Többszáz tonna fuzáriummal fertőzött liszt került a gyártókhoz, az eperben és a paprikában pedig mérgező vegyszermaradékokat találtak. A Medical Tribune Online összeállítása.



Liszt

Visszahívta a Cerbona több tésztáját, spagettit, pennét, orsót, mert fuzáriummal szennyezett búzából készültek. 240 ezer adag került a boltokba, bárhol lehetett az országban. A helyettes főállatorvos szerint a malomban észre kellett volna venni, hogy a búza szennyezett. Mindez az után, hogy a szegedi Gabonakutató egyik munkatársa többtízezer tonnányi fertőzött gabonáról beszélt, amiért a cége, a gabonakutató, a gabonaszövetséggel közös közleményben határolódott el tőle, és az erre vonatkozó híradást "minden alapot nélkülöző híresztelésnek" nevezte.
 
A Cerbona gyár Durillo márkájú spagettije, penne-je, szarvacskája, orsó-ja és a fodros nagy kockája azok a tészták, amelyek a fuzárium toxinnal szennyezett lisztből készültek. Ezek közül is csak azok, amelyek lejárati ideje 2011.májusa és 2011. júnusa közé esik.
 
A székesfehérvári gyár laborjában vették észre a negyed éves rutinvizsgálaton, önellenőrzésen 10 nappal ezelőtt, hogy szennyezett alapanyagot kaptak a

A hétvégén derült ki, hogy a bajai Diamont malomból került ki szennyezett liszt. 9 ezer kiló durum liszt közvetlenül a boltokba és többszáz tonna más gyárakba.

A malomból - most már tudni - négy nagy gyártóhoz és külföldre is szállítottak. Magyarországon boltokba csak a Cerbona durum-tésztáiból került, 117 tonnányi, ez körülbelül 240 ezer zacskó tészta. A gyár szerint az összes nagy áruházláncban lehetett kapni másfél-két hónapon át.

Mostanra levették a polcokról és zárolták az érintett termékeket.  A helyettes főállatorvos szerint a malomban észre kellett volna venni, hogy szennyezett a búza.

Mindez azután derült ki, hogy a szegedi Gabonakutató egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy az országban többtízezer tonnányi fuzáriumtoxinnal fertőzött búza lehet.

Ettől a nyilakozattól a kutató cége, a szegedi Gabonakutató és a Gabonaszövetség közleményben határolódott el a múlt héten.
 
Azt írták, hogy a lisztek határérték feletti toxintartalmáról szóló híradások minden alapot nélkülüző híresztelések.
 
A Gabonaszövetség hangsúlyozta, hogy tagjaik, így a bajai Diamont és a Cerbona termékei minden előírásnak megfelelnek.
 
A Gabonakutató most már nem nyilatkozott, a Gabonaszövetség elnöke pedig most már arról beszél, hogy a probléma csak egy speciális lisztfajtát érint. 
 
A hatóságok vizsgálják, hogy a fertőzött búza melyik szántóföldről került a bajai malomba, és hogy esetleg került-e más malmokba is.

Paprika, eper

Marokkóból származó paprikában és magyarországi eperben talált a megengedett egészségügyi határérték feletti mennyiségben vegyszermaradékokat a Levegő Munkacsoport.

A civil szervezet az MTI-hez hétfőn eljutatott közleményében hangsúlyozza: Vegyszerezett világ elnevezésű kampányukban három áruházlánc - a Tesco, az Auchan és a Plus - üzleteiben szereztek be 17 eper- és 16 paprikamintát.

A paprikaminták közül tíz esetben volt kimutatható vegyszermaradék, egy miskolci Auchan áruházban a Marokkóból származó paprikában a dimethoate nevű rovarirtó szer koncentrációja közel hétszerese volt a megengedettnek - olvasható a tájékoztatásban.

Kiemelik: a dimethoate lehetséges emberi rákkeltő anyagként  számon tartott vegyi anyag, a szaporodási képességeket károsító hatása is ismert.

A megvizsgált epermintákból csak négy esetben nem lehetett vegyszermaradékokat kimutatni, míg a maradék tizenhárom esetben találtak az emberi szervezetre káros anyagokat. A Levegő Munkacsoport rámutat: egy székesfehérvári Tescóban vásárolt termékben a határérték közel kétszeresét érte el a thiophanate-methyl nevű növényvédő szer mennyisége, amelynek elfogyasztása a paprikában talált vegyszerhez hasonló hatásokkal jár.

A Levegő Munkacsoport közleményében sürgeti a magyarországi élelmiszerforgalmazó láncokat, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a szennyezett termékek kiszoruljanak az áruházakból.

A szervezet ugyanakkor megjegyzi: a méréseket megelőzően levélben kérte a szupermarketeket, hogy német és holland mintára csak jóval a határértékek alatt tolerálják vegyszermaradékokat, de megkeresésükre nem érkezett válasz.

A Levegő Munkacsoport a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának akkreditált Analitikai Laboratóriumában végezte a minták vizsgálatát - ismerteti a közlemény.

Forrás: TV2; MTI