A Környezetvédelmi Világnap alkalmából Magyarország is csatlakozott az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) világméretű faültetési akciójához. Ennek jegyében most a környezetvédelmi miniszter is kézzelfogható eredményeket ért el: sérült gyermekekkel közösen fákat ültetett Budapest belvárosában. A Borsodi Sörgyár dolgozói eközben szemetet szedtek, a szelektív gyűjtőkbe pedig a becslések szerint bedobták az idei hárommilliomodik üveget.



Forrás: [origo]Bárczi Gusztáv Készségfejlesztő Speciális Szakiskola tanulóival közösen ültetett fákat Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Ludovika téren Budapesten. Az iskolások örökbe fogadták a fákat és vállalták, hogy gondozzák a facsemetéket. A készségfejlesztő szakiskola középsúlyos értelmi fogyatékkal élő tanulóinak oktatási programjában is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a természetápolásra.

Az "Ültess a Bolygóért - Milliárd Fa Kampány" (Plant for the Planet: Billion Tree Campaign) faültetési akció célkitűzése, hogy világszerte 7 milliárd fát ültessenek magánemberek, közösségek, civil szervezetek, cégek vagy kormányzatok. Eddig 6,1 milliárd fa elültetését vállalták az akcióhoz csatlakozók, ebből 4 milliárd fát már el is ültettek. A Bükki Nemzeti Park tavaly például csaknem 100 ezer facsemetét ültetett el. A programhoz egyénileg és szervezetileg is lehet csatlakozni.

Az alapötlet a kenyai Wangari Maathai professzortól származik, akinek Zöldövezet Mozgalom elnevezésű kezdeményezésére kenyai asszonyok 1977 óta több mint 30 millió fát ültettek 12 afrikai országban, hogy ezzel tegyenek az erdőirtások és talajerózió ellen. Wangari Maathait és környezetvédelmi mozgalmát 2004-ben Nobel Béke-díjjal jutalmazták.

Tipp: ezen az oldalon csatlakozhat az akcióhoz, és itt nézhet képeket szerte a világból

* * *

A Borsodi Sörgyár mintegy száz dolgozója illegálisan lerakott hulladékot szedett a Környezetvédelmi Világnapon Bőcsön. A hasznos takarítóakciónak - nem kevesebb, mint 20 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze - jelképes értéke is van: a gyár közleménye szerint ezzel egy 23 hektárnyi földterület rekultivációja kezdődött meg Bőcs határában.

Forrás: [origo]

* * *

Az ÖKO-Pannon is akciózott a Környezetvédelmi Világnapon:  Hozd vissza! címmel tíz városban tartott hulladékcsere akciót. Az öt éve indult kezdeményezés célja, hogy ismertté és népszerűvé tegye a gyűjtőszigeteken történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több csomagolási hulladék juthasson vissza a körforgásba. A program az elmúlt években 40 városba jutott el.

Idén is több százan jöttek el a gyűjtőszigetekre (Ajka, Békés, Kazincbarcika, Kisújszállás, Mezőtúr, Tolna, Tiszakécske, Sárospatak, Heves és Lajosmizse településeken), hogy üveg, fém, papír, műanyag és elektronikai hulladékot dobjanak a konténerekbe. Aki délelőtt 10 és este 6 óra között különválogatott hulladékkal érkezett, újrahasznosított anyagból készült ajándékot kapott: üvegért bögre, papírért jegyzettömb, műanyagért bevásárló vászontáska, fémért kulcstartó, elektronikai hulladékért világító kulcstartó járt.

2009-ben egyébként az üveg volt az akció főszereplője, "Az üveg üresen is érték" mottóval. Az ÖKO-Pannon levélben kérte fel az iskolaigazgatókat, hogy mozgósítsák a diákokat az üveggyűjtésre. Az osztályok 20 db üveggel nevezhettek - lehetett közöttük színes vagy átlátszó, kicsi vagy nagy, italos vagy befőttes. A legtöbb üveget gyűjtő osztályokat az ÖKO-Pannon 10 ezer forintos könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazza.

Az ÖKO-Pannon számításai szerint a Környezetvédelmi Világnapra a szelektíven visszagyűjtött üvegek száma idén elérte a hárommillió darabot. Ahhoz azonban, hogy a keletkező üveghulladék előírt arányát (2009-ben 32 százalék) hasznosítani tudjuk, a lakosság aktív részvételére van szükség az év hátralévő részében is.