Egyre több kültéri úszómedence épül nyilvános uszodaként és magántulajdonban is. A magánkézben levő úszómedencék szinte mind csapvízzel vannak feltöltve, míg a gombamód szaporodó termálfürdők mellett az esetek nagy többségében hidegvizes medencék is találhatók, melyek szintén csapvízre támaszkodnak. Ezek teljes szezoni fűtését lehet megoldani napenergia segítségével.

A napenergia több okból is alkalmas erre a célra. Egyrészt viszonylag alacsony az elérendő hőmérséklet a kiindulási hőmérséklethez képest, gyakorlatilag pár fokot kell melegíteni a vízen. Másrészt a legintenzívebb uszodahasználat időszaka egybeesik a legintenzívebb napsugárzás időszakával, ami hozzájárul ahhoz, hogy a sugárzott hőt maximálisan kihasználják. Az uszoda vize közvetlenül keresztülfolyhat az abszorberen, így nincs szükség külön hőcserélőre vagy tartályokra. Végül érdemes azt is meggondolni, hogy egy így fűtött nyilvános uszoda esetében sokan láthatják egy alternatív energiaforrás alkalmazását a gyakorlatban, ami az emberek alternatív energiákról alkotott véleményét pozitívan befolyásolhatja.



A technikai megvalósítás egyszerű: a medence vizét közeli tetőre szerelt vagy a földbe süllyesztett nagy felületű napkollektoron vezetik keresztül, ez az ún. abszorber, ahol a fekete csövek felveszik a napsugarak által közvetített hőt, és felmelegítik a benne áramló vizet. A melegvíz visszaáramlik a medencébe (a szivattyúk révén), és elkeveredik a medence vizével.

Abszorberként alkalmazhatnak üvegborítás nélküli síkkollektort, ez a legolcsóbb megoldás, viszont csak nyáron használható. Az üvegborítással ellátott síkkollektor drágább valamivel, de egész évben lehet alkalmazni (pl. a strandszezonon kívül használati melegvizet állíthatunk elő a segítségével) és hosszabb élettartamú.

Forrás: [origo]

A melegítés természetesen a kis kerti medencék esetében is alkalmazható, gondoljunk csak a balatoni napkollektorok példájára. A tervezésnél segítségére lehet a SOLPOOL uniós programban összeállított Impact Advisor szoftver, mely egy előzetes becslést ad a beruházás várható költségeire, a működési költségek csökkenésére és a megtérülési időre is. A kivitelezés előtt azonban mindenképpen érdemes szakember véleményét kérni. (Az Impact Advisor ingyenesen letölthető itt.)

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: vákuumcsöves napkollektorok és síkkollektorok