Magyarországon eddig még soha nem épült ehhez hasonló méretű és rendszerű pozsgás üvegház. A fejlesztéssel nyilvánosan megtekinthetővé válik az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének látogatók elől eddig elzárt gyűjteménye.

A hosszú évek, évtizedek alatt felbecsülhetetlen kinccsé fejlődött, körülbelül 3000 fajt és fajtát számláló üvegházi gyűjtemény számára 2008 tavaszára készült el az új, közel 500 négyzetméteres üvegház Vácrátótón. A legkorszerűbb anyagokból, automatikus szellőztető- és fűtésrendszerrel kialakított épület a lehető legteljesebben elégíti ki "lakóinak" ökológiai igényeit. A növények az átköltözés viszontagságait átvészelve, új helyükhöz alkalmazkodva 2009. július 4-étől várják első látogatóikat (keddtől vasárnapig 8:00-tól 15:45-ig, hétfőn zárva tart). Az új bemutató üvegház gyűjteményével felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség, a növényvilág és környezetünk megőrzésének fontosságára.

Ajánlat: a vácrátóti botanikus kert honlapja és egy jó oldal a kaktuszokról

Egy másik ajánlat: július 5-én bolhapiac a budapesti Toldi moziban

A botanikus kertek szerepe és fontossága a XXI. századra rendkívüli módon felértékelődött, többek közt a biológiai sokféleség, a génalap-tartalékok élőhelyen kívüli megőrzése, a növényvilág bemutatása és megismertetése, valamint a környezeti nevelés szempontjából is.Forrás: MTA