Az üvegcsomagolások szinte 100%-ban újrahasznosíthatóak, az újraolvasztás kiemelkedő energiamegtakarítással jár az elsődleges alapanyagok felhasználásához képest. Érdemes külön gyűjteni!Fotó: Tuba Zoltán [origo]



A fehér üveges, fehér színű szelektív hulladékgyűjtő konténerbe kerülhetnek: színezetlen üvegek (pl. parfümös-, italos-, konzerves-, befőttesüvegek stb.) tisztán, kiöblítve.

Amiket semmiképp se dobjunk bele: az üvegek zárókupakját, illetve az üveg anyagú csomagolásokon kívül egyéb típusú üvegeket (pl. tükör, ablaküveg, villanykörte, szemüveg, nagyító, porcelán, kerámia, neoncső, orvosságos üvegek)!

Amennyiben azon a szigeten, ahová szemetünket üríteni járunk, van zöld színű, színes üveggyűjtő is, úgy oda dobjuk a zöld, barna és sárga színezésű üveges csomagolóanyagainkat!

Ha a körülményeink megengedik, vegyük a fáradságot, és járuljunk hozzá ahhoz, hogy ne kelljen folyton új üvegeket gyártani (új alapanyag és sok energia felhasználásával). A használt üvegekből is ugyanolyan minőségű új üvegek állíthatóak elő!

Kata nevű olvasónk jogos megjegyzése: a még mindig energiaigényes újragyártásnál még energiatakarékosabb a kész üveget újra felhasználni, tehát a sziget előtt egy kört fussunk még az üvegvisszaváltóban is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új terméket kapunk. Az ÖKO-Pannon Kht. kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság 96%-a ismeri a szelektív hulladékgyűjtést, azonban a megkérdezettek csupán 52%-a gyűjt is külön. Azok között, akik erre odafigyelnek, az üveghulladékok külön gyűjtésének gyakorisága a harmadik helyen áll, a műanyag és a papír mögött (58%-kal). A lakosság 65%-ának már az sem okoz gondot, ha a külön gyűjtött szemetükkel több, mint 100 métert kell gyalogolniuk a legközelebbi edényekig. Mindezek tudatában fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk!


Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!