Az európai denevérek ízeltlábúakkal táplálkoznak. A településeken előforduló fajok is rendkívül sok éjszaka repülő rovart fogyasztanak. A panelházakban gyakran megtelepedő rőt koraidenevérek a bogarakat (például májusi cserebogár) és a nagyobb testű lepkéket; a családi házak faborítása mögötti réseket kedvelő fehérszélű törpedenevér a kisebb termetű repülő rovarokat kedveli. Szorgos szúnyogpusztítók, ezért az ember közelében élő denevérek csökkenthetik a vérszívók okozta kellemetlenségeket.



Megtelepítésük nem egyszerű feladat, mert szálláshelyeikkel szemben nagyon igényesek. Ezen oldal denevérvédelem menüpontján belül számos odútípus tervrajza megtalálható. Az odút célszerű olyan helyre kitenni, ahol van a közelben valamilyen ivásra alkalmas víztest. Legalább 4 méter magasra rakjuk fel úgy, hogy belógó ágak ne zavarják a denevérek közlekedését, és lehetőleg nyugatra nézzen.

Mit tegyünk, ha denevérek költöztek a házunkba és zavarnak bennünket?

Magyarországon az összes denevérfaj védett vagy fokozottan védett, ezért szálláshelyük károsítása, az állatok zavarása tilos. Általában - az év bizonyos időszakában (tavasz és ősz) - lehetőség van arra, hogy a lakókat zavaró kolóniákat kíméletesen kizárjuk otthonunkból. A tavasz végén családi házakba beköltöző kolóniák általában őszre elhagyják szálláshelyüket, így meg kell várni, míg a kicsinyek felnőnek, az állatok elvonulnak telelőhelyeikre, és miután meggyőződtünk, hogy biztosan nem tartózkodik ott egyetlen denevér sem, a közlekedésre használt réseket leszigetelhetjük. Erre a legtöbb nemzeti parkban kialakult gyakorlat van, így őket kell felkeresni ez ügyben.

Honlapajánló: Hunbat.hu: mindent a denevérekről

Ha hajtja a kíváncsiság, hogy megtudja, mennyi szúnyogot fogyaszt el a közönséges törpedenevér egy éjszaka, hol élnek vérszopó denevérek, kik foglalkoznak Magyarországon denevérkutatással vagy egyszerűen csak érdekelnek ezek a fantasztikus állatok, akkor jó helyen jár.

"Ma a nyugati világban a denevér szó hallatán sok embernek a szuperhős Batman vagy a rettegett Drakula gróf jut eszébe. A denevérek talán titokzatos éjszakai életük, gyors fordulatokkal tarkított röptük miatt alakulhattak képzeletünkben vámpírokká vagy gonoszul a lányok hajába kapaszkodó lényekké. Míg a hajba akaszkodásról egy régi francia hiedelem azt tartja, hogy ezzel a denevérek a csupasz szárnyukra ragasztandó hajszálak ellopása végett "kísérleteznek", addig Bernáth Béla néprajzkutató szerint a denevér mint fallikus jelkép riasztja a lányokat. Ám a közhiedelemmel ellentétben ezek az állatok elég jól tájékozódnak ahhoz, hogy kikerüljék az ember fejét, így a legritkább esetben gabalyodnak bele bárkinek a hajába."

Forrás: http://www.hunbat.hu