A biokertészkedési trükkökhöz tartozik, hogy ne csak a kártevőket akarjuk elpusztítani, hanem a növények védekezőképességét is próbáljuk erősíteni. Egyik korábbi összeállításunkban már láthattuk, hogy az sem mindegy, mit mellé ültetünk (társnövények). Most egy "biopermetszert" ajánlunk, szerkesztőségünk saját tapasztalati alapján is.

Ez pedig az úgynevezett komposzt-tea, amelyet a megfelelő hígításban (általában 1 liter vízhez 0,2-0,5 deci) magára a növényre öntsünk rá, de használhatjuk talajtrágyázásra is. Ez a sötétbarna lé mikroorganizmusokat és a komposztból kioldódott tápanyagokat tartalmaz, és gyorsabb hatást gyakorol a növényekre, mint a talajba kevert komposzt.

A részletek itt olvashatók, és az összeállítás végén lévő hozzászólásokat saját tapasztalatainkkal is meg tudjuk erősíteni, egyelőre a paradicsom esetében: a kezelt növények szemmel láthatóan sötétzöldebbek, egészségesebb megjelenésűek lettek, a kártevők elkerülték őket, az íze pedig tényleg olyan volt, mint gyerekkorunkban.

Néhány tipp a kezeléshez: a kezelést este végezzük, hogy éjjel legyen ideje felszívódni a tápanyagoknak; a felhevült növényt ne öntsünk le hideg vízzel. A gyártó figyelmeztetése: mivel a vezetékes vízhez klórt adagolnak fertőtlenítőszerként (amely megöli a baktériumokat), hasznos, ha egy éjszakára állni hagyjuk a felhasználni kívánt vizet. Még jobb megoldás, ha esővizet használunk.