Őseink vermek, pincék kialakításával, azaz hideg környezetben való tárolással védték ételeiket a baktériumoktól. Mit tehet a mai kor embere, ha arra törekszik, hogy energiafaló hűtőgépét a lehető legkevesebbet terhelje? A Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei.



A jégládát háztartások milliói használtak az 1940-es évekig, a hűtőgép széles körű elterjedéséig. Ez egy fából készült doboz, amelynek belső fémmel burkolt falai teszik lehetővé, hogy a ládába helyezett jégdarab akár több napon keresztül is hidegen tartsa ételünket. Ha van a padláson egy porosodó darab, nyugodtan "helyezzük üzembe".

Egy másik módszer az ún. párologtató hűtés. A párolgás során a víz hőt von el a környezetétől, vagyis hűti azt. A párologtató berendezést könnyű elkészíteni, és jég beszerzése sem szükséges hozzá. Egy magasabb dobozra van csupán szükségünk, amelynek fiókjaiban helyezzük el az ételt. A fémből készült fiókokon apró lyukak segítik elő a dobozon belüli párolgási folyamatot. A doboz mindegyik oldalát fedjük be egy vastagabb vászonnal, majd a berendezés aljára és tetejére is helyezzünk egy-egy víztárolót.

Az itt tárolt víz tartja majd nedvesen a dobozra helyezett vásznat. Berendezésünket tegyük ki a szabadba, de ne olyan helyre, ahol közvetlenül éri a napsütés. A levegő így megindul a nedves vásznak között, amelynek köszönhetően a dobozban mért hőmérséklet jó pár fokkal alacsonyabb lesz a kint tapasztaltnál. Mindez pedig elegendő ahhoz, hogy a párologtató berendezésben tárolt étel megőrizze frissességét.

Az "edény az edényben" hűtési módszert egy nigériai tanár fejlesztette ki. Lényege, hogy egy kisebb és egy nagyobb agyagedényt egymásba helyezünk, a két edény közötti teret pedig nedves homokkal töltjük fel. A belső edénybe helyezzük a gyümölcsöt, zöldséget vagy az italt, majd nedves vászonnal fedjük le az edényeket. A kisebb edényben tárolt étel a párolgási folyamatnak köszönhetően megőrzi frissességét.

A két edény közötti nedves homokból elpárolgó víz a nagyobb tároló felületén keresztül távozik, és a párolgási folyamat pár fokos hőmérsékletcsökkenést idéz elő a kisebb agyagedényben. Bizonyos ételek ilyen módon akár hetekig is frissen tarthatóak.

Ajánlat: Hűtőgépek és alternatíváik

A Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkét változtatás nélkül közöltük