A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel fél liter víz felmelegítésénél, mint  fedő használatakor; tegyünk fedőt a fövő ételre.

Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fövés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.

A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében, így kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki.

Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás.

Ne érjen túl a láng az edény peremén.

A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek.

Használjunk minél kevesebb olajat, ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék.

Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.

Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.

Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.

Használjuk ki a sütő maradék hőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradék hőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.

A tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hősugarakat, ezért hatékonyabb.

Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. A főzési idő ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.

Forrás: Ökoszolgálat