"Lesz környezetbarát termékbemutató, izgalmas könyvek felnőtteknek és gyerekeknek, ökolábnyomszámítás, öko- és energiakvíz kicsiknek és nagyoknak, játékok természetes anyagokkal, biosüti kóstoló, meg ami még addig eszünkbe jut" - a Sziget.hu szerkesztőinek kérdéseire Szabó Gyula válaszol, ő magyarázza el az Ökoszolgálat elveit és praktikáit.



Az Ökoszolgálat az egyik legrégebbi magyarországi ökokezdeményezés. Milyen volt 1990-ben a helyzet, mennyiben változott a szemléletmód az eltelt évek során? Minden bizonnyal a ti munkamódszereitek is finomodtak az eltelt évek során.
Szabó Gyula: Így igaz. Az Ökoszolgálat volt az első magyar környezeti tanácsadó iroda, amire nagyon büszkék vagyunk. Az akkori helyzetet csak elmondásból ismerem, de nagyon más volt. Eleve a makrokörnyezet gyökeresen másképp nézett ki. A rendszerváltás kellős közepén, a fogyasztói társadalom "kivirágzásának" legelején tartott Magyarország. A környezetvédelem akkor főleg azt jelentette, hogy az emberek bármilyen környezeti problémát észleltek lakóhelyükön, akkor megkeresték a civileket, segítsenek annak megoldásában. Illegális hulladéklerakás, mérgező szerek, természetkárosítás és hasonló témákban. Mára mind a témák, mind a módszer megváltozott. Fő feladataink a fogyasztás fenntarthatatlanságához, a globális klímaváltozás minket érintő következményeihez kapcsolódnak. Ma már nem elég arra várni, hogy az emberek megkeressenek bennünket, hanem határozott koncepció mentén megfogalmazott üzenetekkel nekünk kell őket megszólítani. Az otthonukban, az iskolában, szabadidejükben. Ha el akarjuk őket érni pozitív üzeneteinkkel, akkor a legújabb kommunikációs eszközöket kell használnunk. Jóval többet jelent tehát ma a környezetvédelem, mint odaláncolni magunkat egy fához és tiltakozni.

Melyek az Ökoszolgálat legfőbb programelemei?
A fent említett fő problémákból fakadóan leginkább energiahatékonysággal, energiatakarékossággal, környezettudatos életmódtanácsokkal, a háztartásban alkalmazható egyszerű praktikákkal foglalkozunk. Röviden összefoglalva megértetjük az emberekkel, hogy környezettudatosan élni egyáltalán nem nehéz. Tesszük mindezt rengeteg nagy eseményen, mint a Gyerek Sziget, saját bemutatótermünkben, a Zöld Zugban és persze az interneten.

Sok felnőtt ilyen rendezvényeken, esetleg egy oktatási program során csodálkozik rá, hogy környezettudatosság és a realitás egymást nem kizáró fogalmak. Mi a tapasztalatotok a gyerekekkel?
A gyerekekkel még ennél is jobb a helyzet. Ők ugyanis még nincsenek elrontva - csak egy kicsit. Ők ugyanis már olyan környezetben nőnek fel, ahol szóba kerülnek a környezeti kérdések és egyre több családban jönnek rá, hogy a korlátlan fogyasztás nemcsak költséges, de haszontalan is. Szóval őket nem átnevelni kell, hanem "csak" nevelni. Nagyon nyitottak ezekre a témákra és láthatóan foglalkoztatja őket a környezet, illetve annak megóvása.

Hogy találtatok egymásra a Gyerek Szigettel? Mit takar a Zöld Zug program?
A Gyerek Sziget mint népszerű esemény eleve adja magát. A közvetlen kapcsolat abból fakad, hogy én évekig a névadó szponzor vezető munkatársaként együtt dolgoztam a szervezőkkel. Ha úgy tetszik, kicsit saját gyermekemnek is tekintem. Természetes volt tehát az együttműködés, s ezt így gondolták a szervezők is. A Zöld Zug a mi bemutatótermünk az V. kerület Nádor utca 34-ben. Ennek egy kitelepült változata lesz kint a Gyerek Szigeten. Amit lehet, mindent kiviszünk. A gyerekeken túl szeretnénk megszólítani környezettudatos tanácsainkkal a felnőtteket, a családokat is.

Mivel érkeztek a Gyerek Szigetre?
Környezetbarát termékbemutató, izgalmas könyvek felnőtteknek és gyerekeknek, ökolábnyomszámítás, öko- és energiakvíz kicsiknek és nagyoknak, játékok természetes anyagokkal, biosüti kóstoló, meg ami még addig eszünkbe jut. Meglátjuk mire lesz igény, s ha kell, újdonságokat is bevetünk. Abban hiszünk, hogy ezekkel a programokkal egyre többen jönnek rá, hogy a környezet megóvása a saját fejünkben kezdődik - rajtunk múlik!

Ajánlat: Ökoszolgálat

Ajánlat: T-Home Gyerek Sziget