A darazsak csípése nemcsak kellemetlen és fájdalmas, de az allergiások számára rendkívül veszélyes is. Ezért nagy körültekintéssel fogjunk neki a darázsfészek eltávolításának!Forrás: AFP



A legegyszerűbb védekezési mód az, ha a gyümölcsöket és főtt ételeket nem hagyjuk fedetlenül. A darazsak elriasztására számos vegyszermentes módszer ismeretes. Elsőként próbáljuk ki azt, hogy az ablakpárkányra és a küszöbre ecetet öntünk, ezzel megakadályozhatjuk azt, hogy a rovarok bejöjjenek a lakásba.

Ha a kiskertben gyűlik meg velük a bajunk, akkor a kövessük ezt az egyszerű receptet: egy deciliter sör és egy deciliter víz keverékéhez adjunk egy kanál cukrot és egy kevés ecetet. Az így kapott oldatot töltsük egy olyan műanyag palackba, melynek a nyakát levágtuk. A flakon eltávolított nyakrészét - mint egy tölcsért - fejjel lefelé helyezzük az alsó részre, és egy drót vagy erősebb cérna segítségével rögzítsük a két részt egymáshoz.  A drót vagy cérna egyúttal arra is szolgál, hogy az így elkészült rovarcsapdát felakasszuk, például egy gyümölcsfa ágára. Ez a módszer nemcsak darazsak, hanem legyek ellen is hatásos lehet. Mások hasonló csapda megtöltéséhez cukrot és pálinkát javasolnak.

A lógó darázsfészkek eltávolítása veszélyes vállalkozás, ha mégis rákényszerülünk, inkább este végezzük, ekkor kevésbé aktívak a fészek lakói. Ne feledjük, hogy ha befújjuk rovarirtószerrel a fészek őrzőit, a hatás általában csak percek múltán jelentkezik, és addig számos igen fájdalmas és az allergiások számára veszélyes csípést szerezhetünk!

A leszedett darázsfészket tegyük papírzacskóba és égessük el. Amíg lehet, kerüljük a rovarirtó szerek használatát, a rovarirtókban ugyanis rengeteg az egészségre káros anyag.

Jurecska Laura, ELTE TTK

Ajánlat: környezetbarát rovarirtással kapcsolatos cikkeink