Számos vegyszermentes megoldás létezik a hangyák távoltartására, sőt irtásuk is megoldható hétköznapi anyagokkal. Növényeken való felbukkanásuk felhívja figyelmünket a levéltetvek jelenlétére, így betolakodóból akár hasznos segítővé is válhatnak.Forrás: AFP



A legegyszerűbb védekezési mód az otthonunk tisztán tartása. Ne hagyjunk elől olyan ételeket, amelye vonzzák a rovarokat.

A hangyák elriasztására számos vegyszermentes módszer ismeretes, ezeket kisgyermekesek és háziállatot tartók is bátran kipróbálhatják. Olyan anyagok szükségesek hozzá, amelyek az egészégre ártalmatlanok és könnyen beszerezhetők. A Tudatos Vásárló a következőket ajánlja: tegyünk a hangyakaravánok útvonalába fokhagymát vagy levendulát - a hangyák nem szeretik ezeknek a növényeknek a jellegzetes illatát, ezért távol maradnak.

Mások a citromkarikákra esküsznek, de állítólag a sütőpor-fahéj keverék is sikerrel alkalmazható. A zsálya kimondottan vöröshangyák ellen hatásos. Fontos tudni azonban, hogy ezek a praktikák csak időlegesen tartják távol az apró rovarokat.

Ha végleg szeretnénk megszabadulni a hívatlan vendégektől, akkor az irtás jelent tartós megoldást: öntözzük meg a hangyabolyt forró víz és ecet elegyével. Ha bórax és cukor 1:1 arányú keverékét helyezzük ki, akkor ezt a hangyák beviszik a bolyba, és ezzel táplálják utódaikat, amelyek elpusztulnak.

Forrás: AFP

Amíg tehát lehet, kerüljük a rovarirtó szerek használatát; ha mégis rákényszerülünk, akkor is tartsunk mértéket, a rovarirtókban ugyanis rengeteg az egészségre káros anyag (erről részletesebb információk itt).

Ha kertünkben, esetleg szobanövényeinken találunk hangyát, akkor ezt figyelmeztető jelnek vehetjük: levéltetvek támadták meg az adott növényt.

Jurecska Laura, ELTE

Ajánlatok korábbi cikkeinkből: tippek levendulához, csótányirtáshoz és levéltetvek ellen