Zöld rovatunkhoz több olvasói levél érkezett az illegális hulladékégetéssel kapcsolatban. Korábbi tanácsaink mellett most letölthető formában kínáljuk a Levegő Munkacsoport formanyomtatványait, amelyek az ezzel kapcsolatos bejelentéshez szükségesek. Különösen sok panasz érkezik különféle asztalosüzemekre és lapszabászatokra, de az illetékes minisztériumnak írt levélre még nem kaptak választ a civilek.



Mint arról korábban már olvashattak rovatunkban, a műanyagok égetése súlyosan károsítja a környezetet és egészségünket. A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében tilos műanyagokat égetni; aki ezt megszegi, 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Korábbi összeállításunkban azt tanácsoltuk, hogy amennyiben műanyagégetést észlelünk, hívjuk fel az illető figyelmét a lehetséges következményekre, és ha az illető ezek után sem függeszti fel tevékenységét, forduljunk írásban a helyi önkormányzat jegyzőjéhez. (Az illetékmentes bejelentés érdekében hivatkozzunk a 2004. évi XIX. Tv. 141-143. §-ára, amely szabályozza a közérdekű bejelentéseket.)

A műanyagok égetése bűncselekmény is, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, ezért a rendőrséghez vagy az ügyészséghez is lehet fordulni, az elkövető akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az elmúlt hetekben több olyan olvasói levél érkezett, amelyben a fenti problémára panaszkodnak. Mi ebben közvetlenül nem tudunk segíteni, segítünk terjeszteni viszont azt a két formalevelet, amelyet a Levegő Munkacsoport bocsátott rendelkezésünkre.

Formalevél: bejelentés az önkormányzati jegyzőnek; tárgy: illegális hulladékégetés

Formalevél: bejelentés az illetékes ügyészségnek; tárgy: illegális hulladékégetés

A Levegő Munkacsoport egyébként 2009. február 5-én levelet küldött a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetőjének, amelyben leírta, hogy az illegális hulladékégetéssel kapcsolatban az utóbbi időben sok lakossági bejelentés érkezik a szervezethez. A levél szerint a panaszosok gyakran kilátástalan harcot vívnak a helyi önkormányzat jegyzőjével, aki első fokú környezetvédelmi hatóságként az ügyben nem jár el érdemben, illetve az ügyészségekkel, akiknek a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kellene eljárást indítani, de nem hajlandók alapos nyomozást végeztetni az ilyen ügyekben, látszólag terhes számukra ezeknek az ügyeknek az elintézése.

A Levegő Munkacsoport a levélben megkérte Szabó Imre minisztert, hogy minden lehetséges eszközt használjon fel az illegális hulladékégetés felszámolása érdekében, mert óriási egészségkárosodást okoz, és ezzel hatalmas terhet ró a társadalomra, csökkentve az ország versenyképességét is, illetve az említett szennyezés visszaszorítása érdekében konkrét javaslatokat is tett a szervezet.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője az [origo]-nak elmondta: levelükre még nem érkezett válasz.

A leggyakoribb elkövetési módok egyébként a következők:

  • műanyag italcsomagolás és egyéb műanyaghulladék égetése háztartási tüzelőberendezésben;
  • textilipari, műanyagipari hulladékok égetése háztartási tüzelőberendezésben;
  • import bálás használt ruha égetése háztartási tüzelőberendezésben (ezt segélyezési céllal gyakran kapják meg szegény családok);
  • műgyantát, műanyagot, festéket tartalmazó farostlemez, rétegelt lemez, bútor és nyílászáró égetése háztartási tüzelőberendezésben, ipari kazánokban (lomtalanításból származó hulladék háztartásokban, illetve asztalosüzemek hulladéka az üzemben kerül eltüzelésre);
  • gumiabroncs égetése háztartási tüzelőberendezésben.

Különösen sok panasz érkezik különféle asztalosüzemekre és lapszabászatokra, ahol a műgyanta-tartalmú hulladékot elégetik.

ForrA!s: AFP

(Képünk illusztráció)

Mérgező gázok

A műanyagok kőolajból készülnek, amelyekhez nagyon sokféle, az emberi egészségre általában káros adalékanyagot is kevernek. A műanyag háztartási hulladékok legnagyobb részét a zacskók és az eldobható palackok adják. Ezen anyagokat igen rövid ideig hasznosítjuk, majd szinte azonnal ki is dobjuk, pedig az előállításukhoz rengeteg energiát és nyersanyagot használnak fel, ráadásul a hasznosításuk sok esetben megoldott.

Amikor műanyagot éget valaki, olyan mérgező gázok szabadulnak fel, amelyek belélegzésével különböző mértékű egészségkárosodást szenvedhetünk (daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, légzési elégtelenség, máj- és vesekárosodás, tüdőgyulladás, vérsejtkárosodás stb.), nagyobb koncentrációban pedig akár a halál állapota is beállhat.

Ajánlat: Levegő Munkacsoport - Az Év Civil Szervezete, 2006