Az Egy mozdulat című energiatakarékossági program keretében elindul a zöldtárca és az ELMŰ közös kibocsátás-csökkentési akciója: kísérleti jelleggel 40 ezer darab csúcsminőségű, 6 éves élettartamú égőt kapnak a Közép-Magyarországi Régió egyes településeinek rászoruló nyugdíjasai. Az izzócserével éves szinten háztartásonként akár 15 ezer forint megtakarítás is elérhető. Ezzel évente egy háztartásból körülbelül 200 kilóval kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium finanszírozásában és a Budapesti Elektromos Művek (ELMŰ) együttműködésével megvalósuló programban azon 65 év feletti lakosok kapnak ingyenesen 2 darab energiatakarékos izzót, akiknek átlagos havi áramszámlája 2009 első hónapjaiban nem haladta meg az 5 ezer forintot.

Ajánlat: miért jók az energiatakarékos égők, és mire figyeljünk a használatukkor?

Az akcióban partnerként részt vevő ELMŰ az izzók ingyenes kézbesítése mellett fél éven át folyamatosan felügyeli majd a háztartások kibocsátásának csökkenését és az energiamegtakarítás mértékét is. Az izzók kézbesítését az ELMÜ július közepén kezdi meg.

Az érintett települések: Acsa, Bernecebaráti, Budakalász, Csobánka, Csömör, Csörög, Csővár, Dunabogdány, Dunakeszi, Fót, Galgagyörk, Göd, Gödöllő, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Isaszeg, Kemence, Kerepes, Kismaros, Kisnémedi, Kisoroszi, Kistarcsa, Kosd, Kóspallag, Leányfalu, Letkés, Márianosztra, Mogyoród, Nagybörzsöny, Nagymaros, Nagytarcsa, Pécel, Penc, Perőcsény, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Szada, Szentendre, Szigetmonostor, Szob, Szokolya, Sződ, Sződliget, Tahitótfalu, Tésa, Vác, Vácduka, Váchartyán, Vámosmikola, Verőce, Visegrád, Zebegény.

Forrás: AFP