnát hasznosítottak újra, ami közel 40%-os visszagyűjtési aránynak felel meg.

Forrás: [origo]

A kibocsátott összes alumínium csomagolóanyagból 2008-ban az Öko-Pannon rendszerében összesen 4182 tonnát gyűjtöttek vissza, az ipar szereplőitől 3819 tonna, a lakossági szelektív hulladékgyűjtésből pedig 362 tonna származott.

Mit csinál az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft.?

Az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft., mint közhasznú koordinációs civil szervezet immár 10 éve folyamatosan népszerűsíti és ösztönzi a szelektív hulladékgyűjtést, ezen belül is az alumínium italdobozok gyűjtését és újrahasznosítását.

A Kht. az elmúlt 10 évben a használt alumínium dobozok gyűjtésére egy átfogó, országos oktató programot indított. E tevékenységgel párhuzamosan az ÉAI Nonprofit Kft. 3500 olyan gyűjtőpontot alakított ki, amelyek óvodákban, általános-, közép- és felsőfokú oktatási intézményekben, erdei iskolákban, nyári táborokban, állatkertekben, nemzeti parkokban, művelődési központokban, benzinkutakon, üzletláncok egyságeiben valamint kiskereskedelmi egységekben biztosítanak lehetőséget az alumínium italdobozok szelektív gyűjtésére. Az oktatási intézményekben létrehozott gyűjtőpontok és az oktatóprogram révén, az aluminium italdobozok gyűjtésének és újrahasznosításának lehetősége és módja minden iskolaévben több, mint 1 millió diák számára elérhető.

Ezen tájékoztatási tevékenység eredményességét növelik még a Kht. által az "alumínium italdobozok szelektív hulladékgyűjtésének infrastruktúrájával támogatott sport és szabadidős események és fesztiválok, amelyeken keresztül további kb. 1 millió aktív felnőtt találkozik minden évben a környezetvédelem ezen módjával.